tiistai 08. joulukuun 2020

Pikkujoulut vuonna 2020


Kaupallinen yhteistyö: Pirkka-tuotteet & K-Ryhmä


 

…tarjotin täynnä suolaisen ja makean suussasulavia yhdistelmiä, pikkuisen pilkettä silmäkulmassa, päällä vähän parempaa kotivaatteiden sijaan, lasissa täyteläistä punaviiniä ja vierellä hän, jonka siinä toivoisi olevankin. Edessä leppoisa lauantai-ilta pikkujouluisissa tunnelmissa

Niin, näinä päivinä on mun mielestä hyvä keskittyä niihin elämän kultareunoihin. Niihin juttuihin, joita on sallittu tehdä. Kukaan ei ole vienyt meiltä pois lupaa pienimuotoisiin pikkujouluihin. Vaikka ollaan vietetty tänä vuonna poikkeuksellisen paljon aikaa tuon elämäni rakkauden kanssa kaksistaan, on silti kiva saada vähän vaihtelua näihin poikkeusoloihin. Pikkujoulut tunnelmavalaistuksessa hyvän ruoan ja laadukkaan viinin kanssa saivat joulunodotuksen aivan uusiin ulottuvuuksiin.

Meitä yhdistää rakkaus hyvään ruokaan ja lasilliseen laatuviiniä ruoan kanssa. Kaupallisen yhteistyön myötä Pirkka-tuotteiden ja K-Ryhmän kanssa pääsimme tutustumaan uusiin laadukkaisiin Pirkka-viineihin. Olin niistä jo ennen yhteistyötä ehtinyt arvosteluja lukemaankin alan asiantuntijoilta ja kuulemaan Barolosta eräältä ystävältä (joka sattuu olemaan muuten laatuviinien asiantuntija) huippuarvostelut, mutta emme olleet vielä itse ennättäneet ko. viineihin tutustua.

Ennen kuin kerron teille tarkemmin Pirkka-viineistä, katsastetaan meidän pikkujouluisen ruokaplatterin anteihin. Tykätään naposteluruoasta ja sen takia platteriruoat toimivat aina. Sitä paitsi, ovat helppo koota lemppariaineksista. Usein ei tarvitse edes tehdä muita valmisteluita kuin latoa ruoat tarjottimelle. Kiva idea olisi kasata platteri esimerkiksi jouluisen kranssin muotoon!

Meidän pikkujouluisesta platterista löytyi:

🍎 sinihomejuustoa
🍎  valkohomejuustoa
🍎  oliiveita
🍎  hummusta & porkkanatikkuja
🍎  viinirypäleitä
🍎  appelsiinilla maustettua tummaa suklaata
🍎  keksejä ja pipareita
🍎  kookostaateleita
🍎  suolaisia torttutähtiä täytteenä tuorejuusto-ilmakuivattu härkä
🍎  pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä
🍎  homejuustotäytteisiä uunipäärynöitä

Tein ekaa kertaa homejuustotäytteisiä uunipäärynöitä ja voihan namskis, näitä voisi tehdä vaikka uudenvuodenjuhliin myös.

Homejuustotäytteiset uunipäärynät

3 päärynää
50 g sinihomejuustoa
3 taatelia
saksanpähkinää
timjamia
2 torttutaikinalevyä
1 keltuainen
loraus hunajaa

1. koverra päärynän kanta ja sisus pois
2. sekoita sinihomejuusto, pilkotut taatelit, pähkinät ja tuoretta timjamia, täytä päärynät seoksella
3. kauli torttutaikinalevyt yhteen ja vähän isommiksi, leikkaa taikina kolmeen osaan
4. peittele päärynät yksitellen taikinakuoreen
5. sekoita keltuainen ja hunaja, valele taikina seoksella
6. laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi ja sen jälkeen paista 200 asteessa, kunnes taikina on kauniin ruskeaa

 

Nyt kun pikkujouluja ja joulua vietetään pienemmällä porukalla, on kiva satsata vähän parempaan ja arvokkaampaan viiniin. Mun mielestä Pirkka-viinit on varma valinta sillä niissä on erinomainen hinta-laatusuhde. Hyvä ruoka todellakin ansaitsee arvoisensa viinin. Ja hei, Pirkka-viinit on helppo tapa tutustua laatuviineihin, jos ei vielä sellaisiin ole tutustunut!

