sunnuntai 06. lokakuun 2019

Syksyn makuja 🍂

HEISSUNHEI IHANAISET

nauravaiset ystävät siellä ruutujen toisella puolella! Mitä teille kuuluu? Tänne kuuluu ihan kivaa. Vähän on vielä haikeutta ilmassa eilisen mökkikauden pakettiin laittamisen johdosta, mutta ihmismieli on jännä; olen keksinyt jo satamiljoonaa kivaa asiaa, jota odottaa loppusyksyltä ja talvelta täällä kotonakin. Ehkä se on taas sitä tiettyä realismia. Perin viisaita sanontoja nuo ”aika aikaansa kutakin” ja ”uusi aika, uudet kujeet”. Ja hei valehtelisin jos väittäisin etteikö tänä aamuna ollut kiva astua sängystä lattialle, jonka lämpötila on himpun verran enemmän kuin mökillä eilen aamulla. Meillä ei ole mökillä minkään sortin eristyksiä lattiassa, joten vaikka mökki lämpenisi, niin lattiasta vetää vimmatusti.

Yksi noista jutuista, mitä odottaa tulevilta kuukausilta on sunnuntait kotona. Se, kun oikeesti saa haahuilla pyjamassa koko päivän. Jos haluaa. Ei tarvitse pakata kamoja ja lähteä huonolla säällä järven yli autolle. Voi olla ihan hyvillä mielin sisällä. Leipoa, polttaa takkaa ja fiilistellä. Sunnuntait ovat myös oivia työpäiviä, kun ei puhelin soi ja sähköpostikin harvoin häiritsee. Tänään ajattelin tehdä ihan vähän töitä ja neljä tuntia myöhemmin huomasin, että olin uppoutunut töihin ihan täysin. Lapset kyselivät ruoan perään ja koirakin vinkui ulos.

Tänään meillä on myös tuoksunut sisällä syksyn maut. Se tuoksu, joka suppilovahveroista tulee pannulla paistettaessa on jotenkin ylivoimainen. Sellainen, jota ei tule tuoksutettua kuin kerran pari vuodessa. Toin mökiltä jääkaapin ja pakasteen sisällön kotiin ja sieltä löytyi mm. kanttarellituorejuustoa, voimakasta juustoraastetta ja yksi valmis ruistaikinapiirakkapohja. Lempparikaupastani löysin suppilovahveroita hyvään hintaan, joten suloisen sunnuntain kruunaa pitkästä aikaa sienipiirakka.

Syksyn sienipiirakka

1 valmis ruispiirakkapohja

1 l suppilovahveroita
1/2 prk kanttarellituorejuustoa
1/2 prk valkosipulituorejuustoa
2 kananmunaa
150 g gouda juustoraastetta
suolaa, mustapippuria
loraus balsamicoa
(persiljaa, timjamia tms)

-levitä piirakkataikina uunivuoan pohjalle ja reunoille
-kuulosta suppiksia pannulla, kunnes vesi on haihtunut
-sekoita keskenään tuorejuustot, kananmuna ja juustoraaste
-mausta suolalla, balsamicolla ja mustapippurilla (ja yrteillä, jos on)
-kaada suppilovahverot piirakkapohjan päälle ja sen päälle juustomunaseos
-paista uunin alatasolla 180 asteessa noin 40 minuuttia, tai kunnes piirakka ottanut kauniisti väriä

Multa aina kysytään, että onko joku ruoka, mitä meidän lapset ei syö. No tässä yksi taas esimerkkinä :D En kyllä itsekään muista olleeni sienien ystävä tuossa iässä. Asiasta kolmanteen…onko tänä vuonna ollut lainkaan banaanikärpäsiä? Miehen kanssa tänään havahduttiin asiaan, että eipäs ole näkynyt. Vai onko ne pirulaiset vasta tulossa? Omput ja muut hedelmät on saaneet olla rauhassa keittiön tasolla. Yleensä meillä on syksyn ohjelmistoon kuulunut banaanikärpäsansat eli tänä vuonna on ollut yksi ohjelmanumero vähemmän ;) En kuitenkaan pane pahakseni.

Nyt jumppavaatteet niskaan ja vähän venyttelemään. Menen tänään ekaa kertaa laitepilateksen jatkotunnille ja koko kroppa on sellaisessa joikkelissa ja jumissa, että ihan hirvittää. Eiköhän se viimeistään tuolla tunnilla sitten aukea!

SULOISTA SUNNUNTAI-ILTAA TOIVOTELLEN,


4 Responses to “Syksyn makuja 🍂”

 1. Avatar Nina sanoo:

  Meillä banaanikärpäset meni jo. Oli tosi aikaisin syksyllä/loppukesästä jo. :)

  Piti kysyä kun instassa vilahti teidän mökillä pakkauspuuhat ja ne muovilaatikot. Olisko vinkkiä uudelle mökkiläiselle tulevaa talvea varten miten pakata peitot ja muut tekstiilit? Mies ihmetteli eikö ne juuri laatikoissa mene homeeseen kun teistä kerroin että noin varmaan sitten kannattaa tehdä. :)
  Onko teillä yhtään lämmöt päällä siellä talvella? Onko paikat kestäneet pakkasen? Onko hiiriä tmv ollut? Uskotko karkottimiin? Sellainen kyselytulva tällä kertaa. :)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Nina!

   Okei, me missattiin ne täysin…ei siis lainkaan huono juttu ;)

   Meillä on pakattu seitsemän vuoden ajan nuo tiiviisiin muovilaatikoihin eikä ole menneet miksikään :) Noi on sellaisia ”hiirivarmoja” pakkaustapoja. Muut tekstiilit (koristetyynyt yms.) on jätesäkeissä. Ei niihinkään kyllä ole koskaan hiiret päässeet.

   Lämpöjä ei jätetty päämökkiin tänä vuonna, mutta aiemmin on yksi keittiön patteri ollut +5 asteessa. Päämökin yhteydessä olevaan ”ulkoveskiin” jätettiin nyt minimille (eli vitoselle) lämmöt, ettei putket jäädy. Kertaakaan ei ole talven aikana tapahtunut ikäviä yllätyksiä; pari kertaa olen muutaman papanan imuroinut lattialta ja kerran ollaan vaihdettu saunaan putkeen yksi helmi (tai joku sellainen metallikappale :D). Meillä on keittiössä ja olkkarissa sellaiset elektroniset hiirikarkoittimet. Ehkä ne auttaa, kun ei ole hiiriä näkynyt :)

   Tänään on muuten tulossa toivepostausta mökin talviteloille laittamisesta!

   Ihanaa viikkoa ♥

 2. Avatar ida ihana sanoo:

  Kotoilu on kyllä syksyssä niin parasta!<3 Tehtiin viime viikonloppuna sienipiirakkaa, ja nyt feta-pinaattipiirakkaa. Ensi kerralla täytyy kokeilla tätä sinun reseptiäsi, kuulostaa ihanalta!<3
  Ihanaa alkavaa viikkoa!
  Ida Kotona kaupungissa -blogista
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  • Maria Maria sanoo:

   Heippu Ida

   ja hei sanos muuta – syksy on kotoilun aikaa ♥

   Syksy on myös piirakka-aikaa! Namskis, että tuo feta-pinaattipiirakka kuulostaa hyvälle. Sitä pitää koklata :)

   Kivaa viikkoa sinnekin ♥

Kommentoi