tiistai 06. lokakuun 2020

Omenaruusuja iltapäiväkahville

HEI IHANAT!

Muistatteko joitain vuosia sitten, kun kaikki (siis aivan kaikki) tekivät omenaruusuja? Minä myös, teitkö sinä? Taannoin jääkaappia siivotessani huomasin, että mulla oli jäänyt hillotalkoista punaposkisia omppuja jääkaapin vihanneslokerikkoon, mutta ei ihan niin paljoa, että niitä olisi kannattanut hillottaa. Pakkasta sulattamaan ryhtyessämme bongasin sieltä lehtitaikinapaketin. Yhtäkkiä kuin salama kirkkaalta taivaalta muistin nuo legendaariset omenaruusut.

Hei helppoja, ihanan näköisiä ja mahdottoman hyviä ihan sen alkuperäisenkin reseptin mukaan. Tällä kertaa sulostutin omenaruusuja tuorejuustolla, johon olin sekoittanut kanelia, kardemummaa ja kookossokeria. Vana tuota samettista juustoseosta omppujen juureen ja avot. On ollut huonompiakin iltapäiväkahvitarjoiluja. Jottei nyt tule liian ruusuisen romanttista kuvaa, niin istuimme keittiön pöydän äärellä kahvittelemassa molemmat omiin työkuvioihin uppoutuneena ja siitä oli romantiikka kaukana ;)

Omenaruusut

lehtitaikinalevyjä (yhdestä levystä tulee kaksi ruusua)
omenia
puolikkaan sitruunan mehu
kookossokeria
tuorejuustoa (noin pari rkl)
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa

Koristeluun tomusokeria

1. Pese omenat ja ota niistä omenakota pois. Leikkaa omenista ohuita siivuja ja laita mikron kestävään astiaan. Purista puolikkaan sitruunan mehu ja lisää kookossokeria. Mikrota noin 2-3 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet (ei liikaa, niin kuin mulla kävin ja sen takia osan omenaruusuista tein omppuhillolla)
2. Puolita sulatetut lehtitaikinalevyt ja kaulitse niitä hieman pidemmiksi.
3. Sekoita maustamattomasta tuorejuustosta, kanelista, kardemummasta ja kookossokerista tahna. Levitä teelusikalla tuorejuustotahnaa taikinalevylle. Pieni määrä tahnaa riittää.
4. Lisää omenat lehtitaikinalevyn pitkälle sivulle lappeelleen niin, että kuoripuoli tulee hieman ulos levystä. Taita levy pituussuunnassa kahtia (ikään kuin peitto omenan siivujen jalkojen päälle) ja rullaa levy omenoineen pituussuunnassa rullalle.
5. Aseta omenaruusu muffinssivuokaan ja paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 20-25 minuuttia. Itse paistoin vielä muutaman minuutin ylätasolla, jotta sain lehtitaikinalevyihin väriä. Kananmunalla voitelu voisi olla muuten hyvä juttu ennen paistamista, niin väri tulisi kauniimmaksi.

Ruusujahan voisi periaatteessa tehdä mistä täytteestä vain. Tuo omenahillo omenoiden lisäksi sopi niihin hyvin. Luumuhillo menee seuraavaksi kokeiluun. Ja hei suolaisia versioita esimerkiksi aurinkokuivatusta tomaatista ja pestosta voisi koklata joku perjantai-ilta

TIISTAITERKUIN,

 

 


4 Responses to “Omenaruusuja iltapäiväkahville”

 1. Avatar Anu sanoo:

  Ihania!! 🤩 Ja takuulla herkkuja! Mut testaas vaan sukkelaan ne suolaset…mä tarttisin jonkun kivan pikkusyötävän kolmen viikon päästä. 😋😁

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Anu

   ja hei kiitos – nää oli kyllä hyviä 🥰

   No kuules, mä laitoin nyt tuohon postausluonnoksiin nuo suolaiset, joten teen kaikkeni että se tulee ulos ajoissa ☺️
   Mutta jos ei niin tässä jotain vinkkejä, mitä mä suolaisiin ruusuihin hahmottelin (ne voivat olla tuollaisen ”terälehdettömän” ruusun mallisia 😁):
   -pippurituorejuusto-metvursti
   -pesto-aurinkokuivattutomaatti
   -tomaattipyree, feta ja pepperoni (pepperoneista kenties voisi onnistua noi terälehdetkin)

   Mut yritän ehtiä tekemään postauksen tässä ennen sitä!

   Kivaa keskiviikkoa ❤️

 2. Avatar Jari Turunen sanoo:

  Näyttää ruusuilta. Varmaan maistuukin yhtä ”ruusuisilta”?

Kommentoi