maanantai 22. marraskuun 2021

Uusi, energisempi elämä / Ferritiinijuttuja

MOIKKA!

Talvi on tullut – kyllä luitte oikein 🙂 Pieni valkoinen kihna maassa ja pakkanen on jo itselleni yhtä kuin talvi. Tekee ihan huikean paljon valoisemmaksi maiseman ja kuulaat pakkasillat/aamut tähtien valossa ovat parhautta. Tätä lisää, kiitos!

Olen saanut muutamia toiveita liittyen ferritiinijuttuihin. Tiedän, että joku saattaa pitää näitä trendi”sairauksina”, mutta mun täytyy nyt omakohtaisesti tämän kokeneena sanoa, että tästä on trendit kuulkaa kaukana.

Ihminenhän tottuu tiettyihin olotiloihin. Niin mäkin tein. Näin jälkikäteen on helppo peilata jopa viitisen vuotta taaksepäin ja miettiä, että todennäköisesti jo tuolloin ferritiiniarvoni olivat alakanttiin. Silloin juoksin 3-4 kertaa viikossa ja vaihdoin tämän tästä sykemittariin patteria, kun sykkeet huiteli korkealla. Ei auttanut. Hengästyin helposti, juoksulenkeillä en saanut happea kunnolla ja jotenkin tuntui jo silloin, että juoksukunto rapistui. Juoksulenkkien jälkeen olo oli kuin jyrän alle jäänyt. Toki paikkasin tätä juoksemalla vielä enemmän. Ja välillä se juoksujalka rullasi tosi kivasti. Eli oli hyviäkin lenkkejä.

Pari vuotta sitten muistan googlettaneeni ”esivaihdevuodet ja unettomuus”. Yöuneni alkoivat olemaan katkonaisia. Se sama kello ranteessa kertoi, että leposykkeet oli korkealla yölläkin. Töissä eikä vapaa-ajalla ollut stressiä, joten ajattelin tuon olevan jotain hormonijuttuja. Olinhan kuitenkin 44-vuotias tuolloin.

Vuosi takaperin mietin, että ikä se taas tekee tepposensa, kun en enää saanut niin paljon aikaan. Energiaa ei ollut enää siinä määrin kuin aiemmin, vaikka elintapani olivat energiaa tukevat. Jälleen selitin itselleni tarinaa ikääntymisestä ja siitä luonnollisesta asiasta, että vauhti nyt vaan hidastuu.

Tässä kohtaa tuli mukaan myös blogia kohdannut muutos. Mulla ei ollut paukkuja lifestyle-blogin kirjoittamiseen siinä määrin, mitä itseltäni odotin.

Tämän vuoden tammikuussa huomasin hiihtolenkeillä, että mun kädet ja jalat meni maitohapoille pienemmästäkin mäestä. Hiihtolenkkien jälkeen lihakset eivät palautuneet, vaikka kuinka venyttelin. Syksyllä olin siinä tilanteessa, että jouduin venyttelemään joka aamu ennen töihin lähtöä, sillä mun paikkoja särki niin paljon. Vaikka pidin viikonkin tauon juoksemisesta tai ylämäkivedoista, niin mä en palautunut fyysisesti.

Ekan kerran koin sitä kuuluisaa aivosumua syyskuussa. Mulla on yleensä tosi hyvä muisti, mutta nyt muistikin alkoi prakaamaan. Iltaisin löysin itseni töiden jälkeen sohvan nurkasta ja aloitekyky alkoi olla aika vähissä. En tuntenut enää itseäni siksi Mariaksi, joka joskus olin ollut.

Se havahdutti.

Lakanoita viikatessa mun piti istua välillä hengittelemään rauhassa. Kävellessäni kellarista yläkertaan, huilasin keskikerroksessa hetken.

Hullujen Päivien -tarjous verikoepaketista lävähti eräänä päivänä näyttöruudulleni. Siitä parin päivän päästä olin verikokeissa. Siitä vuorokauden  päästä mulla oli tulokset puhelimessani. Ferritiiniarvot punaisella ja hemoglobiiniarvo 30 pykälää alle sen kuin viimeksi mitattuna (v. 2019).

Ikinä aiemmin en ollut tullut miettineeksi edes ferritiinien olevan alakanttiin. Mulla on ollut naiseksi nimittäin todella korkea hemoglobiini (155-158) ja ajattelin aina, että se kertoo siitä, että rauta-asiat ovat kunnossa.

Tuon tuloksen saamisen jälkeen googlasin ferritiinijuttuja ja kaikki mun oireet menivät ferritiinivajeen piikkiin.

Onneksi työterveydessä oli lääkäri joka otti asian samantien tosissaan. Kysyi, miten olin ollut jaksanut. Eihän mulla niinkään jaksamisesta ollut ollut kyse vaan siitä hengästymisestä ja lihasten hapottamisesta. Toki tänä syksynä myös jaksamisen kanssa oli ollut haasteita. Ferritiini oli 13 ja kuulemma yleensä oirehtii jo alle 50 tuloksella.

