torstai 30. elokuun 2018

Osaatko rentoutua arjessa?

HEIPSULIHEI!

On monia asioita, joita osaan, mutta sitten on liuta asioita, joita en osaa. Tai luulen osaavani, mutta tietyin väliajoin huomaan, että en ole sittenkään osannut. Yksi niistä on täydellinen rentoutuminen arjessa. Harvinaisen usein sitä tulee posotettua sängystä nousun jälkeen kokolailla siihen asti, kun menee illalla takaisin sänkyyn. Eikä siinä mitään, jos kroppa ja pääkoppa tämän kestää. Itselläni on ihan vauvana todettu lihasjäykkyyttä, joka itse asiassa oli niin paha, että vanhemmilleni sanottiin, että tämä lapsi ei välttämättä koskaan kävele (aloin kävellä vajaan 10 kk ikäisenä…).

Liekö tuo synnynnäinen lihasjäykkyys vai mikä, mutta kroppani reagoi kiireeseen nimenomaan siten, että lihakset vetävät aivan jumiin. Henkisen puolen hommat kostautuvat fyysisellä puolella. Gradun kirjoitusaikana ennen jännitysniskadiagnoosia kävin kattavissa neurologisissa tutkimuksissa huimauksien ja pahoinvoinnin takia. Tuolloin epätietoisuus ja niskaoireet laukaisivat myös paniikkihäiriön, jota lääkittiin kolmiolääkkeillä. Kun niska saatiin auki ja stressi purkautumaan loppui oireetkin ja sitä myöten purettiin lääkitystä neljän pitkän kuukauden ajan. Luulisi, että tästä olisin ottanut opikseni.

Mutta ei. Silloin kolmisen vuotta sitten äidin sairastuttua en tuntenut stressiä, mutta fyysiset oireet olivat kamalat. En ollut pysähtynyt ajoissa ja viheltänyt peliä poikki. Yritin hoitaa siinä samalla äitiä, kotia ja kahta työtä. Aamuisin heräsin ahdistukseen ja koko päivän korvissa soi. Päässä humisi ja nivelkipujen takia kävin lääkärissäkin. Nämä eivät suinkaan loppuneet äidin sairauden loppumiseen, vaan jatkuivat jatkumistaan. Ravasin korvalääkäriltä toiselle, koska korva tuntui siltä kuin se olisi ollut tulehtunut. Syyksi paljastui bruksismi eli yöllinen narskuttelu ja leukanivelien vaivat. Kuulemma tunnollisten ihmisten vaiva. Itse prosessoin päivän asioita yöaikaan todella vahvasti.

Pelkästään diagnoosin saaminen helpotti oireita, mutta lopullisen niitin oireisiin sain hammaskiskojen lisäksi sillä, että aloin tietoisesti tehdä rentouttavia asioita päivän mittaan. Hengitin rauhallisesti, suljin silmät ja rentoutin leuat. Pienikin hetki auttoi. Iltaisin kuuntelimme miehen kanssa sängyssä meditaatioappeja ja rauhoituimme. Huomasin, että yhtäkkiä kaikki vaivat olivat tiessään. Sormien ja varpaiden niveliin ei sattunu enkä herännyt joka aamu päänsärkyyn. Viimeisen vuoden ajan olo on ollut ihana.

Silti olen posottanut menemään ja sen myötä kuin vaivat lähtivät en juuri ole rentoutunut arjessa. Tietoisesti ainakaan. Muuta kuin aamulla kahvikupin äärellä pikaisesti. Arjen alettua huomasin pari viikkoa takaperin, että puhun kuin suussani olisi kuuma peruna. Ääneni narisi kuin öljyämätön ovi. Ja vaikkei minulla vielä ollut korvaoireita, niin tunnistin leukojen olevan jumissa. Ei totaalijumissa, mutta niin jumissa että teki kipeää avata suu. Yökiskotkin olivat jääneet käyttämättä, sillä ajattelin, että kun ei oireita ole, en jaksa niitä käyttää. Aika iso virhe…

Joten ennen kuin on liian myöhäistä olen jälleen yrittänyt ottaa itseäni niskasta kiinni tuon tietoisen rentoutumisen kanssa. Olen kuunnellut äänikirjoja enemmän kuin laki sallii, koska oikeastaan se on likipitäen ainoa puuha tällä hetkellä, jossa tulee keskityttyä 100% siihen mitä kuuntelee. Telkkaria katsoessanikin huomaan miettiväni tekemättömiä juttuja ja arjen askareita. Ei hyvä! En tunne stressiä. Ja se on aika huono juttu. Sitten vasta tunnen kiireen, kun kroppa on jo niin jumissa, että omin avuin ei välttämättä selviä.

