tiistai 01. lokakuun 2019

Lihattoman lokakuun superlounas

HEIPPAHEI!

Ja superihanaa alkanutta lokakuuta. Vitsit soikoon, mihin ihmeeseen se syyskuu taas meni? Täytyy sanoa, että vaikka en missään nimessä halua vielä tohkeilla joulujutuilla, niin pienessä mielessäni olen kuitenkin jo himpun verran ajatellut joulua. Lähinnä sitä, kuinka ihana olisi vetää överijoulukoristeet. Tiedättekö, joulupukin talon seinustan tikkaille kapuamaan ja sen sorttista meininkiä. All or nothing. Mieshän tykkäisi tästä ideasta ihan hirmuisesti; hänen mielestään joulukuuseenkin kuuluu niin paljon kaiken maailman lippuhärpäkkeitä, että se olisi ihan sama onko siellä koristeiden alla koivu vai kuusi, kun ei sitä kuitenkaan näy ;D

Ennen joulujuttuja vietetään nyt tämä lokakuu tästä pois alta. Jos sitten marraskuun alussa annetaan mopon keulia, jooko?! Meillä ei ihan täysin vietetä lihatonta lokakuuta, joten otsikko oli ehkä hiemanharhaanjohtava, pahoitteluni siitä. Meillä vietetään lihattomampaa lokakuuta. Se saa luvan nyt riittää. Itse ajattelin viettää pääosin lihatonta lokakuuta, mutta en voi vaatia koko perhettä siihen osallistumaan. Kuten olen niin monet kerrat kertonutkin, niin voin kasvisruoalla hyvin. Kroppani ja mieleni rakastaa sitä.

Eilen kokkasin ekaa kertaa ikinä Beanit-härkäpapusuikaleita lounassalaatin päälle. Ne veivät kielen mennessään. Rapsakka pinta ja valkosipuliyrttiöljyn maku olivat kovin mieleeni. Tänään törmäsin Hälsans Kökin Incredible Mince -”jauheliha”mainokseen ja päätin, että tuota pitää kokeilla mitä pikimmin. Paketissa näytti aivan jauhelihamaiselta. Ilman lihaa. Jos työstöominaisuudet ovat kuin jauhelihalla, niin avot. Tänä päivänä saatavilla on niin paljon vaihtoehtoja lihalle ja mitä olen hintoja vertaillut, niin enää ei jää hinnastakaan kiinni lihan vähentäminen.

Myös lihankorvikkeiden maku ja rakenne ovat ottaneet viime vuosina huiman harppauksen eteenpäin. Esimerkkinä Boltsit, joihin olen aivan sekoboltseina. Varsinkin ne chilimaustetut menevät kylmänä jääkaapista huikopalaksi. Tykkään!

Falafeleita tykkään itsekin tehdä, mutta kiireessä nappaan usein pakastealtaasta pussin mukaani. Esimerkiksi Pirkan Falafelpyörykät on aivan tosi hyviä, kun pannulla paistaa rapean pinnan. Niistä ja bulgurista tein tässä eräänä päivänä meille kotitoimistolaisille superlounaat. Ainesten määrällä tämä salaattikulho ei koreile, mutta maulla kylläkin.

Falafel-bulgurkulho
2:lle

2 dl bulguria
4 dl vettä
öljyä, suolaa
10 falafelia
1 pieni punasipuli siivutettuna
loraus Hellmann’s hummuskastiketta
salaatin lehtiä

-kiehauta vesi, lisää suola, öljy ja bulgurit
-anna turvota kannen alla sillä aikaa, kun paistat falafelit ja sipulit pannulla (8-10 minuuttia)
-tarjoile bulgur ja falafelit salaattipediltä ja mausta hummuskastikkeella.

Sellaisia mietteitä lokakuun ekaan päivään!
Vietetäänkö siellä lihatonta tai lihattomampaa lokakuuta? Pienin askelin -mentaliteetillä olen sitä mieltä, että lihattomampi riittää. Parempi sekin kuin ei mitään, eikö?!

TIISTAITERKUIN,


10 Responses to “Lihattoman lokakuun superlounas”

 1. Avatar Helena sanoo:

  Pakko kommentoida tähän. Olen maitotilallinen ja luen blogiasi säännöllisesti. Eli tuotan ammatikseni maitoa ja siinä sivussa pienen määrän myös lihaa. Meidän lehmät ovat juuri laiduntaneet 4 kk:n ajan päivisin, sen lisäksi että käyskentelevät vapaana pihatossa. Toivon siis, että syödään kohtuullisesti kotimaista lihaa kotimaisten hedelmien, vihannesten ja marjojen lisäksi. Eivät ne avokadot ja appelsiinit, jotka lentävät tänne pitkien matkojen takaa ole ilmastoystävällisiä nekään.

