tiistai 25. elokuun 2015

New England clam chowder / vinkki rapujuhliin

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HEISSULIVEI!

Ei ehkä ihan iske tuollainen simpukkakeitto, New England clam chowder näin aamusta, mutta ehkä tulevana viikonloppuna? 🙂 Venetsialaisissa, mökkikauden päättäjäisjuhlissa? Kenties rapurallaiden alkuruokana? Ruokaisampana vaihtoehtona alkukeitoksi? Jos meillä vietettäisiin tulevana viikonloppuna venetsialaisia, niin meillä syötäisiin juurikin tätä keittoa. Tänä vuonna perinteiset venetsialaiset jäävät väliin, mutta rapuja tullaan kyllä vielä syömään. Nyt ei tarvitse alkukeittona syödä sitä samettista bataattisosekeittoa, jota meillä aina ennen on syöty, vaan viedään tarjoilut astetta pidemmälle.

Allekirjoittaneella on vähän ollut simpukoihin sellainen viharakkaussuhde. Syystä että en ole antanut simpukoille mahdollisuutta. En näille säilykesimpukoille, mutta en kyllä kunnon sinisimpukoillekaan. Jälkimmäisiä tulen kokeilemaan tässä lähiaikoina ruokahaasteen muodossa. Ensin otetaan käsittelyyn se kokonainen kala. Just se, johon tuo haaste stoppasi keväällä. Nyt on kokonainen kala tehty ja onhan se näin kesällä helppoa; myönnettäköön, että mentiin sieltä, missä aita on matalin 😉

No mutta siis simpukkakeitto. Ihan älyttömän hyvää! Käristetty pekoni tuo siihen savun makua ja rasvaisuutta, paprikajauhe pientä twistiä, tuore timjami ja lehtipersilja raikkautta, perunat rakennetta, maissi makeutta ja simpukat makua. Täytyy sanoa, että tämän keiton makumaailma hipoi kyllä täydellisyyttä. Vaikka itse sanonkin 😀 Reseptejähän on netti pullollaan ja otin riskin käyttäessäni tähän kermaiseen keittoon punaista maitoa. Yllättävän kermainen siitä tuli ihan ilman kermaakin, mutta toki voitte korvata esimerkiksi puolet maidosta kermalla.

NEW ENGLAND CLAM CHOWDER
°SIMPUKKAKEITTO°

5 pekonin siivua pienisteltynä
1 sipuli pilkottuna
1 kalaliemikuutio
2 laakerinlehteä
2 tl paprikajauhetta
200 g pakastemaissia
6-7 perunaa kuorittuna ja kuutioituna
2 prk säilykesimpukoita
säilykesimpukoiden liemi
n.4 dl vettä (sen verran että perunat peittyvät)
hienonnettua timjamia
hienonnettua lehtipersiljaa
5 dl punaista maitoa

– käristä pekonin palaset kattilassa rapeiksi
– lisää pieneksi pilkottu sipuli ja kuullota pari minuuttia
– lisää kalaliemikuutio, paprikajauhe, maissit, perunakuutiot, säilykesimpukoiden liemi, vesi ja timjami
– keitä kunnes perunat ovat kypsiä
– lisää simpukat ja maito, kiehauta
– tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa
– pilko päälle runsaasti lehtipersiljaa
*******************************************

Nyt clam chowdereiden parista töiden pariin! Nautitaanhan viimeisestä aurinkoisesta päivästä (kuulemma viimeinen sellainen, mutta mun säätiedotusasema näyttää  kyllä aurinkoa ja +20 astetta vielä monta päivää eteenpäin :D!) ♥ 

TIISTAITERKUIN,

alle


2 Responses to “New England clam chowder / vinkki rapujuhliin”

  1. Rapujuhlat sanoo:

    […] teimme jälleen simpukkakeittoa. Tällä kertaa tosin hieman mukaellen; pekoni unohtui kaupunkiin ja pakastemaissin asemasta […]

  2. […] keitettyä rapua. Alkuruoka on vielä kehitteillä, mutta kuvista huomasin, että ainakin clam chowderia, tomaattikeittoa ja salaattia on tullut tehtyä. Jotenkin tekisi mieleni tänäkin vuonna tehdä […]

Kommentoi