Pirkka-viinien taustasta sen verran, että alunperin Pirkka-viinejä oli saatavilla vain rajoitetusti K-ryhmän omissa tilaisuuksissa. Tuotteet kuitenkin herättivät niin paljon kiinnostusta, että ne päätettiin tuoda kaikkien suomalaisten saataville Alkon valikoimiin alkuvuonna 2019.  Hyvän vastaanoton myötä Pirkka-viinien valikoimaa on myös kasvatettu uusilla tuotteilla. Osassa Alkon myymälöitä Pirkka-viinit löytyvät vakiovalikoimasta. Tuotteita voi myös tilata Alkon verkkokaupan kautta sovitulla toimitusajalla ja noutaa ne haluamastaan Alko-myymälästä.

Pirkka-viinejä löytyy kuutta erilaista:

Pirkka Champagne Grand Prestige 75 cl 12 % (42,49 €)
Grand Prestige on Beaumont-samppanjatalon vuosikerraton lippulaivaviini, joka toimii hienosti juhlien aperitiivina, loistava keveiden kala- ja äyriäisruokien seurassa. Väriltään kehittyneen vaaleankeltainen, hienostuneet ja pienet kuplat. Tuoksussa on moniulotteisuutta, briossimaista paahteisuutta, kuivaa hunajaa ja tammen hienostunutta mausteisuutta. Maultaan tasapainoinen, pirteä ja kehittynyt. Vaaleaa kypsää greippiä ja pitkä elegantti jälkimaku.

Pirkka Organic Riesling 2019 75 cl 12,5 % (13,80 €)
Kuiva, omenainen, kypsän sitruunainen, vaalea hedelmää ja pirteää hapokkuutta. Elegantti ja tasapainoinen viini on raikkaan kukkea ja makumaailmaltaan hedelmäinen ja pirteä Rypäleet Pirkka Riesling Organic viiniin on kerätty Osthofenin kylän parhailta luomuviljellyiltä tarhoilta, joissa maaperän mineraali ja kalkkipitoisuus on tärkeässä osassa. Viini on käytetty kuivaksi ja runsas hapokkuus tekee siitä nautinnollisen ja erittäin gastronomisen. Erinomaisen monikäyttöinen viini, joka sopii nautiskeluun, paistetun vaalean kalan ja erilaisten salaattien kera.

Pirkka Roero Arneis Docg 2018 75 cl 13 % (14,79 €)
Arneis on Piemonten alueelta lähtöisin oleva rypälelajike, joka on vain vähän levinnyt muualle maailmaan. Rypälelajikkeella on monen sadan vuoden historian, mutta vasta 1980-luvulla se alkoi kukoistaa ja sai mainetta myös Italian ulkopuolella. Tuoksu runsaan hedemäinen, kuivan hunajainen ja kukkea, maku seuraa aromeja pitäen sisällään vaaleita hedelmiä ja kehittynyttä sitruksisuutta, pirteä hapokkuus raikastaa ja tukee pitkää ja ryhdikästä jälkimakua. Keveiden alkuruokien, merellisten pastojen, keveiden kala-annosten ja raikkaiden äyriäisruokien seuraan.

Pirkka Chablis Vieilles Vignes 2018 75 cl 13 % (24,97 €)
Oljenkeltainen väri. Kuiva, tuoksussa kypsää sitrusta, vihreää omenaa ja mineraalisuutta, maku seuraa tuoksua ja on kypsän hedelmäinen ja moniulotteinen, pirteä hapokkuus tasapainottaa ja raikastaa jälkimakua. Vieilles Vignes tarkoittaa vanhoja viiniköynnöksiä ja tähän viiniin kerätyt rypäleet on kerätty jopa 90 vuotta vanhoista köynnöksistä. Runsaammille kala- ja äyriäisruoille. Voikastikkeet, vaalea liha, keveät juustot.

