keskiviikko 10. helmikuu 2021

Kasviskeskiviikko: Paahdettu kasvispapusoppa

MORJES…

…se, ken väittää, että kasvisruoka on tylsää ja mautonta, ei ole koskaan tainnut maistanut kasvisruokaa ;) Mitä enemmän näitä kasviskeskiviikkoja on takana, sitä enemmän itse innostun kasvisruoasta. Toki meillä tulee tehtyä kasvisruokaa muulloinkin kuin vain kasviskeskiviikkoja varten, mutta jotenkin kasviskeskiviikkopostaukset ovat saaneet mut etsimään inspiraatiota yhä herkullisimpiin kasvisruokiin.

Meillä lepäilee tänään kotona yksi potilas, jonka lounastoiveena oli lämmintä soppaa. Jo aiemmin olin suunnitellut tämän keskiviikon ruoaksi paahdetun tomaatti-paprikapapusopan. Joten se sai kelvata myös kipuiselle. Ollakin, etten kertonut pavuista papukammoiselle mitään etukäteen eikä niitä edes keitossa huomaa, sillä keitto on sosekeitto.

Uunissa paahdetut kasvikset, lempeät valkoiset pavut, Provencen yrttisekoitus ja tuore basilika muodostivat keiton, joka on yhtäaikaa terveellinen että täyttävä. Ilman papuja tämä tuskin olisi pitänyt nälkää ja tuonut kylläisyyttä.

Kuten viime keskiviikkonakin, niin tänäänkin ohje on peräisin tuosta yhdestä all time favorite -keittokirjasta eli Deliciously Ellasta. Jota voin kyllä lämpimästi suositella kaikille, ketkä kaipaavat konstailematonta hyvän olon ruokaa.

Alkuperäinen resepti oli neljälle, joten muokkasin sitä osaltaan vähän pienemmäksi. Sillä siihen olisi tullut 16 (!) tomaattia ja meillä niitä oli vain kahdeksan. Papujen määrään en koskenut, sillä ne tekivät keitosta täyteläisemmän ja proteiinipitoisemman.

Paahdettu tomaatti-paprikapapusoppa
3-4 nnosta

8 tomaattia
2 punaista paprikaa
3 rkl Provencen yrttisekoitusta
1 kourallinen tuoretta basilikaa
400 g valkoisia papuja
2 rkl tomaattipyreetä
6 dl kasvislientä
loraus hunajaa
(alkuperäisessä ohjeessa oli hunajan tilalla 1 rkl tamari-soijaa, mutta multa ei sellaista löytynyt)
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

1. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen (170 kiertoilmauuni)
2. Pese tomaatit ja paprikat. Leikkaa tomaatit neljään osaan ja paprikat paksuiksi suikaleiksi ilman vaaleaa keskiosaa
3. Levitä kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, ripota päälle Provencen yrttisekoitusta, ripaus suolaa ja pippuria ja valuta päälle oliiviöljyä. Paista uunissa noin 30 minuuttia.
4. Soseuta paahdetut kasvikset, basilika, pavut, tomaattipyree, kasvisliemi ja suola & pippuri monitoimikoneessa
5. Kuumenna keittoa kattilassa muutama minuutti ja mausta makusi mukaan

Mä tarjoilin keiton ranskankerman kanssa, mutta ei se välttämättä sitä vaadi. Myöskään hunaja ei ole pakollinen, mikäli haluaa tästä täysin kasviskeiton. Hunajan voi korvata esim. ripauksella ruokosokeria tai sitten käyttää alkuperäisen ohjeen tamari-soijaa.

Jos on kovin herkkävatsainen, niin pavut korvaisin jollain muulla protskulähteellä.
En ole ikinä soseuttanut tofua, mutta voisihan tofukuutiot käsitellä rapsakaksi ja lisätä keiton päälle tarjoiluvaiheessa :)

KASVISKESKIVIIKKOTERKUIN,

 


2 Responses to “Kasviskeskiviikko: Paahdettu kasvispapusoppa”

 1. Avatar vuoden vegaani :D sanoo:

  Tofun voi huoletta soseuttaa. Testattu on ja hyvää tuli. Tämä keitto vaikuttaa herkulliselta. Testiin menee!

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa

   ja suuresti kiitoksia tiedosta 🙏☺️

   Ja kiitos, toivottavasti keitto maistuu ❤️

Kommentoi