keskiviikko 19. kesäkuun 2019

Mitä meidän pihassa kasvaa?

HELLUREI JA ERITTÄIN NIHKEÄN HELTEISET TERKUT TAMPEREELTA! 🙂

Ukkonen on jyrissyt vähän väliä ja välillä tulee vettäkin kuin saavista kaatamalla. Minuutin verran kerrallaan. Suomen suvi  Saan liki päivittän IG:n puolella kysymyksiä, että voisinko esitellä meidän pihan kasvustoa tarkemmin. Te lukijat olette eläneet ihanasti mukana tässä meidän pihaprojektissa ja olen saanut teiltä hirmuisen paljon tietoa ja tukea. Minulta on kysytty usein myös sitä, että onko meillä ollut pihasuunnittelija käytössä. Ei ole, vaan se oli sellainen asia, jossa pihistettiin. Pihan suunnittelimme miehen kanssa ihan alusta asti itse ja ainakin tällä haavaa näyttäisi, että kaikki tehdyt valinnat ovat menneet putkeen. Vaikea uskoa, että tuo oli vielä vuosi sitten aivan mutavelliä koko piha!

Kasvimaan puolella ollaan vietetty aikaa paljonkin niin blogissa kuin IG:ssäkin, mutta perennapenkit sun muut ovat tyystin jääneet esittelemättä. Syy tälle on se, että koska monet kukat kasvatin sipuleista, niin en ole viitsinyt kuvailla niitä juuri ennen kuin ovat maan pinnalle puskeneet 🙂 Eiväthän ne vieläkään kuki juuri mikään, mutta ovat jo vihreinä. Tällaiselle puutarhajutuissa ”peukalo keskellä kämmentä” -tyypille jo tuo on suuren suuri saavutus.

Takapihan muurin edessä kasvaa kuunliljoja (kahta eri sorttia; victory & albopicta) sekä LA-hybridi Richmond -liljoja. Haaveissa oli laittaa myös ”toisen kotini” mukaan Saskatchewan liljoja, mutta en ole sellaisia täältä Suomesta löytänyt. Vai mahtaako tuo olla vain kanadalaisten nimi jollekin liljalaadulle, joka meiltäkin on saatavilla?

Puttigriinin lähellä on myös yksi ”kukkapenkki”, joka kyllä on sijainniltaan hiukka mietittänyt. On pikkuisessa rinteessä, joten jos sitä joutuu kastelemaan, niin vesi valuu alimpiin kukkasiin herkimmin. Kukkapenkissä kasvaa gladioluksia (Glamini Eva, Emily & Christopher sekä Parrot Vladivostok) ja leinikkejä pastellisävyissä. Gladiolukset ovat kasvaneet hienosti, leinikit vähän hitaammin. Jostain luin näin jälkikäteen, että gladiolukset olisi kannattanut istuttaa ja idättää sisällä ennen ulos istuttamista. Toivotaan, että ehtivät kuitenkin kukkimaan. Kukkamaan sivussa on viime syksynä jänöjen syömä syyshortensia limelight.

Terassin toiseen päätyyn teimme rajaavaksi elementiksi koko terassin leveydeltä kukkapenkin. Tähän penkkiin halusin vaaleanpunapurppuravivahteen ja sinne istutettiin loistosalviaa, verikurjenpolvea, idänkurjenpolvea, myskimalvaa, kaunopunahattua ja punatähkää. Lisäksi kukkapenkin sivuun halusimme pensasmaista runsautta ja istutimme siihen koivu- ja rinneangervoa. Myös tähän kukkapenkkiin pääsi yksi jänöille maistunut hortensia, joka näyttää elpyneen ihan kivasti.

Kukkamaan takana kasvaa kolme tuijaa ja niiden suojissa pari austinruusua. Etupihalta löytyy myös Moskovan Kaunotar jalosyreeni, sekä kolme pihasyreeniä ja muutama maksaruoho. Oven vieressä olevassa penkissä on pari (erittäin huonossa hapessa olevaa) pionia sekä yksi rungollinen syreeni ja muutama kivikkokasvi ja tuivio. Tuon rungollisen syreenin ajattelin siirtää, sillä se on pahasti juurikin vesikourun alla. Eli tulee olemaan ehkä liian kostea paikka pidemmän päälle.