Ferritiini on saattanut olla mulla laskusuuntainen jo pitkään (ei ole koskaan aiemmin mitattu), mutta nyt vasta se oli vetänyt mukanaan hemoglobiiniakin alas. Vuoden rautakuuri (Sideral Forte aamuin illoin) kirpaisi lompakossa. Mutta toisaalta sitä on valmis maksamaan mitä vain siitä, että olo normalisoituu.

Joulukuun alussa otetaan uudet verikokeet ja katsotaan, mikä tilanne on. Aloitin syömään rautaa pari viikkoa ennen Lapin reissua ja Lapissa jo huomasin vaikutukset. Se tunne, kun tunsi hetkittäin tunturia ylöspäin kiivetessään, että olo on normaali oli euforinen. Yhtäkkiä siellä tunturin juurella ajatus lifestyle-puolen mukaan ottamisesta ruokablogiin vahvistui. Koin, että nyt mulla oli taas paukkuja tähän hommaan.

Koska raskas liikunta kuluttaa myös rautavarastoja, niin nyt on pidetty pian parin kuukauden tauko juoksulenkeistä, rappustreeneistä ja ylämäkivedoista. Lauantaina testasin pikkuisen kuntopyörällä, että miltä pieni hikkarainen tuntuu. Oli ihana huomata, että siinä missä vielä syyskuussa syke lähti helposti laukalle pyörän päällä (165 hetkessä), jouduin nyt tekemään töitä, että sain sykkeen yli 145.  Yösykkeetkin ovat laskeneet liki 10! Ja rautakuuri on vasta alussa.

Enää joogan soturiliikkeiden jälkeen jalat hapota niin montaa päivää ja muutenkin tuntuu, että sitä on normaalin elämän syrjässä taas vähän enemmän kiinni. Tänä syksynä se lempeys ja armollisuus itseään kohtaan on punnittu. Olen antanut itselleni luvan vaan olla. Se on tuntunut ihanalle. On toki vieläkin niitä päiviä, että on kuin jyrän alle jäänyt, mutta huomattavasti vähemmän kuin aiemmin.

Raskas liikunta (palautumisen laiminlyönti), punaisen lihan radikaali vähentäminen pari vuotta sitten ja runsastuneet kuukautiset ovat varmasti olleet itselläni se syy ferritiinien laskuun. Nyt on kaksi ekaa otettu työn alle ja kolmaskin, jahka pääsen lääkäriin asti. Kuten näiden ferritiinien kanssa, niin muidenkin vaivojen kanssa vitkuttelen ehkä turhan kauan. ”Pää kainalossa” -potilastyyppi on mua kuvaava. Tai oli. Jatkossa ehkä voisi mennä verikokeisiin vähän aiemmin…

ENERGISTÄ ALKANUTTA VIIKKOA,


10 Responses to “Uusi, energisempi elämä / Ferritiinijuttuja”

 1. H sanoo:

  Kiitos Maria, tämä oli tärkeä kirjoitus <3

  Enpä arvannut, että on ollut noinkin rankat oireet sinulla, mutta hyvä kuulla, että olo on lähtenyt kohentumaan! Olisi kiva kuulla jatkossakin, miten tilanne etenee ja kuinka nopeasti arvot nousevat.

  Taidanpa varata ajan verikokeisiin...

  • Maria sanoo:

   Moi H ja olehan hyvä ❤️

   No itsekin vasta tajusin nuo moninaiset oireeni ja niiden vaikutukset postausta kirjoittaessani. Jotenkin sitä vain tottui esim. lihasjumeihin ja hengästymiseen. Mutta onneksi nyt on tie ylöspäin. Ilman muuta päivitän, miten jatkossa asian kanssa menee ☺️

   Suosittelen verikokeita, jos yhtään on samoja oireita ❤️

 2. -kata- sanoo:

  Hyvä, että olet löytänyt lääkärin, joka ottaa asian tosissaan.
  Itse taistelin samojen asioiden kanssa muutama vuosi sitten, se on jännä, miten elimistö tottuu vajeeseen ja tilanne voi päästä pahaksi. Tuttuja oireita kuvailit. Itse lähdin lääkäriin siinä vaiheessa, kun päässä heitti ja olin pyörtyä. Hb oli kaksinumeroinen luku ja ferritiini yksinumeroinen. Oma lukunsa oli vielä sopivan rautavalmisteen löytyminen, mutta kun se löytyi (Floradix), lähtivät arvot nopeasti nousuun. Edelleen otan Floradix- kuurin muutaman kerran vuodessa, se toimii myös yleisenä boostina.

  Ostin hulluilta päiviltä tuon samaisen verikoepaketin, ajattelin alkuvuodesta käydä testaamassa, mitä luvut nyt ovat. En hengästy portaissa, se on hyvä indikaattori, että asiat ok.

