perjantai 29. maaliskuu 2019

Maailman suurin kynttiläillallinen


Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä WWF:n kanssa


 

PERJANTAI-ILTAPÄIVÄÄ IHANAT!

Kuinka moni teistä aikoo viettää huomenna tunnelmallista iltaa kynttilänvalossa? Sieluni silmin haluan nähdä mahdollisimman monen sammuttavan turhat valot, istuvan kasvisruoan äärelle ja nauttivan tunnelmasta. Vain tunnin ajan, ilmaston puolesta. Huomenna kello 20.30-21.30 järjestettävä Earth Hour on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma. Se on maailman suurin  kynttiläillallinen, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua ruoan ilmastovaikutuksista.

Vaikka valot sammutetaankin, niin Earth Hour ei ole ensisijaisesti sähkön- tai energiansäästötempaus. Vaan symbolinen ele, jonka avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta. Tänä vuonna keskiössä on erityisesti ympäristöystävällinen ruoka. Minä sain kunnian kehoittaa teitä lukijoita osallistumaan maailman suurimmalle kynttiläillalliselle ilmaston puolesta! Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä WWF:n kanssa. 

Meillä on ollut puhetta paljonkin kasvisruokailusta täällä blogissa. Te lukijat olette olleet korvaamattomia sparrauskavereitani matkallani kohti kestävämpiä ruokavalintoja. Jos joku olisi kysynyt minulta pari vuotta sitten, että voinko jättää viikottaiset jauhelihapaketit kaupan hyllylle ja alkaa tekemään perheelleni pääosin kasvisruokaa, olisin katsonut suu auki hämilläni ja pudistellut päätäni. Tietämättäni, että kahdessa vuodessa meidän perheen ruokailutottumukset ovat ottaneet aimo harppauksen kohti ilmastoystävällisempiä valintoja.

Se on fakta, että yksi merkittävimmistä arkipäivän ilmastoteoista on se, että vähentää lihan syöntiä. Suomessa syödään  lihaa 81 kiloa henkilöä kohden vuodessa. Tuo luku on ihan mielettömän suuri. Varsinkin kun sen kääntää niin, että keskimäärin yksi ihminen syö yli 1,5 kiloa lihaa viikossa. Ja vielä kun ottaa huomioon heidät ketkä eivät syö lihatuotteita lainkaan, niin todellisuudessahan tuo luku on vielä isompi henkeä kohden.

Ruoka muodostaa viidenneksen hiilijalanjäljestämme, saman verran suurin piirtein kuin liikenne. Itse koen, että eettisemmät ruokavalinnat ovat arjessa niitä, joissa on helpoin tehdä muutos. Tuoreen tutkimuksen mukaan punaista lihaa pitäisi syödä korkeintaan kerran viikossa.

🌿 Miksi lihansyöntiä sitten pitäisi vähentää?
Selkärankaisten villieläinten määrä on romahtanut viimeisten 40 vuoden aikana. Villieläinten elintila vähenee erityisesti siksi, että maapinta-alaa tarvitaan yhä enemmän kasvavan lihantuotannon tarpeisiin. Jos osa lihantuotannon maa-alasta käytettäisiin kasvisravinnon tuottamiseen, säästyisi maapinta-alaa. Yhteensä noin 60 prosenttia ruoan ilmastovaikutuksista aiheutuu alkutuotannosta. Lihan, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoon tarvitaan aina myös kasvikunnan tuotteiden kasvatusta rehua varten, joten suurin osuus ilmastovaikutuksista liittyy eläinperäisen ruoan tuotantoon.

🌿 Miten sitten kuuluisi syödä?
Helpoin tapa vähentää ruokavalionsa vaikutuksia ympäristöön on korvata osa lihasta kasviksilla. Itse olen radikaaleja muutoksia vastaan, mutta suosin sellaista pikkuhiljaa hyvä tulee -meininkiä. Ainakin meidän perheessä se on tuonut tulosta. Pikkuhiljaa ajan saatossa olen ujuttanut perheen ruokalautasille enemmän kasvisruokia. Jättänyt jauhelihapaketit kauppaan ja keksinyt vaihtoehtoisia, korvaavia ruokia. Kuinka helppoa on tehdä esimerkiksi spagetti bolognese pelkästään tomaattikastikkeella, ilman sitä jauhelihaa. Chili con carne, chili sin carnena. Lisätä jauhelihan asemasta ruokaan vaikka papuja. Grillikauden koittaessa grillata lihan sijaan kasvisnyyttejä. Grillimakkaran sijaan kasvisnakkeja. Syödä kalaa, joka on vastuullisesti kasvatettu. WWF:n kalaoppaasta löytyy kattavasti tietoa asiasta.  Oppaan suosituksia seuraamalla voit olla mukana vaikuttamassa siihen, ettei maailman meriä kalasteta tyhjiksi.

