torstai 09. huhtikuu 2020

Nostalginen pääsiäisherkku; rahkapullat

IDMOIKKIS!

Koska viimeksi olette tehneet perinteisiä rahkapullia? Mulla siitä on vierähtänyt jo pari vuotta…mikä tarkoittaa käytännössä siis ainakin viisi tai kuusi vuotta :) Tiistaina meillä herkuteltiin uunituoreilla rahkapullilla. Osa tykkäsi syödä pullansa rusinoilla, toiset ilman. Mulle käy kumpi vain. Kummalla sinä syöt?

Näiden kahvipöydän sulostuttajien myötä aloin miettimään, että pitäisi tehdä rahkapullia useammin. Liian usein ne yhdistetään pääsiäiseen, mutta kyllä meillä mummulassa niitä syötiin ympäri vuoden. Muistaakseni meillä kotona tehtiin rahkapullaa, mutta pellillinen. Eli ei pullia vaan sellainen pellin kokoinen rahkapullapiirakka. Mä teen rahkapullat(kin) aina (siis sen kerran viiteen vuoteen ;)) hiukkasen soveltaen. Tällä kertaa ohje meni näin:

Raikkaat rahkapullat

puoli pakettia hiivaa
n. 8-9 dl vehnäjauhoja
3 dl punaista maitoa
1 rkl kardemummaa
iso ripaus suolaa
vajaa desi sokeria
1 kananmuna
iiiiso loraus juoksevaa voita

Täyte
200 g vaniljarahkaa
puoli desiä kuohukermaa
-sekoita nämä ja lisää maun mukaan sokeria ja sen jälkeen
1 kananmuna
puolikkaan sitruunan mehu
-sekoita rahkakermaseokseen

-murustele hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää suola, sokeri ja kardemumma
-lisää kananmuna ja sekoita hyvin
-lisää vähitellen jauhot, hyvin vaivaten
-vaivauksen loppuosassa lorauta joukkoon juoksevaa voita
-anna kohota liinan alla noin 45 minuuttia
-pyörittele 16 pienempää tai 8 isompaa palloa
-anna taikinapallojen kohota liinan alla 20 minuuttia
-paina lasilla niiden keskelle syvennys ja voitele pullat munalla
-lisää syvennykseen täytettä
-paista 225 asteessa noin vartti

Tykkään käyttää pullataikinassa reilusti kardemummaa ja laitan kyllä ronskilla kädellä suolaakin. Taikina saa maistua kunnolla. Täytteeseen laitan yleensä tavallista rahkaa, mutta nyt mulla oli tuollainen purkki (Fit) vaniljarahkaa. Jos käytössäsi on tavallista rahkaa, niin voit korvata osan sokerista vaniljasokerilla.

Mutta nyt kuulkaas imuri laulamaan ja pölyhuiska tanssimaan. Pääsiäinen on huomattavasti mukavampi ottaa vastaan puhtaassa kodissa. Siivousrumban jälkeen pikainen pit stop johonkin kauppaan, josta saa edullisesti pääsiäiskoristeita (en löytynyt kaapeista) ja pääsiäiskukat samalla iskulla. Myös karitsaa lihatiskiltä pitkäperjantain syöminkejä varten. Ihistääkö teitä mennä maitokauppaan? Mua harmittaa ihan hirmuisesti, sillä yleensä tykkään käydä fiilistelemässä ruokahyllyjen välissä. Nyt meinaa ilma loppua kesken kauppareissun ja tulee kova kiire pois. Voi, kun päästäisiin pian normaaliin arkeen

IHANAA TORSTAITA TOIVOTELLEN,


6 Responses to “Nostalginen pääsiäisherkku; rahkapullat”

 1. Avatar Anna sanoo:

  Ei ihistä käydä kaupassa mutta vähän ihmettelen ihmisten käyttäytymistä kaupassa, esim. sitä, että jäädään juttelemaan tuttujen kanssa hyllyjen väliin. Meillä on siirrytty siihen, että mies jää odottamaan autoon (itselläni ei vielä ole ajokorttia). En halua syyllistää ketään mutta toivon, että ihmiset noudattavat suosituksia.

  Äitini leipoi rahkapullia aina pääsiäiseksi. 😍 Ovat kyllä hyviä.

  Rentouttavaa pääsiäistä ♥️

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Anna

   ja tiedätkö, että tänään oli eka kerta, kun kaupassa ei minuakaan ihistänyt. En ole juurikaan kaupoissa käynyt, mutta vaikka tänään tuon ison marketin parkkipaikka oli täynnä, niin kaupassa oli kivasti tilaa :) Ja toki sitten desinfioitiin heti kaupasta tulon jälkeen kädet ja kotona vielä pestiin saippualla.

   Rahkapullat ovat kyllä hyviä, pitää leipoa uusi satsi, kun tuo meni jo :D

   Kiitos ja ihanaa pääsiäistä sinnekin ❤️

 2. Avatar Johanna sanoo:

  Hei, voisikin leipoa rahkapullia pitkästä aikaa! Ne on niin hyviä. Ja kyllä kaupassa käynti ahdistaa, se on nykyään viikon stressaavin hetki. Käytän suumaskia ja kertakäyttöhanskoja joka kauppakäynnillä, mutta ihmettelen kyllä ihmisten käytöstä siellä, toimivat kuin ennen k-aikaa. Välillä olen tilannut ruoat kotiin, mutta pyrin jättämään ne slotit niille joille kaupassakäynti ei ole mahdollista syystä tai toisesta. Ihanaa pääsiäisenaikaa teille!

  • Maria Maria sanoo:

   Hei Johanna

   ja se on kyllä just näin, että aina rahkapullojen leipomisen jälkeen miettii, että miksei ole tullut leivottua useammin :)

   Se, mihin tänään kaupassa kiinnitin huomion oli ihmisten keski-ikä…onko todellakin niin että niin monella yli 70-vuotiaalla ei ole ketään, kuka kävisi kaupassa heidän puolestaan? Huh! Muuten kaupassa oli kyllä hyvin tilaa, vaikka parkkipaikka oli täynnä :)

   Kiitos samoin, ihanaista pääsiäisenaikaa teillekin ❤️

 3. Avatar Krisse sanoo:

  Hei! Harvoin kommentoin mutta nyt jotenkin halusin. Kauniita kuvia sinulla ja rahkapullat herkkua. Tuo karitsa vaan saa minun sydämen särkymään. Ymmärrän kulinarismin mutta minusta on hirveää että karitsoja tapetaan heidän elämäntaipaleensa alussa, jotta me ihmiset voidaan ruokahifistellä. Ei millään pahalla tämä kommentti, mutta eläinten ystävä taidat olla sinäkin. Hyvää Pääsiäistä!

  • Maria Maria sanoo:

   Hei Krisse

   ja kiitos kaunis ❤️

   Ja oikeassa olet, eläinten ystävä olen henkeen ja vereen. Sen takia meillä ollaankin oltu punalihattomalla jo toista kuukautta. Syömme karitsaa noin kerran kolmeen-neljään vuoteen. Ja kyllä, pienen piston tunnen sydämessäni joka kerta, mutta jotenkin koen, että tuo kerran kolmeen neljään vuoteen syöty suomalainen pientuottajan luomukaritsa on mielestäni kuitenkin eettisempi valinta kuin esimerkiksi Uudesta-Seelannista tuotava pääsiäislampaan liha.

   Kiitos ja oikein ihanaa pääsiäisen aikaa sinnekin ❤️

Kommentoi