maanantai 10. elokuun 2020

Päivääkään en vaihtaisi pois

MOIKKA IHANAT!

Tänä aamuna heräsin 45-vuotiaana. Yhtäkkiä se iskostui alitajuntaani, että mähän taidan kuulkaa olla keski-ikäinen. Sitä on jotenkin pitänyt itseään 28-vuotiaana viimeiset kymmenen vuotta. Pitää edelleen. Nuorekkaana, mikä ei toki ole numeroista kiinni. Guugletin aamulla sängyssä keski-ikäisen määritelmän 😉 Luulin, että vasta 45-vuotiaat ovat keski-ikäisiä. En tiennyt, että olen jo liki viisi vuotta ollut keski-ikäinen. Ja hei, ei ole lainkaan hassumpia olleet nämä vuodet keski-ikäisenä.

Mutta tiedättekö, että se on ihan sama, millä termillä tätä ikävaihetta kutsutaan. Jälleen kerran voin todeta näin muutamien tuntien kokemuksella eläväni 45-vuotiaana elämäni parasta aikaa. Elämänkokemusta on kertynyt niin jäätävän paljon, että paljon saa tapahtua, että vene keikahtaa ja hörppää vettä. Vene on keikkunut vuosien varrella paljonkin, mutta se kuuluu asiaan. Tässä iässä sitä osaa olla, jos ei nyt kiitollisempi kuin onnellisista tapahtumista, niin ainakin hurjan kiitollinen niistä kapuloista, joita elämä on vuosien varrella heittänyt rattaisiin. Ilman niitä en olisi niin vahva kuin nyt olen. Ilman niitä en uskaltaisi näyttää herkkyyttäni, niin kuin nyt uskallan näyttää. Ilman niitä en tietäisi, että elämä kantaa. Jos kaikki olisi aina vain auvoista, niin miten me voisimme oppia elämästä?

45-vuotiaana voin vihdosta viimein todeta, että en pelkää mitään. Olen oppinut, että elämä antaa ja elämä ottaa. On asioita, joille emme voi mitään. Niitä vastaan on turha taistella. Tai niitä on turha pelätä etukäteen. Tässä iässä sitä tunnistaa ne asiat, joihin voi itse vaikuttaa. Tietää, että asiat voi joko hyväksyä tai sitten olla hyväksymättä. Mutta jos ei jotain asiaa hyväksy ja siihen pystyy vaikuttamaan, niin hitsi vie, sen asian suhteen pitää tehdä jotain.

Meillä on mökin suihkutilassa peili, jep, josta näkyy suihkun jälkeinen habitus. Onhan se peilikuva muuttunut vuosien varrella aika melkoisesti. Sitä on…miten sen kauniisti sanoisi…ikään kuin pehmentynyt. On kertoja, että katson peilistä ja mietin itsekseni, että näinköhän olen viidennellä kuulla raskaana (en ole). Lompsin takaisin mökkiin pyyheturbaani hiusten ympärillä ja upotan käteni sipsipussiin. Eihän nyt muutama sipsi siinä viidennellä kuulla raskaana olevan mahassa paljoa näy. Sitten on niitä päiviä, että huikkaan itselleni, että hienosti sä vedät – jatka samaan malliin. Kävelen pitkospuita pitkin päämökkiin ja surautan iltasmoothiet, koska rakastan terveellistä elämää. Mä olen aina osannut nauraa itselleni ja mitä enemmän ikää tulee mittariin, niin sitä enemmän.

Ikä on tuonut mukanaan itsevarmuutta. Mä kelpaan itselleni ja se riittää. Mun ei tarvitse todistella kenellekään mitään. Mä tiedän, että kun elän ja toimin omien arvojeni mukaan, niin se riittää. Kaikkien ei tarvitse musta tykätä ja ihmiset saa olla eri mieltä mun kanssa. Mä en ole suinkaan aina oikeassa ja senkin olen oppinut hyväksymään. Tällä iällä sitä myös kunnioittaa muita ihmisiä. Erilaisuutta. Sitä on rutkasti suvaitsevaisempi kuin nuorempana. Sitä tahtoo muille vain hyvää.