Veikkaanpa, että pionitkin nauttisivat, jos pääsisivät aurinkoiselle paikalle varjopaikalta. Mutta jostain muistan lukeneeni, että pionit eivät juuri siirtelystä perusta. Tosin noiden kahden raakun kohdalla tilanne ei voi enää mennä huonommaksi ;D

Takapihan puolelta löytyy tänä vuonna istutettuina alppiruusu, luumupuu ja omenapuu. Lisäksi istutin kaksi syyshortensiaa roskasyvennyksen viereen tuomaan hieman herkkyyttä, muuten karuun ympäristöön. Marjoista meillä on neljä pensasmustikkaa (joista kaksi pupun syömiä), punainen ja musta viinimarjapensas. Viime kesänä isoon ruukkuun istuttamani hakuropaju nauttii olostaan, vaikka hieman emmin, että miten se kestää kovalumisen talven. Mutta hienosti talvehti tuossa ulkosalla.

Tällä hetkellä tuntuu, että piha on valmis, mutta never say never. Odotan kovasti, että nuo pikkuiset tuolta maasta ponnistaa ja rehevöittää pihaa. Voikukat kasvaa ihanan nopeasti, mutta nuo muut – odottavan aika on pitkä. Vielä mietin sellaisia leikkokukkajuttuja jonnekin. Mitkä olisivat sellaisia, joita saisi pitkin kesää poimia maljakkoon ja jotka kasvaisivat nyt ja heti kukkiviksi? Siinä säästäisi pitkän pennin, jos ei kesällä ostaisi lainkaan leikkokukkia. Siinä missä aiemmin tuli istutettua ruukkuihinkin vain valkoisia kukkia on muuttunut väriloiston haaveiluun. Kun sisällä on aika monotoniset värit, niin ulkona saa olla väri-iloittelua 

ILOISIN KESKIVIIKKOILTATERKUIN,


19 Responses to “Mitä meidän pihassa kasvaa?”

 1. Marja sanoo:

  Heipsan, veikkaanpa, että sen pihasuunnittelijan käyttäminen olisi maksanut itsensä takaisin hieman sadan metrin juoksua pidemmässä lajissa.
  Ihmettelen, että miten kummassa saatte nurmikon ajettua ilman perennahävikkiä kun noiden perenna-alueiden reunuksia ei ole ollenkaan? Tai kyllä maar ne saa ajettua, kun näkee tuhottomasti vaivaa, samoin muurikivien vierustat olisi helpompaa ajaa jos siinä olisi siisti kanttaus. Puutarhanhoito on ihanaa, ärsyttävää, paljon antavaa ja hermot menee välillä. Sen vuoksi kannattaisi jo heti alkuunsa miettiä ne hommat jotka tekevät siitä vaivattomampaa, ettei joka vuosi tarvitse tuskailla, että miksi en silloin…. :D.
  Kaikkea onnea ja riemua uuden puutarhan kanssa <3!

  • Maria sanoo:

   Moi Marja,

   hih, ne kanttaukset on vielä osin tekemättä! Muuuutta, luotan mieheeni joka aikoinaan rapakon takana teki puutarhahommia kesätöikseen ja sanoi, että lapiolla tehty kanttaus riittää perennapenkkeihin. Sittenhän se joskus nähdään ja hänhän meillä nurmikot ajaa 😉

   Toistaiseksi tuo puutarha on tuonut pelkkää iloa – toivottavasti jatkossakin 🙂

   Kiitos ja ihanaista keskiviikkoa ♥

 2. Marja sanoo:

  Todella kauniin näköistä! Teillä on kyllä suunnittelukykyä, kun noin kauniisti olette saaneet kaiken ryhmiteltyä. Itse teetin mökin pihalle pihasuunnitelman, joka osoittautui liian ”kaupunkimaiseksi”. Sain sitten paikallisen puutarhurin avulla muokattua siitä mieleisen ja olemme tykänneet pihasta hurjasti.

