maanantai 13. tammikuun 2020

Hyvinvointi on omasta aktiivisuudesta kiinni

HEIPPA!

Tuossa aamulla, kun tein aamuharjoituksia viinipullon korkki hampaiden välissä, aloin miettimään kuinka moni hyvinvointiin liittyvä asia on loppupeleistä omasta aktiivisuudesta kiinni. Niin kuin tuo narskuttelulihasten vetreytys. Mä käyn joka kuukausi voice massagessa, jossa nuo mun välillä erittäin jumiutuneet purentalihakset manipuloidaan auki. Mutta se ei yksin riitä, vaan mun täytyy tehdä töitä myös itse, jottei korva mene taas lukkoon ja ala vinkumaan. Ettei pää räjähdä ja niskat poksahda. Ettei poskipäät pistele ja silmät sumene.

Sen takia otin taas vuoden vaihteessa itseäni niskasta kiinni tämän(kin) asian suhteen. Päivittäiset treenit viinipullon korkin kanssa ovat tuoneet tulosta ja siinä, missä aloitin lyhennetyllä korkilla, saan kohta ottaa kokonaisen korkin käyttöön. Tuon lisäksi joka aamuiset guashalastaukset avaa jumeja korvien edestä ja saa nesteet kiertämään yön jäljiltä.

Parikymppisenä, kun sain jännitysniskadiagnoosin, kävin Kelan tukemana fyssarilla vuoden verran. Mutta en muista kertaakaan tehneeni kotona harjoituksia, joita sain. En venytellyt enkä liiemmin pitänyt huolta itsestäni. Ellei spinningiä otettu huomioon siinä haalaribileiden välipäivinä. Nyt tuo sama ihana hieroja, joka hieroo mun purentalihakset, käsittelee usein ensin selkää, niskaa ja rintarankaa. Me ollaan reilussa vuodessa päästy siihen pisteeseen, että tuo on vain ns. huoltokäsittelyä. Pahoja jumeja ei ole ollut muuta kuin kerran tai kaksi, sillä olen pitänyt kotona niin hyvää huolta lihaksistostani ja venytellyt.

Reilut neljäkymmentä vuotta siihen meni, että hiffasin mistä tässä hyvinvoinnista on kyse. Ja hei parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Mulle hyvinvointi on kokonaisuus, jossa niin psyykkinen kuin fyysinenkin hyvinvointi kulkevat käsi kädessä ja mikä tärkeintä; ovat balanssissa.

Se, missä aiemmin ajattelin, että hei – aina tulee uusi maanantai, en enää odota uutta maanantaita. Vaan toimin samantien. Tai oikeastaan olen toiminut jo pidemmän aikaa. Se, että saa liikunnasta miellyttävän ja energisoivan osan elämää ei tapahdu hetkessä. Alkuun on mentävä mukavuusalueensa ulkopuolelle. Välillä teen sitä vieläkin, kun tuntuu että kaipaan pientä buustia esimerkiksi juoksemiseen. Eilen vedin aivan liian pitkän juoksulenkin sykelukemiini nähden. Lenkin jälkeen luulin kuolevani (no en nyt tietysti oikeasti) ja olin aivan puhki. Hehkuin kuin paloauto ja syke tuntui päässä asti. Viileän suihkun jälkeen se iski. Euforia.

Kyllä, mä olen sitä mieltä että hyvinvointi on valintoja. Kukaan ei tule mua sohvan nurkasta lenkille nostamaan, ellen itse valitse sieltä nousta. Kukaan muu ei tee valintaa maanantain ihanuudesta mun puolesta kuin mä itse. Kukaan ei pakota mua syömään terveellisesti, ellen itse sitä valitse tehdä. Kukaan muu ei saa mua hidastamaan tahtia muuta kuin mä itse. Kukaan muu ei tee mun puolesta päätöstä nauttia elämästä. Hyvinvoivana ja uutta draivia täynnä. Jopa näin maanantaiaamuna

IHANAA ALKANUTTA VIIKKOA,


6 Responses to “Hyvinvointi on omasta aktiivisuudesta kiinni”

  1. Anna sanoo:

    Jännä sattuma, kun puhut tässä purentalihaksista ja mä just viime viikolla kävin hieronnassa, jossa multa hierottiin ekaa kertaa ikinä purentalihakset! Oli ne ihan jumissa, täytyy ottaa kyllä joskus uudestaan. Hyvä postaus! 🙂

    • Maria sanoo:

      Heippa Anna

      ja eikä, olipahan ajoitus mun postauksella 🙂

      Onko sulla käytössä myös yökiskot? Mun elämänlaatu muuttui roimasti parempaan kiskojen, hieronnan ja noiden jumppaohjeiden myötä. Jännä juttu miten kokonaisvaltaisesti narskuttelu vaikuttaa koko kroppaan!

      Lämmin kiitos ja kivaa alkanutta viikkoa ♥

  2. Kirsi sanoo:

    Sisältyykö korkkijuttuun muuta kuin sen pito hampaiden välissä? Mä olen myös käynyt muutaman kerran voice massagessa, mutta jumppaohjeet kadoksissa.

    • Maria sanoo:

      Moikka Kirsi,

      mulle annetuissa ohjeissa oli vain tuo korkin pito hampaiden välissä ja hengittely. Ekana päivänä vain 15 sekuntia ja sit pikkuhiljaa pidentäen aikaa. Alkuun tein sitä aamuin illoin, nyt aina silloin kun muistan. Vaikka kesken päivää. Välillä kuola valuu, mutta ei haittaa 😀

      Ihanaa alkanutta viikkoa ♥

  3. Anna sanoo:

    Mulla ei oo purentakiskoja yöllä, enkä tiiä narskuttelenko, mutta varmaan ainakin välillä puren huomaamatta ns. Hampaita yhteen ja ehkä siksikin välillä pää kipeä.

    • Maria sanoo:

      Moikka Anna!

      Okei, mä muuten teen tuota samaa ihan päivälläkin; puren hampaita yhteen tässä tietokoneella ollessani. Sitten aina huomaan sen ja annan leuan loksahtaa alas rentona 🙂

      Kivaa tiistai-iltaa ♥

Kommentoi