maanantai 10. kesäkuu 2019

Kesän luottoherkku

MOIKKAMOI!

Tsiisluiis, mikä viikon aloitus; viikko alkoi pommiin nukkumisella. Tiedättekö, että sain elää 43-vuotiaaksi koetakseni moisen sykettä koko päiväksi nostattavan asian. Huh, loppu hyvin kaikki hyvin, mutta sen verran traumat jäi, että harkitsen vanhan ajan vekkarin ostamista ;)

Kuten viime viikolla kerroin, niin rakastan kestittää kesävieraita. Ex tempore -kesävieraita sekä niitä, keiden kanssa sovitaan etukäteen. Kun on tunti aikaa vieraiden tuloon, sitä on niin halutessaan yllättävän luova. Mulla on tapana pitää pakkasessa aina yksi murotaikinapohja ja yksi suolainen piirakkapohja. Jääkaapistakin löytyy usein joko turkkilaista jugurttia tai kermaviiliä. Kananmuniakin. Kookossokeria ja ceyloninkanelia kuivakaapista ja takapihalta raparperia. Raparperit voi korvat omenalla, mustikalla, mansikalla, vadelmalla tai vaikkapa viinimarjoilla.

Kesän luottoherkku nopeisiin lähtöihin on jo vuosikaudet ollut puolessa tunnissa valmistuva raparperipiirakka. Kun on saanut murotaikinapohjan sulatettua mikrossa, niin sillä aikaa uunin lämpö on kivunnut tarvittaviin lukemiin. Piirakan ollessa uunissa sitä ehtii siivota ruokapöydältä ja keittiön tasoilta rojut kaappeihin, pyyhkiä vessan peilin ja hanan kiiltäväksi ja huutaa tyttöjä hakemaan vaatekasansa rappusista (mikä siinä onkaan, että tuohon rappusten alapäähän kertyy aina jos jonkinmoista roinaa, joka on matkalla yläkertaan? :)).

Puolessa tunnissa ehtii kattamaan pöydän, hakemaan ojan pientareelta luonnonkukkia ja sutaisemaan vähän aurinkopuuteria poskeen. Oikomaan sohvatyynyt, järjestämään eteisen kenkäkaaoksen ja laittamaan kahvin tippumaan. Vaikkei meillä tänään ihan näin nopeaa lähtöä illan vieraiden kanssa ole, niin silti mieli teki raparperipiirakkaa. Tuo kookossokeri tekee leivonnaiselle kuin leivonnaiselle niin ihanan kinuskisen maun. Suosittelen kokeilemaan. Meillä ei ole löytynyt pitkään aikaan valkoista sokeria kaapista, joten tytötkin ovat oppineet käyttämään kookossokeria.

Olen tainnut joka kesä jakaa tämän saman reseptin täällä, mutta niin paljon on tullut uusia lukijoita vuosien varrella mukaan, että jaetaanpas uudelleen:

Kesän luottopiirakka

1 piirakkapohja (murotaikina)

Täyte
1 kermaviilipurkki
1 kananmuna
1 dl (kookos)sokeria
kanelia
hedelmiä, marjoja tms.

-painele piirakkapohja vuoan pohjalle
-pilko hedelmät/marjat, ripsottele päälle kanelia
-sekoita kermaviili, kananmuna ja sokeri ja kaada raparperien päälle
-paista 180 asteessa kiertoilmalla uunin alatasolla noin 30 minuuttia

Tänään löysin jääkaapista myös vaniljarahkaa, joten kermaviilin kaveriksi laitoin sitäkin vajaan purkillisen. Vähensin hieman kookossokerin määrää, sillä tuo rahka oli makeutettua. Mutta hei, nyt niitä vieraita ja sitten illemmalla pyykki- ja imurointitalkoita. Sellaisia arkisia juttuja, jotka nekin tuntuvat kesällä jotenkin tosi kivoilta. Nimim. ikuinen kesä olis kiva ;)

MAANANTAITERKUIN,


4 Responses to “Kesän luottoherkku”

 1. Nina sanoo:

  Ihanaa lukea tuo sinun tekstisi, sillä minulla joka arkiaamun askelmerkit menee juuri noin! 😂 Aamut alkaa niin, että ensin juon aamukahviani kaaaaaikessa rauhassa aamuteeveen ääressä, kunnes tulee se tulenpalava kiire ja sit mennään! Samalla kun koitan ehtiä itseäni laittaan, saatan siivota ohimennen vaatekaappini, vaihtaa petivaatteet tai kastella ulkona kukkia…Muttamutta, kun ne aamut on niin ihania ettei sitä malttais ollenkaan lähtee töihin. Ennenkuin kiireellä. Ja mihinkä sitä koira karvoistaan pääsisi…
  Mukavaa iltaa! 😁

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Nina

   ja apuuuva, mä hyperventiloin täällä jo pelkästä ajatuksesta :D Sille on näemmä syynsä, että tuppaan heräämään kahta tuntia ennen töihin lähtöä ;) Hih, tänään aloin kyllä katsomaan kelloa sitten jo varmuudelta viiden pintaan. Vaikka oli kolme kelloa herättämässä, niin alitajunta piti huolta, että varmasti herään!

   Aurinkoista tiistaita ♥♥♥

 2. ida ihana sanoo:

  Meidän vanhempien kotipihalla kasvaaa raparpereja, ja kerran olen niistä jo tehnyt piirakan, jota nautittiin vaniljakastikkeen kera!:) Tällainen kermaviilitäytteinen versio olisi kiva vielä tänä kesänä tehdä.
  Kiitos reseptistä ja mukavaa viikkoa!<3
  Ida
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsun Ida

   ja ei ole raparperipiirakan ja vaniljakastikkeen voittanutta…Niin hyvää :) Mullakin jäi vielä vähän raparperia, joten tänään ajattelin tehdä raparperikaurapaistoksen iltapalaksi!

   Olehan hyvä ja kiitos, ihanaa viikkoa sinnekin ♥

Kommentoi