tiistai 08. elokuun 2017

Toivepostaus: keittiömme säilytysratkaisut

MOIKKAMOI IHANAT!

Piti tulla jo eilen teille kertomaan meidän keittiön säilytysratkaisuista, mutta tuntui, että minua tarvittiin enemmän muualla. Kuin tietokoneen äärellä. Kesälomien jälkeen ensimmäinen kokonainen päivä (työtyöpäivä) erossa lapsista ja koirasta tuntui hieman hassulta. Kotiintullessani sain pususateen koiralta, mutta kyllä ne lapsetkin kuulemma olivat kaivanneet 😉 Jännä juttu, että vaikkei lapset enää ole siinä iässä, että protestoisivat äipän poissaoloa, niin tuo koira hoitelee sen homman kyllä. Pususateen jälkeen alkoi osoittamaan hiukkasen mieltään. Päivän aikana poislähtenyttä ponnaria ei olisi saanut laittaa takaisin ja muutenkin luimisteli alakuloisen näköisenä sohvalla. Onneksi siitä heltyi, reppana. Sylihauvana oli koko illan.

RvaManteli siellä viime keittiöpostauksessani kertoi, että heillä on keittiöremppaa tulossa tai meneillään, joten kerrotaan tähän väliin meidän keittiön säilytysratkaisuista, pistokkeista sun muista tuiki tärkeistä asioista, joihin täytyy keittiösuunnittelussa panostaa. Aloitetaan säilytyskalusteista ison ikkunan alla. Ikkunaseinällä meillä on kolme 800 mm leveää laatikkokalustetta. Kussakin kalusteessa on kolme ulosvedettävää laatikkoa. Alhaalla korkein, keskellä vähän matalampi ja ylimpänä ihan matalin laatikko. Alalaatikoissa meillä säilytetään mm. tarjoiluastioita, arkikäytössä olevia ruokalautasia ja korkeutta vaativia kuivamuonapaketteja. Keskilokeroissa on lisää tarjoiluastioita, arkikäytössä olevia laseja, kahvikuppeja ja kuivamuonaa. Ylimmät eli nuo matalimmat laatikot kätkevät sisäänsä servetit,arkikäytössä olevat leipälautaset ja sitten myös pussimausteet.

U-mallinen keittiöhaaveemme meinasi jo tyssätä noihin kulmiin. En pidä yhtään kulmakaapeista. Varsinkaan niistä, joissa on vain hyllylevyt. Joten molemmissa kulmissa meillä on LeMans ulosliukuva hyllymekanismi. Toisessa kulmassa säilytämme kattiloita ja paistinpannuja, toisessa on leivontavälineitä, uunivuokia ja säilytysrasioita. Uunin vieressä on kapea kaappi leivinpeltien säilytykselle. Lisäksi tuolta ylähyllyltä löytyy tilaa leivinpapereille, foliolle ja talouspaperirullille.

Se, mistä olen ollut tuiki onnellinen on tuo lieden paikka; molemmilla puolin on laskutasoa reilusti. Ikkunaseinää vastapäätä olevalla seinällä sijaitsee allas, jätevaunu ja jätevaunun vieressä laatikosto. Laatikostosta löytyy aterimet, purkkimausteet ja kaiken maailman kihvelikahvelit. Ensimmäinen korkea kaluste kätkee sisäänsä integroidun astianpesukoneen, joka on nostettu ylemmäksi. Sen ylhäällä on mikro (lapset onneksi ylettävät hyvin!) ja mikron yläpuolella yksi kaappi, jossa on tällä hetkellä maljakoita yms. Astianpesukoneen alhaalle saatiin vielä mahtumaan yksi matala laatikko, joka on kuin tehty tarjottimille. Ennen Festivoa on vielä minun mielestäni keittiömme paras ratkaisu; 400 mm leveä kaappi, jossa on neljä ulos vedettävää laatikkoa. Ylhäältä löytyy vielä kolme avohyllyä. Ulosvedettävissä laatikoissa on yksi laatikko Tobyn ruoille (ilmatiivissä laatikossa), yksi laatikko perunajauhoille, sokereille ja muille kuivamuonille. Kahdesta laatikosta löytyvät nuo rakastamani macajauheet, chiat, mantelijauheet sun muut hyvää tekevät jutut 🙂

