lauantai 01. elokuun 2015

Kylmän kesän pelastus

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HEISSANSAA IHANAT!

Me tehtiin tänään jälleen äkkinäisiä liikkeitä ja tadaa, nyt ollaan kaupungissa. Vaikka alunperin piti olla mökillä huomiseen :) Aamusta käytiin mökkikaupungin (toisen niistä) markkinoilla ja mökille palattuamme lämmitimme saunan. Päiväsaunan jälkeen pakkasimme romppeet mukaamme ja tulimme kotiin. Tämä olisi kuitenkin ollut edessä huomen aamulla, joten parempi herätä viimeiseen vapaapäivään jo kotona. Suunnataan ihan pian ulos syömään, mutta sitä ennen haluan esitellä teille meidän tämän kesän pelastajan. Noh, jos ei nyt ihan niin ainakin melkein. Mikäli Suomen kesän kylmyyttä mitataan sillä, miten lapset viihtyvät järvessä pulikoimassa, niin tänä kesänä on tainnut olla aika kylmä. Ei ole juuri lapset kastamista pidempään järvessä polskineet. Ennätyslämpötila on tainnut vedessä olla 19 astetta. Verrattuna viimevuotiseen 24 asteeseen, tuntuu vähän holotnalta, kylmältä.

Meillä mies on puhunut paljusta siitä lähtien, kun ostimme mökin. Itse en ollut ikinä aiemmin ollut paljussa, joten ihan hirmuista hinkua sellaista kohtaan ei ollut. Viime syksynä aloimme sellaisesta haaveilla vähän tosissamme. Tiedättekö, tähtitaivas ja pakkasilta. Lämmin vesi. Jep, saarimökissä (jossa vedet katkaistaan talviteloille laiton yhteydessä) vähän hankalampi yhtälö ;) No mitä vielä; tämä kesä on ollut omiaan paljulle. Keväällä istuimme siellä pipot päässä ja nyt kesällä ihan jokaisena mökilläolopäivänä siellä on tullut lilluteltua. Jopa niinä muutamana hellepäivänä. Aivan mielettömän kiva juttu! Sauna kuuluu mökkielämään kuin nenä päähän, mutta palju on tullut takavasemmalta ja korvannut osan löylyttelyistä.

Pitkän hinta- ja laatuvertailun jälkeen (sekä tuttavapariskunnan suosituksesta) päätimme ostaa paljun Koriks Fiiberiltä. Malli on Koriks 1200 L. Palju kuskattiin saareen jäitä pitkin ja keväällä mies ystävineen kantoi sen tuohon saunan terassille. Väliaikaisesti, kuten silloin pohdimme. Mutta hei. Jos tuohon saunan eteen on rakennettu terassi, joka kantaa ja jolla ei muuta virkaa ole, niin sehän on kuin tehty paljulle. Alunperin meidän piti jatkaa tuota saunan kuistia ja upottaa palju sinne. Ääsh, liikaa työtä. Se on ihan hyvä tuossa. Palju lämpenee puilla ja vesi nostetaan siihen pumpulla järvestä. Halusin sen perinteisen sinisen lasikuitualtaan sijaan mustan lasikuitualtaan. Meillä on järvessä puhdas, mutta samea vesi, joten se ei näytä likaiselta tuota mustaa vasten. Polyuretaanieristeet puujulkisivun ja lasikuitualtaan välissä takaa sen, että vesi pysyy lämpimänä ihan hirmuisen pitkään. Samoin tuo lämpökansi on paljun päällä silloin, kun sitä emme käytä. Ulkokamina oli meille ehdoton edellytys, näin kylpyala ei pienene. Palju tuli käsittelemättömänä (vain väritön pohjuste) ja käsittelimme sen sekä portaat mustalla puuöljyllä. Paljun olisi toki saanut valmiiksikin käsiteltynä haluamaansa sävyyn, mutta päädyimme käsittelemään sen itse.

Tuolla meillä mennään snorkkeleilla ja uitetaan kylpyankkoja :D Onpas se ollut kerran ihan täynnä vesi-ilmapallojakin. Jotenkin näin loman loppuessa sitä väkisinkin suuntaa katseet syksyyn. Niihin pitkiin viikkoihin, kun lasketaan aamuja mökille pääsyyn. Niihin pimeisiin syysiltoihin, kun paljuun sytytetään ledvalo ja rentoudutaan työviikon jäljiltä. Onkos siellä muita paljuiluun hurahtaneita? Kuinka kuumana pidätte vettä? Meillä tykätään suht’ lämpimästä vedestä. Yli 40 astetta on itselleni sellainen lempparilämpötila.

No mutta, nyt sinne syömään ja sitten kotisohva kutsuu. Takkaan tuli, villasukat jalkaan ja elokuva pyörimään. Ellun aikana palataan kommenttiboksin puolella. Kiitos kaunis jälleen runsaasta kommentoinnista. Ne kommentit kuulkaas piristää ihan hirmuisesti :)

LEPPOISIN LAUANTAI-ILTATERKUIN,

alle

Edit: kaminan alle olisi hyvä laittaa metallilaatta putoavaa hiillosta tms. varten, paloturvallisuuden takia.


15 Responses to “Kylmän kesän pelastus”

 1. Avatar Aurinkoinen sanoo:

  Ihana tuo palju, tänä kesänä se on ollut tarpeeseen. Minä olen sellainen arkajalka tulen kanssa, että olen luullut, että kamina tulee olla sijoitettuna palamattomalle alustalle, esim. teräslevy alla ja edessä?

