maanantai 24. elokuun 2015

Välipalavinkkejä koululaisille?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…ja ei, tuo sokerikuorrutus lasissa ei ole jokapäiväistä 😀

MOIKKAMOI!

Jos iltaruoka arkisin aiheuttaa välillä harmaita hiuksia, niin sitä aiheuttaa kyllä nuo koululaisten välipalatkin. Ainakin meillä. Kun ei jaksaisi (enkä usko, että lapsetkaan jaksavat) aina sillä leipälinjalla. Vaikka koulussa tarjotaan kunnon lounas, niin kyllä meillä tytsyt ryntäävät ensimmäisenä kotiin tullessaan jääkaapille. Kasvavat nuoret 😉

Meillä välipalaksi (tuon leivän sijasta) syödään välillä puuroa. Kyllä, lämmitetään esimerkiksi edellisillan mannapuuroa mikrossa. Toinen haluaa sen maidon ja kanelin kanssa, toinen valitsee taas mehukeitolla. Jos äippä sille päälle sattuu ja on oikein ehtiväinen, niin välipalaleivän kanssa juodaan itse tehtyä mansikkakiisseliä. Joskus, varsinkin niinä päivinä kun koulussa on ollut oikein herkkuruokaa, välipalaksi riittää banaani. Meillä tytöt eivät ole oikein hedelmien ystäviä, mutta tuo banaani uppoaa. Parasta välipalaa on tekemäni gallupin mukaan pannari tai lätyt. Leikkaan usein pellillisen pannaria sopivankokoisiksi paloiksi ja laitan eväspussiin tai lautaselle kelmun alle jääkaappiin. Sieltä lapset osaavat ottaa palasen lautaselleen ja lämmittää sen mikrossa.

Mutta mitä muuta? Jos lapset tykkäisivät, niin jugurtti olisi ainakin oiva välipala. Syödäänkö teillä muroja välipalaksi? Mä olen tyystin unohtanut murojen käyttökelpoisuuden tähän puuhaan. Täytyykin muistuttaa lapsia niistä. Yhtenä päivänä teimme pikkuisen kanssa välipalaksi mansikkakarviaissmoothieta. Se olikin tosi herkkua:

MANSIKKAKARVIAISSMOOTHIE
(2:lle)

1,5 dl karviaisia
1 dl jäisiä mansikoita
1,5 dl (manteli)maitoa
1,5 dl maustamatonta rahkaa
luraus hunajaa

-surrur sekaisin tehosekoittimessa

Meillä kävi kyllä loppujen lopuksi niin, että hunajaa ei riittänyt tuon lorauksenkaan verran. Loppui kesken. Senpä takia lasissa on sokerireunukset. Smoothiesta tuli hilppasen liian kirpeää ja sokerireunus helpotti vähän asiaa 😉 Tyttöjen serkun synttäreillä bongasin idean tällaisiin laseihin. Lasi kastetaan hieman veteen ja sitten sokeriin. Sokeri kuivuu reunukseen kovaksi, joten ei siitä ihan hirmuisesti lähde makeutta suuhun. Ainakin tämän smoothien tapauksessa just niin paljon, että maistui lapsillekin.

Mun oma suosikkivälipalani kautta aikojen oli keskiviikkopäivien välipala; mummu oli hoitamassa meitä koulun jälkeen ja poikkeuksetta aina keskiviikkosin oli leiponut suklaapeltiä. Mokkapalojen tummempaa versiota. Kiireen vilkkaa kiirehdin koulusta kotiin ennen veljeä ja arvatkaas minkä takia? Jep, keskiviikkosin tuli Aku Ankka. Mikään ei ollut sitten sen autuaallisempaa kuin ottaa pala suklaapeltiä ja lasi kylmää maitoa. Ja lukea Akkari ekana 🙂

Näin kun olen töissä, niin lapset ovat siitä onnellisessa asemassa, että hilpaisevat koulusta pääosin suoraan mummulle. Siellä lempparivälipalaa ovat karjalan piirakat. Nam! Mitä teillä syödään välipalaksi koulun jälkeen?

MAANANTAITERKKUSIN,

alle


14 Responses to “Välipalavinkkejä koululaisille?”

 1. Hantsku sanoo:

  Meillä kaksi poikaa ja he eivät juokse ainakaan jääkaapille koulun jälkeen! Ikinä ei ole nälkä eikä ikinä muistaisi syödä! Eli eipä valmisetea välipaloja juuri ollenkaan. Jos oikein villille päälle syömisen suhteen kääntyvät, saattaa leivänpaahtimeen eksyä paahtoleipä! Toiselle yritän laittaa jääkaappiin joskus kurkku-ja porkkanapaloja, koska koulussa ruoka maistuu huonosti. Yleensä ne (kasvikset) ovat siellä (jääkaapissa) kun tulen töistä, joten annan ne ”alkupalaksi” ennen päivällistä 🙂

  Eikö välipala ole vähän sellanen juttu, että syödään mitä jääkaapista löytyy (kunhan se ei ole makeaa). Itse annan tehdyt letut ja pannukakkuviipaleet vasta päivällisen jälkeen (jos maistuu.) En ikinä ennen ruokaa 🙂

  • Maria sanoo:

   Moi Hantsku,

   meillä on katsos sellainen juttu, että tytöt eivät vissiin syö tarpeeksi koulussa. Ei kuulemma ehdi. Ovat siis nälkäisiä kotiin tullessaan 🙂 Tästä ollaan keskusteltu monet keskustelut, että kyllä koulussa pitää syödä!