Säilytyskalusteisiin luen myös tuon 1700 mm leveän avohyllyn, johon asennettiin kannattimia niin paljon, että kestäisi enemmänkin painolastia. Siinä säilytän osaa keittokirjoistani. Lisäksi siitä löytyvät aamiaispuurokulhot ja joitain laseja. Ja sitten viimeisenä tosiaan on se Festivo. Festivo otti tosin nokkiinsa, kun ensimmäisen kerran latasimme sen täyteen ruokaa; tiputtelee vettä takaseinää pitkin. Välillä aika runsaastikin. Huoltomies on onneksi tilattu! Muutama asia kaipaa vielä keittiössämme hiomista. Tai lähinnä muutamien asioiden säilyttäminen. Nämä ovat; leivät, aamulehdet, tyhjät pullot. Missä teillä säilytetään leipiä, sanomalehtiä ja tyhjiä pulloja?

Pistorasiat meillä on upotettu työtasoon. Eli nousevat sieltä. Molemmissa u-sakaran kulmissa sellaiset ovat. Yhteensä kuusi pistorasiaa ja ovat riittäneet hienosti ainakin tähän asti. Hei huomasitteko muuten, että minun pieni oranssi aamujen piristäjäni on korvattu isommalla kahvinkeittimellä? Jep, kellarin bistro on työtasoa ja kaapin ovia vailla, joten oranssi hurmuri odottaa siellä tositoimiin pääsyä.

Neljä isoa pahvilaatikkoa keittiötarvikkeita on purkamatta kellarissa. Osa niistä menee bistron kaappeihin, mutta osa on sellaista lasitavaraa, että niitä varten täytyy ostaa iso vitriini. Katsotaan, kun tuo kellari valmistuu, että josko ruokatila siirtyisi omaan huoneeseensa (tv-huoneeseen). Sinne takaseinälle sopisi hienosti iso musta vitriini. Yhden hienon vitriinin löysinkin jo, mutta hinta oli niin suolainen, että pitänee soveltaa. Käytetty patinoitunut vitriini on siis hakusessa. Värin ei niin väliä, kun maalaan sen kuitenkin mustaksi 🙂

Ai niin, keittiöhanaksi valitsimme Oras Optiman, jossa on ns. älykäs pesukoneventtiili. Ei tarvitse muistaa itse sulkea sitä, kun sulkee itse itsensä. Olen myös tykännyt tuosta EasyGrip -vivusta, vaikka aluksi ajattelin, että se ei ulkonäöllisesti ehkä ole se mun juttuni.

Mutta mikä on mun juttuni, niin terveellinen herkutteleminen. Tähän väliin käyn laittamassa pakkaseen eräänlaisen jäätelökokeilun. Iltapäiväkahvihetkeä varten. Jos jäde onnistuu, niin se pääsee kyllä blogiinkin asti 🙂 Sitten palaan vastailemaan edellisten postausten kommentteihin 

ILOISIN TIISTAITERKUIN,

PS. Insta Storyssa vilautin eilen meidän saunaosastoa. Siitä tulossa myös blogiin myöhemmin tällä viikolla. Eilen saunottiin ensimmäisen kerran ja voi pojat, miten täydelliset löylyt!


17 Responses to “Toivepostaus: keittiömme säilytysratkaisut”

 1. Saara sanoo:

  Hyvältä ja etenkin toimivalta näyttää! Ulkonäköseikkana tuli mieleeni, että harkitsitteko suunnitteluvaiheessa, että laatikostot ja kaapinovet menisivät ns. linjassa? Nykyään kun on mahdollista tehdä esim. kaapinovet näyttämään laatikostoilta, jotta lopputulos olisi yhtenäisempi ja rauhallisempi. Nyt teillä näyttää olevan monenlaistakin erikokoista laatikkoa ja kaappi rinta rinnan.
  Itselleni tämä seikka oli hyvin tärkeä, kun reilu vuosi sitten remontoimme. Ja myönnettäköön, että joitain pieniä asioita piti käytännöllisyydessä tinkiä, jotta yhtenäinen ilme saatiin kauttaaltaan.
  Mukavia kokkailuja uuteen keittiöön!

