keskiviikko 04. marraskuun 2015

Kaakeleiden maalaus

ILTAA IHANAISET!

Ja terkkuja täältä Helsingistä! Meillä alkaa ihan just tyttöjen ilta, mutta ajastettuna tulin kertomaan teille maalausvinkkejä. Niin moni oli kiinnostunut kaakeleiden maalauksesta, joten se ansaitsee oman postauksensa. Täältä voi käydä katsomassa kokonaiskuvia sekä ennen/jälkeen kuvia tuosta meidän vierasveskistä, jossa siis maalasin seinä- ja lattiakaakelit. Seinissä oli kiiltokuvioinen kaakeli ja lattiassa ihan perus 10 x 10 cm valkoinen kaakeli. Saumat olivat molemmissa pinnoissa erittäin tummuneet. Kaakeleita voi todellakin maalata vesiohenteisilla maaleilla. Tietyillä poikkeuksilla. Meillähän tuo vieraskylpyhuone on ns. kuiva tila, vaikka onkin periaatteessa kostea tila 🙂 Eli siellä ei suihkutella lattialle / seinille. Siinä määrin, että vesi jäisi makaamaan maalatun kaakelin päälle. Suihkutilan lattiakaakeleita en menisi maalaamaan vesiohenteisella maalilla, sillä seisova vesi saa maalin ajan saatossa kuorimaan. Oli pohjalla minkälainen ihmemaali tahansa. Suihkutilan seinät kyllä voi vetää allaolevien ohjeiden mukaan. Pari vinkkiä seinäkaakeleiden maalaukseen:

1) puhdista kaakelit liasta esim. hiuslakasta, rasvasta yms
2) pohjamaalaa tartuntapohjamaalilla. Itse käytin Coloria Exo erikoistartuntapohjamaalia, jolla on erinomainen tarttuvuus myös kiiltäviin kaakelipintoihin sekä lasipintoihin. Vedin ensin saumakohdat pensselillä (aina pieni alue kertaalleen) ja sitten telasin vaahtomuovitelalla koko seinäpinnan. Kova vaahtomuovitela on ehkä paras telavaihtoehto kaakeleiden maalaukseen, sillä hakkausjälkeä ei juurikaan synny.
3) anna tartuntapohjamaalin kuivua seuraavaan päivään, mieluiten jopa 48 h.
4) maalaa seinäpinnat kosteantilan remonttimaalilla. Itse käytin Coloria Forte kosteantilan remonttimaalia. Jälleen työvälineenä vaahtomuovitela.
5) anna maalipinnan kuivua vähintään pari tuntia. Mikäli kaakelit/saumat ovat kovin tummat ja pintamaali vaaleansävyinen, niin toista maalauskäsittely.IDO28

Toki ennen kuin alkaa seiniä maalaamaan, niin kannattaa katsoa katon kunto ja aloittaa maalaaminen sieltä. Itse menin vähän peppu edellä puuhun ja maalasin eka seinät ja sitten vasta katon 🙂 Kuivissa tiloissa katon voi maalata remonttimaalilla tai tiksotrooppisella kattomaalilla, mutta kosteissa tiloissa kosteantilan remonttimaalilla tai mikäli katossa on lakattu puupaneeli niin tuolla meidän menestystuotteella eli Coloria PaneeliPro Kattomaalilla. Ilman mitään tartuntapohjamaaleja jälkimmäinen. Seinien jälkeen viimeisimpänä käsittelin kaakelilattian. Vinkkejä lattiakaakeleiden maalaukseen:

1) puhdista kaakelit liasta esim. hiuslakasta, pölystä yms
2) pohjamaalaa tartuntapohjamaalilla. Itse käytin jälleen Coloria Exo erikoistartuntapohjamaalia, jolla on erinomainen tarttuvuus myös kiiltäviin kaakelipintoihin sekä lasipintoihin. Vedin saumakohdat pensselillä (aina pieni alue kertaalleen) ja sitten telasin vaahtomuovitelalla koko lattiapinnan.
3) anna tartuntapohjamaalin kuivua seuraavaan päivään ja maalaa toinen kerros tartuntapohjamaalia. Jälleen anna kuivua päivä.
4) maalaa lattiapinta lattiamaalilla. Itse käytin puolikiiltävää Coloria Akvafloor lattiamaalia. Jälleen työvälineenä vaahtomuovitela.
5) anna maalipinnan kuivua vähintään seuraavaan päivään. Lopullisen kovuutensa Akvafloor saavuttaa kahden viikon kuluttua, joten siihen asti pitäisi välttää terävien esineiden osumista maalipintaan.IDO08

