torstai 15. tammikuun 2015

Karkkilakossa sallitut herkut

HIPSHEI

ja hellurei! Puolivälin krouvi (mistäköhän tuokin sanonta tulee?) on täällä; tammikuun alussa aloitettu tipaton ja karkkilakko on puolivälissä, joten tässä välissä voisi vähän katsastaa, että miten se nyt sitten onkaan mennyt. Ensinnäkin tuo tipaton. No probs. Ei sitä ihminen kuulkaa tarvitse sittenkään sitä punaviinilasillista rentoutuakseen perjantai-iltana työviikon jäljiltä. En tosin väitä, että se väärinkään olisi 😉 Tipattoman takana ei ole mitään ongelmaa alkoholin suhteen, vaan silkka mielenkiinto, että mikä tämä juttu oikein on. Allekirjoittaneeseen se ei kyllä ole juurikaan vaikuttanut. Sillä voi tosin olla osansa, että me emme juurikaan miehen kanssa käy viihteellä. Kerta tai max kaksi vuoteen on tarpeeksi. Viinilasillinen kyllä kruunaa aterian, sitä en kiellä ja on seurustelujuomana mitä mainioin.

Karkkilakko – tai herkkulakko – se onkin sitten ollut vähän vaikeampi purtava. Mutta ei niin vaikea kuin uumoilin. Jo pari kolme vuotta olen pitänyt arkipäivät herkuttomina, mutta viikonloppuisin usein herkuttelu on alkanut perjantai-iltana ja päättynyt sunnuntaina. Kolme päivää seitsemästä on aika paljon herkuttelua. Jossain vaiheessa syksyllä meillä oli koko perheen karkkipäivä lauantaisin. Joulun tienoilla herkkupäivät sumeni (niinhän se vähän kuuluukin, kai ;), joten kerrasta ruotuun. Kaikki valkoisen sokerin siivittämä pullamössö, rasvaiset sipsit sun muut on ollut alkuvuoden pannassa karkkien lisäksi. Kaikkeen tottuu ja päivä päivältä sitä tekee karkkia vähemmän mieli (paitsi salmiakkipääkalloja – niitä ei pysty korvaamaan sitten millään).

Voi kuulostaa vähän boringilta nämä mun karkkien korvaajat, mutta itselleni ne on tällä hetkellä suurinta herkkua. Kun tekee mieli herkutella, niin nämä auttavat hädässä. Pakastetut hedelmät; pakastetut banaaninviipaleet hunajalla etunenässä. Pakastetut anananaspalat suussa imeskellen. Ihan taivaallisia. Hedelmät. Mehukas mandariini, makea appelsiini. Kirpsakka omena, raikas vesimeloni. Soijajugurtti puolukalla, cashewpähkinällä ja hunajalla. Aivan parasta myös kahvin kanssa. Kakun puutteessa olen paistanut itselleni noita banaanikookoslettuja. Hyviä ja helppoja. Ne voi tuunata mielensä mukaan millä vain. Viimeksi tuunasin ne maustamattomalla jugurtilla ja hunajalla.

Ja ne raakaherkut. Niin hyviä. Muistuttaisin, että mitään laihdutusherkkujahan nämä raakaherkutkaan ei ole, mutta sokerilakossa menevät erittäin hyvin. Raakakakkuja olen palastellut pakkaseen pieniin paloihin, mutta sen lisäksi olen tehnyt pari muutakin raakaherkkua tässä viimeisten parin viikon aikana. Kaikessa yksinkertaisuudessaan raakasuklaapallerot ovat tälläiselle, ei niin suklaa-addiktille, kahvihetken pelastus. Alkuperäinen ohje ei sisältänyt raakakaakaojauhetta muuta kuin kuorrutteessa ja muutenkin vähän munklasin sitä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

RAAKASUKLAAPALLEROT

1 banaani
2 dl kookoshiutaleita
3 rkl raakakaakaojauhetta
1 rkl hunajaa
2 rkl kookosöljyä
ripaus merisuolaa

1. sekoita kaikki aineet kulhossa sekaisin (muussaa banaani haarukalla)
2. muotoile käsin palleroita ja halutessasi koristele kookoshiutaleilla.
3. anna jähmettyä tunnin verran jääkaapissa.