  • Maria sanoo:

   Kiitos Saara <3

   Juu, tottakai harkitsimme - senpä takia tuo osa keittiöstä, mikä näkyy "ulos" eli eteiseen ja olohuoneeseen on yhtenevä (ensimmäinen kuva täällä https://atmarias.indiedays.com/2017/07/31/keittio/).

   Tuo toinen seinämä ei periaatteessa näy kuin omaan silmään eikä sitä tule niin kaukaa katsottua, että pistäisi silmään haitallisesti 😉

   Kiitos, uudessa keittiössä ruoanlaittokin onnistuu entistä paremmin 🙂

 2. Seija sanoo:

  Aikun ihanalta näyttää Varmasti on kiva kokkailla tuolla!

  Kysyisin, mistä nuo ulosvedettävät laatikot on hankittu ja niiden malli? Kiinnostaa kovasti kun suunnittelin keittiön lisäosan tuli otettua laatikostot vain yhteen kaappiin ja nyt puuttuu kolmesta tavallisesta alakaapista tuo toiminnallisuus. En kuitenkaan raaskisi vaihtaa ovellista alakaappia kolmeen laatikkoon vaan kaapin sisällä olevat ulosvedettävät lootat olisivat ihan loistojuttu.

  Muuten, meillekin tuli vitriiniä juurikin lasi- ym. tavaroille lasiovilla varustettuihin yläkaappeihin. Kun koko satsi on samaa sarjaa saatiin meilläkin yhtenäinen kokonaisuus. Lisäksi vielä pienempi vitriinikaappi vastakkaisella seinällä antaa kivaa lisätilaa. Kylläpä sitä tavaraa onkin, kun on saatu myös perintönä, niin ei raaski laittaa poiskaan.

  Kyllä keittiön suunnitteleminen on sen käyttämisen lisäksi ollut todella kivaa

  Terkuin, Seija

  • Maria sanoo:

   Moikka Seija
   ja kiitos <3 Juu, kokkailuharrastus on noussut ihan uusiin sfääreihin ja jotenkin tuntuu, että ruokiin tulee enemmän makua. Äidin vanha valurautapannu on ehkä se syy 😉

   Hankimme keittiön Keittiömaailmasta ja nuo laatikot ovat A la Carte -keittiön. Nuo ovat tosi kätevät!

   Oi että, kuulostaa ihanalta teidän vitriinit! Sanos muuta, meilläkin on äidin ja mummujen jäämistöä, jota ei raaski heittää pois. Myrna-astiastoa en laita näytille, mutta muut kyllä 🙂

   Tiistaiterkkuja sinnekin <3

 3. Riikka sanoo:

  Meillä säilytetään leipiä korkeassa laatikossa. Siinä on ylin laatikosto matala sälälaatikko, johon kulkeutuu tai heivataan kaikki turha nippeli ja nappeli mitä pöydillä seilaa. Sitten on sen alla hieman korkeampi laatikko, missä nuo leivät ovat, ja muut jutut. Sen alla on myös korkea laatikko, jossa ruokatarvikkeita. Pöydän päällä on mikro, joka nostettiin siihen että tytär ylettää siihen. Mikron vieressä on ehdottoman tärkeä leivänleikkuu- alusta (puinen ritilämalli)! Tuohon ylälaatikkoon olisi ollut saatavilla sisäinen leivänleikkuuteline, mutta ei otettu sitä käyttöön.

  Lehdet saanevat paikkansa myöhemmin (jahka kuisti on rempattu)jostain kuistin suunnalta. Nyt ovat tuossa kapeassa tilassa pinossa. Ei kiva, ei…

  Pulloja ei meillä paljoa kerry, ne mitä tulee, laitan roskiskaappiin. Siinä on kaksi tilavaa neliskanttista ämpäriä. Toiseen menee roskat, ja toiseen ne pullot, tölkit yms.