  Nuo aurinkotuolit näyttävät hyviltä. Mistä ne on ostettu? Olen vastaavia metsästänyt.

  Ihanaa juhannusta teille!

  • Maria sanoo:

   Voi kiitos kaunis ♥

   Siinä otettiin pihan pohjakuva monta kertaa käteen ja pohdittiin, että mihin tulee mitäkin. Toki sitten tuo piharemppafirma sanoi oman sanansa, että mitn kantsii kiveys, istutusallas yms. laittaa, mutta muuten mentiin ihan omin neuvoin 🙂

   Just kuules tuota samaa pelkään, että tästä pihasta olisi tullut aivan liian moderni ja kaupunkimainen. Vanha talo vaatii runsautta. Nyt täytyy vain odottaa, että nuo kasvit tuosta runsastuvat 😉

   Aurinkotuolin sain moooonta vuotta sitten äitienpäivälahjaksi ja se on muistaakseni silloin Jyskistä ostettu. Olen haaveillut toisesta samanmoisesta, mutta ainakaan Jyskissä ei ihan vastaavaa näyttänyt olevan.

   Kiitos samoin, ihanaa juhannusta ♥

 3. Suvi Maarit sanoo:

  Hei, ihana piha teillä ja kerrassaan tunnelmallisia kuvia. Itse myös tykkään kovasti puutarhasta ja sen hoidosta sekä blogata aiheesta, varsinkin näin alkukesällä luonnon ollessa kauneimmillaan ❤

  • Maria sanoo:

   Heippa Suvi

   ja kiitos kaunis ♥

   Täytyykin tulla katsomaan blogiisi, minä nimittäin olen vasta tällainen aloitteleva puutarhuri ja etsin kuumeisesti ideoita ja vinkkejä, miten saada kaikki kasvamaan / pysymään elossa 🙂

   Ihanaa torstaita & tulevaa juhannusta ♥

 4. FruG sanoo:

  Minun puutarhassani on ainakin kukkineet mm. akileija (sopii myös sisälle maljakkoon) ja heliotrooppi (ehkä niin sopiva leikkokukaksi, mutta ihana tuoksu), Myös laventeri on ihana joka kasvaa puolipensaikoksi, jos niitä on tarpeeksi, en vaan tiedä sopiiko Suomen sääolosuhteisiin.Sitten on vielä tädyke, on tosin aika tavalla salviankukan näköinen, mutta myös hyvä leikkokukkana varsinkin ruusujen kanssa.
  Onnea uudelle puutarhalle!

  • Maria sanoo:

   Heipsun FruG

   ja oi ihanaa, kiitos vinkeistä ♥ Ja kiitos onnentoivotuksista, toivotaan puutarhalle pitkää ikää 😉

   Nuo antamasi vinkit on nyt kirjattu ylös ja uuden kukkapenkin suunnittelu aloitettu!

   Ihanaa torstaita ja juhannusta ♥

 5. Hanna sanoo:

  Hei! Pionit voi kyllä siirtää, ennemmin niin kuin huonossa paikassa missä eivät viihdy 😊 Itse olen siirrellyt ja hengissä on säilyneet ja jopa kukkineet siitä huolimatta. Pioni on siitä tarkka että on samassa istutussyvyydessä kuin oli taimiruukussakin. Tänä vuonna taitaa olla hyvä pionivuosi kun nuppuja on aivan valtavasti. Puutarha taitaa olla sellainen ikuinen projekti. Tänä vuonna hermostuin kun nurtsit änkee penkkeihin ja laitoin reunukseksi vanhoja pihalaattoja. Vähintäänkin kasvit kasvaa niin ne ei tunnu mahtuvan entisiin paikkoihin. Mutta ihana projekti myös, kunto kasvaa kun kykkii, kantaa, kaivaa, nyppii yltäpäältä mullassa ja iltaisin on joka lihas hellänä.

