keskiviikko 08. toukokuun 2019

Järkipuhetta minulta minulle

”Emme voi missään nimessä ottaa reissua kesäkuulle, kun olemme lähdössä reissuun heinäkuussakin.”
Jos sinulla on mahdollisuus jatkaa viime vuonna alkanutta perinnettä tyttöjen reissusta, niin miksi et sitä tekisi. Äiti-tytärlaatuaika on niin tärkeää. Mieti muistoja tytöille. Muistoja itsellesi.

”Mitä muutkin ajattelevat?”
Mistä lähtien olet miettinyt, mitä muut ajattelevat. Koska et halua olla välinpitämätön. Haluat olla vastuullisempi vanhempi, vastuullisempi kuluttaja ja vastuullisempi ympäristön suhteen. Mutta toimit arjessa muuten niin vastuullisesti, että välillä on vara höllätä.

”Todennäköisesti en tule kestämään eroa Tobysta.”
Kyllähän sinä kestät ja mieti, perheen miehille (sille karvaiselle ja vähemmän karvaiselle) laatuaikaa keskenään viikko! Eikös olisikin mahtavaa?

”Siellä on kyllä kesäkuussa jo varmastikin liian kuuma. Mummukin pyörtyi aikoinaan juuri Kreetalla Agios Nikolaoksen reissullaan, kun oli niin kuuma.”
Täh?! Sinä rakastat aurinkoa ja rakastat lämpöä. Go for it girl!

”Hei laitankin summan säästöön, saamme tuolla summalla jo rempattua mökkikeittiön. Tai laittaa pihaa.”
Mikä vika teidän mökkikeittiössä on? Sehän on ihana tuollaisenaan. Mieti, kummasta on pidempiaikaista hyötyä ja nautintoa. Ei, en tarkoita vaan sulle vaan noille ihanille lapsille. Pihan istutukset on nyt valmiit, joten nyt vaan nautitte niistä. Mikäli pysyvät hengissä.

”Eihän siitä nyt mitään tule, jos meidän lapsetkin oppivat koko ajan reissaamaan!”
Höpöhöpö, mieti asia niin, että jos kerta siihen on mahdollisuus, niin miksikäs ei. Ympäristöhaitat? Kompensoitte lennot, jatkatte kasvisruokapäivillä ja pyöräilette kauppaan. Pienillä teoilla on pitkässä mittakaavassa iso merkitys. Lapsilla ei välttämättä ole aikuisina mahdollisuus nähdä maailmaa, niin miksi ette näyttäisi sitä nyt. Sitäpaitsi Kreikassa eivät ole vielä olleetkaan. Ja kohtahan nuo muuttavat pois kotoa eikä enää halua reissata sun kanssasi.

”…jos meillä on siihen mahdollisuus, niin miksikäs ei?”
Juuri näin, oikein ajateltu. Hyvä sinä!

Kuten näette, struggle is real. Ei ole oikein, että olen tartuttanut matkustusgeenit lapsilleni. Ei ole oikein, että edes vihjasin suorista lennoista Tampereelta Kreetan lämpöön. Eikä sekään ole oikein, että jätin erään matkatoimiston sivut auki läppärilleni. Olisi ihanaa, että joku sanoisi nyt, että ette mene. Mutta toisaalta, enkö saisi nauttia työni tuloksista. Kompensoida myös tytöille hieman niitä pitkiä iltoja, kun olen istunut tietokoneen äärellä. Ruokailuhetkiä, kun ruokaan ei ole saanut koskea, ennen kuin olen kuvannut sen. Antaa palkkiota ja tunnustusta hyvin tehdystä koulutyöstä. Siitä, kun toimivat aina kuvausassarinani niinä kertoina, kun en jaksa ottaa kameran jalustaa esille.

Onneksi mies tulee ensi yönä reissusta, niin saadaan järjen ääni tähän touhuun :D Eilen illalla siskonpedissä läppäri edessä maatessamme meinasin jo ostaa matkat. Viime hetkellä suljin läppärin kannen ja päätin, että nukutaan vielä yön yli. Tänä aamuna heräsin levottomana. Ei himskatti, miksi mulle on periytynyt iskältä nämä matkageenit? 