  Mutta huomio! Vien tyhjät maitotölkit valutuksen ja kuivauksen jälkeen keräykseen, sekä myös muovit mitkä keräykseen soveltuvat. Nämä vievät pirusti tilaa! Eli kaappi on ihan liian pieni siihen tarkoitukseen. Murrr.
  Jaa miksi näin? Noh, omakotiasujan roskalasku pienenee kun se tyhjennetään vain kerran kuukaudessa. Siksi kierrätän muovit.
  Koskaan ei ole liikaa tilaa keittiössä! Meillä on aika vähän kaappeja, joten tavaramäärän kanssa saa olla tarkkana. Keittiö on Ikeasta ja n. 8 vuotta vanha. Ollaan oltu tyytyväisiä ko. laatuun. Satsattiin sitten hanaan, jonka todellinen hinta selvisi vasta kun se rupesi vuotamaan ja piti korjata. Hana löytyi halvalla jostain ja on Hansgrohen mallia.

  Nopeasti aika menee ja jotkut ratkaisut saisi päivittää. Esim. halogeenit vaihtaisin ledeihin. Mutta ei mitään ledinauhoja mihinkään, hyi! Meillä on 60- luvulla rakennettu talo ja piti ottaa vähän huomioon aikakausi ja siihen mätsäävät jutut. Muovia meiltä ei löydy, kuin parista pikkuseinästä vinyylitapettia (wc, johon saatiin tapetit) ja lasketaanko laminaattitaso muoviksi? On ollut paljon käytännöllisempi kuin puinen taso, mitä toiset samaan aikaan laittoivat itselleen.

  Oih, kiitos jos jaksoit lukea. Tulipas sepustus ja vähän aiheen ylikin. Mut hei, nää on niitä kiinnostavia juttuja vielä vuosia rempan jälkeen. Kyllä sitä sen jälkeen valitettavasti tarkalla silmällä katsoo muiden ratkaisuja.
  Teillä on ihanan selkeä ja seesteisen oloinen keittiö! Miten teidän keittiön maali suhtautuu pyyhkimiseen? Onko puolikiiltävä maali? Tuskin mattakaan, eikös siinä näy kaikki sipaisut?

  • Maria sanoo:

   Oi, kiitos Riikka <3

   Tottahan toki jaksoin lukea - kiitos sulle, kun annoit niin paljon vinkkejä!

   Leivät on meilläkin nyt laatikossa, kiitos sinun 🙂

   Lehdet ovat paperikassissa tuon keittiön vieressä olevan harmaan tuolin takana...pois näkyvistä 😀 Pullot viedään muovikassiin, joka lojuu ulkona. Aiemmassa kodissa meillä oli autokatoksessa iso rottinkiarkku, joka nieli sisäänsä kaikki pullot ja tölkit.

   Kiitos vinkistä, nuo muovit ja maitotölkit vie kyllä tuhottomasti tilaa. Pakko ottaa sun systeemi käyttöön. Nyt kun huomasin tuon jätemaksun 😉

   Meillähän on kans 60-luvulla rakennettu tämä talo. Keittiössä mentiin vähän modernin kautta 😀

   Kiitos, me ollaan oltu kyllä todella tyytyväisiä keittiöön <3 Tuo maali on itse asiassa (kaikissa seinissä) täyshimmeä, mutta kestää pesua pesuaineellakin 🙂 Lieden taustaa saa pyyhkiä aina, kun jotain paistaa eikä siihen onneksi ole jäänyt jälkiä 🙂

   Ihanaa tiistai-iltaa sinne <3

 4. Anu sanoo:

  Ihana keittiö teillä! Aloin harkitsemaan astiasäilytyksen siirtämistä laatikkoihin, nyt ne ovat kaapeissa, laatikoissa kuiva-aineet jne, täytyy ehkä kokeilla jossain välissä. Mutta siis onko tuo teidän Festivo minkä levyinen? Siinä ei ilmeisesti ole pakastin osuutta vieressä, vai katsoinko niin väärin? Missä te kuivaatte tiskatut astiat?

