maanantai 03. kesäkuun 2019

Yrttimaan antia

HEIPSUN IHANAT!

Tänä maanantaina valtakunnassa on kaikki niin kovin hyvin; nuhasta muistuttaa enää rikkinäiset nenänpielet, poskipäiden jomotus talttui vain yhdellä särkylääkkeellä ja saariston lapsi palasi parin yön jälkeen kotiin täynnä saaristolaisilman antamaa energiaa. Myös se toissayön teltassa valvonut kullannuppu oli saanut levolliset yöunet alleen ekaan varsinaiseen lomapäivään lähdettäessä. Alles gut!

Viime viikolla juttelin fyssarini kanssa yrteistä ja hän sanoi, että kuivaa yrttejä. Sillä yrtit tuottavat satoa juuresta lähtien lisää, kun niitä leikkelee. Enpäs tätä tiennyt. Nyt on mäkimeirami, piparminttu, timjami ja rosmariini osin leikelty ja hei, niin vain sieltä juuresta pukkaa uutta versoa. Kuivatan yrtit ja jahka ovat kuivanneet otan niiden lehdet pieniin lasipurkkeihin säilöön. Rakastan tätä tunnetta, kun saa hyödynnettyä oman maan antimia. 

Sormisuolan sekaan ripsottelin pikkuisen timjamia ja taisi sinne muutama syreeninkin kukka mennä. Tuo timjami tuoksuu todella voimakkaalle (kuten kaikki muutkin takapihan yrtit), joten tämä on vasta ensikokeilu, että kuinka paljon tuoretta yrttiä tarvitsee, jotta suolaan tulee makua. Loput timjamit pääsivät nippuun alassuin roikkumaan. Samoin kävi myös muille yrttikavereilleen. Täytyy myöntää, että ikinä en ole tietoisesti ainakaan, käyttänyt mäkimeiramia mihinkään. Mihin te käyttäisitte mäkimeiramia? Sen verran sitä tuossa maistelin, että ehkä liharuokiin olisi oiva mauste. Vai olenko ihan hakoteillä?

Piparminttu on aivan äärettömän voimakkaan makuinen myös. Siitä tekisi mieleni tehdä jonkin sortin sorbettia. Ei välttämättä kuivatusta mintusta, mutta tuoreesta mintusta. Pari mintun lehteä tuo myös smoothieen ihanan raikkaan fiiliksen. Rosmariini on näistä ehkä tutuin kaveri. Sitä käytän ruoanlaitossa paljon; keitoissa ja suolaisissa leivonnaisissa.

Nyt nuo yrtit roikkuvat keittiön seinävalaisimesta alassuin. Kuivamista odotellessa. Saas nähdä, miten luvatut helteet vaikuttavat kuivamisprosessiin…vai pitäisikö suosiolla laittaa yön yli uuniin matalalle lämmölle. Oppia ikä kaikki. Tekemällä oppii. Näitä vanhoja, mutta ah niin päteviä sanontoja rakastan myös 😉 Kuten kerrottua, niin tänään on niin kovin helppo rakastaa. Aurinko paistaa ja hellejakso on edessä. Vielä kun löytäisi jostain kaapin perältä työkelpoisia hellevaatteita!

OIKEIN IHANAA ALKANUTTA VIIKKOA TOIVOTELLEN,


16 Responses to “Yrttimaan antia”

  1. Sanna sanoo:

    Yrtit on ihania!Niitä minäkin kuivattelen ja yksi suosikkini on vanha,perinteinen perenna lipstikka.Mainio mauste patoihin,liharuokiin ja keittoihin.Korvaa lihaliemikuution ja sitä kuutiot myös sisältää:)eikä tarvii suolaa niin paljon.Valkosipulit kasvatetaan myös itse ja niitä menee meillä paljon.Ah sitä tuoksua kun syksyllä nostetaan.Ruoho ja salaattisipulia laitan myös jokaruokaan lähes:)

    • Maria sanoo:

      Moikka Sanna!

      Hei miten mä olen unohtanut koko lipstikan…kiitos muistutuksesta 🙂

      Oijoi ja valkosipulit – nam! Vein tästä pihasta iskän Irgutskista tuomat valkosipulit pois piharempan tieltä veljen perheen pihaan, pitääkin käydä hakemassa sieltä niitä takaisin!

      Kesä on kyllä ihmisen parasta aikaa, jos yrteistä tykkää 🙂

      Ihanaa viikkoa ♥

      • Sanna sanoo:

        Piti vielä sanoman,että lipstikan maku on vahvempi kuivana.Kuivatan nipuissa,murskaan ja pussitan.Käytän sitten talvella:)Lipstikka hyvää myös tuoreena ja sopii myös kalan kanssa!oikeastaan ihan kaiken kanssa,myös salaateissa.siitä voi käyttää kaikki osat,myös varret:)ja lisäksi kasvaa komea,iso puska.Minulla n.metrin korkuinen:)

        • Maria sanoo:

          Hei kiitos Sanna vinkeistä ♥

          Veljen vaimo just eilen laittoi viestiä (luettuaan meidän kommentteja :D), että heillä on tarjolla lipstikkaa. Juurikin isona puskana. Täytyykin käydä siellä lipstikkamarkkinoilla 😉

          Ihanaa tiistaita ♥

  2. Anna sanoo:

    Hei Maria!