KESKIVIIKKOTERKUIN,

PS. kaverin puolesta kyselen; onko kokemuksia Kreetan Plataniaksesta?


34 Responses to “Järkipuhetta minulta minulle”

 1. Avatar mirvaannamarian sanoo:

  No tottakai meette!! <3 Teidän tytöt muistaa kahdenkymmenen vuoden päästä just ne reissut äidin kanssa, ei mökkikeittiötä eikä laitettua pihaa! Vielä kun ne suostuu lähtemään sun kaa ;)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Mirva

   ja hei mä niin tiesin, että sä oot meidän reissun kannalla ♥
   Just näin, nyt kun esikoinenkin on jo 14 v. niin ei mene montaakaan vuotta, kun jää mieluummin kotiin :)

 2. Avatar Rita sanoo:

  Ilman muuta menette jos mahdollisuus siihen on :)

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Rita!

   Hei kiitos komppauksesta ♥ Mä olen samoilla linjoilla, mutta silti on joku mikä kolkuttaa tuolla takaraivossa…saiskohan sen kolkutuksen jotenkin hiljennettyä? :D

 3. Avatar Minna sanoo:

  Reissu olisi varmasti ainutlaatuinen ja jos on mahdollista priorisoida matkustamista, miksipä ei? Uskon myös, että kannattaa elää hetkessä ja tehdä asioita tänään, eikä sitten joskus, kun ei sitä oikeaa hetkeä sitten välttämättä myöhemmin tulekaan.

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Minna!

   Juurikin puit sanoiksi mun ajatukset; elämästä kun ei koskaan tiedä, niin parempi elää silloin kuin voi ♥ Huh, mutta jokin silti pidättelee :)

 4. Avatar Johanna V sanoo:

  Hei, just parasta! Sen kun meette vaan ja nautitte. Mun 20 V tytär asuu jo omillaan ja oltiin just kahdestaan Palmassa vajaa viikko – noilla reissuilla luodaan pohjaa myös pidemmälle ja osaavat sitten nuorina aikuisina reissata yksikseen tai kavereitten kanssa, ei jää sormi suuhun. Kivaa loppuviikkoa ja liput tilaukseen. :)

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsan Johanna,

   näin mäkin ajattelen, että teen tavallaan myös palveluksen näyttämällä maailmaa lapsille. Se on sijoitus lasten tulevaisuuteen ♥

   Kiitos, katsotaan rohkeneeko tilata ;)

 5. Avatar Elma sanoo:

  Hei!

  Oon tästä varmaan jo aiemminkin kommentoinut. Nimittäin ilmastoahdistusta poen ja vakavaa. Mutta samaan aikaan on päällä jatkuva matkakuume. Kumpi voittaa?
  No mun mielestä tässä nykyisessä maailmantilanteessa on ihan pakko järjen voittaa, eli sen ilmastoahdistuksen. Ei vaan voida jatkaa samaa elämäntyyliä, kuin ennenkin. Ei vaan voida tuhota tätä palloa ihan tietoisesti, ja sitä huvilennot ovat. Ja vaan sen takia, että ollaan totuttu matkustamaan lomalla etelän lämpöön, matkustusgeeni eli mielihyväperiaatteella toimiminen. Ei voida enää ajatella, että jos on mahdollista, niin miksikäs ei. Niin mahdollista huvilennot on ehkä kukkarolle, mutta ei tälle pallolle. Aika paljon pitää kasvisruokaa syödä ja pyöräillä, että saa vuoden sisään useamman lennetyn lentomatkan kompensoitua. Muistaakseni olitte juuri Thaimaassa, heinäkuussakin vielä reissu ja kesäkuuhunkin pitäisi lentomatka mahduttaa. Eikö mikään riitä?

  Mä luulen, että lapsiasi voisi 20 vuoden kuluttua ilahduttaa enemmän elinkelpoinen ympäristö jokaisena elinpäivänään ja vielä heidänkin lastensa elinpäivinä. Ja vois olla ihan kasvattavaa kiittää ja palkita lapsiaan luontoa tuhoamatta. Antamalla heille malli, että vaikka kuinka kaikkea tahtoo ja varaakin olisi, voi tehdä järkeviä valintoja ja ajatella hiukan oman navan ulkopuolellekin.

