torstai 12. maaliskuun 2020

Keittiöpsykologin mietteitä maailmanmenosta

MOIKKAMOI!

Ruoanlaitto on mulle ei vain palautumista, mutta myös osaltaan sellaista aikaa, jolloin tulee ajateltua paljon maailman menoa. Sitä mukaa, kun kattilat porisee liedellä, ajatukset saavat siivet. Usein asiat myös saavat uudet, järkevämmät mittasuhteet.

Tänään mulla oli ilo viettää kolmisen tuntia keittiöpuuhissa. Keittiö oli kuin pommin jäljiltä, mutta vitsit, että tuli taas prosessoitua asioita. Päällimmäisenä tämä korona. Jälleen nyt on hyvä esimerkki siitä, miten positiivisuus luonteenpiirteenä ei suinkaan tarkoita tosiasioiden kieltämistä. Miten kaikki ei ole aina niin ihanaa, vaan vakavan paikan tullen asiat loksahtavat paikoilleen. Vaikka on ikuinen optimisti ja katselee maailmaa vaaleanpunaisten lasien läpi, niin hölmöhän sitä olisi, jos ei esimerkiksi tällaisessa tilanteessa ymmärtäisi elämän realiteetteja. Mun mielestä se olisi kaiken lisäksi erittäin itsekästä ja edesvastuutonta.

Kukaan meistä suomalaisista ei voi tällä hetkellä ajatella, että ”Noh, eipä tuo koske mua kun oon niin hemmetin hyvässä kunnossa!”. Ja toivotaan, että mahdollisimman moni virustartunnalta säilyy. Mutta vaikka se virus sulla olisi oireettomana tai vähäoireinen, niin silti on olemassa iso joukko ihmisiä, joille tuo on oikeasti vaarallinen. Jos meidän iskä eläisi vielä, niin olisin ehkä jo viikko pari takaperin tehnyt selväksi mun perheelle, että mummulaan ei mennä. Riskit ovat aivan liian suuret. Mun sydän on sykkyrällä tällä hetkellä vanhusten ja sairaiden puolesta. Sellaisten, joilla immuniteetti ei ole samaa luokkaa kuin meillä terveillä.

Olen tässä viimeisten parin kuukauden aikana itsekin syyllistynyt sanomaan, että turha hysterisoida. Ja näin se on, hysterisointi ei auta, mutta tietynlainen varovaisuus mun mielestä tällaisissa epidemioissa on kaikkien etu. Mieluummin olla liian varovainen (aina kun on ihmishengistä kyse) kuin jossitella jälkikäteen. Meillä firma pyörii vielä, mutta emme epäröi laittaa lappua luukulle väliaikaisesti, mikäli tarve vaatii. Työntekijöiden ja välillisesti muiden sidosryhmien etu edellä pitää mennä. Se yrityksen päämäärä tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen on näinä poikkeusaikoina aivan sivuseikka. Yrittäjänä mun pitäisi olla tällä hetkellä huolissani talouden pysähtymisestä. Mutta mun mielestä sen aika tulee, jos tulee, myöhemmin. Ensiksi pitää tulla ihmisten hyvinvointi ja sen jälkeen vasta muut asiat. Toki pitkällä tähtäimellä talouden pysähtyminen tulee osaltaan myös vaikuttamaan monien hyvinvointiin.

Jotain hyvää, niin musta tuntuu, että ihmiset lähenevät ns. kriisiaikoina ja alkavat puhaltamaan yhteen hiileen. Ollaan samassa sopassa kaikki ja se lähentää. Inhimillisyys ja yhteenkuuluvuus korostuu ♥ 

TOIVEIKKAIN TORSTAITERKUIN,

 


10 Responses to “Keittiöpsykologin mietteitä maailmanmenosta”

 1. Avatar Marita sanoo:

  Olipa hyviä mietteitä! Ihmiset ensin, sitten talous, näinhän sen pitää olla. Ja tosi tuokin että vaikeat ajat yhdistävät ihmisiä. Kuka puhuu tällä hetkellä ilmastomuutoksesta…?

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Marita

   ja kiitos ❤️

   Se on mun mielestä toisaalta harmi, että tarvitaan joku tällainen näinkin iso juttu, että ihmiset yhdistyvät ja ehtivät pysähtymään arjessa.
   Jep, ei ole otsikoissa tällä hetkellä ilmastonmuutosta, prioriteetit toki vaihtuvat ja ensin sammutetaan ne suurimmat tulipalot. Ilmastonmuutos on kuitenkin ollut mun mielessä, sillä mä olen tuossa ajatellut, että onko tämä virus luonnon oma erittäin karu keino kertoa, että maapallolla on liikaa ihmisiä?

