maanantai 17. kesäkuun 2019

Helppoa ja herkullista juhannusruokaa


Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Vestmansin ja Indieplacen kanssa.


 

”Aurinko alkaa painumaan pikkuhiljaa vastarannan taakse ja koko mökkitontin valtaa kullanhohtoinen ilta-auringon huntu. Katamme kesähuoneen pellavapöytäliinan kauniisti, haemme servietteihin koristeeksi puolukan oksat ja kannamme herkut keittiöstä tarjolle. Istumme alas ja nautimme. Tilliperunat ja piparjuurikurkkusillit muodostavat makunautinnon, joka saa suun virneeseen. Ilta on lämmin ja auki olevista pariovista kulkee pieni tuulenvire. Terassin elävä tuli tuo tunnelmaa yhdessä kynttilöiden kanssa. Vaikka istumme pitkälle yöhön, ei yö kuitenkaan lankea pimeänä. Keskikesää parhaimmillaan ” 

Juhannuksen alusviikko polkaistiin käyntiin ja tiedättekö, että mitä lähemmäs juhannusta mennään sitä enemmän päässäni risteilee juhannustarjottavien kavalkadi. Juhannuksena, kuten muinakin juhlapyhinä ruoka näyttelee suurta osaa perheessämme. Pääroolissa meillä tulee olemaan tänä juhannuksena jälleen kalat. Niin kuin aina ennenkin. Tämä juhannus tosin eroaa aiemmista juhannuksista, sillä ajattelin että tämän juhannuksen pääroolin varastavat sillit ja silakat. Sen perinteisen savustetun lohen sijaan. ID

Kaupallisen yhteistyön myötä Vestmansin kanssa pääsimme viikonloppuna virittäytymään jo hieman juhannustunnelmaan mökillä. Nauttimaan herkullisista Vestmans Deli -tuotteista. Hyvin äkkiä kävi selväksi, että näistä tuli meidän tämän kesän hitti. Nimittäin nuo pienet rasiat sisältävät islantilaisia sillipaloja tai silakkapaloja täyteläisessä kastikkeessa. Kastikkeessa maistuvat yrtit, vihannekset, marjat ja hedelmät. Ja vaikka etikan ystävä olenkin, niin nämä sisältävät vain vähän etikkaa, mikä tekee sen, että kastikkeen ja kalan maut tulevat paremmin esiin.

Itse näkisin nämä kalaherkut parhaimmillaan kesäruokailua helpottavana tekijänä; lisäksi tarvitaan vain uusia perunoita tai saaristolaisleipää. Kastiketta on sen verran reilusti, että sitä perinteistä kermaviilitillikastiketta ei perunoille tarvitse. Leivätkin nautimme ilman voita, pelkällä silli- ja silakkaherkulla kuorrutettuna. Juhannuspöydän ilostuttajaksi tuotteet ovat mainioita, mutta näkisin nämä myös oivana piknik-eväänä. Haarukat mukaan vaan ja laiturin nokkaan nauttimaan suoraan rasiasta!

Tuo pieni (180 g) kerralla syötävä annosrasia on helppo nostaa suoraan pöytään tarjolle. Me vähän fiilistelimme ja testasimme myös keraamista kalatarjoiluastiaamme. Niin harvoin sitä tulee käytettyä :) Mutta oikeastaan nuo pienet annosrasiat tyhjenivät ennen kalatarjoiluastiaa.

Vestmans Deli -tuotteiden maut hellivät makunystyröitä. Osaatko arvata, mitkä alla olevista mauista nousi meidän suosikiksemme?

🌱 Piparjuuri-kurkkusilli
🌱 Tilli-korianterisilakka
🌱 Currysilli
🌱 Puutarhan yrtit -silakka
🌱 Peruna-tillisilli

Edellä mainittujen lisäksi löytyy vielä kaksi makua nimittäin punajuurisilli sekä persikkakarpalosilli, joita emme vielä päässeet testaamaan, mutta toiveissa on saada sellaiset juhannuspöytää koristamaan.

Sillit ovat islantilaisia, mutta tuotteita on tehty suomalaiseen makuun jo 20 vuoden kokemuksella, parhaista raaka-aineista. Hävikkiäkään ei juuri synny, sillä tuo kerta-annos on sopivan kokoinen. Nyt täytyy myöntää, että itse hurahdin silleihin sen verran paljon, että olen elänyt nyt kaksi päivää silleillä; eilen lounaaksi tein tanskalaistyyppisiä leipiä currysillistä ja illalla söin edellispäivän perunoiden kanssa piparjuuri-kurkkusilliä. Joka muuten on suosikkimakuni silleistä.

Silakkaherkuista tänään töissä eväänä on tilli-korianterisilakkaa, joka iskee minunlaiseni korianterifanin makuhermoihin täysin, sekä varsin ruokaisaa peruna-tillisilliä.

Meillä on siis juhannuksen ruokasuunnitelmat tätä myöden taputeltu; helppoa ja herkullista, silliä ja silakkaa. Kylkeen perunaa ja saaristolaisleipää. Nämä Vestmans Deli -tuotteet ovat muuten sellaisia aineksia, joita on saatavilla ihan mökkikylänkin S-Marketista. S-Markettien lisäksi ne löytyvät myös Prismojen hyllystä.

Miltä näyttää teidän juhannuspöytänne tarjoilut tänä vuonna? :)

MAKOISIN MAANANTAITERKUIN,


4 Responses to “Helppoa ja herkullista juhannusruokaa”

 1. Avatar H sanoo:

  Myös meillä kala kuuluu juhannuspöytään ja saaristolimppu ilman muuta.
  Vietämme yleensä juhannusta suvun mökillä Keski-Suomen ihanissa maisemissa…
  Mutta kun koti sijaitsee merenrantakaupungissa, niin kalaherkkuja on saatava jouluna ja juhannuksena. Onneksi paikallisesta kauppahallista saa ihania herkkuja valmiina. Meillä perheen juhannussuosikki on saaristolimppu skagenröran tai chilikatkarapujen kera. Jouluna söimme muiden jouluruokien kera herkullista wiskisilliä ja rapusilliä. Kyllä sika kalpenee näiden kalaherkkujen rinnalla. Vaikka on sitä kinkkua jouluna ja makkaraa juhannuksena syötävä myös ;)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka H

   ja ihana kuulla, että sielläkin ollaan kalojen ystäviä :)

   Oih, kuulostaa kyllä niin ihanalle teidän juhannus ♥ Ja nuo ruoat! Namskis, nut tuli nälkä :D

   Iloista juhannusta ♥

 2. Avatar Teija sanoo:

  Tosi käteviä tuollaiset pienet silli- ja silakkapakkaukset. Minua on aina harmittanut ostaa isoja sillipurkkeja, jotka yhden käyttökerran jälkeen jäävät pyörimään jääkaapin perukoille. Näitä uutuustuotteita voi hyvin ostaa useampaa eri makua testiin, kun ovat niin sopivan kokoisia, että ne tulee syötyä yhdeltä istumalta. Me vietämme juhannusta Turun saaristossa mökkeillen ja veneillen. Rentoa keskikesän juhlaa teillekin💚!

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Teija

   ja hei sanos muuta! Nämä ovat just sopivan kokoisia; ei mene hukkaan ruokaa.

   Oih, ihanalta kuulostaa teidän juhannus :)

   Kiitos ja oikein iloista ja turvallista juhannusta sinne Turun saaristoon ♥

Kommentoi