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitti,
   se on kyllä ollut ihan hirmuisen kovassa käytössä :)
   No samaa me uumoilimme tuon kaminan kanssa, mutta itse tulipesä ei ole kosketuksissa onneksi terassiin vaan kaminassa on tyhjä tila ennen maakosketusta. Mutta eihän esim. rosterilevystä, joka ylettyy myös tuohon eteen, mitään haittaa olisi!

   Ihanaa viikonlopun jatkoa <3

   • Maria Maria sanoo:

    Moikka vielä,

    tarkistimme kylpytynnyrin valmistajalta asian ja totta tosiaan; kaminan alle suositellaan metallilevyä ihan siltä varalta, jos hiillosta sattuu tippumaan. Meillä on onneksi rosterilaatta valmiina tätä varten, joten täytyykin asentaa se seuraavan kerran mökille mentäessä :)

 2. Avatar Niina sanoo:

  Tuo +40 asteen lämpötila kuulostaa jo sellaiselta, että tarkenis pulahtaa;) nimimerkillä tuplatalviturkki yllä! Täälläkin ajatellaan huomenna töihin paluuta, joten toivotaan että maanantai olisi armollinen tällä kertaa :)

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Niina,

   mun täytyy kans myöntää, että ne joka aamuiset aamu-uinnit, joita suunnittelin mökillä tekeväni jäi tekemättä. Ehkä kaksi kertaa on tullut uitua järvessä tänä kesänä. Uitua = kiljumisen kanssa pulahdettua pikaisesti :D

   Oih, tsemppiä sinne arkeen paluuseen ja nautitaan vielä yhdestä vapaapäivästä <3

 3. Avatar Henna sanoo:

  Ei oo tullu paljuiltua ikinä, mutta hyvältä kuulostaa ja näyttää! Onneksi tänään sai ainakin täällä Helsingin hoodeilla nauttia lämmöstä ihan kelienkin puolesta! Jos tää elokuu nyt ois sit se kesäisin kuu tänä vuonna, hoppas så!

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Henna
   ja kiitti! Mulla oli niin paljon ennakkoluuloja koko paljuttelutouhua kohtaan, mutta vitsit, että oon jäänyt siihen koukkuun :D

   Ouh, meillä on tänään ollut niiiiin syksyistä, että oksat pois. Lähetähän sitä aurinkoa vähän tännekin päin :)

   Aurinkoista viikonlopun jatkoa <3

 4. Avatar Emma sanoo:

  Ihana palju, olen itsekin alkanut haaveilla tuommoisesta! Eikös tossa periaatteessa mahdu tekemään vesijumpankin? :)

  Mukavaa kesän jatkoa! t: Emma

  • Maria Maria sanoo:

   Hei kiitos Emma,

   juu, kyllä siinä jonkunlaisen vesijumpan pystyy tekemään. Mä nyt olen tehnyt pienimuotoisesti dippejä ja sitten ihan vain jotain käsiliikkeitä (lue:pärskytellyt vettä ympäriinsä :D)!

   Kiitos ja ihania kesäpäiviä sinnekin <3

 5. Avatar Katariina sanoo:

  Miten usein vaihdatte veden tynnyrissä? Joka kylpemiskerta? Järviveden kanssa varmaan niin, mutta mietin paikkaan, jossa olisi vesijohtoveden ”varassa”…

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Katariina,

   me ollaan vaihdettu vesi noin joka toinen päivä, kun omalla porukalla ollaan. Tuo muuten onkin totta, että lisäisi vesilaskua aika hurjasti, jos siis vedenkulutuksesta erikseen laskutettaisi :)

   Muksaa viikonlopun jatkoa sinne <3

 6. Avatar Mari sanoo:

  Heippa!

  Jeps! Meillä myös paljuillaan ja se on ihan mahtavaa! Itse pidän myös oikeen kuumasta paljusta. Mikään ei ole ihanampaa kuin pimeässä ilmassa , lämpöisessä(oikeestaan kuumassa) paljussa tuijotella tähtiä ja nauttia kylmää kuplivaa!:) siinä mieli lepää!

  Mari:)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Mari!

   Oijoi, kylmä kupliva ja kuuma vesi on muuten vielä kokeilematta – kuten myös tuo tähtitaivas, joten kiitos vinkistä :D
   Syksyillat alkoivat jotenkin kuulostamaan tämän myötä todella houkuttelevilta ;)

   Ihania paljutteluja ja kesäpäiviä sinne <3

 7. Avatar Sanna sanoo:

  Meillä viisimetrinen uima-allas ja uimiset tänä kesänä olleet minimaalisia!l
  Lämpiminä kesinä jatkuvassa käytössä,verraton ostos!Paljuakin ollaan mietitty,olisi varmaan ihana.Mutta tulisiko sinne saunaan jälkeen mentyä?kuumasta kuumaan…miten teillä?Parilla tuttavaperheellä palju,mutta alkuhuuman jälkeen todella vähälle käytölle jäänyt.Täytynee tuumia…olisi talvella varmaan ihana!

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Sanna,

   oi että, viisimetrinen uima-allas kuulostaa ihanalta!

   Meillä palju on korvannut osan saunottelusta – just tuo lämpimästä lämpimään efekti ei houkuttele :) Mutta usein tehdään niin, että laitetaan sauna päälle ja sen aikaa kun sauna lämpiää lillutaan paljussa. Käydään uimassa/vilvoittelemassa ja mennään sitten saunaan.

   Onneksi meillä tuo paljun käyttö ei ole ympärivuotista, silloin siihen ehkä kyllästyisi. Täytyy nauttia näistä mökkiajoista ja paljuttelusta :)

   Suloista sunnuntaita <3

Kommentoi