********************************************

Itse asiassa, nuo ovat sen verran tuhtia tavaraa, että puolikaskin riittää päivässä pitämään makeanhimon poissa. Aluksi vierastin tuota raakasuklaan makua, mutta tässä ajan saatossa siihen on tullut himo. Ja hei, muistatteko Jacky makupalat lapsuudesta? Meillä itse asiassa lapset herkuttelee niillä vieläkin silloin tällöin. Raakasuklaamousse – vanukkaan kaltainen herkku upposi lapsillekin hyvin…kunnes kerroin, että siinä on avokadoa 😀 Alkuperäinen ohje löytyy täältä ja jälleen tuttuun tapaani, tein siihen pientä hienosäätöä. Se on vähän niin ja näin tämä mun reseptin luku ja yleensä miksaan vain kulhossa aineksia näppituntumalla. Joskus onnistuu ja joskus ei. Nyt onnistui 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

RAAKASUKLAAMOUSSE

1 banaani
1 avokado
2 rkl kookosöljyä
3 rkl raakakaakaojauhetta
1 rkl hunajaa
ripaus merisuolaa

1. sekoita blenderillä ainekset kuohkeaksi vaahdoksi.
2. anna tekeytyä jääkaapissa noin tunnin.

********************************************************

Se on muuten jännä juttu, että ihan tässä parin viikon sisään olen jo joutunut selittelemään sekä karkki/pulla/kakkulakkoa että tipatonta tammikuutani muille. Jännä huomata esimerkiksi, että se tuntuu olevan enemmän normaalia käyttää alkoholia kuin se, että sylkee lasiin. Ajattelin jo kauhuissani noita meidän tulevia juhliakin; ihan varmasti huhu jälkikasvusta lähtisi sukulaisten keskuudessa kiertämään, jos kieltäytyisin kupliva lasillisesta 😉

Teille ihanaiset, jotka ette ole niin näiden raakaherkkujen perään, niin ei hätiä. Helmikuussa herkutellaan taas perinteisilläkin leipomuksilla. Tosin maltillisesti. Jos jotain konkreettista karkkilakko on saanut aikaan niin ainakin sen, että mieliala on tasaisempi. Ei ole sokerihuippuja hypetyksineen ja niiden jälkesiä plääh-oloja. Ei ole sokeripöhöä masun seudulla tai sokerin aiheuttamia näppyjä leukapielissä. Elämä on varsin auvoista ja tasaista. On hyvä olla ♥

Toivottavasti teilläkin on hyvä olla! 🙂 Ja hei, kaikkihan on omista valinnoista kiinni, eiks niin?!

IHANAA PERJANTAIN AATTOA,

alle


18 Responses to “Karkkilakossa sallitut herkut”

 1. Iina sanoo:

  Täällä myös vietetään herkkulakkoa ja yllättävän helposti on mennyt. Kuivatut taatelit ovat myös hyviä karkin korvaajia….

  • Maria sanoo:

   Moikka Iina
   ja hei juu, kuivattuja taateleita tulee myös naposteltua 🙂

   Tsemppiä herkkulakkoon ja ihanaa torstai-iltaa <3

 2. Elisa n sanoo:

  Ai, tänäänkö onkin jo perjantai?:DD Jee, oispa..;). Ei se mitään vähemmästäkin menee aina päivät sekaisin:) Kiitos resepteistä ja tzemppiä herkkulakolle! Itse olen päässyt eroon sokerikoukusta ja nautin kyllä suunnattomasti olotilastani<3. Tietysti joskus saa ja pitääkin herkutella:)

  • Maria sanoo:

   Morolonskis,
   eiku perjantain aatto on mun käsittääkseni torstai…mutta voin olla väärässäkin 😀

   Joo, olis jo perjantai!
   Olehan hyvä ja hei, onnea sokerittomalle elämälle. Olo on mainio ilman sokeria 🙂

   Ihanaista torstaita <3 eli perjantain aattoa 🙂

   • Elisa n sanoo:

    Anteeksi hurjasti ei minun kaikki aivonystyrät tainnut olla kohdallaan:DD olet oikeassa perjantain aattoa voi toivottaa tänään:) itse ei tule käytettyä tuollaisia toivotuksia puhuessa tai kirjoittaessa niin ehkä se siksi kuulosti jotenkin hassulta:)

    • Maria sanoo:

     Ingen panik, mä tosiaan nääs saatan kirjoittaa ihan mitä sattuu 😀

     Ihanaa perjantaita (onhan nyt sellainen, oon päivistä sekaisin) ja alkavaa viikonloppua <3