    Minä olen myös suuri yrttien ystävä. Ihaninta on taittaa omasta puskasta makuja ruokaan tai vaikka aamupalaleivän päälle. Ajattelin tämän kesän sadosta tehdä ensimmäistä kertaa yrttisuolaa.

    Joskus luin, että yrtit kannattaisi laittaa tuoreena pakastimeen jolloin niiden maku säilyy parhaiten. Eli ei kannattaisi kuivata. Mene ja tiedä, mikä sitten olisi paras vaihtoehto.

    Minun suosikkiyrtti on myös Lipstikka. Uskon, että sinunkin keittiössäsi oisi sille käyttöä 🙂

    Mukavaa ja aurinkoista kesää!

    Anna

    • Maria sanoo:

      Heippa Anna

      ja kyllä, aamupalaleivän päälle olen myös hakenut takapihalta jo korianteria – ihan parasta 🙂

      Hei kiitos vinkistä, veljen vaimo myös tuon tuoreena pakastamisen puolesta mulle tänään puhui! Sitä täytyy kokeilla myös.

      Ja juu, miten keväällä unohdin koko lipstikan? 😀 Täytyykin katsoa ehtiikö sitä vielä kylvää 🙂

      Kiitos ja ihanaa kesää sinnekin ♥

  3. Marja sanoo:

    Heips, ookko varma että tuossa kuvassa jossa on syreeninkukka, on orehganoa eikä timjamia?

    • Maria sanoo:

      Moi Marja

      ja kiitos, sen verran on vielä näemmä flunssa päällä, että ajattelee yhtä ja kirjoittaa toista. Se on nimenomaan timjamia eikä oreganoa…mistähän tuon oreganon keksin 😀

      Nyt korjattu!

      Kiitos ♥

  4. H sanoo:

    Eikös mäkimeirami ole sama kuin timjami? Minunkin yrttisuosikkini on lipstikka. Sitä meillä on mökilläkin tupsu. Talvehtii yleensä hyvin ja maku on tosiaan saman tyylinen kuin liemikuutiossa. Ihan paras liemimauste keittoon kuin keittoon sekä lihaisiin että kasviskeittoihin. Ja mikä parasta, saa soppaa ilman e-koodeja.
    Kuivatan yleensä lipstikkaa talveksi.
    Rosmariini on kyllä ihana myös ja juuri tuo mäkimeirami. Villimintusta keittelee marokkolaisteet ja ruohosipuli vaan nyt on klassikko…

    • Maria sanoo:

      Heippa H

      ja hei ihanaa, kun te lukijat olette niin valveutuneita – kiitos siitä ♥ Mietinkin, että jotain tuttua tuossa mäkimeiramin maussa oli!

      Ja kiitos, lipstikka unohtui kevään tuoksinnassa multa kokonaan…täytyy ehdottomasti istuttaa sitä. Viimeistään ensi vuonna 🙂

      Kiitos vielä vinkeistä – marokkolaistee varsinkin kuulostaa näin vielä vähän flunssaisena taivaalliselle ♥

  5. H sanoo:

    Ja itse olen kuivannut yrtit roikottamalla saunassa(ei lämmitetyssä), kun ymmärtääkseni ne pitäisi kuivattaa pimeässä…Kai tähänkin on eri koulukuntia. Niin kuin kaikkeen. Sitten murustelin ne kuivaan ja puhtaaseen lasipurkkiin. Lipstikat laitoin purkkiin lehtinä, niin kuin laakerinlehdet.
    Yksi kesä kuivatin lauteilla nokkosta.Niistä tuli hyvät letut, talvellakin syötiin vielä. Sanoin lapsille, että kostetaan nokkosille ja syödään ne 😉

    • Maria sanoo:

      Ihana nokkoskosto 😀 Aivan mahtava!

      Nokkosia meillä riittää orapihlaja-aidan juurella riesaksi asti…ehkä mekin kostetaan niille 😉

      Ja hei kiitti kuivatusvinkistä ♥ Meillä on saunassa ikkuna, mutta varmasti pimeä varasto ajaa saman asian!

  6. H sanoo:

    Piti vielä palata korjaamaan, että mäkimeirami on oregano 🙂

    • Maria sanoo:

      Moikka H,

      ja hei kiitos tiedosta – mäkimeirami luki siemenpussissa…sen takia tuo maku oli niin tuttu! Mutta ei kuitenkaan näytä sellaiselta kuin kaupasta joskus ostamani tuoreoregano. On isompi lehtinen. Onkohan näissäkin jotain ”rotuvivahteita”?

      Kiitos ♥
      PS. Palaan vielä muihin kommentteihinne myöhemmin tänään 🙂

  7. Kaura sanoo:

    Wautsi! Ihanaa, että saa omasta pihasta yrttejä. Kivaa viikkoa! 🙂

    • Maria sanoo:

      Moikka Kaura,

      ja hei kyllä! 🙂 Olihan meillä takapiha edellisessäkin asunnossa, mutta en tiedä mistä tämä yrtti/puutarhainnostus heräsi vasta tähän kotiin muutettuamme!

      Kiitti ja ihanaa viikkoa sinnekin ♥

Kommentoi