keskiviikko 29. tammikuu 2020

Sokeriton tammikuu pakettiin & lakritsisuklaafudge

HEISSUNHEI IHANAT

Mitä kuuluu? Tänne kuuluu sellaista kuten yleensä, eli hyvää :)Tasaisen ihanaa arkea vietellään. Sellaista joihin kotitoimistopäivät, blogityö, koulujutut ja työtyö tuovat vaihtelua. Tänään pääsen töiden jälkeen treffaamaan mun ihania koulukavereita. Meillä on ollut tapana treffata kerran kuussa, mutta nyt edellisistä treffeistä on jo reilu kuukausi. Sparraus noiden ihanien kanssa tulee just tarpeeseen; saa työputken katkeamaan.

Nyt kun elellään tammikuun vikoja päiviä, ajattelin päivittää vähän kuulumisia sokerittoman suhteen. Tämä oli nyt viides tai kuudes vuosi, kun katkaisen joulun sokerikierteen totaalikiellolla valkoisen sokerin suhteen. Ja olen todennut, että silloin kun olen sokerikoukussa tämä on minulle se paras vaihtoehto. Aiempina vuosina olen leiponut kaiken maailman korvikkeita pitämään makeanhimoa poissa, mutta yllätyksekseni tänä vuonna ei ole tullut syötyä niitä raakaherkkuja tai liiemmin lakritsitaateleitakaan. Ei vain ole tehnyt mieli. Kerran tammikuun aikana mulla iski ihan järjetön irttarihimo; hain kuopuksen koulusta ja heti repsikan paikalle istuttuaan haistoin sen. Nimittäin mun all time favorite irttarin. Vaaleanpunainen ufokarkki on sellainen, joka saa kielenkannat kutkuttamaan. Sellaisia voisin hakea viikonloppuna muutaman. Jos tekee mieli.

Nyt kun olen saanut sokerihiiren selkärangan jälleen vahvaksi jatkan samaan malliin. Totaalikieltoa ei ole, mutta niin kauan kuin tämä olotila tuntuu näin hyvältä, niin en näe yhtään syytä, miksi palata siihen joulunpyhien (lue: kahden viikon) sokerimässäilyyn. Olo on virkeä ja energinen. Yöunet maistuu ja lenkillä juoksutossu nousee kepeästi. Nyt on oikein hyvä olla. Voi toki olla, että tipatonkin on tehnyt asiansa. Ei sillä, että alkoholia olisi viime vuosina tullut humaltumistarkoituksessa nautittua, mutta kuten kerroinkin, niin usein jo yksi viinilasillinen saa seuraavana aamuina pöhnäisen olon. En kaipaa yhtään sitäkään olotilaa, joten jatketaan näillä. Kunnes toisin todistetaan.

Maitokaupasta tarttui mukaani ilmaislehti (Pirkka) ja siinä näin yhden ohjeen, jota oli pakko kokeilla. Sen verran mielenkiintoisilta mustapavut kuulostivat fudgessa. Melkein yhtä mielenkiintoiselta kuin kukkakaali. Modifioin reseptiä hieman, sillä halusin siihen myös lakritsin makua.

Lakritsisuklaafudget

1 tlk (230 g) mustapapuja
6 rkl kookosöljyä
4 rkl (raaka)kaakaojauhetta
iso loraus hunajaa
1 rkl raakalakritsijauhetta

-valuta mustapavut siivilässä ja huuhtele niitä kylmällä vedellä
-sulata kookosöljy
-sekoita aineet keskenään kulhossa ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi (mä jätin vähän rouheeksi)
-kaada pieneen (n. 15 x 15 cm) leivinpaperilla vuorattuun astiaan
-laita pakkaseen tunniksi
-leikkaa paloiksi
-säilytä jääkaapissa

Onni onnettomuudessa on se, että meillä ei muu perhe oikein ole innostuneita näistä raakaleivonnaisistani. Joten nämä 25 fudgea on kaikki itselleni. Voi äsh, nyt meni taas postauksen speksit punaiselle; wordpress näyttää sanojen määrän tuossa näytöllä ja kun se pomppaa yli kolmen sadan, vaihtuu luettavuus vihreästä oranssiksi. Ja niinko mä yritin tällä kertaa pitää jaarittelut lyhykäisenä :D

Miten siellä on sujunut sokeriton?

KESKIVIIKKOTERKUIN,

PS. pitkästä aikaa selasin tuota Virpi Mikkosen Kiitos hyvää -kirjaa ja hei su0sittelen sitä jokaiselle, joka haluaa inspiraatiota leivontaan. Kaikki reseptit ovat sokerittomia ja gluteenittomia!