Jos joku kysyisi onko minulla ollut nyt muka niin kiireistä tämä elokuu, niin sanoisin, että ei mun mielestäni. Mutta leukanivelet puhukoon puolestaan 😀 Sain hammaslääkäriltä vuosi sitten tiedon, että meitä bruksismipotilaita varten on helpottavia hierontoja. Voice massage kuulostaa ihanalta, eikö? Noh, otin itseäni niskasta kiinni ja eilen kävin tuollaisessa hieronnassa. Totesimme hierojan kanssa yhdessä, että tilanne on aika paha. Varsinkin tuolla vasemmalla puolella, jonka korvakin aikoinaan vihoitteli. Jumit saattavat olla jo sieltä gradun ajoista, sillä eipä noita leukaniveliä ole tullut juuri hieroskeltua.

Vertaisin eilistä leukanivelien hierontakipua synnytyskipuihin.  Silmistäni valui kyyneleet ja välillä tuntui, että pyörryn kivusta. Ihana hieroja kuitenkin pyysi kertomaan heti, kun en kestä. Sinnittelin ehkä liikaa. Mutta olo tuon hieronnan jälkeen oli euforinen. Tuntui, että se peruna oli kadonnut suusta ja äänikin tuli hieman pehmeämmin eikä raspikurkkuäänenä. Hieronnan jälkeen mietin, että miksi en ole tehnyt tätä aiemmin? Ensi viikolle on uusi aika ja tälle välille harjoituksia kotiin. Mielenkiinnolla odotan, kuinka paljon elämä helpottuu, kun päässä ei suhise. Kun veri kiertää sinne asti vaivatta. 

Miksi kerron tämän kaiken? Sen takia, että tiedän että siellä ruutujen takana voi olla kohtalotovereita. Teitä, ketkä ette ehdi tietoisesti rentoutua arjen keskellä ja kärsitte samoista krempoista. Pikaisin rentoutuskeino, minkä tiedän on hengittäminen. Hengityslihaksenikin kuulemma ovat niin jumissa, että olen mennyt pintahengityksellä liian pitkään. Nyt muutama syvä hengitys ja sitten hetkeksi äänikirjan pariin. Piti pestä ikkunat nyt illlalla, mutta eiköhän sekin voi odottaa toiseen päivään.

Muistakaahan kuulostella itseänne. Hengittää syvään ja olla lempeitä itsellenne 

TORSTAITERKUIN,

 


14 Responses to “Osaatko rentoutua arjessa?”

  1. Anu sanoo:

    Mulla on sama vaiva.kisko on ollut toistakymmentä vuotta käytössä.
    Oon sen kanssa enemmän naimisissa kuin mieheni:D
    Ilman miestä menee arkiviikot,mutta ilman kiskoa en nuku koskaan.mökiltä oon lähtenyt sitä hakemaan,jos on unohtunut.
    Silloin pari vuotta sitten,kun vaihdettiin ammatteja niin purin hampaita kiskosta huolimatta niin paljon,että söin kuukauden särkylääkettä,kun mun hampaita särki niin paljon:(
    Niska ja hartiat kipeytyi ja olo oli kuumeinen.pää kävi yöt ylikierroksilla.
    Tiedän siis mitä oot joutunut kestämään<3

    • Anu sanoo:

      Tuli mieleen,et oon varmaan ennenkin höpötellyt samoja asioita:))

    • Maria sanoo:

      Moikku Anu

      ja hei juu, meillä on ollut joskus tästä ”puhetta” täällä blogissa – ollaan hammaskiskosamiksia 😀

      Hihii, mä hihittelin tuolle ”ilman miestä..” -lauseelle, vaikka silloin on kyllä ollut tosi kyseessä, jos kiskot on väärässä paikassa.
      Mulla ei särje ikinä hampaita, mutta kaikki muut yläkropan lihakset sitten onkin ihan kipeät.

      Ja hei, tuo kuumeinen olo; sitä mullakin on ollut nyt elokuussa, vaikka mittari ei ole näyttänyt kuumetta. Hyvä tietää, että sekin voi johtua tuosta narskuttelusta ♥

      Ihanaa viikonloppua teille ♥

  2. sanna sanoo:

    Moikka 🙂 Ja mulla on myös tuon asian kanssa vaikeuksia. Vaikka on viikotyö mut , iltaa ja aamua. Illan jälkeen kun tuut kotiin ,niin ihan liian vähän tunteja kun aamuun meno seuraavaksi. Rauhoittumiseen menee oma-aikansa . Rentoutuminen vaan ei onnistu 🙂 Viikonloput meneekin sitten huilatessa ja urheillessa. Mulla on aina maanantaisin iltavuoro ja sinne lähteminen on hyvin työlästä 🙂 Tykkään työstäni , mut se vapaa vaan menee jottei ees huomaa 🙂

    • Maria sanoo:

      Moikka Sanna!