  Näiden ajatuksien kanssa painin itsekin. Olemme päättäneet roimasti vähentää lentomatkailua. Aikaisemmat 3-5 reissua vuodessa kutistuvat yhteen reissuun ja sekään ei saa olla kaukolento. Keskitymme enemmän omaan lähiympäristöön ja tähän kauniiseen, rakkaaseen, vielä suht puhtaaseen Suomeemme.

  Toivottavasti en loukkaa kirjoituksellani. Hieman hämmentyneenä luin pohdintaasi. Se ei vaikuttanut sen Marian kirjoittamalta, jona olen sinua pitänyt. Olen pitänyt sinua vastuullisena aikuisena ja hyvänä kasvattajana. Olet hyvä kirjoittaja; kokeile jos kirjoittaisit lapsillesi kiitoskirjeen kaikesta siitä, mistä ajattelit heidät ulkomaanmatkalla palkita. Uskon, että nuori, ajatteleva ihminen kyllä ymmärtää perustellun järkivalinnan.

  – Elma –

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Elma

   ja hei et todellakaan loukannut ♥ Asiaa joka sana. Mutta, kuten olen kertonut niin matkustaminen on minulle niitä elämän pieniä suuria iloja, joista en ole valmis luopumaan. Luonto on itselleni myös erittäin rakas enkä voi väittää, etteikö sen tulevaisuus huolestuttaisi. Ehkä siitä tuo pieni takaraivossa kolkuttava ääni.

   Hiilijalanjälkeni on Sitran elämäntapatestin mukaan näillä kulutustottumuksilla 6500 kg CO2e, vaikka lentotunteja on kertynyt se yli 30 tuntia vuodessa. Vaikka lentopäästöjen osuus maailman tasolla on 2%, niin itselläni se on suurin maapalloa kuormittava tekijä. Enkä nyt halua puolustella valintojani mitenkään, mutta olen nähnyt mitä elämässä saattaa tapahtua. Ihan tuosta vain. Joten jos minulla on mahdollisuus näyttää lapsilleni maailmaa, viettää samalla laatuaikaa ja opettaa heitä tulemaan toimeen globaalissa maailmassa, niin olen päättänyt sen tehdä ilman syyllisyyttä ♥

   Vastaavasti olen opettanut heille (ja he minulle!) vastuullista kuluttamista…esim. kuinka paljon ostamistamme tuotteista rahdataan lentoteitse Suomeen ja mikä olisi vaihtoehtoinen, ekologisempi valinta? Viime aikoina olen näistä asioista ottanut selvää ja toukokuun aikana onkin tulossa postausta niistä pienistä teoista (joita oikeasti on kertynyt jo paljon), joilla kompensoin rahallisen lentokompensaation lisäksi matkustelemista.

   Koenko ilmastoahdistusta? Todellakin koen. Jopa siinä määrin, että omien kulutustottumuksien lisäksi myös töissä olemme ottaneet ryhtiliikkeen ja lanseeranneet esimerkiksi ekologisemman maalisarjan.

   Mielestäni rakkaus matkusteluun ei tee minusta huonompaa kasvattajaa. Hyvä idea tuo kiitoskirje, kiitos siitä :) ♥

   • Avatar Sanni sanoo:

    Hei, kiinnostaa miten hiilijalanjälkesi koostuu? Käsittääkseni olette paljon autoileva perhe, lapset autolla kouluun ym. Teillä taitaa perheessä olla kaksi autoa? Käytättekö juurikaan julkista liikennettä? Asutte isossa vanhahkossa omakotitalossa, teillä on lemmikkieläin ja kaksi mökkiä. Matkustatte todella paljon. Vaikka olette kenties vähentäneet lihansyöntiä, taitaa liha ym välillä maistua. Harrastat heräteostoksia, ainakin puutarhaan viime aikoina tullut vaikka mitä.

