torstai 02. tammikuun 2020

Ajatuksen voimalla

MOIKKAMOI!

Niin vain lähti arki rytinällä käyntiin; tiesin että nämä kaksi ekaa päivää tulevat olemaan töissä kiireisiä, mutta sen oman vuodevaihdelistani lisäksi tuli vielä monta muuta muuttujaa kuvioihin, jotka kaipasivat toimenpiteitä. Mä tiedän, että olen ehkä vähän omituislaatuinen ihminen, kun rakastan sitä, että on paljon töitä. En tykkää yhtään töissä pyöritellä peukaloita. Vapaa-ajalla osaan kyllä tarvittaessa tehdä sitäkin. Aamulla kellon soittaessa kuudelta päätin, että jatkossakin pyrin menemään ysin maissa iltaisin sänkyyn. Tuollaiset vajaan yhdeksän tunnin yöunet arjessa ovat aivan luksusta.

Arjen aloitukseen liittyy usein hyvinkin negatiivissävytteistä keskustelua, puhinaa ja seuraavan loman odottelua. Tänään koiran kanssa aamulenkillä ollessani mietin, kuinka paljon oma ajattelutapamme ja varsinkin se, mitä päästämme suustamme ulos vaikuttaa elämänlaatuumme. Kun puemme ajatuksemme sanoiksi, tuntuu että ne vahvistuvat entisestään.

”Voi vitsi, taas ne työt alkoi. Koska on seuraava loma? Hommaakin on ihan rutosti.” Kuulostaako tutulta? 🙂 Miltä arjen aloitus näyttäisi, jos ajattelisimme ja juttelisimme työkaverille näin: ”Jes, arki alkoi. Tosi kiva, sillä tulihan tuossa lomailtua. Onni on työpaikka, minne mennä. Tosi kiva nähdä teitä työkavereitakin.”

Tai jos työkaveri kysyy sulta, miten loma meni, niin vastaatko negatiivissävytteisesti  ”Nooo, vähän liian nopsaa ja nyt väsyttää.” vai ”Kiitos, kivasti meni. Teki tehtävänsä!” Toki tähän vastaukseen vaikuttaa aika paljon se, miten joulun vapaat käytti. Mun mielestä loman tarkoitus on pitää itsestään huolta niin, että palautuu riittävästi ennen arjen aloitusta.

Mä huomaan, että ainakin omalla kohdallani jo se pienikin ajattelutavan muutos vaikuttaa ihan älyttömästi mielialaan ja siihen, miten päiväni rullaavat. Jos heti aamulla miettii, että ”plaah – töihin”, niin ei varmasti tule hyvä päivä. Ja sitten kun miettii vielä sitä kuinka monta työtöntä tuolla olisi valmiina tulossa töihin hypyn kengässä, jos vain jostain työpaikan saisi, niin hieman jopa hävettää silloin erittäin harvoin kun noin ajattelen. Joten pikkuinen perspektiivin viilaus on kohdillaan, jos oman työn ympärillä pyörii hirmuisesti negatiivisia ajatuksia.

Uudenvuoden ympärille liittyy paljon sellaisia lupauksia, joiden avulla yritämme kohentaa omaa hyvinvointiamme. Tässäkin ajattelun voima on mun mielestä ihan avainasemassa. ”Mä en ikinä pystyisi oleen ilman karkkia noin pitkään, vaikka haluaisin.” eräs tuttava sanoi, kun kerroin sokerittomastani. Kun uskoo ja luottaa siihen, että pystyy, niin ihan varmasti pystyy. Jos vain haluaa. ”Hei mä pystyn tähän, tsemppipeukalot mulle”. Ja vielä hymiö perään. Pahinta on lannistaa itseään ajattelun tasolla. Ihan hyvä on harjoittaa joka päivä pientä pep talkia itse itselleen – rohkaista itseään siihen, mihin on ryhtynyt.

Toki välillä tulee takapakkia ja vaikeita päiviä itse kullekin, mutta avainasemassa silloinkin on ajattelun voima. Miten päästä yli vaikeista ajoista? Ei ainakaan siten, että niihin jää vellomaan, vaan katsomalla tulevaisuuteen ja ajattelemalla, että tästäkin selvitään 

TORSTAITERKUIN,

PS. vielä mennään kuvien suhteen lumisissa maisemissa. Ei sillä, kyllä tänään lähetin veljen perheelle kuvan työpaikan pihasta, kun meilläkin oli maa valkoisena. Sellaisen metri x metri kokoisen alueen, johon aura oli joskus hyvinä aikoina lanannut lumet ;D

 


4 Responses to “Ajatuksen voimalla”

  1. H sanoo:

    Itselläni oli nyt loman jälkeen fiilis, että en vaan millään jaksaisi palata töihin.
    En viitsi siitä syyttää itseäni, ei se taida olla asennejuttu. Vaan koen se niin, että kehoni ja mieleni kertovat, etten ole palautunut riittävästi lomapäivinäkään,lomapäiviä ei vaan ollut tähän saumaan tarpeeksi montaa. Loman vietin sillä ajatuksella, että nukutaan, ulkoillaan ja nautiskellaan. Eli ei siinä lomanvietossakaan olleet peruspalikat pielessä.
    Välillä näin.
    Asennetta toki tarvitaan nytkin, kun tosiasia on tämä, niin asenteella pitää päästä eteen päin.
    Itselläni on ollut työpaikan vaihdosten myötä lomia auttamatta liian vähän, lomat on aina palaneet, eikä palkatontakaan voi kovin paljoa ottaa. Samalla on opeteltu uusia töitä ja kokonaisia työaloja. Toki on tässä menty siis kohinalla eteen päinkin. Ja työstäni pidän kyllä. Vaihdoin aikuisena alaa…
    Mutta vähän kyllä kirpaisi tekstisi. Olisipa vaan lomaa… 😉

    • Maria sanoo:

      Heippa H

      ja voi kuinka kurja kuulla, että siellä ei ole ehditty lomailemaan tarpeeksi 🙁 Mutta ihan täydelliseltä on kuulostanut lomanviettosi eli nautiskelu, nukkuminen ja ulkoileminen.
      Sulla on ollut kyllä vipinää töiden suhteen, mutta toivottavasti nyt alkaa kertymään lomapäiviä vielä enemmän ❤️

      Mulla oli joskus vaihe, että en osannut yrittäjänä palautua lomalla. Olin 24/7 työmoodissa lomillakin, vaikka niitä ns. lomapäiviä vietinkin. Silloin tajusin, että mun täytyy opetella palautumaan myös arjen keskellä eikä odottaa aina lomaa, jolloin yrittäisin palautua. Mä koin tosi hankalana aiemmin palautua arjessa, mutta aloin tekemään mindfullnes-harjoituksia ja pilatesta. Ne on auttaneet ihan älyttömästi.

      Voih, mutta hei toivottavasti sinullakin on pitkä viikonloppu edessä?

      Oikein paljon tsemppiä sinne arkeen ❤️

  2. Kaura sanoo:

    Hyvää Uutta Vuotta! 🙂

    • Maria sanoo:

      Heippa Kaura

      ja kiitos, Ihanaa Uutta Vuotta sinnekin ❤️

      Perjantaiterkuin, Maria 🙂

Kommentoi