keskiviikko 24. maaliskuu 2021

Kasviskeskiviikko: Spaghetti Aglio e Olio 2.0

MOIKKA!

”Can I have one order of spaghetti aglio e olio, please?” sopersin huonepalvelun puhelimeen. Aalio e oolio, ällän pehmeästi ääntäen. Olin harjoitellut ääntämistä ääneen ennen luuriin tarttumista. Aklio e olio kuulosti ”ei oikeelta”. Tilaukseni meni läpi aalio e ooliona ja sain huonepalvelusta sitä mitä tilasin. Tosin luulin kyseisen ruoan olevan vain valkosipulista spaghettia. Yllätyin chilin määrästä ja tuolla itäisellä pallonpuoliskolla sitä ei oltu säännöstelty. Suu oli tulessa ja Cola Zero vain pahensi tilannetta.

Meni kuulkaas monen monta vuotta ennen kuin tein tuttavuutta tämän aglion e olion kanssa uudelleen. Mutta yhtäkaikki, nyt se on kaikessa helppoudessaan ja herkullisuudessaan yksi arjen kannattelijaruoista.

Tuli muuten mieleeni eilisen ruokavaliopostauksen kirjoittamisen jälkeen, että olin juustoista puhuessani unohtanut totaalisesti mainita parmesanin. Parmesania tulee syötyä, jos ei nyt joka päivä, niin joka toinen päivä. Raastettuna, lastutettuna, tuoreeltaan, kuorrutuksissa. You name it, kaikki menee. Ihan pelkältäänkin.

Perinteiseen aglio e olioon ei käsittääkseni chili tuoreena kuulu. Joissain resepteissä on ollut chililastuja käytössä. Me tehtiin tästä herkkuruoasta päivitetty versio, ei vain chilien, vaan myös sitruunamehun avulla. Ja hei, valmistusaika on spaghetin keittämisen aika. Eli ei puhuta mistään hirmuisen vaativasta suorituksesta.

Spaghetti Aglio e Olio 2.0
6:lle

500 g täysjyvä(luomu)spaghettia
2 pientä mietoa chiliä
5 valkosipulin kynttä
1 dl extraneitsyt oliiviöjyä
4 dl parmesania raastettuna
puolikkaan sitruunan mehu
n. 1 dl spaghetin keitinvettä
suolaa & mustapippuria
tuoretta persiljaa

1. Keitä spaghetit pakkauksen ohjeen mukaan
2. Kuori ja pienistele valkosipulin kynnet, pilko chilit (poista siemenet). Kuullota niitä paistinpannulla oliiviöljytilkassa muutama minuutti.
3. Kun spaghetti on sopivan al denteä, valuta se – HUOM! säilytä noin 1 dl spaghetin keitinvettä myöhempää käyttöä varten
4. Sekoita paistinpannun antimet, parmesan, pastan keitinvettä (sopivasti), tuoretta persiljaa ja sitruunamehu spaghetin joukkoon, lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan
5. Tarjolle voi laittaa toisen puolen sitruunaa, jos joku haluaa sitruunaisempaa lopputulosta sekä raastettua parmesania

*****************

Kahdella miedolla chilillä valmistettuna oli toiselle lapsista liian tulista, toiselle upposi. Eli jos siellä on pöydän ympärillä sellaisia pieniä tai isoja, jotka eivät ole tulisen ystäviä, niin suosittelen aloittamaan vähemmällä chilin määrällä :)

KESKIVIIKKOTERKUIN,


Kommentoi