   Ihanaa perjantaita sinne täältä Tampereen lumisateen keskeltä ❤️

 2. Avatar Sanna sanoo:

  Minä olen todella huolissani.Tällaista tilannetta ei ole koskaan ollut,pandemiaa:(Olen huolissani perheeni ja läheisteni takia.
  Olen iloinen ja aurinkoinen ihminen,mutta ikuinen pessimisti.Pelkään kaikessa pahinta.
  Kun menen lentokoneeseen,olen varma että se putoaa,tai risteilyalus uppoaa.
  Kävin juuri mammografiassa ja odotin syöpätulosta,no kaikki oli kunnossa:)
  No tästä koronaviruksesta olen tietty aivan paniikissa.Jos olisi mahdollista,lukkiutuisin mökille vuodeksi.
  Ennakoin ja varaudun.Ja olen iloisesti yllättynyt kun kaikki meneekin hyvin.
  Toisaalta hyväkin,mutta myös hyvin stressaavaa:/

  • Avatar Eira sanoo:

   Pandemia oli Suomessakin 10 v.sitten ja selvittiin, mitä nyt rokotteista tuli narkolepsiaa.🙄 Eli kyllä niistä selvitään. Ohjeita seuraten, ei hysterisoiden eikä kaikkea pysäyttäen eikä lapsia turhaan pelotellen.

   • Maria Maria sanoo:

    Moikka Eira,

    kaikista selvitään, mutta mun mielestä on hyvä olla kuitenkin järki kädessä näiden virusten suhteen. Riskiryhmään kuuluvia kun on meidän jokaisen lähipiirissä ❤️

    Eilen oltiin illalla Prismassa olin aivan ällikällä lyöty; makaroni- ja wc-paperihyllyt olivat tyhjät ja ihmiset kulkivat juoksujalkaa käytävillä täysien kärryjen kanssa. Kukin tekee tyylillään, mutta itse en ihan tuohon lähtisi…
    Meillä on kotona puhuttu lasten kanssa avoimesti tilanteesta ja tänä aamuna lähtivät kouluun. Esikoinen sanoi, että moni luokkakaveri jää kotiin. Lapsille annettiin vaihtoehto myös jäädä kotiin, mutta halusivat kouluun. Pyysin kyllä ottamaan kirjat mukaan viikonlopuksi, jos hallituksen ohjeistus muuttuu.

    Ihanaa perjantaita ❤️

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Sanna,

   voi sinua ❤️ Hei suuresti onnea mammografian tuloksesta. Se on muuten sellainen juttu (papakokeen lisäksi), missä munkin optimistisuus aina katoaa. En ikinä luo päähäni kauhuskenaarioita, muuta kuin noissa tilanteissa :)

   Mekin miehen kanssa puhuttiin, että jos mökkijärven jää olisi sula, niin lähettäisiin saareen.

   Niinhän sitä sanotaan, että pessimisti ei pety. Mutta uskon, että on kuormittavaa stressata ja pelätä. Nyt toivotaan, että saamme tuon viruksen hallintaan hätsynpikaa.

   Ihanaa perjantaita ❤️

 3. Avatar Johanna sanoo:

  Hei, kiitos taas viisaasta kirjoituksestasi. Yrittäjänä itsekin laitoin porukan 2 viikon etätyöhön kun se on mahdollista kerran. En aio nyt treffailla ystäviäkään toviin, kaikki eivät sitä tule ymmärtämään, mutta näillä mennään. Haluan tehdä kaikkeni ettei virus leviä omien turhamaisuuksien takia. Tsemppiä meille kaikille!

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Johanna

   ja kiitos sinulle ❤️

   Hei erittäin hienosti tehty – tässä tilanteessa ei voi olla liian varovainen. Mullakin oli ensi viikolle pari tapaamista sovittu (työ ja henk.koht), mutta taidan siirtää ne molemmat, kun eivät ole ihan päivän päälle .)

   Ihanaa viikonloppua sinne ❤️

 4. Avatar Tuija sanoo:

  Täällä myös yksi huolestunut. Olen jo viikkoja vuoroin pelännyt/ surrut/kauhistellut ikääntyneiden vanhempieni tilannetta viruksen levitessä ympäri maata .
  Tänään tuli uusi ” pommi” kun sain kuulla , että minusta on tulossa syksyllä mummi ( ekaa kertaa vielä!)
  Nyt huolestumisaste nousi ihan uudelle levelille kun mietin , että näkevätkö vanhempani ensimmäistä lapsenlapsenlastaan, näenkö minä ensimmäistä lapsenlastani ja sitten vielä lapsi, nyt vielä sikiö , miten käy sen??
  Perhanan korona!

  • Maria Maria sanoo:

   Hei Tuija

   ja ihanaa, onnea tulevalle mummille ❤️

   Vanhusten suhteen minäkin olen huolissani myös, uskon ja toivon, että teillä korona kiertää vanhukset kaukaa ❤️
   Jotenkin on lohdullista ajatella, että on samalla, kun uutiset täyttyvät koronasta, on sinulla ihana tapahtuma, mitä odottaa :) Nythän on hyvää aikaa kutoa pikkuiselle nuttuja sun muita ihania vauvojen juttuja!

   Aurinkoista lauantaita ❤️

Kommentoi