tiistai 03. tammikuu 2017

Vuoden ekan viikon arkiruoat + kaksi arkiruokareseptiä

HELLUMAREI,

hei oletteko huomanneet, että päivä on pidentynyt? Voipi olla, että tuolla ihanalla valkoisella lumipeitteellä on osuutta asiaan, mutta enää pimeys ei iske ennen kolmea. Jihuu ja iso ruksi seinään :) Kiitos vielä ihan hurjan paljon ajatustenvaihdosta eiliseen postaukseen. Se on tämä vuodenvaihde sekä nelikymppisyys, mikä saa pohtimaan sitä oikeaa tapaa elää. Vaikka on suurimman osan ajasta balanssissa, niin silti sitä mieli pyrkii tekemään korjausliikettä. Itse olen vankkumaton ”If it ain’t broken, don’t try to fix it” -ajattelumallin kannattaja. Senpäs takia mitään suuren suuria heiluriliikkeitä puoleen tai toiseen ei tule tehtyä. Pidin tänään päivällä juoksulenkillä (niin, tässä ihanassa työssä on varaa valita juoksulenkin ajankohta ) itse itseni kanssa palaverin :D Kehityskeskustelun vakavimmasta päästä, etten sanoisi. Kotiin tultuani ja suihkussa käytyäni keitin kupin kahvia ja kirjasin ylös omat henkilökohtaiset tavoitteeni sekä blogityön että työtyön osalta. Nyt on homma selvää kauraa kuulkaas! Olen siitä onnellisessa asemassa, että mulla on kaksi rakasta työtä, joista en voi luopua. Molemmista on tullut elämäntyö ja se on ihan normaalia, että kummankaan työn osalta hanskoja ei lyödä tiskiin tasan kello neljä. Molemmassa työssä on toki velvoitteensa ja riskinsä. Mutta se vapaus ja tekemisen ilo, ne painavat vaakakupissa monin verroin enemmän.

ruokaviikko-11-of-16 ruokaviikko-15-of-16 ruokaviikko-16-of-16

No niin, mutta siihen ruokalistaan. Anteeksi kun nämä johdannot vähän kestää. Sukuvika tämä pitkän kaavan mukaan kerronta :D Tähän on väliin on kyllä vielä pakko kertoa tästä esimerkki; kun iskä ja äippä nousivat aikoinaan bussiin Torontossa mennäkseen käymään Buffalossa USA:n puolella, kuski kysyi kohteliaasti ”Where are you from?”. Siihen isäni oli aloittanut ”Well, originally I come from Orivesi…”. Viiden minuutin kuluttua tarinassa oltiin päästy siihen vaiheeseen, että äiti oli huikkassut väliin ”from Finland” ja tyrkkässyt iskän peremmälle bussiin. Jep. Ruokalista ekalle viikolle. Iltaruoat, joista jää seuraavan päivän lounaallekin. Se koostuu peruskotiruoasta, ilman turhaa hifistelyä tai näännyttämistä. Terveellistä, helppoa ja hyvää. Lista näyttää tältä:

Maanantai: Porkkanasosekeitto korianterijugurtilla
Tiistai: Itämainen uunilohi & jasmiiniriisi
Keskiviikko: Sitruunainen kanacouscoussalaatti
Torstai: Borssikeitto
Perjantai: Mama Maria’s meatball stew

Eilisen iltaruoan reseptin bongasin uusimmasta Fit-lehdestä. Jonkin verran muokkasin reseptiä. Niin helppo ja maukas keitto, ettei paremmasta väliä. Korianterijugurtti sopi tähän loistavasti. Korianterinhan voi halutessaan korvata jollain toisella yrtillä, mikäli se maistuu liian saippuaiselta.

PORKKANASOSEKEITTO & KORIANTERIJUGURTTI

1 kg porkkanoita
1 pieni peruna
2 sipulia
loraus oliiviöljyä
1,5 litraa vettä
2 luomu kasvisliemikuutiota
ripaus suolaa ja chiliä

-kuori ja palastele porkkanat, peruna ja sipulit
-paista niitä oliiviöljyssä noin viisi minuuttia
-lisää vesi ja kasvisliemikuutiot
-anna kiehua noin 30 minuuttia, kunnes porkkanat ovat kypsiä
-mausta suolalla ja chilijauheella
-soseuta sauvasekoittimella
-tarjoile korianterijugurtin kanssa

2 dl turkkilaista jugurttia
1 nippu korianteria

-pienistele korianteri ja sekoita se jugurtin kanssa
-anna tekeytyä vähän aikaa

Mieleni on tehnyt jo pidempään hieman aasialaisvivahteista ruokaa. Joten tänään tiistaina meillä syötiin (itse asiassa myöhäisellä lounaalla tyttöjen kanssa) itämaista uunilohta ja jasmiiniriisiä. Täysjyväriisi olisi terveellisempi vaihtoehto, mutta siinä on joku juttu, joka tökkii. En osaa selittää mikä, mutta se ei vain maistu mun suussa kovin hyvälle. Tottumiskysymys, tiedän :) Uunilohi on varma valinta myös lapsille. Tosin tänään vähän nyrpistivät nenäänsä tuon korianterin takia, mutta helposti sai nypittyä omasta palastaan korianterin pois. Lisäksi tein sitruunapippurista, hunajasta ja turkkilaisesta jugurtista tällekin kastikkeen. Lohen päälle pilkoin vielä omaan annokseeni vähän chiliä sekä korianteria. Mä olen aivan koukussa korianteriin!ruokaviikko-1-of-16ruokaviikko-4-of-16ruokaviikko-5-of-16

