maanantai 24. kesäkuu 2019

Karamellisoitu nyhtöpossu ja -broileri

HEI HELLUREI!

Se on jännä, että vaikkei vielä virallisesti ole loma, niin tuntuu ihan kuin olisi lomalla. Tämän lomafiiliksen kun saisi tallennettua matkan varrelle myös niihin superkiireisiin syyspäiviin ja niihin talvisiin työputkiin, kun tuntuu että venyttää jaksamista ehkä hieman liikaa. Lomafiilis kun on pitkälti kiinni jälleen korvien välistä. Ajatuksesta, että kyllä ne hommat siitä hoituvat. Löysin rantein lopputulos on usein myös vertaansa vailla. Verrattuna hammasta purren tehtyyn.

Sain hurrrrjan monta kyselyä lauantaina IG-storyyn linkkaamastani ruoasta. Tuosta on ikäänkuin vakiintunut meidän juhannusruoka. Ekan kerran sitä syötiin varsin sateisena juhannuspäivänä vuonna 2015. Sen jälkeen sitä on tullut tehtyä kerran kesään, yleensä juurikin juhannuksen tietämillä. Siitä ihana ruoka, että miellän sen vahvasti sadepäivän ruoaksi; sellaiseksi, jonka äärellä jaksetaan odottaa leffoja katsellen, sateen ropistessa mökin huopakattoon. Nälkä kasvaa mitä pidempään ruoka on uunissa, nimittäin sieltä uunista tulevat tuoksut ovat aivan omaa luokkaansa.

Meillä on perheessä yksi henkilö, joka ei punaista lihaa syö, joten hänelle valmistin ihka ekaa kertaa nyhtöbroileria. Ja voi jösses, että tuostakin tuli niin hyvää. Nyhtöpossua meillä syödään aina ciabattan päällä. Coleslawn, BBQ-jugurttikastikkeen ja marinoitujen punasipuleiden kanssa. Mikäli sitä nyhtöpossua nyt sattuisi joskus jäämään yli, niin ajattelimme kokeilla sitä pitsaan.

Tällä hetkellä olen aivan koukussa nyhtökauraan…täytyykin kehitellä sen ympärille myös tällainen karamellisoitu versio. Nimittäin, nyt kun olen vähentänyt huomattavasti punaisen lihan syöntiä, on olo vieläkin jokseenkin tukala lauantaisen liha-annoksen jäljiltä.

Karamellisoitu nyhtöpossu

800g kassleria
Marinadi
1 solo valkosipuli pilkottuna
1 tuore chili pilkottuna
1 tl paprikajauhetta
1 dl + 1 dl bbq-kastiketta (mä käytin Huntsia)
1 tl suolaa
2 tl mustapippuria
– laita liha pakastepussiin ja lisää marinadiaineet pussiin (huom! vain 1 dl bbq-kastiketta)
– anna tekeytyä yön yli jääkaapissa
– ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista
– laita uunipellille ja paista uunissa 225 asteessa puolisen tuntia (kunnes saanut väriä)
– kiedo liha folioon ja jatka paistamista 125 asteessa 5-6 tuntia
– revi haarukalla säikeitä uunivuokaan ja lisää folion sisältä marinadiainekset + 1 dl bbq-kastiketta
– paista 225 asteessa noin vartti, kunnes liha rapsakoituu

Nyhtöbroitsun (neljä maustamatonta rintafileetä) tein muuten samalla tavalla, mutta hieman marinadin ainekset sinne päin puolittaen. Lisäsin folion sisään yön yli marinadissa olleet broilerit ja ne olivat uunissa noin kolmisen tuntia. Samanlailla haarukalla nyhdin säikeiksi ja lisäsin inasen bbq-kastiketta. Samaan vuokaan meni rapsakoitumaan lopuksi nyhtöpossun kanssa.

Chilikastike

2 dl turkkilaista jugurttia
1 punainen chili siemenet poistettuna ja pilkottuna
2 rkl bbq-kastiketta
1 tl suolaa
1 tl sokeria
– sekoita ja anna tekeytyä jääkaapissa tovin

Marinoidut punasipulit

2 punasipulia ohuina renkaina
0,5 dl punaviinietikkaa
2 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
0,5 dl öljyä
– kiehauta sipuli, etikka, sokeri ja suola kattilassa
– lisää öljy ja anna jäähtyä

Vaikka tämä viikko onkin letkeä lomanomainen työviikko, tulee se silti olemaan aivan aikataulutettu; töiden lisäksi pitää saada koti putsplankoksi. Saamme ihanan hoitajan Tobylle kotiin ensi viikon reissua varten enkä millään muotoa voi päästää vierasta ihmistä kotiimme asumaan viikoksi, ennen kuin uuni ja -pellit kiiltävät, ennen kuin roskiskaappi on järjestyksessä ja saunan lasista näkyy läpi :D Heh, nämäkin teen kuitenkin letkeästi. Löysin rantein.

Niin löysin rantein, että huominen kotitoimistopäivä kuluu osin kesäretkellä veljen vaimon ja veljen lasten kanssa. Mennään verestämään vähän sellaisia meidän lapsille tärkeitä lapsuusmuistoja. Pois mobiililaitteiden ja kannettavien luota. Eläinten ja luonnon pariin 

IHANAA ALKANUTTA KESÄVIIKKOA TOIVOTELLEN,


2 Responses to “Karamellisoitu nyhtöpossu ja -broileri”

 1. Avatar Sd sanoo:

  Mikä tästä siis tekee karamellisoidun? Eikös pitäisi marinadissa olla jotain makeutusta silloin. Karamellisoitu kuulosti herkulliselta mutta resepti näyttää samalta kuin muutkin bbq- nyhtöpossut.

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Sd,

   karamellisoidun tästä tekee tuo bbq-kastikkeessa käytetty siirappi (usein niissä käytetään myös fariinisokeria, ainakin itse tehtynä), joka karamellisoituu aivan tajuttoman hyväksi tuon loppupaiston aikana :)

   Kivaa kesäviikkoa ♥

Kommentoi