 3. Larissa sanoo:

  Joo, se on outoa miksi alkoholittomuutta pitää niin kovasti perustella ja puolustella. Itse en enää käytä juuri yhtään, en vain yksinkertaisesti tykkää. Ja monesti sitä ollaan tyrkyttämässä eikä ymmärretä kun kieltäydyn…

  • Maria sanoo:

   Moikka Larissa!
   Samaa olen miettinyt. Kaikki ei tosiaan tykkää alkoholista, mä kyllä tykkään viinin mausta, mutta nyt kieltäydyn kohteliaasti tarjoiluista 🙂

   Ihanaa viikonloppua <3

 4. Anu sanoo:

  Kiitti vinkeistä,maistelen tässä just kookospalluroita hiihtolenkin jälkeen:)nää oli hyviä,monesti en tykkää banaanista mihinkään sekoitettuna,mutta tuo raakasuklaa vie liian makeuden pois.
  Mä näin tuon vaahdon ohjeen kans jossain ja aattelin kokeilla sitäkin.mä en oo varsinaisesti karkkilakossa,mutta viikollakin tekee mieli jotain terveellistä hyvää:)

  • Maria sanoo:

   Olehan hyvä Anu 🙂
   Oi, mäkin haluan hiihtämään! Se on parasta liikuntaa, harmi vain että mun sukset on pohjoisessa…
   Bansku ei kyllä juurikaan noissa maistu läpi! Välillä mullakin tökkäsee banaanin makeus 🙂

   Terveellistä ja ihanaa viikonloppua sinne <3

 5. Sandy sanoo:

  Samantyylisillä korvikkeilla mennään.minä lisäsin vielä vastaavanlaiseen mousseen 1,5 tl aitovaniljajauhetta. 🙂

  • Maria sanoo:

   Moikka Sandy!
   Nuo karkinkorvikkeet toimii hyvin! 🙂 Jossain ohjeessa muuten näin tuon vaniljan, mutta unohdin sen täysin 😀

   Ihanaa viikonloppua <3

 6. Sini sanoo:

  Voi apua! Oma herkkulakkoni on sujunut varsin hyvin ilman suurempia himotuksia (mitä nyt pientä kutkutusta irttarihyllyjä kaupassa ohittaessa) ja ilman tarvetta vaihtoehtoisherkuille …tai sujui tähän asti. Tämä teksti herätti haaveilemaan herkuista – sekä oikeista herkuista, että korvausherkuista 🙂 Hyvä vähän koetella itsekuria! Herkkulakon alussa söin kahvin kanssa raakasuklaata, mutta nekin sitten loppuivat kaapista. Ehkä viikonloppuna pyöräytän uuden satsin.

  • Maria sanoo:

   Moikka Sini!
   Oh no, so sorry 😀 Mun on ollut pakko pitää nuo vaihtoehtoisherkut ohjelmistossa…muuten olisin ollut ihan ärripurri 😉

   Tsemppiä sinne herkkulakkoon ja loistavaa alkanutta viikonloppua <3

 7. Miikkis sanoo:

  Voi jestas, kun näistä tuli hyviä! Moussesta varsinkin. Aivan taivaallista! Kokeilin tänään molempia ohjeita ja yllätyin helppoudesta & herkullisuudesta. Kaksi viikkoa sokeritonta elämää takana eikä keinotekoiset herkut enää houkuta. Nämä jäävät vakio-ohjelmistoon. Kiitti kivoista ohjeista!

  • Maria sanoo:

   Ihana kuulla Miikkis!
   Niin loistavaa, että te koklaatte näitä reseptejä, joita mä täällä jaan 🙂

   Mulla vähän sama, ettei ole tehnyt karkkeja mieli. Paitsi tänään. Huh, melkein sorruin 😀

   Tsemppiä herkkulakkoon ja ihanaa lauantaita ♥

 8. Papu sanoo:

  Piti tulla vielä uudelleen kurkkaamaan tuo palleroiden ohje. Olivat nimittäin tosi hyviä kun kerran testasin. Ja lapset tykkäs kans 🙂 Tuo mousse on vielä kokeilematta, mutta aion kyllä testata sen myös.

 9. […] myös tuolta leipomistani raakakakuista. Lisäksi suosittelen teitä katsomaan vuoden takaisen Karkkilakossa sallitut herkut -postauksen, josta löytyy pari ohjetta lisää. Elämä hymyilee, aurinko paistaa. Toivottavasti […]

Kommentoi