   Hei kiitos vinkistä, nuo porkkana- ja kurkkupalat tulevat käyttöön meilläkin, osana välipalaa 🙂

   Tsemppiä sinne arkeen ja ihanaa syksyn jatkoa (se syksy tais alkaa tänään 😉 <3

 2. elina sanoo:

  Heips ! Meillä uppoaa tuorepuuro niin aamulla kuin välipalalla. Illalla teen ison satsin kulhoon niin on aamulla valmista, helppoa ja lasten lempparia. Maustamatonta jugua, omppumehua, kaurahiutaleita ja kanelia. Ja sitä tuunaten pähkinöillä, kookoshiutaleilla yms…

  Kiitokset Sinulle mielenkiintoisesta blogista, sitä ihan odottaa, että tulee hetki lukea juttujasi ja ihailla upeita kuvia !

  Elina

  • Maria sanoo:

   Moi Elina,
   oi, kiitos vinkistä! Mä en olekaan tajunnut lapsille tarjota tuorepuuroa, vaikka itse niitä syön 😀 Tuollainen kanelinen ja omenainen puuro uppoaisi ihan varmasti 🙂

   Kiitos, ihanaa että viihdyt täällä blogissani. Tämä viikko on vielä työkiireitä ja blogi on vähän taka-alalla, mutta ensi viikolla palataan normibloggailuihin 🙂

   Ihanaa arkea Elina <3

 3. Katja Nieminen sanoo:

  Hei !
  Tänään tein ennen töihin lähtöä pizzapannaria, helppo, nopea ja maistuva. Täytetyt patongit ja salaatit erilaisilla lisukkeilla on myös tyttöjen herkkua.
  Katja

  • Maria sanoo:

   Moi Katja
   ja kiitos sinullekin vinkistä, pizzapannari kuulostaa oikein hyvältä 🙂 En olekaan koskaan sellaista tehnyt, mutta nyt täytyy kokeilla!

   Meillä vain tuo pienempi tykkää salaateista, isompi ronkkii sieltä pelkät kurkut suuhunsa 😀

   Ihanaa arkea sinne <3

 4. Katja sanoo:

  nyt on mentävä puutarhaan heti hakemaan karviaisia aamua varten. Näyttää superherkulliselta ja pakko testata! Ja hei, mä niin muistan kanssa nyt tuon ankka-päivän. Voi miten olinkin sen ihanuuden unohtanut, ihan parasta lapsuus aikaa!

  • Maria sanoo:

   Heippa Katja!

   Nam, karviaiset on mun suosikkeja. Suoraan puskasta syötyinä, mutta näin smoothiessakin ne menee.

   Oi, Aku Ankka ja lapsuus – ihan parhaita muistoja 🙂

   Mukavaa keskiviikkoa <3

 5. Ansku sanoo:

  Meillä lasten suosikki on syrnikit 🙂 Niitä paistelen tupla-annoksen ja riittää sitten moneksi päiväksi. Mutta näitäkin vaan välillä ja yleensä on se leipäpuuroriisikakkulinja. Pinaattipannarikin on helppo. Välillä paistan iltapalaksi, ja siitä jää sitten seuraavan päivän välipalaksi.

  • Maria sanoo:

   Moi Ansku,

   piti kuule ihan googlettaa syrnikki 😀 No mutta nehän kuulostaa hyvältä, kiitos vinkistä!

   Pinaattipannari myös, sellaista täytyykin kokeilla ehkä jo tänään!

   Ihanaa keskiviikkoa <3

 6. Miina sanoo:

  Viime vuonna meidän ekaluokkalainen laittoi itselleen usein näkkärin tai hapankorpun välipalaksi, joskus saattoi syödä jogurttia tai mysliä maidon kanssa. Tai sitten otti hedelmiä. Harvoin mun tuli erikseen tehtyä välipalaa jääkaappiin odottamaan.

  Tänään syötiin mustikkapiirakan jämät, kun ei kuulemma ollut nälkä. Päivästä se kovasti riippuu, mikä kelpaa. Rahka ja puurot ei meillä oikein maistu, lapset saattavat kohteliaisuuttaan maistaa hiukan ja loput saan syödä itse. 😀

  • Maria sanoo:

   Moikka Miina!

   Meillä nuo lapset ovat näköjään tottuneet siihen, että heti läksyjen teon jälkeen kyselevät välipalan perään 😀 Jos jugurtit ja myslit uppoaisivat, niin se kyllä helpottaisi suuresti! Täytyykin alkaa niitä tarjoamaan.

   Rahka olikin hyvä vinkki, kiitos 🙂 Meidän tytöt tykkää mustikkabanaanirahkasta, tosin joskus jättää ne mustikan molluskat syömättä.

   Ihanaa arkea sinne <3

 7. Sari sanoo:

  Vispipuuro, kauden marjoista mustaherukoista tai punaherukoista, nam. Keitän reilun satsin, säilyy hyvin jääkaapissa ja maistuu myös jälkiruokana. Puolukoista kun keitän, joukkoon laitan mansikkaa, superhyvää.

  • Maria sanoo:

   Nam,
   kiitos Sari vinkistä!
   Vispipuuroa ei olekaan tullut tehtyä moneen vuoteen 🙂

   Mukavaa keskiviikkoa <3

Kommentoi