 


6 Responses to “Sokeriton tammikuu pakettiin & lakritsisuklaafudge”

 1. Kiitos ohjeesta, vaikuttaa sellaiselta mitä olisi mukava kokeilla. Voisi hyvällä omallatunnolla ottaa kahvin kanssa. Itse olen niin suolaisen ystävä, että voin olla hyvin ilman makeaa enkä ole joutunut olemaan sokerittomalla – ainakaan vielä :) Ei silti, jos jemmassa on herkkuja, kyllä ne menee… Mun heikkous on tuoreet munkkipossut ja vain omenahillolla.

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Maarit

   ja olehan hyvä :)

   Se just, vaikkei olisikaan sokerittomalla, niin ovat kuitenkin ns. terveellisempiä kahvinaposteltavia!

   Mä olen myös suolaisten ystävä, mutta nyt kun mainitsit munkkipossut omenahillolla, niin nams :D

   Ihanaa torstai-iltaa ❤️

 2. Avatar Maria sanoo:

  Hei. Mille maistuivat nuo mustapapufudget? Huomasin itsekin tuon ohjeen K ruoka -lehdessä ja mietin miltähän mahtavat maistua. Olemme tehneet mustapapupullia jotka ovat nykyään koko perheen lemppareita ja parempia kuin lihapullat. Eli ainakin siinä muodossa maistuu mustapapu meidän perheessä. :)

  • Maria Maria sanoo:

   Hei Maria,

   mä tykkäsin kovin! Mutta muu perhe oli sitä mieltä, että ei maistu miltään :D Huomaan, että kun en syö niitä perinteisiä makeita, niin jo nämäkin maistuivat makealta mun suussa :)
   Ei sieltä lainkaan papu kuitenkaan läpi maistu.

   Oi, mustapapupullat kuulostavat hyviltä. Kiitos vinkistä!

   Ihanaa loppuviikkoa ❤️

 3. Avatar Anni sanoo:

  Hei!

  Olipa kiva resepti! Toivoisin postausta kodinkoneista, ja nimenomaan keittiön pienkoneista kuten tehosekoittimet, yleiskone, blenderi jne. Mitkä ovat hyviksi havaitsemiasi merkkejä/malleja tai onko kokemusta laitteista, jotka eivät käytössä olekaan niin oivallisia? Näitä fudgepaloja tehdessä kävi nimittäin niin, että (jo vuosia vanha) Moulinex/Multi Moulinetteni möyhensi ’taikinan’ vain alhaalta ja jätti yläosan rakeiseksi. Ei siis pyöräyttänyt massaa leikkuriin uudelleen möyhittäväksi. Olen tämän huomannut laitteessa aieminkin erinäisiä reseptejä kokeillessa, ja voi hyvin olla, että laite on vain tullut tiensä päähän. Se vaan on niin näppärän kokoinen juuri tuollaisen pienen annoksen tekemiseen, ettei tarvitse yleiskonetta sen takia käydä puhdistamaan. Uuden tehosekoittajan hankinta lienee siis edessä ja vinkit tulisivat tarpeeseen:)

  Harmillisesti myös Electroluxin Perfectmix -blenderini jättää ajoittain ’pyöräyttämättä’ massan, ja joudun ottamaan kantta pois, työntelemään lusikalla massaa leikkurin ymärille tai kallistelemaan laitetta sen käydessä, jotta (smoothie)massa pyörii ylhäältä asti sekoittimessa. Turhautunut huokaus joka kerta, kun näin käy – ja se on usein. Voi kunpa laitetta voisi kotona käyttää ja testailla ennen kuin sen ostosta tarvitsee päättää! Jotta kaappiin ei kertyisi pettymyksiä, niin kaikki vinkit hyvistä ja ei niin hyvistä kokemuksista keittiön pienkoneista olisivat arvokkaita:)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Anni

   ja hei eikös ollutkin? Mä löydän usein hyviä reseptejä ruokakauppojen omista lehtisistä :)

   Kiitos postaustoiveesta, tämän toteutan vaikka ensi viikolla. Nimittäin tarvitsen vinkkejä uuteen tehokkaaseen blenderiin…tuo nykyinen tekee samaa kuin sinunkin blenderi.

   Fudgen tein leivontakulhossa sauvasekoittimella ja siinä se tuli ihan kivasti :) Blenderini ei olisi moiseen työhön pystynyt :D

   Kiitos vielä postaustoiveesta ja oikein ihanaa viikonloppua ❤️

Kommentoi