maanantai 07. lokakuun 2019

Toivepostaus: Mökki talviteloille

MOIKKAMOI!

Mökkipostaukset Instagramissa aiheuttavat eniten reagointeja; viestejä ja tykkäyksiä. Vain toinen mökkihöperö voi ymmärtää toista. Mökki on usealle suomalaiselle se sielunmaisema. Rauhan tyyssija ja akkujen latauspaikka. Rakas sellainen, jonka kaiholla syksyisin saattelee talviunille. Sain monta kyselyä siitä, mitä me tehdään, kun laitetaan mökki talviteloille. Olen aiempina vuosina asiaa myös sivunnut, mutta päätin tehdä nyt yksityiskohtaisen listan. Kukin varmastikin laittaa oman mökkinsä talviteloille, niin kuin parhaimmaksi näkee, mutta meillä suoritetaan seuraavat toimenpiteet:

♥ vesipumppujen irroitus ja putkien tyhjäys
♥ kattojen ja rännien putsaus lehdistä
♥ haravointi
♥ laiturin tikkaiden pois ottaminen
♥ soutuveneen kääntäminen
♥ jääkaapin ja pakastimen tyhjäys + peseminen
♥ kuivamuonavaraston tyhjäys
♥ keittiön perusteellinen pesu leivänmuruista yms.
♥ leivänpaahtimen laittaminen uuniin säilöön :D
♥ lakanoiden poisottaminen (vien kaupunkiin pesuun)
♥ tyynyjen ja peittojen laittaminen tiiviisiin laatikoihin
♥ sisustustekstiilien säilöminen paksuihin jätesäkkeihin
♥ petareiden rullaus jätesäkkeihin
♥ patjojen nostaminen kyljelleen
♥ roskien vieminen pois saaresta
♥ tuhkien poistaminen takasta
♥ töpseleiden poisottaminen seinästä
♥ hellan sulakkeen poisottaminen (meillä hella elää jotenkin omaa elämäänsä)
♥ vastarannan laiturin purkaminen (ei kestä jäitä)
♥ moottorin poisottaminen veneestä ja vieminen talvisäilöön
♥ moottoriveneen nostaminen venekatokseen

Joinain vuosina peittelimme savupiiput, mutta emme enää. Toki ne voisi harsottaa, ettei sieltä tulisi vahingossakaan kutsumattomia vieraita. Parina vuonna olen keväällä löytänyt muutaman hiirenpapanan lattialla, mutta muuten olemme säilyneet hiiriltä. Olen lukenut, että hiiret tykkäävät tehdä pesiä esim. tekstiilikasoihin. Sen takia meillä laitetaan tekstiilit säilöön talveksi. Myös petarit sun muut pesänrakennusmateriaalit nostamme pystyasentoon / laitamme jätesäkkeihin etteivät hiiret niissä viihdy.

Tänä vuonna emme päämökin puolelle jättäneet lämpöjä. Aiempina vuosina yksi keittiön patteri on ollut viidellä asteella. Nyt jätimme minimilämmön ”ulkovessaan”, johon veimme veneen akun yms. kylmänarat säilöön. Seitsemässä vuodessa sitä on jotenkin nämä talviteloille laitot rutinoituneet. Meillä on selvä työnjako ja molemmat hoitavat ne omat pestinsä. Pari kolme tuntia tuohon yleensä menee, kun mökki on laitettu valmiiksi talvea vastaanottamaan.

Pikkuisen pääsemme vielä mökillä tänä syksynä käymään, kun viemme riistakameran sinne. Eli vene takaisin vesille ja saareen. Riistakamera helpottaa lähinnä noita keväitä, kun mietimme onko jäät sulaneet. Ei tarvitse ajella ihan joka toinen päivä tekemään murikkatestejä ;) Tosin ottaa kuvan vain liikkeestä eli siinä vaiheessa, kun lähettää kuvan ohi veneilevistä, niin meikäläiset tietävät, että nyt on aika lähteä kiireen vilkkaa kohti saarta 

Joko siellä on laitettu kesämökit talviteloille?

IHANAA ALKANUTTA VIIKKOA,

 


2 Responses to “Toivepostaus: Mökki talviteloille”

 1. Avatar R sanoo:

  Nyt tulevana vkonloppuna pitäisi mennä laittamaan mökki talviteloille. Matkaa on useampi sata kilometriä ja mökki on kylmillään (ei sähköjä). Suoraan sanottuna ei huvittaisi lähteä, varsinkin jos aiomme yöpyä siellä. On ulkohuussi ja kylmät kelit, ja pimeä tulee aikaisin. Meidän työlista sentään on ihan minimaalinen ;) Hiiristä ei onneksi ole huolta!
  Kaikki ei aina ole niin auvoista näiden mökkien kanssa. Talvella kun ollaan myrskyn kourissa, saa pelätä milloin puut rysähtävät mökin päälle. Valitettavasti tästäkin on kokemusta. Meidän riistakameran virkaa hoitavat siellä asuvat sukulaiset. Meitä on siellä vieri vieressä aika monta, joten siinä mielessä edes jotain helpotusta vahtihommiin.

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa R!

   Sehän vähän onkin, että ei siellä välttämättä enää nauti, kun on pimeää ja kosteaa. Meillä on ”sisäveski” eli sellainen kuivakäymälä öisiä pisukäyntejä varten. Huussiin en pimeällä uskaltaisi :D

   Meillä kaatui pari vuotta sitten talvimyrskyssä pari isoa kuusta. Onneksi kaatuivat mökin takana olevaan metsään eikä mökkiin päin.

   Kyllä mökistä työtä on, sitä en kiellä. Mutta se on toisaalta osa sitä mökkeilyn ihanuutta ;)

   Kivaa keskiviikkoa ♥

Kommentoi