    Nyt faktat pöytään, miten silti hiilijalanjälkesi on keskimääräistä alhaisempi, niin voimme kaikki ottaa mallia :)

    • Maria Maria sanoo:

     Moi Sanni

     ja hei mielelläni kerron, mistä tuloksen sain ♥

     Meillä on kaksi autoa, mutta eikös tuossa Sitran testissä tehty vain yhden ihmisen kohdalta testi…vai käsitinkö väärin? :D

     Otin lukemia ylös:

     Asuminen 400 kg; tämähän olisi helposti 3700 kg, jos ei olisi käytössä ekosähköä (luin tuon Tammerkosken virrasta tulevan sähkömme ekosähköön…?) tai maalämpöä, jos lutraisi suihkussa ja huudattaisi lämpöpattereita.

     Liikenne ja matkailu 4400 kg; lapset tulevat samalla kyydillä kouluun, kun lähden töihin. Erikseen harvoin lähden heittämään. Mutta kieltämättä mietityttää, kuinka paljon tässä liikenneasiassa on parannettavaa. Lentotunnit olivat siellä tapissa eli yli 30 tuntia.

     Ruokailutottumukset 1200 kg; 1-3 krt viikossa munia/kalaa, laitoin myös naudanlihakohtaan 1-3 krt/vko vaikkei tuo aina edes täyty, syön verrattain vähän ja ruokahävikin suhteen meillä on tehty huomattavia parannuksia

     Tavarat ja hankinnat 800 kg; vaihdoin tuon alkuperäisen ”en pidä shoppailusta” kohtaan ”teen joskus heräteostoksia”, josta tuli 300 kg:n lisäys :)

     Eli yhteensä 6800 kg silloin kun teen heräteostoksia esim. nyt puutarhanlaittoaikana :D Muuten 6500 kg!

 6. Avatar Jutta sanoo:

  Todellakin menette, kun siihen on mahdollisuus. Tulevaisuudesta ei koskaan tiedä!

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Jutta,

   se on juurikin näin, kukaan ei tiedä huomisesta ♥
   Jokainen hetki, jonka saan viettää lasteni kanssa on omaan (ja heidän) hyvinvointiinsa sijoittamista :)

 7. Avatar Tiina sanoo:

  Hei,
  En ollenkaan tuomitse reissujanne ulkomaille. Ihanaa, kun vielä lapset lähtevät mukaan ja saatte yhteistä äiti tytär aikaa keskenänne. Jos kuitenkin omaatuntoanne ilmasto ym. jutut mietityttää, niin voisiko välillä miettiä, että reissuun voi lähteä viikoksi muuallekin kuin lentäen ulkomaille. Niitä reissujahan teette muutenkin perheenä lähelle ja kauas. Minun kaveri kävi esim. viime kesäkuussa tuon ikäisten tyttäriensä kanssa viikon pyöräreissulla Ahvenanmaalla. Junailivat Keski-Suomesta omat fillarit mukana Turkuun (reput ja pyöräilylaukut matkassa). Turusta pyöräilivät saaristoreittiä ja losseja käyttäen Ahvenanmaalle. Asustivat mökeissä, hotellissa ja majataloissa. Takaisin pääsi näppärästi laivalla Turkuun ja siitä taas junalla kotiin. Reissusta jäi kuulemma monta mukavaa ja hieman uutta kokemusta lapsille (sekä huomaamatta kunto kohosi!), jotka ovat myös usein matkailleet ulkomailla. Joskus voi hieman haastaa itseään ja laajentaa kokemuksia uusilla itselle ehkä yllättävilläkin reissuilla, joita ei tule ajatelleeksi. Ei muuta kun reissuun ja jos varma aurinko on tärkeä kriteerinne, niin Kreikassa sitä varmasti kesäkuussa riittää! :D

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsun Tiina,

   oih, tuo ystäväsi pyöräilyreissu kuulostaa ihanalle ♥ Ja itse asiassa sellaisesta olemme perheen kesken jutelleetkin! Jossain vaiheessa varmasti tulee toteutukseen :)

   Kannatan myös kotimaan matkailua, mutta valitettavasti fakta on se, että viikon kylpylä- tai muu loma saattaa tulla helposti jopa kalliimmaksi kuin edullisesti bongattu ulkomaanmatka. Mutta kaikkea ei voi mitata rahassa – ainakaan maapallon kannalta ♥

