sunnuntai 06. syyskuun 2020

Suussa sulava syysherkku: Omenapiirakka


Kaupallinen yhteistyö: Crème Bonjour ja Indieplace.


 

Kirpsakka syysaamu. Omenan tuoksu. Läpsyttelen kesäläpsyttimissä takapihalle punaposkisten omenien luokse. Aamuaurinko paistaa tähän aikaan vuodesta jo melko matalalta vanhan omenapuun oksien läpi. Tunnen villasukkien kastuvan nurmikon aamukasteesta. Poimin muutamia omenia aamutakin taskuihin ja loput otan mukanani käsissä sisään. Omenasta haukatessani tunnen sen kylmyyden, mehukkuuden ja kirpeyden. Se tuo mukanaan muistoja.

Muistoja niistä syysaamuista, kun lähdin kouluun ja nappasin omppupuusta ompun pyörämatkalle mukaan. Juurikin tuosta samaisesta omenapuusta, joka on ollut lempparini jo pian 40 vuotta.

Meidän syksyyn kuuluu omenat kuin nenä päähän. Monessa eri muodossa. Pakkasesta löytyy omenasosetta sulostuttamaan kirpeitä pakkasaamuja, kauratäytteiset uuniomenat ilahduttavat näin alkusyksystä koko perhettä ja sunnuntain päiväkahville tulee syksyisin leivottua helppoja herkkuja omenasta.

Rakastan perinteistä omenapiirakkaa, mutta kaupallisen yhteistyön myötä Crème Bonjourin kanssa päätin testata täyteläisempää ja juustokakkumaisempaa omenapiirakkaa. Ja kuten tiedätte tyylini keittiössä, niin liian monimutkaista reseptiä en tähänkään herkkuun lähtenyt suunnittelemaan, vaan kehittelin reseptin, jossa yhdistyy rakastamani uuniomenat, juustokakku ja omenapiirakka. Tämä onnistuu tehdä käden käänteessä vaikka sunnuntain iltapäiväkahville.

Omenapiirakka

1 kpl 400 g murotaikina (pakastealtaasta tai itse tehtynä)

Juustotäyte
2 pkt Crème Bonjour -tuorejuusto maustamaton
2 munaa
1 dl sokeria

Omenatäyte
4 omenaa
0,5 dl sokeria
2 tl kanelia
2 rkl vehnäjauhoja

Kauracrumble
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl fariinisokeria
1 dl voita
2 tl kanelia

1. Painele murotaikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille
2. Sekoita juustotäytteen aineet keskenään
3. Kaada juustoseos piirakkapohjan päälle
4. Pese ja viipaloi omenat, sekoita niihin kulhossa sokeri, kaneli ja vehnäjauhot
5. Lisää omenalohkot juustoseoksen päälle
6. Sekoita voita lukuun ottamatta kauracrumblen ainekset keskenään, nypi joukkoon voi
7. Kaada crumble omenien päälle ja paista piirakkaa uunin alatasolla 180 asteessa noin 55-60 minuuttia
(jos crumble alkaa ruskistumaan liikaa, niin peitä foliolla)

Huom! Anna jäähtyä kunnolla. Tämä piirakka on oikeastaan parempaa vasta seuraavana päivänä jääkaapissa yön vietettyään, mutta jos sunnuntain iltapäiväkahville saapuneet yllätysvieraat kolkuttelevat jo ovella, niin maistuu ilman jääkaappitekeytymistäkin mainiosti :)

Meillä tulee käytettyä Crème Bonjour -tuorejuustoja runsaasti eri käyttötarkoituksissa. Maustamatonta Crème Bonjouria käytän leivontaan, mutta aika usein meiltä löytyy Mustapippuri Crème Bonjour -paketti jääkaapista levitettäväksi ruisleivän tai patongin päälle. Valkosipulisella tuorejuustolla taas sulostutan syksyn keittoja ja kanttarellikeiton suurustan Kanttarelli Crème Bonjour -tuorejuustolla. Joulun aikaan tulee usein tehtyä savuporotapaksia ja niiden kanssa poikkeuksetta käytän Crème Bonjour -tuorejuustoa maussa Savuporo.

SULOISTA SUNNUNTAITA,


2 Responses to “Suussa sulava syysherkku: Omenapiirakka”

 1. Avatar Vierailija sanoo:

  En tiedä kuinka kiittäisin: täällä lukijasi jota ruoanlaitto ei koskaan ole kiinnostanut yhtään, lähes 30-v.teinistä alkaneessa liitossa mies rakastaa ja harrastaa asiaa koko muun perheen puolesta. Reseptit ym.olen lehdistä ja blogeista sivuuttanut aina. Kunnes, tuli sinun blogisi. Ohjeesi ovat niin käteviä, sesonkiin sopivia, huimine kuvineen että olen tehnyt jo useampia ruokia ja leipomuksia! Voit uskoa että se on ollut valtavan ällistelyn aihe:’D

  Ainoa asia jota ihmettelen on kuinka olette hoikkia kun teet jokaikinen päivä tuollaisia herkkuja?? Jos tekisin – ja söisin! – kaikki ohjeesi, en mahtuisi ovista! :D Mutta siis, tuhannet kiitokset tästä ilmaisesta lukukokemuksesta ja vinkkikornerista mikä blogisi on. <3

  • Maria Maria sanoo:

   Voi että, lämmin kiitos sinulle ❤️
   Tuntuu erittäin hyvältä, että te lukijat kokeilette reseptejäni ja vielä pidätte niistä.

   Hih, salaisuus on balanssissa :D Ei sitä joka päivä sovi herkutella ja liikuntaa tulee harrastettua kohtuullisesti. Terveellinen ruokavalio kun on arjen perustana, niin kyllä sinne herkkujakin välillä mahtuu.

   Kiitos sinulle ihanasta palautteestasi ja kauniita syyspäiviä ❤️

Kommentoi