  Meillä on keittiöllä ikää reilut 10 vuotta, perustyytyväinen olen edelleen ratkaisuihin, mutta kyllä mulle uusikin keittiö kelpaisi, muutamia asioita tekisin toisin.

  • Maria sanoo:

   Hei kiitti Anu <3

   Nuo laatikot on tosi kätsyt. Meillä oli vanhassa kodissa kans kaapeissa astiat ja laatikoissa kuivamuonat. En tajunnut vaihtaa niiden paikkaa 😀

   Meidän Festivo on 75 cm ja tuossa alhaalla on pakastelaatikko. Toinen pakastin meillä sitten tulee kellariin. Tiskatut astiat (ne harvat) kuivataan pyyhkeen päällä tasolla 🙂

   Ihanaa tiistai-iltaa <3

 5. Johanna sanoo:

  Hei!

  Todella kiva keittiö ja erittäin toimivan tuntuiset säilytysratkaisut. Ne ovatkin arjen sujumisessa vallan tärkeitä. Etenkin muuten tuo kulmakaappi, jossa ulosvedettävät hyllyt on tosi makea. Alkaa itselläkin tulla keittiöremppa fiilis 😉

  Katselin muuten aiemmissa postauksissasi juuri tuota teidän oranssia kahvihirmua ja mietinkin, että miten pärjäätte niin pienellä kahvinkeittimellä, mutta selvisihän sekin asia. Tosi pirteä kyllä oranssi keitin, tuo iloa käyttäjälleen noin hieno väri 🙂

  Mukavaa loppuviikkoa 🙂

  Terveisin, Johanna

  • Maria sanoo:

   Moikka Johanna

   ja kiitos, mekin ollaan keittiöön kyllä hirmu tyytyväisiä <3

   Oranssi ilostuttaja toimi kyllä loistavasti ja sillä oltaisiin menty yläkerrassakin pidempään, mutta sitten tuli vieraita ja tarvetta isommalle pannulle 😀

   Ihanaa viikonloppua <3

 6. RvaManteli sanoo:

  Heips!

  Kiitos tästä postauksista! Sain paljon vinkkejä omaan suunnitelmani. A La Carten kaappien sisukset näyttää tosi toimivilta ja lisäksi tyylikkäiltä, mikä on vaan plussaa.

  Pari kysymystä minulla vielä olisi. Onko teillä jätevaunu vai -kaappi? Miten olet kokenut tuon uravetimen? Onko astianpesukone kovin tiukka avattava? Piilolaatikot näytti kätevillä. Oletko tyytyväinen niihin? Laatikoiden pohjalla näytti olevan joku matto. Oletko itse hankkinut ne vai tuliko ne laatikoiden mukana?

  Täytyy vielä lisätä Saaran kommenttiin, että itse olen pyöritellyt keittiösuunnitelmaa pari kuukautta. Toive siitä, että saisin kaikki ovet ja laatikostot samaan linjaan on ollut pakko unohtaa. Kun remontoi vanhaa keittiötä, niin erilaisia rajoituksia tulee vastaan yllättävän paljon.

  Kiitos vielä kerran postauksesta!

  RvaManteli

  • Maria sanoo:

   Hei olehan hyvä, kiva että tästä oli apua <3

   Meillä on jätevaunu, jossa on yksi isompi laari ja kaksi pienempää.
   Uravedin on huippu, mutta joka päivä putsaan ne monta kertaa. Keräävät likaa. Astianpesukone ei ole tiukka avattava. Piilolaatikot, tarkoitatko siis noita matalia ikkunan alla? Juu, supertyytyväisiä ollaan 🙂 Just pikkusälää varten ihan ehdottomat. Nuo matot tulivat keittiön mukana.