 8. Avatar Anne L sanoo:

  Nuorille luonteva jatkumo tuolle matkustelulle on jossain vaiheessa opinnot ulkomailla ja sitten huomaakin, että se elämä on Siellä jossain pysyvästi. Oletko ajatellut tätä? Olet kylvänyt siemenen ja se saattaa kasvaa suuriin mittasuhteisiin. Kun tämä tulee omalle kohdalle, niin siinä on paljon ajattelemista. Välimatka on kuitenkin aina olemassa vaikka yhteydenpito tänä päivänä on helppoa. Eli vetääkö tyttäriäisi tuöevaisuudessa enemmän maailman rannat vai mökkiranta?

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Anne

   ja hei toivottavasti :) Meillä itse asiassa tytöt ovat jo monta vuotta puhuneet ulkomaille opiskelemaan lähdöstä. Seurannevat äiskän ja iskän jalanjälkiä. Ja toivottavasti lähtevätkin. Mikään ei ole ollut opettavaisempaa kuin tuo ulkomailla asuminen. Ja jos päätyvät ulkomaille myöhemmin töihin / naimisiin, niin onneksi ovat matkustelun ansiosta huomanneet, että maapallo on kuitenkin suhteellisen kompakti paketti. Ja kuten sanoit, yhteydenpito on nykyaikana helpompaa. Ikävä tulisi, sitä en kiellä, mutta koen että äiti-ihmisenä epäitsekkyys on sellainen hyve, joka on hyvä olla olemassa ♥ Kunhan vain ovat onnellisia, olivat sitten ulkomailla tai mökkirannassa ♥

   • Avatar Anne L sanoo:

    Niin, tulevista asioista ja tapahtumista on kullakin omat mielipiteensä sekä tuntemuksensa. Tilanne vain on aivan eri, kun oikeasti olet sen tilanteen edessä vaikka kuinka ajattelet ja toivot vain lapsesi onnea. Tällaisia mietteitä tällä kertaa ❤️👍

    • Maria Maria sanoo:

     Heippa!

     Näinhän se varmastikin on, kun ko. asia on ajankohtainen, mutta silti olen jo ajatuksen tasolla valmistautunut siihen ♥ Tai ainakin yrittänyt valmistautua :)

 9. Avatar Anne L sanoo:

  Niin ja unohtui…Platanias on mukava rauhallinen merenrantapaikka jossa on ihan kivasti esim. ruokapaikkoja. Haniaan kulkee kivasti bussit, jossa enemmän elämää.

  • Maria Maria sanoo:

   Hei kiitos vinkistä ♥

   Täällä edelleen pähkäillään…onneksi oli harrastusilta, niin sai vähän muutakin ajateltavaa :)

 10. Avatar Henna sanoo:

  Plataniaksesta yksi kokemus täällä muutaman vuoden takaa :) http://ohmywhite.blogspot.com/2016/10/loma-kreetan-plataniaksessa.html?m=1

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Henna

   ja hei kiitos vinkistä! Tuo oli oikein informatiivinen postaus :) Me olemme miettineet Porto Platanias Villagea. Ja kohde tuntuu juuri siltä, mitä lapset tällä hetkellä haluavat; hyvänkokoisen uima-altaan, aurinkolöhöilyä ja kreikkalaista salaattia ♥

 11. Avatar Sanna sanoo:

  Moikka,
  Tuosta Plataniaksesta.
  Olin viime kesänä elokuussa Plataniaksessa pariskuntalomalla.
  Tai siinä vieressä, Agin Marinan puolella. Agia Marinalle suositus, rauhallisempi ja pienempi, kuitenkin kävelymatka Plataniakseen. Meidän hotellilta oli kaksi kilometriä Plataniakseen, eli kävellen pääsi kevyesti. Meidän hotelli oli mäen päällä Agia Marinnassa, jonne oli aikamoinen kipuaminen. Mutta hotelli Agia Marinan ja Plataniaksen välimaastossa pääkadun ja rannan välissä olisi hyvä spotti.
  Paikkana kiva, ei kuitenkaan mitenkään erikoinen. Todella vähän autentista asutusta, mutta sitäkin sivummalta alkaa löytymään. Hyvää ruokaa sai kaikista muista, paitsi Plataniaksen keskustan paikoista. Agia Marinnassa esim. sellainen ravintola kuin Nymfi oli erinomainen.

