keskiviikko 23. kesäkuun 2021

Kaksi ihanaa reseptiä hävikkikasviksista & Apetina-juustosta

Kaupallinen yhteistyö: Apetina Suomi

MOIKKAMOI!

Muistan vieläkin sen, miten hieman isot punaiset kumisaappaat klonskuivat jaloissani kävellessäni mummun edessä perunamaalla. Miten painavalta siemenperunoita täynnä oleva sanko tuntui käsivarrellani. Miltä multaisen perunan pinta tuntui kädessäni. Kuinka mummu aina välillä kehotti takaani, että saa laittaa perunoita tiuhempaan. Minä laitoin perunoita papan tekemään multavakoon ja mummu tuli perässä peitellen perunat. Perunan istutustalkoiden jälkeen juotiin mehut mummulan verannalla ja syötiin ässäkeksejä. Peltomaisemaa silmän kantamattomiin katsellen.

Muistan miettineeni, että tuo perunoiden istuttaminen ei varsinaisesti ollut lempihommaani. Mutta lempihommaani oli perunoiden nostaminen seuraavana kesänä. Sekä ensimmäisten varhaisperunoiden syöminen. Musta tuntuu, että mut on kasvatettu perunalla, sillä mummulan lisäksi meillä oli perunamaa myös lapsuudenkotini takapihalla. Tänä päivänäkin rakastan perunaa. Enkä vähiten sen takia, että se on monipuolinen kasvis, josta harvoin tulee hävikkiä.

Perunoita keitän aina ison kattilallisen. Usein niin ison, että jääkaapissa tervehtii parin päivän jälkeen hieman jo nuhjaantuneet perunat. Kaupallisen yhteistyön myötä Apetinan kanssa tulin jakamaan teille, miten niistä jääkaapissa nuhjaantuneista kasviksista saa taiottua herkullista ruokaa Apetina-juuston avulla. Meillä on viimeisen parin vuoden ajan otettu hävikkiruoan minimoiminen tosissaan ja ollaan päästy melko hyvään tilanteeseen jo pelkästään ruokalistan ja kauppalistan suunnittelulla sekä sen avulla, että antaa niille hävikkikasviksillekin mahdollisuuden.

Olenko ainoa, kuka pitää hävikkikasviksia jotenkin symppiksinä? Nuo vähän rupsahtaneet jääkaapin vihanneslootassa usein huomiotta jäävät saavat vastedes multa täyden huomion. Annetaan hävikkikasvisten loistaa!

Pari päivää sitten keitettyjen perunoiden lisäksi jääkaapista löytyi parhaat päivänsä jo nähneitä, grillattuja tankoparsoja sekä muutama kevätsipulin varsi, josta sai rusehtuneen ja kuivuneen ensimmäisen kerroksen kuorittua ihan kelpo hävikkiruokaa. Keitetyistä perunoista on helppo tehdä perunasalaatti, jonka kesällä voi näppärästi lämmittää grillin kautta niin halutessaan. Mutta tämä toimii loistavasti myös kylmänä perunasalaattina. Perunan joukkoon voi lisätä mitä vain kasvista, esimerkiksi nuhjaantuutta kaalia suikaloituna ja pannulla paistettuna tai hieman jo rusehtunutta kukkakaalia murusteltuna.

Käytin reseptissä Apetina Green Pesto -uutuusjuustoa, josta tulikin muuten mun tämän kesän suosikkini kertaheitolla.

(Lämmin) Peruna-parsasalaatti Apetina-juustolla

keitevätsipulia
1 pkt Apetina Green Pesto -juustoa
1 sitruunan mehu
loraus hunajaa
ripaus sormisuolaa
mustapippuria
tuoretta tilliä

1. Pienistele perunat, kevätsipuli ja tankoparsat
2. Sekoita em. aineksiin Apetina Green Pesto -juustoa, sitruunan mehu, hunaja, sormiusuola, mustapippuri ja tilli
3. Nauti joko sellaisenaan tai grillaa grillissä kymmenisen minuuttia

Otin vuosi sitten työn alle erilaisiin kasviksiin tutustumisen. Jotkut teistä taitavat muistaakin, että päätin alkaa vierailemaan siellä HeVi-osaston skrodejen kasvisten luona useammin. No siellä olen vieraillut tämän tästä, mutta täytyy myöntää, että vieläkin tuntemattomampien kasvisten kanssa käy niin, että ne jäävät jääkaapin vihanneslaatikkoon odottelemaan siksi aikaa, että ovat jo todellista hävikkiruokaa.

Nauriit ja palsternakat sekä mustajuuret ovat kuitenkin osoittautuneet erittäin käyttökelpoisiksi vielä senkin jälkeen, kun ne ovat mukavasti pehmenneet. Musta on tullut mestari tekemään kasvissosekeittoa näistä skrodeimmistakin hävikkikasviksista, jotka mukavasti lempeytyvät soseutuksessa. Joten vinkkinä teillekin – kasvissosekeitot. Joita maustamaan sopii Apetina-juusto, joka on täydellinen kaveri kasviksille!

Kesällä grilli kuumenee liki joka ilta, joten lämpimässä kesäillassa hävikkikasviksia tulee grillattua tämän tästä. Toki tavoite on, että hävikkikasviksia ei synny, mutta välillä niin pääsee käymään. Eräänä iltana mietin, mitä voitaisiin tehdä kahdesta munakoisosta, jotka tuntuivat käteen jo melko pehmeitä. Viipaloin ne, valelin öljyllä ja laitoin grilliin. Päälle mustapippuria, murusteltua Apetina-juustoa, salviaa ja ruohosipulia. Ei kuulkaas voisi olla helpompaa herkkua kesäiltaan.

Grillatut munakoisot Apetina-juustolla

2 munakoisoa
oliiviöljyä
mustapippuria
200 g Apetina Original -juustoa
salviaa
ruohosipulia

1. Leikkaa munakoison vihreä osa pois ja viipaloi munakoiso pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi
2. Grillaa munakoisoja ja sivele niiden pintaan oliiviöljyä
3. Murustele päälle Apetina-juustoa ja kierrä mustapippurimyllystä niille mustapippuria
4. Tarjoile tuoreen salvian ja ruohosipulin kanssa (muutkin yrtit käyvät)

Olen sillä silmällä katsellut meidän keittiön tasolla olevia nektariineja. Ne alkavat olla jo ehtoopuolella, joten taidanpa juhannuksena koittaa, miltä maistuisi grillatut nektariinit, joita sulostuttamaan laitan kaveriksi Apetina-juustoa. Ainakin näin etukäteen näiden kahden liitto kuulostaa taivaalliselta; makeaa ja suolaista! Toivottavasti sain tämän postauksen myötä rohkaistua teitäkin käyttämään niitä hävikkikasviksia jääkaapin uumenista. Totean täten Ahmi hävikkikasviksia -kesäteeman alkaneeksi. Olisi kiva tietää teidän vinkkejä hävikkikasvisten käyttöön :)

MUKAVAA KESKIVIIKKOA TOIVOTELLEN,

 


Kommentoi