keskiviikko 22. toukokuu 2019

Herkullinen ja helppo lounas kahdelle

MOIKS!

Tänä aamuna herätessäni (herätä on ehkä liian vahva verbi, sillä en tietääkseni edes nukkunut) mietin jälleen teitä pienten lasten äidit. Tyttöjen koliikinhuuruiset yöt palasivat yön valoisina tunteina mieleeni. Tällä kertaa en hytkytellyt itkevää vauvaa, vaan itkevää hauvaa. Meillä oli eilen Tobylla selän ja lonkkien röntgen ja ko. toimenpidettä varten toinen rauhoitettiin. Illan oli kanttuvei, kunnes sitten kymmenen aikaan alkoi itkemään. Vinkui koko yön nonstoppina vissiin tuota huonoa oloa. Krapulaansa, kuten jossain sanottiin.

Ikinä ennen ei ole ollut noin itkuinen. Vaelteli pitkin poikin, tuli kylkeen kiinni ja taas lähti vaeltamaan. Itkun säestyksellä. Neljältä iski jo paniikki, sillä kello soitti kuudelta. Silmät ristissä ollaan töissä. Tänään täytyy mennä ajoissa nukkumaan ja toivoa, että toinen olisi itkunsa itkenyt. Jos on vielä kovin itkuinen työpäivän jälkeen, niin täytynee konsultoida ell:ä.

Koirajutuista viikon teemaan eli kesäisiin ruokiin. Kesäisen tämän päivän ruoasta tekee se, että tämän voi hienosti tehdä grillissä. Tällä kertaa tein pannulla ja uunissa grillivastuksen alla. Jos saisin valita yhden ruoan, jolla elää loppuelämäni olisi se falafelit. Hyvin tehdyt falafelit, ei liian teollisen makuiset. Koska en ole löytänyt kaupoista mieluisia falafeleja (saa vinkata :)), niin usein teen falafelit itse. Helposta helpoin ruoka. Ja eittämättä myös yksi maukkaimmista, varsinkin jos antaa massan tekeytyä ennen paistamista jonkin aikaa.

Kuten tiedätte, niin harvoin teen samalla reseptillä ruokaa montaa kertaa. Aina tuppaan muuttamaan jotain respan osa-aluetta. Tänään näistä helpoista falafeleistäni jätin kananmunan pois, jotta tämä koko annos on oikeasti vegaaniannos. Falafelien seuraksi tarjolla oli karamellisoitua endiiviä (ah, tuo grilliruokien suloinen kaveri, josta joko tykkää tai ei) sekä korianterichilicremeä.

Helpot falafelit
n. 10 kpl

1 prk (400 g) kikherneitä
0,5 punttia
korianteria
1 puntti persiljaa
1 tl juustokuminaa
1 sitruunan mehu
1 valkosipulin kynsi
(suolaa, jos ei kikherneet ole suolaliemessä)
vehnäjauhoja

-valuta ja huuhtele kikherneet
-surauta sauvasekoittimella sekaisin kaikki muut aineet paitsi vehnäjauhot (massa saa jäädä rouheaksi)
(tässä vaiheessa jos on aikaa, niin laita massa jääkaappiin muhimaan)
-lisää vehnäjauhoja pikkuhiljaa niin, että massasta pystyy pyörittelemään palloja
-paista pallerot oliiviöljytyllä pannulla niin, että niistä tulee rapsakoita / tai grillaa grillin parilalla

Karamellisoidut endiivit
2:lle

1 endiivi
sormisuolaa
hunajaa
mustapippuria

-halkaise endiivi ja napsaise kuivaa kantaa pois
-paista molempiin puoliin pannulla/grillissä hieman ruskeaa pintaa
-käännä halkaistu puoli ylöspäin, lorauta vähän hunajaa, lisää ripaus suolaa ja mustapippuria
-jatka paistamista vielä kymmenisen minuuttia, kunnes hunaja ja endiivi näyttävät ”muhineilta” :)

Korianterichilicreme

1 purkki kasvispohjaista fraichea
0,5 punttia korianteria
ripaus suolaa
kuivattua chiliä

-pienistele korianteri
-sekoita aineet keskenään

Samalla, kun falafelit ruskistuivat pannulla, lisäsin pannulle myös muutaman cashewpähkinän. Namskis! Hei, sellainen juttu kävi ilmi kananmunan poisjättämisen ansiosta, että falafeleistä ei tullut niin kauniita. Niistä tuli vähän tuollaisia kulmikkaita. Makuun ei kyllä onneksi vaikuttanut lainkaan :)

IHANAA KESKIVIIKKOA TOIVOTELLEN,

*korvakorut saatu Aarikalta


4 Responses to “Herkullinen ja helppo lounas kahdelle”

 1. Sahrami sanoo:

  Hei Maria,

  Hyviä valmiita falafelejä en ole minäkään löytänyt, mutta Sevan-merkkinen kuiva-aineseos (lisää vain vesi, turvota ja paista) toimii minusta yllättävän hyvin. Ei tietystikään vedä vertoja itse tehdyille, mutta ajaa asiansa tarpeen tullen.

  Ihanalta näyttää teidän lounas :)

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Sahrami

   ja voi ihanaa, kiitos vinkistä! Tuollainen seos kuulostaa tosi kätsyltä :) Sevan-merkin hummus on parasta hummusta mielestäni, joten uskon, että Sevan falafeleistäkin tulee hyviä.

   Kiitos ja ihanaa torstaita ♥

 2. ida ihana sanoo:

  En tiedä, syntyykö minulta yhtä kaunista annosta, mutta noita falafelejä haluaisin ehdottomasti kokeilla! Ne ovat myös poikaystäväni herkkua, mutta harvemmin saatavilla, eivätkä pakastefalafelit ole ollenkaan niin hyviä!
  Kiitos kun jaoit reseptin ja hyvää loppuviikkoa!:)
  Ida
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Ida

   ja hei kiitti ♥ Hih, nuo mun falafelit oli kaukana kauniista…onneksi tuo creme pelasti niiden ulkonäön ;D

   Kiitos ja ihanaa loppuviikkoa sinnekin ♥

Kommentoi