   Sehän se on näissä vanhoissa taloissa ja keittiöissä, kun on jos jonkinlaista juttua, mitä ottaa huomioon. Joskus joutuu luopumaan estetiikasta toimivuuden takia 🙂

   Olehan hyvä vielä kerran ja kivaa viikonloppua! <3

 7. -A- sanoo:

  Heipä hei ja onpa teillä kaunis vaalea keittiö! Onnea uuteen kotiin. Teillä näkyy olevan paljon säilytystilaa ja hyvin ajatonta. Meidän Suomen kodissamme (jonka olemme jo myyneet pois) oli vastaavanlaiset keittiöratkaisut ja rakastin niitä kulmakaappeja joissa oli helppo säilyttää esim. kattilat ja vuoat (niin kuin sinullakin). Nyt asumme täällä Saksassa ja pitää olla edes onnellinen, että kodissa johon muutat on keittiö. 😉 Saksassa on tyypillistä ottaa keittiö mukaansa (!) ja esim. vuokrakohdetta etsiessä pitää tsekata ilmoituksesta kuuluuko keittiö asuntoon (Einbauküche). Me asumme hieman vanhemmassa, remontoidussa talossa jossa luojan kiitos oli keittiö! 😀 Tuollaista vaaleutta itsekin kaipailisin. Mukavaa loppuviikkoa!

  -A-

  p.s. Huuhdon pullot ja lasipurkit pesen pesukoneessa ja laitan heti ostoskoriini joten jokaisella ostosreissulla tulee vietyä kaupan taakse kierrätykseen purnukat ja panttipullot kauppaan. 🙂

  • Maria sanoo:

   Heipsan ja kiitos kaunis <3

   Nuo kulmakaapit ovat ihan ehdottomat! 🙂

   Hei mä olen kuullut tuosta keittiöjutusta Saksassa. Siitä taisi tulla joskus ohjelma...ihan hassu ajatus, että keittiöt otetaan muutossa mukaan 😀

   Kiitos vinkistä, näin mäkin jatkossa kierrätän lasit!

   Ihanaa viikonloppua sinne <3

 8. Laura sanoo:

  Hei!
  Googlailin A la Carte -keittiöitä, joka meidän uudiskohteeseen tulee ikään kuin annettuna ja törmäsin sinun postaukseen. Olit tuossa ylhäällä kommentoinut että ”uravedin on huippu” (mitä nyt pitää putsata usein) ja olisin tullut vielä kyselemään onko mielipide pidemmän ajan jälkeen edelleen sama? 🙂 Meille tosiaan tulossa sama ja olen jo etukäteen pelännyt laatikoiden avaamisen kanssa kiroilua ja vielä erityisesti astianpesukoneen..Ilmeisesti teillä ei ongelmaa tämän kanssa? Olen jo miettinyt että mitä extravetimiä uuteen keittiöön pitää alkaa asentaa, ja olisi ihana kuulla että ehkä jonkun mielestä ei niitä tarvitsekaan 😀
  Ja miten olet muilta osin mattaovien puhtaanapidon kokenut?

  Teillä on tosi toimivan näköisiä säilytysratkaisuja ja sain tästä ison inspiraation käydä ostamassa kunnon kasa kaiken maailman lasi- ja muovipurkkeja ennen muuttoa – kiitos siitä! 🙂

  • Maria sanoo:

   Heippa Laura!

   Uravetimet toimii edelleenkin 🙂 Pölyjä ja murusia niistä saa poistaa päivittäin, mutta muuten tykkään tuosta eleettömästä ”kahvasysteemistä”!

   Mitään ongelmaa ei ole esim. astianpesukoneenkaan avaamisen kanssa, eikä yläreunat ole alkaneet ”korkkaamaan”.

   Meillä on korkeakiiltoiset valkoiset kaapit täällä ylhäällä, mutta alhaalla mustat mattaovet. Mattaovissahan näkyy samantien rasvajäljet yms. ja niitä ei saa niin helposti poistettua kuin kiiltävistä.

   Kiitos kaunis ja hei tsemppiä teille projektiin ♥

 9. […] Täältä vanhasta postauksesta löytyy kuvin meidän keittiön säilytyratkaisut. Silloin noi kulmakaapitkin […]

Kommentoi