Onkohan tää vain tyyntä myrskyn edellä vai voiko sitä oikeasti ihminen olla näin onnellinen vanhetessaan? 😀 Jotenkin tässä elämänvaiheessa lapset ovat parhaassa iässä, parisuhde kukoistaa ja työrintamallakin menee loistavasti. Omien kriteerieni mukaan. Tässä iässä epätäydellisyys on täydellistä. Riittävän hyvä on täydellistä. Ehkä se on se eletty elämä, joka mahdollistaa näin seesteisen olotilan juuri nyt. Tässä vaiheessa elämää se eletty elämä saa näkyä huoliryppynä silmien välissä ja naururyppyinä silmäkulmassa. Se saa näkyä välillä katseen vakavuudesta ja kuulua naurun heleydestä. Elämä on aika ihanaa. Just nyt ja tässä

IHANAA ALKANUTTA VIIKKOA,


22 Responses to “Päivääkään en vaihtaisi pois”

 1. Meri sanoo:

  Ihanasti kirjoitettu. Paljon onnea synttärisankarille💐ja iloista päivää💛
  Totta on, että ikä tuo armollisuutta itseä kohtaan, huomaa, että riittää juuri sellaisena kuin on, ei tarvitse esittää muuta kuin on, eikä yrittää miellyttää muita, tämä on vapauttavaa huomata.

  • Maria sanoo:

   Moikka Meri

   ja lämmin kiitos ❤️ Päivä on ollut ihana; kotitoimistolla, mutta koska tein eilen puolikkaan työpäivän, niin tänään on nautiskeltu lasten viimeisestä koulupäivästä ja synttäripäivästä koko perheen kera 🙂

   Todellakin, ikä on tuonut vapautta. Ajatusmaailma on muuttunut ja pelkästään parempaan suuntaan!

   Ihanaa alkanutta viikkoa ❤️

 2. Irma Orvokki sanoo:

  Ihana Maria!
  Toivon Sinulle, ” Onnea tänään, onnea vuosille tuleville. Onnea päivään jokaiseen, sykettä sydämen seutuville, iloa menoon arkiseen!”
  Irma

  • Maria sanoo:

   Hei Irma Orvokki

   ja lämmin kiitos sinulle ❤️ Olipa ihana tuo toivotusruno – otan siitä opikseni 🙂

   Mukavaa alkanutta viikkoa ❤️

 3. Miina sanoo:

  Lämpimät onnittelut Maria! 🙂 Kaunis kirjoitus.
  Eilen juuri tiirailin tuota huoliryppyä silmieni välissä että miten se on noin yhtäkkiä siihen ilmaantunut…elämä on mallillaan mutta ehkä sitä huomaamattaan rypistelee silmiään; koronauutisointia lukiessaan, odottaessaan teiniä myöhään illalla kotiin, pohtiessaan seuraavan päivän työpalaveria. Mutta se kuuluu elämään, ja vaikka tytär vitsikkäästi ehdottikin Botoxia niin taidan vaan hyväksyä lärvini sellaisena kuin se on- eletty elämä saa oikeesti näkyä.
  Ihanaa alkanutta viikkoa toivottelee,
  Miina

  • Maria sanoo:

   Moikka Miina

   ja kiitos kaunis ❤️

   Se on muuten jännä, että iän myötä sitä on tullut sallivammaksi ihan joka suhteessa. En kiellä, ettenkö itsekin olisi joskus guuglaillut Botox ja sibeliusryppy 😀 Mutta nyt ainakin tässä vaiheessa ollaan tyytyväisiä siitä, että ryppy kertoo eletystä elämästä 🙂

