lauantai 13. heinäkuu 2019

5 x mielen päällä just nyt

HELLOU IHANAT

ja terkkuja saaresta! :) Takana reippaanlaiset yöunet ja silti meinaa vähän väsyttää. Eilen suru vei voimia; surin rakkaiden ystävien puolesta. Syvältä sydämestä sattui toisten kohtaaman surun edessä. Tänään on jo taas helpompi hengittää. Aurinko pääsee välillä porottamaan pilvien välistä todella kuumasti. Sitten taas pilvisellä kelillä pohjoistuuli tuo niin hyytävää ilmaa, että ellei olisi ollut työn touhussa ulkona, olisi voinut tulla kylmä.

Reilu kolme tuntia siihen meni, kun kaadettiin miehen ja appiukon kanssa kahdeksan puuta, oksittiin ne ja surautettiin rungot metrin pätkiksi. Puusavottaa siis on tiedossa tänä kesänä. Polttopuita seuraaville kesille. Tuossa oksia saunan taakse rahdatessani tuli mietittyä sitä sun tätä. Syvällistä ja ei syvällistä. 

♥ Kuinka tärkeää onkaan, että on hyvässä kunnossa. Olen niin monta kertaa funtsinut ääneenkin sitä, että lupaus ”Laitan itseni sitten kuntoon, kun…a) lapset ovat isompia b) olen eläkkeellä c) jne…” on täyttä huttua. Mikset laittaisi itseäsi kuntoon jo nyt? Ei ensi vuoden alusta tai kesälomien jälkeen. Vaan aloittaisi nyt. Tuota appiukkoa, hieman yli 70 v, katsellessani mietin, kuinka mieletön rikkaus hyvä peruskunto on. Se, että jaksaa tulevaisuudessa itsekin touhuta (mahdollisten) lastenlasten kanssa ja jaksaa tehdä mökillä askareita ei ole itsestäänselvyys.

♥ Kuinka rakastankaan kalliomaisemaa. Kirkasta vettä ja hiekkapohjaa järvessä. Vettä auringon kimmeltäessä sen pinnalla. Pilvisellä kelillä veden tummaa syvyyttä. Voisin tuijotella veden liikkeitä yhtälailla kuin voisin tuijotella elävää tulta. Tekee pääkopalle hyvää, meditaatiota tavallaan.

♥ Kuinka ihmeessä mummo saa lättyihin tuollaiset rapeat pitsireunat. Ei onnistu mulla. Ei ole ikinä onnistunut :D Ehkä teen lätyistä liian paksuja? Seuraavan kerran pitää mennä katsomaan paistoprosessia, että miten tuo homma hoidetaan.

♥ Kuinka pitkä aika kymmenen minuuttia on. Ainakin silloin kun se kuluu pizzataikinan sitkon vaivaamiseen. Minuutit ma-te-li-vat etanan lailla. Olkapää meinasi jo sanoa poks ja hauis oli hapoilla. Tänään testataan illalla Oonin pitsauunia. Saas nähdä miten käy…tiistaina pitsat levahtivat pizzakivelle ja tänään ensimmäisenä oli kiven tulikuumaksi polttaminen ja mozzarellajämien irroittaminen kivestä ;)

♥ Kuinka oikeassa iskä aikoinaan olikaan pudistellessaan päätään mun salijäsenyysmaksujen kanssa. ”Tuu Orivedelle mun kans mettätöihin, siinä sulle kuntosalia kerrakseen.” Hyötyliikunta on the best. Tänään hikinoro valui selkärankaa pitkin ja kumpparin askel tuntui pakaroissa asti metsässä. Samalla mietin entisaikojen ihmisiä (heh, en luolamiehiä vaan ihan niitä omien vanhempieni ikäisiä); kuinka paljon enemmän ruumiillista työtä he ovat tottuneet tekemään kuin meidän sukupolvi. Puhumattakaan meidän lapsistamme. Aloin jopa miettimään sitä, että jos liikkuvuus/hyötyliikunnan osuus vähenee tulevaisuudessa, niin miten käy eliniänodotusten? Vaikka lääketiede kehittyy, niin ihmiskeho varmasti rapistuu. Ilo silmille oli nuo neljä neitosta, jotka kykkivät tuolla mustikkamättäillä :)

Nyt lauantai jatkuu leppoisasti mökillä; mummo pelaa neljän tytön kanssa räväytystä, miehet katselevat aika-ajoja ja koira nukkuu tuossa mun vieressä. Kommentteihin vastaamisen jälkeen taidan itsekin laittaa silmät hetkeksi kiinni. Luoda samalla strategiaa, miten ihmeessä me saadaan ne pitsat paistettua ehjinä…ehkä avain onneen on tarpeeksi kuuma pitsakivi. Taikinasta se ei tällä kertaa toivottavasti jää kiinni ;)

LEPPOISAA LAUANTAITA,


4 Responses to “5 x mielen päällä just nyt”

 1. Riina sanoo:

  2×havainto: pizzakiven pitää olla kunnolla kuuma ja taikinan ja kiven välissä vehnäjauhoa :)

  Mukavaa mökkeilyä, terkut Lapin-vaelluksilta!

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Riina

   ja hei kiitos havainnoista; tuo piti niin paikkansa :D Tiistaina meillä tuli kyllä sellaisia löllösiä pitsoja, kun kivi ei ollut tarpeeksi kuuma. Eilen onneksi maltettiin odottaa kiven kuumumista kunnolla. Ja hei juu tuo vehnäjauhotus…sitä ei voi olla liikaa :)

   Voi kiitos ja ihanaa Lappia sinne ♥♥♥

 2. Rida sanoo:

  Niin totta tuo että hyötyliikunta on jäänyt itselläkin niin vähiin saatika nuoremmalle sukupolvelle: kuinka ihana tunne tavallaan kun jäsenet huutavat hoosiannaa ruumiillisesta työstä ja miten hyvin nukkuu sen jälkeen

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Rida

   ja se on kyllä totta, että itsekin välillä havahtuu tuohon hyötyliikunnan puutteeseen. Mutta sitten, kun tekee ruumiillista työtä kroppa kiittää. Vaikka tänään onkin lihakset olleen hiukkasen arkoina :)

   Ihanaa sunnuntai-iltaa ♥

Kommentoi