keskiviikko 28. heinäkuun 2021

Uudenlainen arki, uudenlaiset ruokakuviot

MOIKKAMOI VAAN HEI

ja pahoittelut taas hiljaiselosta. Mutta se kertoo vain siitä, että olen vihdosta viimein oppinut lomailemaan ilman tietokonetta. Se, jos mikä on aika ihanaa! Loma lähenee loppuaan ja uusi arki uusine arkiruokakuvioineen astuu kuvioihin.

Siitä on parisen vuotta, kun olen viimeksi tehnyt täyttä työaikaa tuolla perheyrityksessämme…tai no, yrittäjänä toki olen tehnyt tavallaan 24/7 töitä, mutta fyysisesti läsnä toimistolla en ole viitenä päivänä ollut pariin vuoteen. Tokihan kotitoimistopäivinä mulla on ollut se etu, että olen voinut alkaa valmistelemaan usein iltaruokaa jo kolmen jälkeen. Nyt iltaruoka tehdään niin, miten sitä suurimman osan aikuisiästäni olen tehnyt eli viiden maissa aloittaen. Uuniin ja ulos -ruoat nousevat arvoon mittaamattomaan. Saa antaa vinkkejä näihin!

Mulla arjen toimivuudessa arkiruokien suunnittelu on se arkea eniten helpottava asia (liikunnan suunnittelun lisäksi). Se, että suunnittelen viikon ruokalistan etukäteen ja tilaan ruoat kotiin kerralla on ollut arjen selkäranka jo parin kolmen vuoden ajan. Iltaruokien lisäksi kotitoimistolla pystyin soveltamaan lounaiden kanssa. Nyt olen ottanut omat lounaatkin tuohon viikkoruokasuunnitteluun mukaan.

Ja tiedättekö, että jollain kieroutuneella tavalla mä rakastan ruokasuunnittelua. Rakastan sitä tunnetta, kun loppuviikosta jääkaappi on tyhjä. Ja sitä, kun se taas alkuviikosta on täynnä. Kun töistä tullessaan ei tarvitse kiepata kaupan kautta, vaan ruoka-ainekset löytyvät kotoa. Helppoa, hävikkiä vähentävää ja lompakkokin kiittää. Kun tilaa kerralla isomman satsin kotiin kuljetettuna, niin tuo vajaa kymppi ei tunnut suurelta maksulta kuljetuksesta. Meidän viikon maitokauppakulut on noin 120-180 euroa, riippuen siitä kuinka paljon on pesuaineita, hygieniatuotteita yms. mukana.

Monesti olen miettinyt meal preppausta, mutta vielä siihen en ole täysin hurahtanut. Ajattelin aloittaa meal preppauksen matalalla kynnyksellä työlounaista nyt tulevana sunnuntaina ja sunnuntaille olen varannut tunnin seuraaville valmisteluille:

🍴 keitä kvinoaa, belugalinssejä ja riisiä
🍴 paista uunilohi (tästä tulee myös yhteen iltaruokaan keitetyn riisin kanssa), tofukuutiot ja tempeh
🍴 paista yksi bataatti uunissa
🍴 pilko parsakaali, kukkakaali & punasipuli ja laita em. pikkelöitymään
🍴 pienistele kilo porkkanaa tikuiksi
🍴 valmista pico de galloa
🍴 tee satsi hummusta

Näiden lisäksi jääkaapista otan työjääkaappiin mukaan pari ruustinnan salaattipunttia, yhden fetajuuston palasen, sitruunan, siemeniä, siemennäkkäriä, luomumunia, oliiveja ja oliiviöljyä. Rakastan kaiken maailman kulhoruokia ja niitä on helppo kasata kiireessäkin, kun vaan ainekset ovat valmiiksi kypsennetty.

Työlounaassa tärkeänä pidän myös sitä, että se antaa energiaa eikä vie sitä. Eli lounaan jälkeen on virkeä eikä tuu sitä iltapäivän infernaalista väsymystä. Sen takia suosin kasvispainotteisia lounaita.

Eka työviikko on siis lounaidenkin puolesta plakkarissa. Lue: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Huomiselle on luvassa vielä vaatekaapin siivous (kesähepeneet siirtynevät takavasemmalle) ja työvaatteiden tsekkaus. Tänään trimmasin ja pesin koiran, joten koiran viikottaiseen pesuun ja kuivaukseenkaan ei mene enää paria kolmea tuntia, kun turkki on lyhyt. Suunnittelu on arjessa kaiken a ja o. Se tuo niin paljon vapautta ja huolettomuutta.

Kyllä se kuulkaa tästä – kesäloma on ollut ihana, mutta odotan jo arkeakin

KESKIVIIKKOILTATERKUIN,

PS. Kiinnostaiskos kuulla meidän neljän viikon arkiruokalistaa tai arkiruokalemppareita? Voisin laittaa niistä postausta myös.


6 Responses to “Uudenlainen arki, uudenlaiset ruokakuviot”

 1. Pirjo sanoo:

  Kiitos Maria upeasta blogista.
  Enemmän kuin mielelläni otan vastaan 4 viikon arkiruokasuunnitelman. Oma arki on töiden puolesta varsin kiireistä, iltaisin ruokaa, lasten koulujutut, harrastukset, oma harrastus yms.

  Ihania loppukesän päiviä,

  Pirjo

  • Maria sanoo:

   Hei Pirjo

   ja voi kiitos – ilo on täysin minun puolellani 🥰

   Toiveesi (ja IG:n kautta tulleiden toiveiden) arkiruokasuunnitelman suhteen on nyt toteutettu.

   Kiitos samoin, ihanaisia kesäpäiviä sinnekin ❤️

 2. Tuula sanoo:

  Hei,

  Mielelläni luen arkiruuistanne. Mukava saada inspiraatiota omiin kokkailuihin ja eväisiin töihinkin. Niistäkin voisit ehkä joskus tehdä postauksen? Kasvispainotteiset ruuat kiinnostavat erityisesti.
  Kiitos blogistasi, luen sitä mielelläni.😊

  -Tuula

  • Maria sanoo:

   Moikka Tuula

   ja kiitos, ihana kuulla! <3

   Juu, ilman muuta - voisin tehdä työeväistä erillisen postauksen. Kiitos toiveesta 🙂

   Mukavaa viikonloppua!

 3. Hanna sanoo:

  Hei! Arkiruokalista tutkittu, kiitos siitä. Millä nimellä löydän tuon kuvassa olevan salaatin missä tomaattia ja maissia ohjeen? Tein ditä joskus, mutta nyt ohje hukassa. Kiitos!
  Hanna

Kommentoi