Huom! Jos tilassa on lattialämmitys, niin se kantsii säätää minimiin, ettei maalikalvo kuivu liian nopeaa, mikä on haitallista maalin tarttuvuuden kannalta. Kaakeleiden maalaus oli yllättävän helppoa, olin kuvitellut sen paljon vaikeammaksi. Onhan se hieman työläämpää maalata kaakeleita kuin sileää seinäpintaa, mutta yllättävän kivuttomasti meni. Ainoa miinuspuoli tässä projektissa oli se, että välillä oli ahtaita paikkoja ja pensseli/tela ei oikein yltänyt maalaamaan. Pitkävartinen ja kapea patteririssa on näihin paikkoihin just passeli!

Maalatun kaakelipinnan puhdistuksesta sen verran, että lattiankin voi pestä kostealla mopilla, mutta itse en lähtisi pesemään tätä pintaa välttämättä niin kuin mulla on tapana pestä muissa kylppäreissä eli bidee-suihkulla vettä lattialle suihkutellen ja sitten suihkulastalla kuivaten 😉

IHANAA KESKIVIIKKOILTAA,

alle

PS. edelleen saa esittää niitä maalauskysymyksiä, muitakin kuin kaakeleiden maalaamiseen liittyviä 🙂


18 Responses to “Kaakeleiden maalaus”

 1. Kiitos tästä postauksesta! Monta kätevää vinkkiä! Kävinkin jo eilen kurkkimassa noita ennen-jälkeen -kuvia. Meillä aletaan parin päivän sisällä telailla maalia kylppärin kattoon ja seiniin. Hankittiin jo kaakelimaali seinille, mutta mielenkiintoista kuulla, että periaatteessa ”tavallinenkin” maali olisi käynyt.

  • Maria sanoo:

   Heippa Kaisa

   ja olehan hyvä 🙂

   Juu, ihan tavalliset maalit käyvät näihin ”kuiviin” kosteisiin tiloihin!

   Ihanaa viikonloppua <3

 2. Anne-Mari sanoo:

  Hei, ihana WC:n muutos. Minäkin haluan tällaisen muutoksen. Olisin kysynyt, mikä valkean sävy tässä on kyseessä? Maalia valitessa aina tuntuu, että niitä valkean sävyjäkin on niiiiin monia että pää menee sekaisin. Tämä on raikas ja selkeä! Löysin ko. maalin jälleenmyyntipaikankin jo omalta paikkakunnaltani :).

  • Maria sanoo:

   Hei Anne-Mari

   ja kiitos 🙂

   Molemmat, sekä seinä että lattia, ovat käsitelty sävyttämättömällä valkoisella.

   Totta tosiaan, valkoisen sävyjä on niiiin paljon! Sen takia käytänkin melko usein tuota puhdasta valkoista 😉

   Hei kiva kuulla, kerro liikkeessä terkkuja täältä Colorian päästä!

   Mukavaa viikonloppua <3

 3. Sanna sanoo:

  Voi, kun on onnistunut lopputulos. Tekisi mieli kokeilla. Meillä vain seinällä boordilaatassa kohokuviota, mutta ehkä lopputulos maalattuna kuitenkin nykyistä parempi.

  Meillä on seinän ja lattian rajassa silikonisauma. Poistitko silikonit vai maalasitko nekin?

  • Marja sanoo:

   TISMALLEEN samat pohdinnat mulla 🙂 Meillä myös boordilaatassa kohokuviota mutta mulla on visio, että siitä vois just tulla tosi kivakin maalattuna yksiväriseksi valkoiseksi…!

   Ja entäs tosiaan silikonisaumat?

   • Eema sanoo:

    Meillä oli myös boordilaatassa kohokuvio. Mietittiin erinäiset vaihtoehdot ja lopulta pääydyttiin maalaamaan kaakelimaalilla päälle. Tietenkin kohokuvio näkyy, mutta monivärinen purjevenemaisema häipyi ja nyt on siisti, yksivärinen ilme. Kannustan maalaamaan, vaikka onkin kohokuvioita!