ITÄMAINEN UUNILOHI

700 g lohifilee

Kastike/marinadi
1 solovalkosipuli
3 cm pätkä luomuinkivääriä
2 rkl seesamiöljyä
puolikkaan sitruunan mehu
loraus hunajaa
ripaus suolaa
korianteria pilkottuna

-kuori valkosipuli ja inkivääri ja raasta ne
-sekoita kastikkeen aineet keskenään ja valele lohen päälle
-paista lohta 180 asteessa noin puoli tuntia

********************

Huomenna vuorossa sitruunaista kanacouscoussalaattia, jota varten ajattelin laittaa jo tänä iltana kanat marinoitumaan. Torstaina saan vihdosta viimein ne ennen joulua ostamani punajuuret (8,6 kiloa…) osaksi käytettyä. Borssikeitto lämmittää kylmänä talvipäivänä. Loppiaispäivänä ajattelin hauduttaa lihapullia padassa. Siihen joku tomaattinen suloisenmakeantulinen kastike ja avot! Lisäksi spaghettia. Jos tuo kokeiluni patalihapullista onnaa, niin voipi olla, että reseptiä seuraa perästä :)

SUPERIA TIISTAI-ILTAA,

alle


10 Responses to “Vuoden ekan viikon arkiruoat + kaksi arkiruokareseptiä”

 1. Jonna G sanoo:

  Laitathan tosta kanacouscousista myös ohjeen? Pliide?
  Meillä on Yrjö kylässä joten vuosi alkaa pesukoneen kanssa tiukassa symbioosissa…

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Jonna

   ja voi ei – huspois sille Georgelle!

   Juu, mä voin laittaa vaikka tänään (ujutan sen päivän postaukseen :D)! Tosin itsellenikin on vielä hieman epäselvää mitä kaikkea ko. salaattiin tulee, mutta eiköhän se kaappeja kaivamalla selviä.

   Tsemppiä sinne <3

 2. Hannah sanoo:

  Moikka! Pakko vielä vähän tarkentaa eilistä kommenttiani kun ajatus lähti itsellä myös hieman kehittymään lisää :-) Jäin miettimään tuota tarvettani selkeään rajanvetoon työn ja vapaa-ajan välillä, ja se oikeastaan liittyy tämänhetkiseen työhön, joka on alkanut tuntua siltä, ettei ehkä olisikaan se elämäntyö. Tosiasiassa haluaisinkin innostua työstä niin, ettei ole niin tarkkaa sen rajanvedon kanssa, jos työ pääsääntöisesti antaisi enemmän kuin ottaisi. Mutta murrosvaihe on minulla selvästi meneillään, täytyy vain malttaa antaa asioiden edetä omassa universumin tahdissa eikä yrittää väkisin runnoa johonkin suuntaan. Sitäkin on jo yritetty :-)

  Mukavaa illan jatkoa!

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Hannah
   ja ihanaa, että palasit vielä aiheeseen – mä itsekin rakastan tällaista pohdintaa :)

   Se on just näin, että mikäli työ on ns. elämäntyö, niin sitä ei ole niin tarkka sen rajavedon kanssa. Senpä takia mäkin olen tässä parin päivän aikana miettinyt, että jos en ”kärsi” tai kukaan muu ei ”kärsi” siitä, että välillä teen illalla töitä, niin onko se niin kamala paha :)

   Hihii, antaudutaan universumin vietäväksi <3

 3. Anu sanoo:

  Ihania arkiruokia, näitä lisää kiitos! Olen NIIN kyllästynyt jauhelihaan ja kanasuikaleisiin, pistän tuon porkkanakeiton ensi viikon listalle, samoin uunilohen, iso kiitos! Enkä pistä pahakseni, vaikka joka viikko tulisi jotain vinkkiä helppoihin ja nopeisiin arkiruokiin. Ihanaa alkanutta vuotta!

  • Maria Maria sanoo:

   Moimoi Anu

   ja hei kiitos! Ihana kuulla, että näistä oli vinkkiä :)

   Juu, täytyykin taas tsempata näiden ruokareseptipostauksien kanssa – se on niin vallan rentouttavaa puuhailla tuolla keittiössä!

   Kiitos ja sinne myös, ihanaa alkanutta vuotta <3

 4. MarjutMari sanoo:

  Hei Maria!
  Kiitos mukavasta blogistasi ja sen herkullisista resepteistä.
  Listan viimeinen … Mama Maria’s meatball stew…varmaankin tulossa reseptiä vai onko jo jossain aiemmassa postauksessa??

  Mukavaa pakkaspäivää sinulle!

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka MarjutMari

   ja voi kiitos :)

   Mama Maria’s meatball stew on vielä kehitteillä tuolla pään sisällä ;) Mikäli onnistuu, niin palaan reseptin kera perjantain/viikonlopun aikana!

   Kiitos ja ihanaa pakkaspäivää sinnekin <3

 5. Heli sanoo:

  Tällaisia postauksia lisää! Muutenkin todella usein tulee haettua inspiraatiota omaan kokkailuub juurikin täältä sinun blogistasi. :)

 6. […] VKO 34 MA: Viiden aineksen pastavuoka TI: Porkkanalätyt KE: Kananuudelikeitto TO: Kinkkupasta PE: Itämainen uunilohi & riisi […]

Kommentoi