tiistai 18. kesäkuun 2019

Aamuihmisestä iltaihmiseksi

HEISSUN IHANAT!

Kuin varkain se taas tapahtui. Se, mikä tapahtuu joka kesä. Yleensä vasta kesälomalla, mutta tänä vuonna jo reilusti etukäteen. Siinä missä pidän itseäni aamuihmisenä 9-10 kuukautta vuodesta, pidän itseäni vastaavasti iltaihmisenä loput ajat vuodesta. Tässä tapauksessa se ei ole joko/tai. Ihminen voi hyvinkin muuttua tarpeen mukaan aamuihmisestä iltaihmiseksi.

Varsinkin silloin, kun kesäillat ovat kauniita ja valoisia. Kun tuntuu, että ei raaski mennä nukkumaan kokeakseen kesän täysillä. Siinä missä aiemmin aamuihmisenä rakastin herätä ennen kello kuutta, muun perheen vielä nukkuessa, rakastan kesäisin valvoa puolen yön toiselle puolen. Rauhoittua nukkumaan vasta silloin, kun muu maailma ympärillä on hiljentynyt.

Tässä vaiheessa ennen lomaa koen kyllä pientä ristiriitaa siinä, että se aamuihminen minussa ei ole päästänyt irti aikaisista aamuista. Toimistolla ollaan välillä silmät ristissä neljän-viiden tunnin yöunien jälkeen. Vaikka herätys kuuden pintaan on mennyt helposti, niin väsymys iskee jossain vaiheessa päivää.

Sisäinen kello toivottavasti sopeutuu siihenkin, että pidempijaksoista lomaa ei tule tänä vuonna pidettyä; ensin yksi viikko ja sitten parin viikon päästä kaksi viikkoa. Voi siis olla, että koko kesä mennään pikkuisen laihoilla yöunilla :) Mutta tiedättekö, että ei haittaa yhtään. Syksyn sateilla sitten kömmitään sänkyyn ysin maissa illalla ja posotetaan yhdeksän tuntia.

Kesällä ei yksinkertaisesti malta. Vaikka kaikki hyvinvointigurut vannovat pitkien unien ja säännöllisen unirytmin nimeen, niin sen verran olen vuosien varrella tutustunut itseeni, että tiedän tämän toimivan minulle. Ainakin vielä. Tulevaisuudesta en tiedä, mutta niin kauan kuin voin, ajattelin jatkossakin valvoa kesäiltoina ihanina.

Elämässä ja nauttimassa. Kuljeksimassa pihalla kuivuneita kukintoja nyppien. Maasta puskevia vihreitä ihmetellen. Orapihlaja-aidan vieressä ihmettelevää siiliä ihastellen 

TIISTAITERKUIN,


8 Responses to “Aamuihmisestä iltaihmiseksi”

 1. Mä olen ihan samanlainen. Kesäyö kutsuu oikein valvomaan, on tehnyt niin aina. Toistaiseksi oon jaksanut, saa nähdä kauanko vielä.

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka

   ja hei ihana kuulla, etten ole ainoa :)

   Täytyy sanoa, että näin illan suussa tulee ehkä pienoinen notkahdus ja ikään kuin sohva vetäisi puoleensä päikkäreille (jotta jaksaa taas valvoa). Mutta ei malta nyt päikkäröidä :D

   Ihanaa keskiviikkoiltaa ♥

 2. Avatar JonnaG sanoo:

  Niin totta. Yöllä heräsin ja oli pakko mennä pihalle nuuskimaan kesäyötä. Tän ajan takia jaksaa rännän ja harmauden!

  Ja kesäaamut ennenkuin muut herää. Lintujen laulu ja kostea nurmikko.

  Suomen kesä on ihana.

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Jonna!

   Ihana sinä :) Mietipäs, jos ei meillä olisi tätä kesäöiden ihanuutta? Olis sellainen sateinen ja pimeä kesä. Räntäinen ja loskainen talvi. Onnea on neljä vuodenaikaa :)

   Samoilla linjoilla ollaan – ihanaa kesäkeskiviikkoiltaa ♥

 3. Avatar Marjo sanoo:

  Voih, kunpa kesällä voisi olla sekä aamu- että iltaihminen!! Niin, ettei yksikään ihana hetki jäisi kokematta ja siitä nauttimatta.

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Marjo!

   Se on aika kätsyä, toooosin väsymys vaivaa kyllä näin alkuillasta :) Pitää vain sinnitellä eikä mennä päikkäreille…muuten yöunet venyy taas ja taas ;)

   Iloista keskiviikkoiltaa ♥

 4. Avatar Sanna sanoo:

  Teen tosiaan 3-vuorotöitä.Rakasta talven pimeydessä nukkua pitkään ja mennä iltavuoroon,koska iltaisin ei juuri muutakaan ole..,
  No kesällä kaikki toisin.Vaikka pimennyskaihtimet,herään tikkana seitsämän aikaan,ja painun pihalle kahville:)Tätä ei mikään muuta ja kun menen kahteen,kolmeen iltavuoroon olen tehnyt kotona jo ” työpäivän”.
  Lomalla heräilen viim.kasin aikaan ja puolenyön aikaan nukkumaan:)

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Sanna

   ja hatunnosto sulle ♥

   Mutta tuo kuulostaa kyllä ihanalle; talvella nukutaan päivällä pitkään ja kesällä herätään tikkana :)
   Mä olen nyt viikonloppuna nukkunut jopa yli kymppiin, mikä on kyllä harvinaista. Sitten tuntuu, että jäi kesäaamun paras hetki kokematta :D

   Ihanaa keskiviikkoa ♥

Kommentoi