    • Maria sanoo:

     Heippa Eema,

     juu, kyllä kohokuvio kannattaa maalata. Helposti saa aikaan rauhallisempaa ilmettä, vaikka tuo kohokuvio sieltä näkyykin 🙂

     Ihanaa viikonloppua <3

   • Maria sanoo:

    Moikkelis Marja,

    maalia vaan molempiin, silikonisaumoihin ja kohokuvioihin. Jos kohokuviot ovat kovin ”koholla” niin toki ehkä pensselillä töpsötteleminen on ainoa työtapa, mikä toimii. Tuo kova vaahtomuovitela kun ei välttämättä riitä kohokuvion ”pohjaan asti”.

    Ihanaa viikonloppua sinne <3

  • Maria sanoo:

   Moikka Sanna

   ja kiitti 🙂

   Juu, kohokuvion saa peittoon vain seinän tasoittamalla (tai laatat vaihtamalla :D)!

   Tuo erikoistartuntapohjamaali tarrasi hyvin silikoinisaumoihinkin, joten maalaten vaan!

   Muksaa viikonvaihdetta <3

 4. Katja sanoo:

  Mahtavan raikas muutos!
  Onko vinkkiä, jos haluaisin raikastaa ”vierasvessaa” vain noiden saumojen osalta? Kaakelit on toistaiseksi vielä ok, mutta saumat tummat eikä millään harjalla niitä saa jynssättyä. Voisikohan maalata pelkät saumat? Ja millä?

  • Maria sanoo:

   Moi Katja ja kiitos!

   Hei saumoille on erilaisia saumakyniä rautakaupassa saatavilla, helppoa ja nopeasti! (maalaamalla menisi vähän nutaamiseksi 🙂

   Ihanaa viikonloppua <3

 5. Varpu sanoo:

  Kiitos erittäin hyvistä vinkeistä<3!
  Minäkin haluaisin tietää voiko saumat vain maalata maalilla vai jokin muu konsti peittää vääränväriset laattasaumat?
  Sitten vielä Sinulle kiitos ihanan positiivisesta ja inspiroivasta blogista! Olet huippu!!

  • Maria sanoo:

   Olehan hyvä Varpu,

   suosittelen pelkkiin saumoihin tuota saumakynää. Maalatessa kun menisi turhaa ”säätämiseksi”, kun joutuisi teippaamaan laattojen reunat, jotta saumat saisi siististi maalattua 🙂

   Voi kiitos sinulle ja ihanaa viikonloppua <3

 6. Päivi sanoo:

  Hei, haluaisin maalata 80-luvun keittiön kaappien ovet. Ovat ihan hyväkuntoiset mutta kellastuneet ajan myötä. Materiaali on ihan vähän ”röpöliäistä” melamiinia. Ovia ja laatikoita kehystää lakattu puulista.
  Kannattaako ryhtyä? Ovia on 12 ja laatikoiden etuosia 5. Mitähän materiaalit tuohon kaikkeen tulisi maksamaan, noin?

  • Maria sanoo:

   Moi Päivi!

   Ilman muuta kannattaa maalata, alle erikoistartuntapohjamaali ja päälle kalustemaali. En osaa tarkkaa hintaa sanoa, sillä maalikauppojen hinnat maaleille vaihtelevat. Mutta varmasti tulee paljon edullisemmaksi kuin uusien ovien laitattaminen.

   Tosin työtähän tuossa maalaamisessakin on 🙂

   Ihanaa viikonloppua <3

 7. Jaana sanoo:

  Hei,
  etsiessäni kaakelimaalauksesta tietoa/vinkkejä löysin blogiisi. Miten on kestänyt Coloriat seinissä ja lattiassa? Riittikö ns. kuivaan vessaan pelkkä Colorit Exo (ilman päälle tulevaa toista maalia)? Ja mitä mahdollisesti suosittelet lattiaan (sama kuiva wc tila)?

  • Maria sanoo:

   Hei Jaana

   ja anteeksi, kun vastaus vähän viipyi.

   Me muutimme tuosta vanhasta kodistamme pois kolmisen vuotta sitten, mutta asumme edelleen vastapäätä ko. kotia. Uudet omistajat ovat olleet tyytyväisiä maalipintoihin. En jättäisi pelkkää Coloria Exoa lattiaan, sillä se vaatii päällensä kulutuksen kestävän lattiamaalin. Seinissä se on ok, mikäli seiniin ei tule hirveästi roiskeita eikä halua seiniin kiiltoa 🙂

Kommentoi