  Kannattaa nostattaa ferritiini lähelle sataa, itselleni lääkäri sanoi, että 60 on vielä aivan liian pieni luku.

  Tsemppiä!

  -kata-

  • Maria sanoo:

   Moi Kata

   ja hei sanos muuta! Niin paljon olen kuullut siitä, että kaikki lääkärit eivät ota ferritiinijuttuja tosissaan.
   Hui, sinulla oli alakanttiin lukemat. Onneksi löysit sopivan rautavalmisteen ❤️

   Mulla on myös ollut huimausta, mutta senkin olen ajatellut olevan niskajumeista peräisin 🙈

   Juu, se 100 on meillä tavoitteena ja kuulemma vuoden päivät siihen voi mennä. Sitä odotellessa…

   Kiitos ja ihanaa keskiviikkoiltaa ❤️

 3. Outi sanoo:

  Hyvä ja kiinnostava kirjoitus. Myös minulla on ferritiini alhaalla, olisiko ollut 15 tai jotain sinne päin. Lääkäri ei kuitenkaan asiaa juuri kommentoinut, totesi vain, että ”ehkä parina päivässä viikossa voisit ottaa rautalisää”. Hb oli muistaakseni 128. Oireet ovat minulla samoja, kuin mitä kirjoituksessasi esitit. Yritän nyt syödä rautalisää niin paljon kuin vatsa kestää, joka päivä en voi ottaa. Jos joku voisi suositella hyvää rautalisää, niin olisin kiitollinen! Pitäisi olla vatsaystävällinen ja imeytyä hyvin. Minulla alhaisiin ferritiineihin syy lienee keliakia, joka minulla todettiin vajaa 10 v sitten, sekä lisääntynyt liikunnan harrastaminen tämän vuoden aikana.

  • Maria sanoo:

   Hei Outi

   ja voi harmi, että lääkäri ei ottanut tosissaan. Tuo 15 kun on tosi matala luku. Ei siitä ole kuin vasta vähän aikaa, kun ferritiinin raja-arvon alaraja oli muistaakseni 10. Eli se oli vielä ok. Nyt mun lääkäri sanoi, että tavoitellaan lukemaa 100.

   Keliakian mahdollisuutta lääkäri muuten mietti myös minulla, mutta se poissuljettiin.

   Mulla on käytössä Sideral Forte ja toistaiseksi tuntuu, että toimisi eikä aiheuta minkäänlaisia vatsaoireita. Päivitän, miten lukemat ovat joulukuun alussa. Tuossa Kata sanoi käyttävänsä Floradixiä.

   Kovasti tsemppiä sinne ❤️

 4. toinen Maria sanoo:

  Moi! Määrätäänkö alhaiseen ferritiiniin siis rautaa vaikka hemoglobiini olisi vaikka 155? Eikö se sitten aiheuta vaivoja jos nousee naisella vielä yli tuon? Minusta on yläraja esim verenluovutuksessa. Miksiköhän tuota ferritiiniä ei koskaa mitata misään pienessä verenkuvassa (eikä kai oikein isommassakaan) vaikka se tuntuu olevan merkityksellisempi kuin hemoglobiini?

  • Maria sanoo:

   Moikka kaima!

   Mä en osaa vastata tuohon, mutta voisin kuvitella, että ei ole suotavaa, että hemoglobiini nousee liian korkealle. Täytyykin kysyä lääkäriltä, kun soitellaan, että miten käy, jos hemoglobiinini nousee, mutta ferritiini ei samassa tahdissa, että miten sitä hoidetaan…

   Samaa olen ihmetellyt, että mikseiköhän ferritiiniä mittailla useammin. Se on sellainen salakavala juttu, joka ei muuten kuin mittaamalla selviä.

   Ihanaa ensimmäistä adventtia ❤️

 5. R sanoo:

  Mulla oli viimeksi (2v. sitten) hemoglobiini 123 joten ferritiini-arvo lie olematon. En vaan saa aikaiseksi alkaa tätä hoitamaan, ferritiinipuolta siis. Rautaa syön läpi vuoden. Mulla löytyy kaikenlaisia oireita aivosumusta jaksamattomuuteen. Jalat ovat painavat kävellessä jne. Löytyipä myös aikoinaan sydämen sivuäänikin, luultavasti liittyen alhaisiin arvoihin. Meinasin lääkärin vastaanotolla pyörtyä tämän kuultuani ja halusin lisätutkimuksiin. Sain lähetteen kardiologille ja sydän on normaali. Ehkä mä jonain päivänä aktivoidun asian suhteen ja selvitän ferritiiniarvoni.

  • Maria sanoo:

   Moikka R!

   Voi ei, eikä se rauta sitten auta väsymykseen sun muihin oireisiin? Kantsii kyllä aktivoitua tuon ferritiinin suhteen. Tosin en tiedä miten hoitavat, jos syöt jo rautaa muutenkin. Onkohan se sitten infuusion paikka, tiedä häntä.

   Ihanaa ensimmäistä adventtia ❤️

Kommentoi