  Shoppailua ei tuolla voinut oikein harrastaa, muutakun mausteita, öljyjä ja turistikrääsää. Mutta 7 kilsan päässä Haniassa oli sitten kaikkea muutakin.

  Lämpöä riitti ja ranta oli hyvä, mutta porukkaa oli paljon. Autolla tai bussilla pääsi rauhallisemmille rannoille. Fiat 500c oli päiväksi 80€ ja todella näppärä kokonsa puolesta. Sillä hurautti esim. katsomaan Elafonisin rantaa, jota on kehuttu yhdeksi Euroopan hienoimmaksi rannaksi. Tosin elokuussa oli aikamoinen ruuhka.
  Mutta ”aurinko-ranta-allas-lepo-viini-hyvä ruoka” jos on hakusessa, niin toimii. Voisin lähteä uudestaan.

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsan Sanna

   ja oi vitsit, kiitos kaunis kokemuksestasi ♥ Tuota vähän mietinkin, että onko Platanias meille rauhaa rakastaville turhan vilkas. Katsoin yhtä hotellia myös tuolta Agia Marinasta, mutta se oli vähän tyyriimpi. Toisaalta, rauhasta on vähän valmis maksaankin ;)

   Pitääkin vielä funtsia!:)

 12. Avatar Sanne sanoo:

  Kyllähän sitä todellakin miettii tätä maapallomme tilaa. Voin kuvitella mitä lapsemme ja heidän lapsensa ajattelevat aikuisina meistä. Muutama sukupolvi sörssi luonnon elintavoillaan tähän tilaan. Onhan se melkoinen saavutus pienessä ajassa. En silti syyllistä ketään matkustamisesta tms. Jokainen valitsee askeleensa itse. Onneksi meitä nuorempi sukupolvi on herännyt ruususen unesta. Ehkä vielä on aikaa tehdä jotakin luonnon hyväksi. Toisaalta aina on myös keksitty asioihin ratkaisujakin.

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Sanne,

   tuo nopea teollistuminenhan se on, mikä aiheuttaa ilmastonmuutosta. Eli me ihmiset. Tässä tapauksessa vanhassa on vara parempi. Mutta olen myös sitä mieltä, että tekniikka ja tieto onneksi lisääntyvät. Olen viime aikoina lukenut ilmastonmuutosasioista aika paljon ja yrittänyt etsiä myös niitä keinoja, joiden avulla itse vähentää lentopäästöjä. Mielenkiintoinen artikkeli oli esimerkiksi täällä: https://yle.fi/uutiset/3-10597012 Tuon varjolla olen valmis jatkossa pakkaamaan sen 20 kg:n sijaan pelkän lentolaukun. Aika vähällä sitä tulee toimeen.

   Lisäksi mahdollisuuksien mukaan valita lentoyhtiö, joka käyttää koneita, joiden kulutus on muita koneita vähemmän. Vaikka niihin liput maksaisivatkin enemmän. Esimerkkinä Finnairin uusin tulokas A350, jonka päästöt ovat 25-30% vähemmän kuin esimerkiksi A340 tyypissä.

   Ihanaa, että asiasta keskustellaan ja luotan, että tulevaisuudessa päästään kaikkia tyydyttäviin ratkaisuihin ilman, että ilmasto kärsii ♥ Onneksi siis tekniikka kehittyy myös positiiviseen suuntaan :)

 13. Avatar H sanoo:

  Kävin tekemässä Sitran testin ensimmäistä kertaa elämässäni ja tulos oli 6000 kg CO₂e. Meillä on kaksi autoa, jotka ovat liikenteessä jatkuvasti, on omakotitalo, mökki ja kolme lasta ja lihaakin syödään lähes päivittäin, vaikkakin punaista aika vähän. Lentomatkoja tulee noin kerran vuoteen.

