keskiviikko 03. helmikuu 2021

Kasviskeskiviikko: Suussa sulava punajuuri-tattaririsotto (M,G)

HEI HUOMENTA IHANAISET, NAURAVAISET!

Yöunien merkitys nousi arvoon mittaamattomaan toissayön koiran kanssa valvomisien jälkeen. Eilen heikkona hetkenä päätin laittaa muutenkin yöunet syyniin. Iltapala viimeistään klo 20.00, sillä olen tutkinut iltapalan koostumuksen, ajoituksen ja yöunieni palauttavaa vaikutusta viime viikkoina. Mun suolisto ei tykkää siitä, että se joutuu tekemään töitä yöaikaan. Syke nousee ja uni ei ole niin laadukasta. Ei ruutuaikaa enää klo 21 jälkeen (heh, saa käräyttää IG:ssä, jos mut siellä näette :D) ja sänkyyn viimeistään klo 22.

Näillä mennään ja sitten kuulkaas muistin, että tämä blogi onkin nykyään ruokablogi ja mietin, että pyyhinkö tuon ekan kappaleen pois. Kunnes päätin olla pyyhkimättä. Sillä täällähän on tarjolla ruokaa ja tarinoita. Tuossahan viitattiin iltapalaan, joka on ruokaa ;)

Kasviskeskiviikkoon aasinsillan kautta päästiin siten, että yöuniin vaikuttaa merkittävästi myös meidän suoliston kunto. Mä tykkään aina välillä ottaa sellaisia skarppauksia. Toki pyrin syömään 90% ajasta terveellisesti, mutta en halua kieltää itseltäni mitään. Skarppaus ruokiin on helppo tehdä, kun tuntee mitä oma kroppa kaipaa. Mulla se kaipaa aina välillä sellaista tonton-ruokaa. Gluteeniton ja maidoton tekee silloin tällöin terää.

Yksi mun skarppausaikojen lempparikirjoista on Deliciously by Ella. Ilman valkoista sokeria, maitoa tai gluteenia olevia herkkuruokia täynnä. Sellaisia reseptejä, jotka jaksaa lukea loppuun asti. Aivan täydellisiä siis. Eilen tein aikaiseksi lounaaksi punajuuri-tattaririsottoa (viime syksynä alkanut tattarisuurimohimoni ei ota hillitäkseen) ja täytyy sanoa, että jotain tuon tattarin ravitsevuudesta kertoo se, että söin pienen lautallisen risottoa kympin aikaan (ennen Tobyn lääkäriä) ja rehellisyyden nimissä mun ei ollut edes vielä nälkä ennen iltaa.

Tattaririsoton jälkeen huomasin myös sen, että siinä missä normi risoton jälkeen verensokeri menee ensin pilviin ja sit laskee rysähtäen, pysyi verensokeri tattaririsoton jälkeen tasaisena koko iltapäivän. Mutta en silti jättäisi normirisottoa pois mistään hinnasta, sillä balanssi.

Alla resepti, joka on puolitettu resepti Delicious by Ella -kirjasta. Päätin myös lisätä risottoon tuoretta salviaa tarjoilun yhteydessä. Salvian ja punajuuren liitto on muuten huikea. Kantsii koklata. Tähänhän voisi halutessaan murustella päälle vuohenjuustoa ja lorauttaa päälle vielä hunajaa. Mutta toimii näinkin :)

Tattari-punajuuririsotto

2-3:lle

700 g (noin 5 pienehköä) pestyä punajuurta

200 g tattarisuurimoita

200 ml kookosmaitoa

puolikkaan sitruunan mehu

0,5 litraa kiehuvaa vettä

suolaa, mustapippuria, salviaa

1. Lämmitä kiertoilma uuni 190 asteeseen, paista punajuuria kuorineen noin tunti (kokeile haarukalla, kun kypsiä)

2. Huuhtele tattari siivilässä kylmällä vedellä ja laita kattilaan. Kaada päälle litra kiehuvaa vettä. Anna kiehua pari minuuttia ja keitä sen jälkeen hiljalleen, kunnes tattarisuurimot ovat irtonaisia ja vesi on haihtunut

3. Kuori punajuuret veitsen ja haarukan avulla, kuoren pitäisi irrota helposti

4. Surauta kuoritut punajuuret, sitruunamehu, kookosmaito, ripaus suolaa ja mustapippuria monitoimikoneessa

5. Lisää punajuurisose tattareihin kattilassa ja lämmitä

6. Tarjoile tuoreen salvian kanssa. Myös rosmariini voisi muuten toimia loistavasti!

Ja mitä tehdä loppu kookosmaidolle, jos sinulla on se perinteinen 400 g tölkki? No käyttää tietysti samettiseen aamupuuroon. Joko isoista kaurahiutaleista tai tattarisuurimoista tehtyyn. Päälle paistinpannulla makeaksi paistettuja banaaneja ja pari ruokalusikallista pähkinöiden ja siemenien sekoitusta.

Nyt toivottelen teille yhtä suloisen väristä keskiviikkoa kuin mitä tuo kuvissa näkyvä punajuuri-tattaririsotto on. Kyllä on muuten ruoan värikkyydellä väliä. Värikkäiden ruokien näkeminen piristää jo ennen kuin niitä on maistanut!

KESKIVIIKKOTERKUIN,

PSST. Instagramista Marian Bistron tunnelmiin pääsee täältä. Siellä pyrin olemaan keittiöhommissa jos en nyt ihan päivittäin, niin melkein. Myös aika usein niinä päivinä, kun blogi ei päivity, päivittyy IG:iin joku resepti!


2 Responses to “Kasviskeskiviikko: Suussa sulava punajuuri-tattaririsotto (M,G)”

 1. Avatar Anna sanoo:

  Punajuuri on niin hyvää ja toimii varmasti tässäkin ruoassa. Pitääkin kokeilla. Olen yrittänyt syödä nyt entistä monipuolisemmin eri värisiä kasviksia.

  Mukavaa viikon jatkoa ☺️

  • Maria Maria sanoo:

   Heissuli Anna

   ja ah, mäkin rakastan punajuurta 😍 Se just, että kun pyrkii syömään vanhan sanonnan mukaan ”syö sateenkaari lautaseltasi” niin ei voi mennä vikaan!

   Kiitos samoin sinne, ihanaa loppuviikkoa ❤️

Kommentoi