maanantai 27. heinäkuun 2015

Mmm…mustikkakukko!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAMOIMOI!

Home sweet home -tunnelmissa ollaan. Tosin tuo sana sweet ei tällä hetkellä ihan pidä paikkansa (ks. kuva instasta ;). No mutta, heti kun saan siivousmoodin jälleen päälle, niin eiköhän kotikin ala tuntumaan kodilta. Päätettiin tulla tänään pariksi yöksi kotiin. Mies käy heittämässä huomenna yön yli työkeikan pohjoisemmassa ja me tyttöjen kanssa laitetaan tyttöjen huoneet valmiiksi koulua varten. Kaksi viikkoa tasan aikaa koulujen alkuun. Mihin se lasten kesäloma hurahti? Tosin täytyy sanoa, että jotenkin tämä kesä on tuntunut poikkeuksellisen rentouttavalta. Varsinkin nuo kolme kesälomaviikkoa, jotka on takanapäin. Eilen tuli jo pieni ahdistus, että hetkinen – onko mulla vielä viikko lomaa jäljellä vai ei. Joutui laskemaan kalenterista :D

Sateinen sunnuntai mökillä kääntyi aurinkoiseksi illaksi ja käytiin tyttöjen kanssa poimimassa litran verran mustikoita. Kesän eka mustikkakukko tai -kukot tuli leivottua parisen viikkoa myöhemmin kuin viime vuonna ja kolme viikkoa myöhemmin kuin edellisvuonna. Kertonee jotain kesän keleistä. Osa mustikoista on vieläkin raakileita, joten käsipelillä täytyy poimia. Räksät ovat hiffanneet myös marjojen kypsymisen, joten meillä onkin mökkipiha nyt täynnä sellaisia foliosta tehtyjä ”joulukoristeita”, jotka roikkuvat puussa. Saas nähdä pysyykö räksät pois mustikoista. Toivottavasti, sillä vaikka alkuun näytti, ettei mustikoita juuri tule, niin onhan niitä. Ihan siihen toissavuotiseen 20 litraan ei ehkä päästä, mutta lähelle. Moooonta aamua talven varalle pelastettu, kun syön mustikoita jugurtin/puuron päällä :)

Mustikkakukko, ruiskuori ja päälle vaniljakastiketta. Parempaa saa hakea. Viime vuonna tein mustikkakukon isoon vuokaan, mutta tänä vuonna tein taas pikkuisia kukkosia. Superhyviä!

MUSTIKKAKUKOT

Taikina
200 gr voita sulatettuna
1,5 dl sokeria
4,5 dl täysjyväruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
6 dl mustikoita
1 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja

1. Valmista taikina; sulata rasva kattilassa.
2. Anna rasvan hieman jäähtyä ja lisää siihen sokeri
3. Sekoita leivinjauhe ruisjauhoihin ja lisää rasvasokeriseokseen.
4. Siirrä taikinasta 1/4 odottamaan kansien valmistusta ja painele 3/4 taikinaa
voideltujen annosvuokien pohjalle ja reunoille.
5. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja annostele vuokiin.
6. Tee lopuista taikinasta kannet marjojen päälle niin,että täyte peittyy.
7. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.
***********************************************

Tuliko muille noista kuvista syksyinen fiilis? Koko päivän käynyt puhuri oli tiputtanut oksia ja lehtiä puista, jotka kotoisasti näkyvät kuvissakin ;) Yölläkin oli vissiin käynyt aikamoinen puhuri, sillä toinen meidän lepotuoleista laiturilla oli lähtenyt lentoon ja järveen! Mies ja esikoinen kävivät aamulla veneilemässä ja löysivät onneksi karkulaisen kellumasta noin puolen kilometrin päässä. Nyt tosiaan pari päivää riittää ohjelmaa kotosalla ja loppuviikosta kevyesti ajateltiin tehdä mökillä terassin laajennus ulkotakkapaikan ympärille. Lisäksi yksi vierasmökki pitäisi sutia valkoiseksi sisältä ja laituri käsitellä puuöljyllä. Juu, ei mitään paineita – onhan tässä vielä lomaa jäljellä jokunen päivä :D Ai vitsit, ja lapsille luvattiin vielä yksi Seitsemisen keikka. Suottaapi olla, että täytyy aikaistaa aamuja; klo 11.00 kun herää, niin päivät hurahtaa silmissä!

IHANAA ALKANUTTA VIIKKOA,

alle

PS. huomenna sitten lisää Tanska-kuulumisia :)


5 Responses to “Mmm…mustikkakukko!”

 1. House no 13 sanoo:

  Ihania herkkuja, mustikkakukkoa…
  Itse juuri kirjoitin kuinka tuntuu kesän viimeisiltä päiviltä. Jos se kesä nyt koskaan alkoikaan :)

  • Maria sanoo:

   Kiitos :)

   Hei, en ole uskaltanut sanoa ääneen, mutta nyt uskallan; tuntuu ihan syksyltä :D Mulla on aina heinäkuun loppu ollut tavallaan sellainen kesän loppu, vaikka onhan elokuukin vielä kesäkuukausi. Jotenkin sitä arjen alkaessa alkaa se syksykin.

   Mukavaa heinäkuun vikaa viikkoa <3

 2. Sari Riekkola sanoo:

  Ihanan näköstä kukkoa, sulla on niin upeita herkkuja aina siellä tarjolla!

  • Maria sanoo:

   Kiitti Sari :)

   Voih, tänään bongasin kuule netistä suklaamustikkajuustokakun…pitäisköhän sellainen vielä leipaista? :D

   Aurinkoista keskiviikkoa <3

 3. […] PS. Mustikoista voisi parin vuoden tauon jälkeen leipoa myös mustikkakukkoa. […]

Kommentoi