  Nämä ovat asioita, jotka aiheuttavat suuria tunteita ja ymmärrän pelon, joka monilla on. Hienoa toki, että asenneilmapiiri on muuttunut siihen suuntaan, että ympäristöön kiinnitetään enemmän huomita. Silti kyseessä on niin valtavan mittaluokan asia, että henkilökohtaisesti en ole vielä lähtenyt radikaaleihin muutoksiin. Ne oikeasti vaikuttavat asiat tehdään paljon korkeammalla tasolla, ja siltikin valtaosa maapallon väestöstä ei välitä asiasta pätkän vertaa. Ja meiltä muilta vaaditaan, ettei saisi olla lapsia, ei lemmikkejä, ei omakotitaloa, ei autoja, eikä mökkiä. Ei saa syödä juustoja, leikkeleitä, kananmunia, eikä minkäänlaista lihaa. Eli ei oikeastaan elämää ollenkaan.

  Mielenkiintoista myös, että muovikassit olivat hetki sitten yksi pahimmista asioista, kunnes tuli tutkimus, että jos samaa pussia käyttää toisenkin kerran, niin se onkin ekologisempaa, kuin vaikkapa kestokassi. Suurin osa varmaan käyttää vähintään sen toisen kerran, ainakin roskapussina. En siis ole ilmastonmuutos-vastainen ja rakastan luontoa, mutta vieroksun vahvasti ihmisten taipumusta alkaa kyttäämään toisten tekemisiä ja osoittelemaan sormella yksittäisiä ihmisiä. Valtiot ja monikansalliset yritykset sen sijaan sopivat hyvinkin tarkastelun alaiseksi. Ja niistäkin huolimatta uskon siihen, että asiat täällä pallolla menevät juuri siten, miten on ennalta määrättykin.

  Rakastan lukea toisten matkapostauksia ja etenkin katsella kuvia, mutta tästä tuli samalla mieleeni täysin vastakkainen ajatus. Koska matkustelu aiheuttaa niin monelle mielipahaa, niin mitäs jos ihmiset lakkaisivat matkojensa dokumentoinnin julkisesti? Ne, jotka päättävät reissata, tekisivät päätöksen ihan omatuntonsa ja oman perheensä mielipiteen mukaan – ja sitten matkustaisivat hyvillä mielin. Haluaahan sitä yleensä kokemuksensa jakaa muiden kanssa, mutta nykyilmapiirissä se ei ehkä ole kovin kannattavaa. Kukin nauttisi reissuistansa oman itsensä vuoksi, ei jakaakseen sitä puolta elämästään muun maailman kanssa. Reissukuvathan ne useimmiten ihmisiä maailmalle houkuttelevatkin, erityisesti bloggaajilla on asian kanssa isosti tekemistä – ja tämä siis täysin syyllistämättä :)

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa H

   ja kiitos sinullekin erittäin rakentavasta kommentista ♥

   Välihuomautuksena tähän väliin haluan sanoa, että tämä on bloggaamisen ehdotonta antia; jakaa ajatuksia teidän lukijoiden kanssa – kiitos kaikille tasapuolisesti ♥

   Mä olen myös sitä mieltä, että kyseessä on aivan älyttömän ison mittakaavan asia, jossa esimerkiksi Suomen ja Kiinan/Intian/tms. maan päästövertailussa ei olisi mitään järkeä. Silti haluan uskoa, että pienillä teoilla jokainen voi vaikuttaa. Toisaalta samalla olen myös kanssasi samoilla linjoilla siitä, että vähän pökerryttää uutisointi. Juurikin tuo muovipussi vs. kestokassi -case. Tai ihan asiaan kuulumaton uutisointi siitä onko kananmuna terveellistä vai ei. Joka toinen kuukausi kerrotaan, että kananmunat ovat terveellisiä ja sitten hetken päästä tulee tieto, että ovat kaiken pahan alku ja loppu. Eli ota näistä selvää ja yritä toimia parhaimmalla mahdollisella tavalla ;)

   Joten kyllä, isolla mittakaavalla lähtisin säännöstelemään. Eli valtioiden ja yritysten ilmastomyönteisyyttä ensin. Mutta samalla myös asettamaan meille, ketkä maapalloa saastuttavat joitain sanktioita. Itse näen asian niin, että jos minulla on varaa lentää, niin minulla pitäisi olla myös varaa kompensoimaan lentämisestä luonnolle aiheutuneita haittoja.

