maanantai 20. toukokuu 2019

Kesäruokaviikko alkaa herkullisella lohiperunasalaatilla!

HEIPPAHEI IHANAT!

Niin innostunut olen tästä kesäajasta ja varsinkin kesäruoasta, että tällä viikolla blogissa vietetään kesäruokaviikkoa. Ajattelin jakaa sellaisia helppoja ja herkullisia meidän perheen kesäruokasuosikkeja. Miltä kuulostaa? :) Eilen illalla pihalla grillatessamme tajusin taas sen, mikä kesäruoassa on parasta: tuoreus, helppous ja tietyllä tapaa yksinkertaisuus. Näitä kolmea tekijää yritän vaalia ympäri vuoden, mutta varsinkin kesällä tuntuu siltä, että köökin puolella (ainakaan sisäköökin) ei jaksaisi viettää liikaa aikaa. Ruoan tulee valmistua aika ripeästi, sillä kesällä sitä huseeraa menemään semmoisella vauhdilla, että yhtäkkiä huomaa vatsan kurnivan ja viimeistään siinä vaiheessa, kun jompi kumpi lapsi ilmoittaa nälästään, huomaa kellon viisareiden siirtyneen eteenpäin tuplanopeudella.

Kesäruokiamme siivittää kasvikset, kylkiäisenä sitten ne muut herkut. Usein ruokana voi olla ruokaisa salaatti ilman mitään lisukkeita ja varsinkin nyt kun vietätään vihreää viikkoa (tästä oli juttua lauantaina IG Storyssani), meidän perheessä pidetään viisi kasvisruokapäivää tai ainakin viisi lihatonta päivää. Sillä nuo juustot, nuo pirskatin juustot, joita kesällä kuluu ovat sellaisia, että en ole löytänyt kaikille vegekorviketta. Saa vinkata, jos teillä on tiedossa herkullinen vegefeta ja vegehalloum (tai vegegrillijuusto)! Muuten vegejuustot olen kyllä herkullisiksi todennut, mutta näiden kahden kohdalla en ole vielä tehnyt ahaa-elämyksiä.

Tänään  esittelemässäni kesäruoassa on käytetty lohta,  mutta muuten mennään lihattomasti.  Tämä herkullinen kesäruoka vaatii kyllä uudet perunat ja kerran moisia on meidän perheessä jo tänä kesänä keitettykin. Harmillisesti olivat ulkomaisia vielä tuohon aikaan. Oletteko nähneet kotimaista varhaisperunaa jo jossain? Kesäisen lohiperunasalaatin ohjeen olen aikoinaan saanut ihanalta työkaveriltani. Tätä meillä tehdään edelleen monta kertaa kesässä. Olenpas tätä tehnyt myös eilisen perunoista. Mutta tuoreista, vielä hieman lämpimistä perunoista saa jotenkin maistuvamman salaatin. En tiedä perustuuko se siihen, että yrttituorejuusto imeytyy perunoihin paremmin, kun ne ovat lämpimiä…

KESÄINEN LOHIPERUNASALAATTI

iso kattilallinen varhaisperunoita
1 prk yrttituorejuustoa
1 pkt graavilohta
puntti tuoretta tilliä
sitruuna
suolaa

-pese perunat ja keitä niitä suolatussa vedessä, kunnes kypsiä
-anna hieman jäähtyä (mutta ei liikaa!)
-sekoita perunoiden joukkoon yrttituorejuusto, pienistelty graavilohi sekä suurin osa tuoreesta tillistä
-purista koko komeuden päälle puolikkaan sitruunan mehu ja koristele tillillä
-nauti (tähän tekisi mieli kirjoittaa, että jonkun hyvän ja kylmän rieslingin kanssa, mutta kylmä vesi toimi myös loistavasti ;))

Ah, nyt tuli nälkä. Pakko hakea aamiasta nro 2. Tai sitten lasi vettä ja sitkutella lounaalle asti. Lounaaksi tekee mieleni suussa sulavia salaattikääröjä falafelilla, mutta koska jääkaapissa on kookosmaitoon keitettyä riisipuuroa, niin sillä mennään. Ei ehkä kovin kesäinen herkku tuo, eh? ;)

ILOISTA ALKANUTTA VIIKKOA,


Kommentoi