   Ihanaa alkanutta viikkoa sinnekin ❤️

 4. Arja Vauhkonen sanoo:

  Onnea!
  Täällä viikon päästä maanantaina sama lukema vaihtuu mittariin. Nuoruudesta olen muuttunut tooooosi paljon ja en yhtään.
  Luulin pitkään että minulla on vilkkaan temperamentti, mutta olen oppinut ettei se niin olekaan. Temperamenttini onkin itseasiassa rauhallinen ja hidaskin, kun kyseessä on muutoksiin adaptoituminen tai vaikka uuteen ihmiseen tutustuminen. Annan niissä itselleni aikaa nykyisin ja koen vähemmän stressiä.
  Kirjoita joskus blogipostaus temperamenteista, se on hauska aihe (kirjavinkkinä Keltinkagas-Järvisen teokset aiheesta). Tykkään, kun blogissasi on välillä postauksia joiden eteen olet nähnyt vaivaa ja lukenut aiheesta – siitä saa lukijana paljon ajateltavaa.

  • Maria sanoo:

   Kiitos Arja
   ja hei onnea sinnekin jo etukäteen ❤️

   Oi että, kiitos mielenkiintoisesta postausaiheesta. Meillä onkin muuten ainakin yksi Keltinkangas-Järvinen kirjahyllyssä. Sain sen aikoinaan äidiltäni lahjaksi, kun halusin tietää lasten temperamentista enemmänkin. Tähän tartun syksyn mittaan.

   Kiitos, niin ihana kuulla – mä kun tykkään tehdä myös noita asiapitoisempia postauksia 🙂

   Mukavaa alkanutta viikkoa ❤️

 5. Memmi sanoo:

  Paljon Onnea ihana sinä. Olen vuosia lukenut ja seurannut sinua ja tykkään tyylistäsi ym hyvin paljon💛 Tekstisi ja kokkailusi antavat hyvin paljon. Kiitos siitä 💛

  • Maria sanoo:

   Heippa Memmi

   ja lämmin kiitos ❤️ Kokkailun osuus muuten tulee nyt syksyllä taas lisääntymään blogissa 🙂

 6. Riina sanoo:

  Onnea ja kiitos blogistasi 💜

 7. Miikku sanoo:

  Onnea ja kiitos kun kirjoitat❤

 8. Karoliina sanoo:

  Onnea Maria🎂💕 Osaat niin taitavasti kirjoittaa, juuri niitä ajatuksia mitä itsekin on havainnut iän myötä,mutta en osaisi niitä näin hyvin sanoittaa. Kiitos blogistasi!

  • Maria sanoo:

   Kiitos kaunis Karoliina ❤️

   Ikä tuo tullessaan rauhaa ja viisautta – sekä asioiden näkemistä uudessa valossa 🙂

 9. Maaruska sanoo:

  Heij, olet kaunis ja symppis 45v!

  • Maria sanoo:

   Hejj sinä Maaruska (edelleen tuo nimimerkkisi tuo mieleeni Lapin kauniin ruskan)
   ja kiitos kaunis ❤️

 10. Maija sanoo:

  Paljon Onnea Maria! 🙂

 11. Tuuli sanoo:

  Onnittelut eilisen synttäripäivän johdosta ja ennen kaikkea siksi, että olet vasta viidennellä kuulla. 😉😂
  Itse oon sua pari vuotta vanhempi ja tässä viimeisen kymmenen vuoden aikana yrittänyt oppia hyväksymään mikä on riittävän hyvä eri elämänalueilla. Muuten olen melko tyytyväinen, paitsi kun iltaisin olen noin kahdeksannella kuulla raskaana… 😏🙄😬😮

  • Maria sanoo:

   Heippahei Tuuli

   ja kiitos kaunis ❤️
   Hihii, kyllä mullakin on iltaisin vatsa välillä kahdeksannella kuulla, joten ei huolta 😘

   Ihanaa keskiviikkoiltaa!

Kommentoi