keskiviikko 12. helmikuun 2020

20 x asia, johon voimme vaikuttaa

MOIKKAMOI!

En tiedä teistä, mutta mun sisäinen kello fiilistelee nyt jo jotain maalis-huhtikuun taitetta. Ulkona tuoksui tänä aamuna sellainen keväinen ja märkä maa. Sellainen, joka yleensä tarkoittaisi, että kun ilma vähän tuosta lämpenee, niin pääsee ulos kuopsuttelemaan. Liitän tuon tuoksun viime huhtikuuhun, kun uhkarohkeana perustin minikasvihuoneet takapihalle. Toki hallasuojat tulivat tarpeeseen, mutta tuo sama tuoksu puski sinä viikonloppuna maasta pinnalle. Tuo tuoksu sai mut jopa vähän miettimään, että tänään on mentävä takapihalle tekemään pientä inventaariota pupujen tuhoista. Meillä on noita pupuja parhaimmillaan kolme pihassa. Söpöjähän ne ovat, sitä en kiellä. Mutta aikamoista tuhoa saavat kyllä aikaan.

Elämä on valintoja -lausahdus saa jotkut ihmiset näkemään punaista. Ja ymmärrän tämän täysin. Silloin kun se iso ässä eli syöpä iskee lähipiiriin tai itseensä sitä tuskin on valinnut. Mutta tiedättekö, että mä näen asian niin, että koska on joitain asioita, joihin emme voi vaikuttaa, niin jo senkin takia täytyy ottaa kaikki hyöty oman hyvinvoinnin nimissä niistä asioista, joihin voimme vaikuttaa. Joissa meillä on valinnanvaraa.
Ja näitä tällaisia asioita on rutkasti. Usein tuntuu vaan, että pitäydymme siinä ajatuksessa, että meillä ei muka olisi valinnanvaraa. Kukaan muu ei kuitenkaan tee valintaa puolestamme mitä tulee asenteeseemme, ajatuksiimme, liikunta- tai ruokatottumuksiimme tai esimerkiksi siihen miten kohtelemme muita ihmisiä. Itselleni tärkeimpiä valintoja on juurikin liikuntaan tai ravintoon liittyvät valinnat. Sillä nämä valinnat heijastuvat välittömästi myös muihin valintoihini. Kun liikun tarpeeksi, ruokin halua syödä terveellisemmin. Kun syön terveellisemmin voin paremmin. Ajatteluni on myönteisempää, kun nuo peruspalikat on kunnossa. Kestän paremmin haasteita ja asiat näyttäytyvät jotenkin selkeämpinä.

1. Asenteeseemme
2. Ajatuksiimme
3. Uskomuksiimme
4. Keitä otamme ystäviksemme
5. Kuinka rehellisiä olemme
6. Liikuntatottumuksiimme
7. Ruokavalioomme
8. Millaisia riskejä otamme elämässä
9. Miten tulkitsemme asioita
10. Kuinka ystävällisiä olemme muita ihmisiä kohtaan
11. Kuinka ystävällisiä olemme omaa itseämme kohtaan
12. Kuinka usein sanomme, että rakastamme
13. Kuinka paljon annamme aikaa itsellemme
14. Kuinka ilmaisemme tunteitamme
15. Miten ja kuinka ilmaisemme kiitollisuutta
16. Kuinka paljon hymyilemme
17. Kuinka paljon kulutamme rahaa
18. Kuinka paljon murehdimme asioita
19. Kuinka paljon tuomitsemme muita ihmisiä
20. Nousemmeko kaaduttuamme ylös ja yritämmekö uudelleen

Kokosin ylle listan sellaisista asioista, jotka itselläni näyttelevät hyvinvointini kannalta tärkeimpiä valintoja. Näihin kaikkiin voimme vaikuttaa. Ja nyt satunnaiset vastarannan kiisket ruudun toisella puolen voivat ajatella, että höpönpöppistä :) Uskallan kuitenkin väittää vastaan, sillä asennehan on se tärkein juttu. Miten suhtaudumme asioihin. Näemmekö kaikessa negaa ja lannistammeko itsemmekin tällä ajattelutavalla. Mitäs jos avaisimme vähän ovea, edes sillain varovaisesti, ja ottaisimme mahdollisuudet hyvästä ja onnistuneesta päivästä vastaan? Mikä on pahin mitä voi tapahtua? Jos emme anna onnistumiselle tai hyvälle päivälle edes mahdollisuutta, niin miten ihmeessä voimme edes kuvitella sellaisen tapahtuvan?

”No hyvähän sun on puhua, kun sua ei ole koskaan elämä kolhinut.” Tuon lauseen kuulen tai luen aina silloin tällöin. Mutta tiedättekö, että kyllä se elämä on täälläkin kolhinut. Tosin koen saaneeni kolhuja erittäin vähän ja olen siitä hurjan kiitollinen. Jutun juju on siinä, miten kolhuihin suhtaudun ja millaisena elämäni näen. Millaista tarinaa kerron elämästäni muille ja itselleni. Jäänkö junnaammaan elämän karikoihin ja sitä myötä kulutanko energiaani voivottelemiseen? Vai yritänkö ottaa elämän tai ihan jopa päivän aikana tapahtuvista pienistä töytäisyistä opiksi ja kääntää ne voimavaraksi?

Sellaisin ajatuksin viikon puoliväliin :) Tänään ajattelin keitellä pitkästä aikaa iltaruoaksi gulassia. Vaikka miellän sen pakkaspäivien sulostuttajaksi, niin meneehän se näin ”kevättalven” plussapäivänäkin mainiosti!

KESKIVIIKKOTERKUIN,

 


2 Responses to “20 x asia, johon voimme vaikuttaa”

 1. Hienosti kiteytetty listaus ja viimeiseen yhdyn täysin, noustava on vaikka aina ei jaksaisi. Oli mukava löytää blogiisi <3

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa

   ja voi kiitos – ihanaa että löysit blogiini ♥

   Sehän on selvä, että elämässä tulee sellaisia pieniä kuoppia (ja vähän isompiakin) eteen. Niistä on vain noustava ylös ja jatkettava matkaa vahvempana ja viisaampana :)

   Kivaa torstaita!

Kommentoi