sunnuntai 26. tammikuun 2020

Puhutko oikeaa rakkauden kieltä puolisollesi?

SULOISTA SUNNUNTAITA IHANAT!

Tänään(kin) olen katsellut maailmaa ja varsinkin tuota aviomiestäni vaaleanpunaisten, ruusuisten lasien läpi. Kahlannut läpi rakkauden kieliä ja tieteellisestä pohjaa aikuisten kiintymyssuhteille, varsinkin rakkaussuhteille. Se, että valitsin lopputyön aiheekseni rakkauden ei tarkoita sitä, että suhteessamme olisi jotain vialla. Vaan sitä, että haluan selvittää, voiko suhde muuttua tästä vieläkin merkityksellisemmäksi. Voiko rakkaus syventyä ja mikä tärkeintä – miten varmistaa, että ne sukat pyörii jaloissa vastedeskin.

Halusin pikaisesti tulla jakamaan teille yhden asian, jonka olen positiivisen psykologian opintojeni aikana oppinut. Nimittäin tulin kertomaan teille rakkauden viidestä kielestä. Rakkaussuhteessa kun on yleensä kyse kahden ihmisen (tai miksei useamminkin, mutta yleisimmin kahden…:D) keskinäisestä suhteesta, niin on ensiarvoisen tärkeää tunnistaa mitä rakkauden kieliä puhutte. Ties vaikka puhuisitte ihan eri kieltä ja mahdolliset ongelmat johtuisivatkin siitä.

Dr. Gary Chapman on tutkinut rakkauden kieliä ja tullut tulokseen, että usein huomioimme kumppaniamme niillä meille tärkeillä rakkauden kielillä. Tietämättä lainkaan sitä, kokeeko puolisomme juurikin nuo rakkauden kielet kaikista rakastavammiksi eleiksi. Chapman tunnistaa viisi rakkauden kieltä:

♥ rakkauden lahjat
♥ fyysinen kosketus
♥ parisuhteen laatuaika
♥ myönteiset sanat
♥ rakkauden teot

Uskon, että kaikkia näitä tasapuolisesti käyttämällä ei voi mennä vikaan, mutta jos haluaa mennä vielä syvemmälle rakkauden saloihin, niin olisi hyvä olla perillä, mitä just sun puolisosi näistä arvostaa korkeimmalle. Jos sinulle tärkeimpänä on fyysinen kosketus ja viljelet sitä myös rakkaallesi voi olla, että niin ihana kuin tuo kosketus onkin, niin hän kokisi rakastavampana eleenä vaikka myönteiset sanat. Me tehtiin molemmat testi rakkauden kielistä ja ajattelin, että se olisi hyvä tehdä vaikka puolen vuoden välein; voihan olla, että tarpeet muuttuvat elämäntilanteen mukaan.

Tiesin jo ennen testin tekemistä, mitkä ovat mulle niitä rakkaimpia ja merkityksellisimpiä rakkauden kieliä. Mitä mä pidän rakastavina eleinä. Mutta vasta sen jälkeen, kun mies teki testin tiesin varmuudella, mitä näistä kielistä mun mieheni arvostaa korkeimmalle. Mä olen sellainen kyljessä nyhjääjä ja rakastan kulkea käsi kädessä. Kunnon halia ei voita mikään. Eli mulle tuli testissä ennakko-odotusten mukaan vahvimpana fyysinen kosketus.

Vähiten meille molemmille merkitsee rakkauden lahjat. On ihan kiva saada silloin tällöin kukkia, mutta enemmän me molemmat arvostamme niitä rakkauden pieniä tekoja ja myönteisiä sanoja. Sitä, että toinen tyhjää tiskikoneen ja imuroi sillä aikaa, kun toinen on harrastuksissaan. Laatuaika meillä molemmilla meni heti kakkoseksi. Olisi ollut hyvin mielenkiintoista tehdä tämä testi lasten ollessa aivan natiaisia. Silloin tuo laatuaika kaksin (jota ei ihan niin vain järjestettykään) olisi varmaankin kiilannut kärkeen. Sellainen jakamaton aika, jolloin kännykät ovat äänettömällä, telkkarikin kenties kiinni ja kummatkin ovat aivan läsnä.

Nyt piirakka uuniin ja korttipakat esiin! Taisinkin kertoa, että saadaan parin tunnin päästä maailman parhain anoppi ja appiukko korttipeliturnaukseen. Tästä sunnuntaisesta korttipeliturnauksesta pitäisi tehdä tapa. Laittaa vaikka kalenteriin ylös kerran kuussa järjestettävä ”räväytysturnaus”. Siinä missä tämä on meille tärkeä asia, on tämä varsinkin isovanhempien ja lastenlasten kannalta tärkeää – voihan sitä soveltaa rakkauden kieliä myös ihmissuhteisiin. Uskon, että tämä rakastava teko antaa meille kaikille paljon ♥

SULOISIN SUNNUNTAITERKUIN,

PS. työpöydälläni näkyvät muut teokset, joita suosittelen ihan jokaiselle, jotka haluavat panostaa parisuhteeseensa ovat:

Pawelski-Pawelski: Happy Together
Levine-Heller: Attached.
Fredrickson: Love 2.0 (tämä pätee hyvin myös muihin ihmissuhteisiin)


2 Responses to “Puhutko oikeaa rakkauden kieltä puolisollesi?”

 1. Ella sanoo:

  Kaikella lämmöllä, onko tämä tyyli tuoda lapset ja mies valtaisalla volyymilla blogiin ihan loppuun asti mietitty?❤
  Luottamus puolisoon on maailman paras asia, mutta silti. Harkinta on tervettä myös. 😉
  Toki jos mies ja tyttäret itse haluavat olla esillä näin paljon, sittenhän kaikki on enemmän kuin ok. 🥰

  • Maria sanoo:

   Hei Ella,

   kiitos huolenpidostasi, asia on asianosaisten kohdalta kunnossa ❤️

   En oikein saanut kiinni tuosta luottamuslauseestasi, mutta et ehkä kohdistanut sitä nimenomaan tähän postaukseen 🙂

   Mukavaa alkanutta viikkoa!

Kommentoi