Pidempään mukana olleet lukijat muistavatkin, että itse jätin lihansyönnin taannoin pariksi vuodeksi. Olin silloin myöhäisessä teini-iässä ja yhtäkkiä huomasin siirtyneeni vallan kasvisruokavalioon. Tiedostamatta sen kummemmin asiaa. Meillä esikoinen seuraa osin äitinsä jalanjälkiä. Tällä hetkellä ei syö punaista lihaa juuri lainkaan. Enkä ole sitä äitinä tuputtanutkaan. Toki alkuun haasteena oli turvata kaikkien vitamiinien ja hivenaineiden saaminen, mutta nyt kun sekin asia on kunnossa, niin en voi muuta kuin olla tyytyväinen lapseni tekemästä valinnasta. Eikä kyse alunperin ollut mistään muusta kuin siitä, että ei vain tykännyt lihan mausta. Ei tiennyt tyttö siinä vaiheessa, kuinka ison palveluksen luonnolle tekee.

Itse tykkään lihasta, mutta olen opetellut tykkäämään vielä enemmän kasvisruoista. Tiedän, etten todellakaan elä kaikin puolin ilmastoystävällisesti. Suurimpana syntitaakkanani on se, että haluan matkustella ja nähdä maailmaa. Sen takia koen, että minun on pakko jotenkin kompensoida siitä luonnolle koituvaa harmia muilla valinnoillani. Arjessa tämä näkyy eniten ruokaan liittyvissä valinnoissa. Viime vuosien aikana olen kasvisruokapäivien lisäksi kiinnittänyt erityistä huomiota ruokahävikkiin. Kuuliaisesti olen tehnyt, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, viikon ruokalistan valmiiksi ja tilannut ruoka-aineet sen mukaan. Tämä on ollut huikea keino välttää ruokahävikkiä.

Kauppatilausta tehdessäni tulee aina ekana tsekattua kauden kasvistilanne. Tuo käyttämäni kauppakassipalvelu on siitä ihana, että sivuvalikosta löytyy kauden kasvikset, josta ne on helppo klikkailla ostoskoriin. Maitoa en käytä enää lainkaan, vaan kahvin joukkoon lorautan kauramaitoa. Nauttimani jugurtitkin ovat pääosin kasvispohjaisia. Se, mikä nykyaikana helpottaa kasvisruokailuun siirtymistä on kauppojen runsas valikoima korvaaville tuotteille.

Meidän perheessä vietettiin kynttiläillallista etukäteen. Iltana, jolloin ulkona tuuli ja puhisi. Kylmyys puski puutalon nurkista sisään ja sytytimme takan. Samalla, kun takka toimi lämmityksen lähteenä kokkasimme kynttiläillallisellemme siellä valkosipulileipää sekä grillasimme kasvisnakkeja ja maissia. Tein hedelmäisen salaatin, jonka koristelin siemenillä. Hedelmäisen salaatin kruununa toimi maaliskuun satokausihedelmistä valikoitu mango. Valkosipulileivän  tekeminen itse on helppoa ja lopputulos on suussa sulava. Leiväksi käy ihan mikä tahansa vuokaleipä, tällä kertaa meillä käytettiin ranskanleipää. Leipä siivutetaan ja siivut voidellaan kasvispohjaisella margariinilla. Siivuille levitetään puristettua valkosipulia ja lopuksi leipä kasataan kokoon. Laitetaan lämpöä kestävään vuokaan ja grillataan joko takassa tai grillissä.

Näytetäänkö siis huomenna yhdessä valomerkkiä ilmaston puolesta? Hei ja muistakaahan tägätä jakamiinne Earth Hour -tunnelmakuviin #EarthHourSuomi. Itse ainakin aion mielenkiinnosta katsoa muiden tunnelmointikuvia. Hyvistä teoista tulee hyvä mieli, ei siitä pääse mihinkään ♥ Käykäähän tsekkaamassa Earth Hour Facebook -tapahtumasivut sekä WWF:n Earth Hour -sivut, joilta löydätte rutkasti lisäinfoa tapahtumasta!

TUNNELMALLISTA PERJANTAITA TOIVOTELLEN,

 


Kommentoi