   Huvilentäminen on vain yksi näistä isoista pahoista, mutta sitten kun ajatellaan isoissa tehdaslaitoksissa valmistettavia vaatteita (jotka vielä osin tehdään pahassa tapauksessa lapsityövoiman avulla) ja jotka lentorahdataan Eurooppaan, tajuaa että se ei olisi lainkaan paha suosia sellaisia tuotteita, joissa on Avainlippu. Päinvastoin, samalla kun tukee suomalaista työtä tukee ilmaston hyvinvointia.

   Tiedätkös, että mä eilen ajattelin pitää somehiljaisuutta,jos päädytään lähtemään reissuun. Tosin heti tämän päätöksen tehtyäni sain jo viisi sähköpostia/IG messagea siitä, että voisinko tehdä sitten kattavasti blogipostauksia Kreetalta. Osa lukijoistakin näemmä sinne ovat kesällä suuntaamassa ja toivoo vinkkejä.

   Hirmuisen kaksipiippuisia juttuja nämä. Mutta summa summarum; niin kauan kuin pystyy illalla painamaan pään hyvillä mielin tyynyyn ja ottaa vastuun omasta toiminnastaan, on asiat mielestäni hyvin ♥

 14. Avatar Anu sanoo:

  En ota nyt kantaa ilmastonmuutokseen, siitä on jo riittävästi edellä. Kreeta on ihana paikka, meillä on kesän reissu varattu Agia Marinaan, lähdemme koko perhe (myös meidän isot, aikuiset, pojat tyttöystävineen) ja uskon siihen, että tästä tulee hieno yhdessäoloreissu meille kaikille. Menkää ja nauttikaa tyttöjen kanssa!

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsan Anu,

   ja hei ihanaa – teillä reissu on jo varattu ♥ Kuulostaa ihanalle, että teitä lähtee koko perhe!

   Meillä tuli muutama iso yllättävä kustannus ja nyt pitää vähän säästää ennen reissua. Mutta vielä me sinne Kreetalle päästään :)

 15. Avatar Hanna sanoo:

  Moikka! Mäkään en nyt ota kantaa teidän mahdolliseen reissuun, syyllistämiseen en usko. Meillä käytiin pääsiäisenä mielenkiintoinen keskustelu nuoremman väen 15-24v. kanssa ilmastonmuutoksesta ja päästöistä. Koska paikalla oli hyvin valveutuneita ja tietoisia henkilöitä, tuli esille joitain ainakin itselle uusia juttuja ja näkökulmia kuten esimerkiksi seuraavat faktat.

  USA tuottaa maailman CO2 päästöistä 14,5%, väestön osuus maailman väestöstä on 4,3%.

  Kiina+Intia tuottaa maailman CO2 päästöistä 34%, väestön osuus maailman väestöstä on 36,5%. (Tässä kohtaa käytiin myös antoisa keskustelu siitä voiko Intian ja Kiinan niputtaa.)

  Suomi tuottaa maailman CO2 päästöistä 0,13%, väestön osuus maailman väestöstä on 0,07%.

  Luvut on otettu globalcarbonatlas.com- sivustolta. Ja ne on vuodelta 2017.

  Pahimpaan ilmasto/maailmantila-ahdistukseen suosittelen kirjaa Faktojen maailma. (Oma lukukokemus on vielä vähän kesken, koska kirja on nyt niin suosittu juurikin näitten nuorempien keskuudessa:D ). Moni asia on kuitenkin paremmin juuri nyt kuin vaikka vähän aikaa sitten.

  Kiitos ihanasta ja rehellisestä blogista <3

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Hanna

   ja hei ihanaa – kiitos sinulle näistä lukemista! ♥ Ihan huippua, että te olette nuoremman väen kanssa näistä jutelleen! Nuorissa on se toivo, mitä välttämättä meidän ikäluokassa ei ole!

   Ja kiitos kirjavinkistä, tuo pitää ehdottomasti lukea :)

   Oi, kiitos kauniista sanoistasi ♥

Kommentoi