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Helena

   ja hei nostan hattua teille maitotilallisille ja muillekin maatalouden parista elinkeinonsa saaville ♥
   Jos luit taannoisen K-Supermarket postauksen, niin tiedät mistä puhun – meillä isovanhemmat oli juurikin maitotilallisia :)

   Sepäs se onkin, että valinnoilla on suuri merkitys; se syökö kotimaista lihaa vs. ulkomailta tuotua lihaa, suosiiko kotimaisia kasviksia vai ulkomaisia.

   Ja kuten kerroin, ei meidänkään perhe täysin lihaton ole, mutta ruokavalinnoissa painotetaan kasvisruokien suosimista. Omalle keholleni kasvisruoka on sopivampaa, mutta silti tykkään lihan mausta :)

   Mukavaa tiistaita sinne ♥

 2. Avatar Anu sanoo:

  En vietä😀
  Mulla just todettiin raudanpuute anemia ja aion panostaa lihansyöntiin😉

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Anu

   ja voi ei! Nyt rautaa koneistoon – keinolla millä hyvänsä :)

   Jossain muuten just törmäsin artikkeliin, jossa vertailtiin eri rautalähteitä ja yllätyin, että kaura oli siellä kärkikahinoissa!

   Aurinkoista tiistaita ♥

 3. Avatar Anna sanoo:

  Kun syömishäiriö edelleen kolkuttaa takaraivossa, niin en halua kieltää itseltäni mitään ruoka-aineita. Onneksi tuo parempi puoliskonikin tykkää kasviksista. Eli jos mieli tekee lihaa, niin syön lihaa. Kotimaisista juureksista saa esim. ihania sosekeittoja, joista raskasta työtä tekevä miehenikin pitää.

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Anna

   ja hei aivan oikein – sinulla on varmastikin juuri oikea tapa ajatella ravinnosta ♥

   Oih, sosekeitot on kyllä niin hyviä! Välillä tuunaan niitä raejuustolla tms. jotta saa hieman purutuntumaa :)

   Kivaa keskiviikkoa ♥

 4. Avatar Marjo sanoo:

  Olen jo pitään ollut syömättä leikkelelihaa ja makkaraa. Tosin silloin tällöin nautin ryynimakkaran tai kaksi. Tänä syksynä olen innostunut pinaatti-valkosipulipastasta, punajuuri-vuohenjuustososekeitosta ja omenariisipuurosta. Lihan asemesta käytän ahventa, siikaa ja lohta fileenä, uunikalana tai soppana. Niin ja joka aamu neljänviljanpuuroa päivän alkajaisiksi. Liekö tässä tarpeeksi ympäristötekoa ruokatalouden osalta?

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Marjo!

   Mä en kans oikein leikkeleistä perusta, mutta silloin tällöin grillattu makkara maistuu :)

   Voi namskis, kiitos noista ruokavinkeistä! Tuli nälkä, vaikka juuri söin lounaan ;)

   Ihan varmasti on tarpeeksi ympäristötekoa ♥

   Mukavaa keskiviikkoa! ♥

 5. Avatar ida ihana sanoo:

  Monia lihankorvikkeita on kokeiltu, ja muru kaurajauhis ja apetitin kasvisjauhis pakaste tuotteet on meillä viikottaisessa käytössä. Noita suikaleita haluaisin kyllä kokeilla, kiitos vinkistä!:)
  Me syödään kotona pääsääntöisesti kasvisruokaa, meidän helppoja lemppareita löytyy mm tästä postauksestani:
  https://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa/arkiruoka-kasvis-reseptit/

  Kiitos arkiruokainspiraatiosta, ja mukavaa viikkoa!<3
  Ida Kotona kaupungissa -blogista
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Ida Ihana

   ja hei tuo kasvisjauhis on vielä kokeilematta, kiitti vinkistä :)

   Ja hei suuresti kiitoksia linkistä, täytyykin tulla inspiraatiomatkalle ♥ Kasvisruoat, varsinkin lämpimät sosekeitot ovat tähän vuoden aikaan niin hyviä!

   Ihanaa viikkoa sinnekin ♥

Kommentoi