Pirkka Barolo DOCG Riserva 75 cl 14,5 % (29,90 €)
Tämä Piemonten kuningasviini on valmistettu tarkoin valikoiduista rypäleistä, jotka tulevat Barolon parhaimmilta seuduilta. Kehittynyt, syvän punainen väri. Tuoksu on maanläheinen, tumman marjaisa, lakritsinen ja mausteinen, Maku on runsas, yrttinen, kypsän kirsikkainen ja keskitanniininen. Pehmeää tammen tuomaa mausteisuutta. Jälkimaussa hapokkuuden tuomaa ryhdikkyyttä.Tummille liharuoille, riistalle ja punaiselle lihalle. Runsaat risotot ja kehittyneet, kovat juustot.

Pirkka Amarone della Valpolicella DOCG Classico 2015 75 cl 15 % (37,49 €)
Tähän Amarone-viiniin kerätään vain parhaat rypäleet Valpolicella Classico -alueen viinitarhoilta. Viini valmistetaan ainutlaatuisella Passito-menetelmällä, jossa rypäleitä kuivatetaan noin kolmen kuukauden ajan, rypäleiden mehu tiivistyy ja hedelmäsokerin määrä lisääntyy, jolloin saadaan täyteläinen, lämmittävä ja kehittynyt viini. Käymisen jälkeen viini siirretään kypsymään tammitynnyreihin vähintään kolmen vuoden ajaksi. Tuoksussa on runsaasti kehittynyttä tummaa marjaisuutta, luumua sekä hieman yrttisyyttä. Maku on täyteläinen ja pehmeän tanniininen. Siinä on kirsikkaisuutta ja kypsää tummaa marjaisuutta ja yrttejä. Pitkä jälkimaku, jossa on tammen pehmeyttä ja samettista tanniinisuutta. Tummille liha -, riista- ja pataruoille. Kypsille, suolaisille juustoille sekä nautiskeluun.

Näin talvella olen enemmän punaviinien kuin valkoviinien ystävä. Koska olimme kuulleet niin hyvää Pirkka Barolosta, niin maistoimme lasilliset sitä pikkujouluisen illanviettomme lomassa. Ja hei, ei ollut kehut turhia. Amarone on kestovarma suosikkimme ollut jo vuosia, varsinkin joulupöydässä ja Pirkka Amarone pääseekin tänä vuonna joulupöytäämme. Se on täydellinen myös just niihin talvi-iltoihin, kun lihapata kaipaa kaverikseen runsasta ja mausteista viiniä.

Oli juhla mikä tahansa niin oikein valittu, laadukas juoma nostaa aterian uudelle tasolle. Vastuullisesti ja kohtuullisesti nautittuna ♥ Käykäähän tutustumassa Pirkka-viineihin täällä!

IHANAA JOULUNALUSAIKAA TOIVOTELLEN,

Huom! Suomen alkoholilainsäädännön vuoksi alkoholia koskevia kommentteja ei julkaista.

 

 


4 Responses to “Pikkujoulut vuonna 2020”

 1. Anna sanoo:

  Täälläkin vietettiin viikonloppuna pikkujouluja. Oli ihana herkutella hyvällä ruoalla ja juomalla. Pitää kokeilla noita sinun platterin tarjottavia viikonloppuna. Kiitos taas vinkeistä. ☺️

  Kivaa viikon jatkoa! ☺️

  • Maria sanoo:

   Moikka Anna!

   Ihanaa, että sielläkin on tunnelmoitu joulunalusaikaa pikkujoulujen merkeissä 🥰

   Olehan hyvä, kiva että vinkit tulee käyttöön ❤️

   Kiitos samoin sinne, kivaa viikon jatkoa!

 2. Johanna sanoo:

  Hei,
  mistähän voisin ostaa samanlaiset viinilasit mitä olet käyttänyt?

  • Maria sanoo:

   Hei Johanna!

   Nuo kristallilasit ovat äitini ja iskän vanhoja, joten en tiedä mistä on ostettu :)

   Mukavaa joulunodotusta ❤️

Kommentoi