  • Maria sanoo:

   Moikka Hanna

   ja hei kiitos – ehkä uskallan siirtää nuo 🙂 Kävimme yksi päivä vanhan kotimme takapihalla ja siinä, missä istuttamani pioni oli varsin kitukasvuinen, oli talon uusi omistaja saanut sen siirron myötä kukoistamaan. Se oli niiiiin rehevä ja kaunis!

   Ihanaa, ikuisuusprojektiksi mä puutarhan miellänkin. Siinä riittää puuhaa monelle kuukaudelle vuodesta 🙂 Ja todellakin, kunto kasvaa – hyötyliikuntaa parhaimmillaan!

   Ihanaista torstaita ja juhannusta ♥

 6. Riina sanoo:

  Minusta hieno juttu, että itse tehdään ja suunnitellaan omat pihat. Tekemällä oppii ja puutarhat ja pihat ovat ikuisuusprojekteja.

  Kiitos inspiraatiosta pihatiilien/kivien/noppien suhteen! Mökin pihalla niitä lojuu vaikka millä mitalla ja olen miettinyt, mitä niillä teen. Now I know! 🙂

  Lähimaisemista poimit villejä lupiineja koristeiksi. Ei ole omista istutuksista pois ja ympäristöteko, haitallisten vieraslajien listalla kun on kasvi.

  • Maria sanoo:

   Heippa Riina

   ja kiitos – rakastan itseopettelua! 🙂 Puutarhan suhteen tosin ei viitsi montaa hutia tehdä, kun nuo kasvit maksavat aika paljon 😀

   Olehan hyvä inspiraatiosta ♥

   Oih, lupiineja pitää hakea kotipihaankin!

   Ihanaa juhannusta sinne ♥

   PS. olitkos jo siellä Tallinnassa? Eilen varasin meille syyskuun aluksi pöydän Tabula Rasasta, paikka näytti ihanalle! Vinkkinä siis tämä, tosin ruoan laadusta en tiedä 🙂

 7. Sanna sanoo:

  Kauniilta näyttää ja lapiolla tehdyt kanttaukset riittää oikein hyvin:)
  Itse siirsin toissakesänä pari pioni puskaa kituvana varjosta aurinkoon ja hyvin onnasi.Nyt kukkii täyttä häkää.Niitä ei saa vaan istuttaa liian syvälle.

  • Maria sanoo:

   Heiiii Sanna!

   Kiitos kaunis ♥

   Ja hei kiitti, ehkä mäkin uskallan nuo siirtää. Tosiaan ovat illalla vain muutaman tunnin auringossa – se ei taida riittää 🙂 Ja kiitos vinkistä, täytyy istuttaa pintaan. Ehkä istutan ne sinne uuden suunnittelemani kukkamaan yhteyteen, kukkivien leikkokukkien seuraksi!

   Ihanaa torstaita & juhannusta ♥

 8. Tanja sanoo:

  Kivalta näyttää, hyvä ja selkeä rytmitys. Ensimmäisenä kesänä uudet istutukset monesti näyttävät niin pieniltä/vaatimattomilta mut kyllä ne taimet siitä kasvaa ja runsistuu. Siirrä ihmeessä pioni jos sille löytyy valoisampi paikka. Leppoisaa Juhannusta! 🙂

  • Maria sanoo:

   Heippa Tanja

   ja voi kiitos kaunis ♥

   Sehän se onkin, että kaikki on vielä niin alussa. Toivottavasti ensi vuonna jo kukoistaa istutukset 🙂 Taidankin siirtää pionin sunnuntaipuhteina!

   Ihanaa sunnuntaita ♥

 9. […] Mitä meidän pihassa kasvaa & Puutarhan hoitoa for dummies wanted -postausksissa tarkemmin meidän takapihan istutuksista 🙂 […]

Kommentoi