      Voih, sinullakin kiirettä ♥ Se on ihan taivaan tosi, että harvoin sitä kiireen keskellä muistaa, että ai niin – voisi rentoutuakin. Viikonloppuisin tuolle on aikaa täälläkin, mutta viikollakin täytyisi muistaa ottaa niitä hetkiä omaan rentoutumiseen 🙂

      Ihanaa viikonloppua ♥

  3. JonnaG sanoo:

    Heippa,
    purentakiskoa kannattaa kyllä käyttää vaikka oireet hellittäisikin, ne kyllä palaa jos bruksaamiseen on taipumusta.
    Kauan ei myöskään tarvi kiskon pysyä kotelossaan kun se ei enää istukaan suuhun ilman fixausta. Lisäks kannattaa välttää purkkaa jos on leukanivelongelmia ja siirtyä ksylitolipastilleihin.

    Ja purentakiskot on koirien suurta herkkua! Ei oo yks tai kaks kiskoa ku karvakaveri on pistellyt menemään..

    • Maria sanoo:

      Moikka Jonna!

      No hei just näin – otin purentakiskon uudelleen käyttöön ja tuntuu, että se on eri paria mun hampaiden kanssa :/ Täytyy käydä hammaslääkärissä!
      Juu, purkkaa en ole voinut syödä vuoteen ja koen suurta ahdistusta asian suhteen sillä rakastan väksyä xylitol-purkkaa 😀

      Tuosta koirien purentakiskohimosta hammaslääkäri myös varoitteli…vielä ne on säilyneet (koska ovat olleet siellä kaapissa ;D)

      Ihanaista viikonloppua ♥

  4. Hennu sanoo:

    Onpa hyvä kun kävit tuolla voice massagessa. Pitäisi joskus itsekin mennä! Aikanaan kävin pari kertaa purentalihashierojalla, kyllä meinas itku tulla 😀
    Ihanasti sopii muuten tummempi väri hiuksissa!

    • Maria sanoo:

      Moikka Hennu!

      Suosittelen käymään ♥ Kävin tavan fyssarilla, joka myös osasi availla noita faskiapisteitä, mutta tämä alan ammattilainen oli kyllä vielä parempi. Osasi ottaa oikeista paikoista. Mikäli kipu on se mittari 😉

      Kiitos kaunis ja hei ihanaa viikonloppua ♥

  5. Suvi sanoo:

    Pidä vaan kiskoja, itselläni 15v samaa vaivaa takana, nyt sit leukanivelen keinonivel leikkaus edessä. Vaikka välillä muka parempaa, niin jostain se hermeettinen kipu aikaajoin leviää käsiin. Botox injektioista olen saanut parhaimman vasteen kramppeihin.Taysin leukakirurgisella itselläni hoitosuhde.

    • Maria sanoo:

      Moi Suvi

      ja hei voi ei :/ Täytyykin ryhdistäytyä noiden pitämisessä! Mulla röntgenissä vuosi sitten ei ollut onneksi vielä mitään muutoksia!

      Botoxista tuo hammaslääkärikin mainitsi, täytyy muistaa myös se vaihtoehto!

      Tsemppiä sinne vaivan kanssa ja ihanaa viikonlopua ♥
      PS. vaikka tilanne on ikävä, niin silti oli lohduttavaa kuulla, että myös sinä kärsit käsikivuista. Mäkin kun kärsin varsinkin vasemman käden leposärystä. Se on ilkeä vaiva!

  6. Rita sanoo:

    Täällä myös yksi samasta vaivasta kärsivä. Mullakin ensin tutkittiin korvia, kun olin varma, että kyse on korvatulehduksesta. Mutta eipä ollut. Nyt kisko on ollut käytössä reilut 15 vuotta enkä enää nuku öitäni missään nimessä ilman sitä! Ei vaan pysty. Hampaistani puuttuu jo kaikki kulmat, jotka ovat kuluneet ”aikana ennen kiskoa”.

    Purkkaa ei tosiaan kannata syödä, sillä saa varmasti päänsä jumiin.

    Olen itse käynyt myös puremalihaksiin erikoistuneella hierojalla ja on muuten tuskaa, mutta kyllähän sieltä avun saa. Jälleen pitäisi mennä 🙂

    • Maria sanoo:

      Moikka Rita

      ja hei ihanaa saada näin monta kohtalotoveria, vaikka vaiva ilkeä onkin ♥

      Mulla tehtiin kulmahampaiden kulmat kanssa uusiksi, kun oon ne narskutellut rikki :/
      Mä päätin, että nyt täytyy käydä hierojalla, vaikka se vähän maksaakin eikä aina jaksaisi/ehtisi mennä. Mutta se helpottaa niin paljon oloa 🙂

      Kivaa viikonloppua ♥

Kommentoi