tiistai 10. joulukuun 2019

Joulunalusajan suosikkiherkkuni

HEISSUNHEI IHANAT!

Onpas hassua kirjoitella postausta näin illalla, kun yleensä kirjoitan postauksen heti aamusta kotitoimistopäivinä ja julkaisenkin sen liki samantien. Mutta hei, tämä on oikein ihanaa vaihtelua illan ohjelmaan; molemmilla lapsilla on huomenna matikankokeet ja isi kävi tuossa välissä tekemässä testit ennen työiltamenoihin lähtemistä. Täällä ollaan lyöty kolmistaan viisaat päät yhteen ja pohdittu, että mitähän se isi mahtaa tarkoittaa muun muassa seuraavalla kysymyksellä: ”Neliön piiri on 28 cm. Mikä on neliön piiri?” :D Myös tulkkia tytöt ovat välillä tarvinneet käsialan suhteen. Täytyy arvostaa, että toinen tuli töiden välissä kotiin vain sen takia, että sai tehtyä nuo lupaamansa testit. Musta kun ei olisi tuon kasiluokkalaisen matikan opettajaksi. Huh, onkohan laskut vaikeutuneet vai missä mä olen kasiluokan matikan tunneilla ollut…

Kuulumisista asiaan. Tykkäättekö persimoneista? Mä olen jotenkin vasta tänä talvena löytänyt ne. Rakastunut suinpäin. Persimonit on mun tämän vuoden joulunalusajan suosikkiherkkuni. Olen ajatellut aina aiemmin, että mulle tulee niistä allergiaa niin kuin persikasta, ompusta, luumusta ja päärynästä raakoina tulee. Mut nämä persimonit onkin sitten juttu aivan erikseen. Yhtään ei ala kutittamaan suuta, vaikka raakana vetelisi. Tiesittekö muuten, että persimon luokitellaan marjaksi eikä hedelmäksi? Oli mulle ihan uutta tietoa tämä.

Meillä on varmaan muu perhe kohta jo kyllästynyt persimoneihin, sillä laitan niitä liki joka ruokaan. Persimonia löytyy poikkeuksetta aina salaatista, sitä pääsee patoihin ja onpa sitä löytynyt sosekeitostakin. Parhaimmillaan mun mielestä persimon sopii vahvojen juustojen kanssa. Ihan tuoreeltaan. Meille on sunnuntaina tulossa sukua joulukahvittelemaan ja olen tässä pääni puhki miettinyt tarjoiluja. Jotain pikkusuolaisia ajattelin tehdä makeiden lisäksi ja uskoisin, että yhdeksi vaihtoehdoksi valikoituu nämä persimon-juusto-ruisnapit.

Juusto ja persimon mehevöittää kivasti tuota ruisnapin pohjaa uunissa (paistoin 200 asteessa noin 10 minuuttia). Juuston maku vahvistuu ja persimonin makeus sulostuu uunissa. Toisien ruisnappien päälle pääsi sinihomejuustoa ja toisten fetajuustoa.

Persimon, sinihomejuusto ja glögi. Siinä tämän vuoden kolme suosikkiani. En muista toista joulunalusaikaa, että olisin juonut näin paljon glögiä kuin tänä vuonna. Meillä on keittiön ruokapöydällä vakikalustona kulho, jossa on manteleita ja rusinoita. Glögilasit eivät ehdi pesun jälkeen kaappiin pölyttymään, vaan usein pääsevät taas jo heti käyttöön. Ihanaa!

ID

IG Storyn puolella kerroinkin, että meillä on täällä pikkuinen jännitys päällä vatsataudin suhteen; viikonloppuna eräs ihana nuori neiti sairastui vatsatautiin ollessaan meillä yökylässä. Tämän päivän on itseäni etonut ihan hirveästi ja nyt iltaa kohden alkoi särkemään päätä. Vatsassa asuu mölyapinaperhe ja jopa Toby ihmetteli päätään kallistellen, että mistä nuo äänet kuuluvat. Mutta jos tällä selvitään, niin hyvä niin. Nyt kun ei oikein ehtisi sairastella, mutta toisaalta – eipä noille mitään voi :)

TUNNELMALLISTA TIISTAI-ILTAA TOIVOTELLEN,


6 Responses to “Joulunalusajan suosikkiherkkuni”

 1. Avatar Johanna sanoo:

  Moikka Maria!

  Ihania kuvia, taas. Ihania juttuja, taas. Voi huokaus!

  Aina täällä juttujasi luen, joskaan koskaan en kommentoi. Nyt oli pakko tulla huikkaamaan, että meillä oli sama tilanne tuon taudin suhteen. Lasten eskarissa ja koulussa oli epidemia päällä muutamia viikkoja sitten. Sain apteekista vinkin Bioteekin probiootti plus -maitohappobakteereihin. Niitä sitten popsittiin päivittäin, epidemia meni ohi eikä meille poikennut. Kaupan päälle myös syysflunssa ohitti meidän osoitteen. Suosittelen!

  Ihanaa joulunalusaikaa sinulle ja ihanaa kun kirjoitat! Terkuin Johanna

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Johanna!

   Kiitos kaunis – joulutunnelmaa on ihana kuvata ❤️

   Oi ihanaa, kiitos vinkistä! Mulla onkin just noita maitohappobakteereja täällä töissä kaapissa. Otankin samantien yhden :)

   Kiitos samoin sinne teille, tunnelmallista joulunalusaikaa ❤️

 2. Avatar Johanna sanoo:

  Heips,

  Vatsatauti on vaan niin karmea 🤢 minä olen saanut kaksi kertaa alkavan taudin pois kun olen ottanut Fernet Brancaa ( miten lie kirjoitetaan). On kyllä tosi pahaa, mutta on myös auttanut :)
  Ei ollut varmasti mukavaa tuolla teidän yövieraallakaan kun sairastui kyläillessään :(
  Toivotaan, että te pysytte terveinä kesken joulujuttujen.

  Terv. Johanna

  • Maria Maria sanoo:

   Moiks Johanna

   ja se on aivan hirveä! Onneksi nyt tuntuu, että meni pienellä etomisella ohi (ei toki nuolaista ennen kuin tipahtaa :D). Tuo Fernet Branca ja se Underberg (pikkupulloissa) löytyi meiltä kotoa lapsena lääkekaapista. Niillä vanhemmat lääkitsi itseään vatsataudin sattuessa. Kiitos muistutuksesta :)

   No hei sanos muuta, sääliksi kävi toista pientä ❤️

   Ihanaa joulunalusaikaa sinne ❤️

 3. Avatar ida ihana sanoo:

  Persimonit on kyllä tosi makea, ihana marja, silloin kun vaan oikea kypsyys, sopii superhyvin myös pipareiden ja juustojen kanssa!:) Kiitos taas ihanasta joulufiilistelystä ja inspiraatiosta ja pikaista paranemista sinne <3
  Ida Kotona kaupungissa -blogista
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Ida

   ja just näin, kypsyys pitää olla kunnossa :) Aih, pipareiden ja juustojen kanssa ihan herkkujen hekkua!

   Kiitos sinulle kommentin jättämisestä ja ihanaa torstaita ❤️

Kommentoi