keskiviikko 26. joulukuu 2018

Lapin taika

HEIPPAHEI IHANAT

ja mitä mainiointa tapaninpäivän iltaa! :) Joulu oli jälleen tänä vuonna i-ha-na. Täynnä lautapelimatseja, ulkoilua, syömistä, rentoilua, joululeffoja ja päikkäreitä. Ja sitten vielä kaikki alusta. Repeatilla. Tänä vuonna laatikot onnistuivat yli odotusten ja en muista koska olisin syönyt kinkkua yhtä paljon kuin viimeisen parin päivän aikana. Siitä tuli niin mureaa.

Mutta se, mikä jälleen joulusta teki joulun on tämä Lapin taika. Jokaisella ihmisellä pitäisi olla mahdollisuus kokea se edes kerran elämässä. Itse olen jäänyt Lapin taian lumoihin. Se on ehkä mulle suotu geeneissä. Sangen kiitollinen olen näistä geeneistä ja onnekas, että meillä on mahdollisuus viettää täällä aikaa. Muistan silloin reilut 20 vuotta sitten, kun äiti ja iskä yhtäkkiä soittivat torstai-iltapäivänä ja pyysivät mua mukaan saman illan yöjunaan kohti Kemijärveä, empineeni ehkä muutaman sekunnin. Onneksi lähdin. Perjantaina kiersimme mökkejä ja tämän mökin kanssa kävi vielä niin, että kiinteistönvälittäjä oli merkinnyt esittelyn viikon päähän. Ajoimme mökin pihaan ja mietimme, mitä verhojen peittämien ikkunoiden takaa paljastuisi. Laitoimme auton jälleen perjantai-iltana yöjunaan kohti Tamperetta ja olimme kaikki sitä mieltä, että tämä on se meidän mökki.

Vaikka iskä ja äiti olivatkin erittäin harkitsevaisia rahan käytön suhteen, niin tämän mökin kohdalla ostimme sian säkissä. Näin jälkikäteen ajateltuna kuitenkin se on ollut ehkä paras hankinta ikinä. Molemmat vanhemmat tekivät pitkää päivää töissä ja karkasivat tänne aina kun oli mahdollisuus. Vaikka vain muutamaksi päiväksi. Niin mekin olemme tehneet miehen kanssa. Lyhin reissumme on kestänyt kaksi kokonaista vuorokautta, mutta siinä kahdessa päivässä latasimme akut täysin.

Tällä kertaa akkujen latausta kestää pari viikkoa putkeen. Tämän viikon lomailen täysin, mutta ensi viikolla välipäivät olen tietokoneen ja puhelimen päässä. Silti täällä etätoimistolla työ ei tunnu todellakaan työltä. Lapin taika, siitä joko tykkää tai sitten siihen rakastuu. En tiedä ketään, kuka siitä ei tykkäisi. Itse rakastan hiljaisuutta ja rauhaa. Pimeitä iltoja, kun käyn koiran kanssa lenkillä ja kuulen rinteestä lumikissojen äänen. Näen sinisenä yötä päivää hohtavan taivaan ja töppölumesta notkuvat puut. Lumihangilla loistavat timantit.

Nautitaan vielä hetki tästä joulun huumasta, näistä päivistä kun rytmi heittää ihan häränpyllyä ja kun iltaruoan voi kuitata juustolautasella 

TAPANINPÄIVÄTERKUIN,

PS. meillä on tapana ostaa joulupukinkontiin koko perheelle lautapeli ja tänä vuonna ostettiin koko perheelle sopiva Trivial Pursuit. Siinä on lasten ja aikuisten kysymykset erikseen. Ihan mielettömän hieno juttu, sillä meillä koko perhe tykkää visailupeleistä! Sattumoisin lasten kyssäreissä on vielä paljon sellaisia asioita, joita tytöt ovat käyneet läpi syksyn mittaan koulussa…eli pitäisi olla hyvässä muistissa ;)


13 Responses to “Lapin taika”

 1. Hertta sanoo:

  Niin ihana postaus! <3 Itsekin olemme jo vuosikausia käyneet kerran vuodessa Lapissa, mutta vuokramökissä. Se puhtaus, luonto ja hiljaisuus on jotain, joka menee kaikkien aistien läpi jonnekin sielun syvyyksiin saakka - ja saa palaamaan aina takaisin!

  Olemme tässä vuosien varrella haaveilleet myös omasta mökistä Lapissa ja siksi kiinnostaakin kysyä muutama asia:

  1. Onko teillä jokin huoltoyhtiö tms., joka hoitaa mökkiä poissaollessanne?
  2. Onko mökki käytössä vain pari viikkoa vuodessa, eli lomallanne - ja jos olen oikein ymmärtänyt, niin veljesi perheen lomalla? Vai vuokraatteko sitä jollekin ulkopuoliselle taholle?
  3. Millainen kustannus mökin ylläpitämisestä on vuoden mittaan ja pidättekö esim. peruslämpöä päällä läpi talven?
  4. Oletteko koskaan olleet mökillä kesällä tai syksyllä?
  5. Jos nyt saisitte päättää uudelleen, ostaisitteko oman mökin vai vuokraisitteko vuosittain ulkopuoliselta aina lomanne ajaksi? Ja miksi?
  6. Jos ostaisitte nyt oman mökin, mitkä vaatimukset sille asettaisitte?
  7. Koetteko, että mökistä on erilailla huolta tai vaivaa, kuin kesämökistä, joka on lähellä?
  8. Ja ehkä tiivistäen edellisiä: plussat ja miinukset omasta Lapin mökistä?

  Paljon kysymyksiä, mutta ajattelin nyt hyödyntää kokemustanne, jos jaksat vastailla :)

  Ihanaista ja tunnelmallista loppulomaa! <3

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsan Hertta

   ja ihanaa – kiitos ♥

   Yritän parhaani mukaan vastata alla :)

   1. Kyllä, tämä on as oy muotoinen yhtiö ja huolto on ulkoistettu huoltoyhtiölle. Jotka tekevätkin hyvää työtä ja auttavat etänä kaikissa jutuissa. Kuten siinä, että kun astianpesukone hajosi, niin hoidimme asian Tampereelta käsin (kiitos huoltoyhtiön).

   2. Tämä mökki on itse asiassa paritalo, jonka toisen päädyn vanhempani ostivat pilkkahintaan vuosi sen jälkeen, kun olivat ostaneet tämän päädyn. Sitä puolta vuokraamme Pyhähippu Oy:n kautta.

   Tämä oma puolemme on aika vähällä käytössä, tänä päivänä. Mutta toivottavasti joskus meillä olisi tilanne, että ehtisi tänne vielä useammin. Käytämme tätä päätyä veljen perheen kanssa ja lisäksi lainaamme sitä sukulaisille.

   3. Maltillinen yhtiövastike ja talviaikaan suuri sähkölasku ovat kuukausiperusteisia. Pidämme peruslämpöjä ympäri vuoden, etteivät putket jäädy yms. Mutta tuon toisen puolen vuokratuloilla pystymme aika hyvin kattamaan suurimman osan kustannuksista, molempien mökkien osalta.

   4. Itse olen ollut täällä kerran kesällä ja ah se oli ihanaa! Äiti ja iskä kävivät usein kesäisin ja varsinkin syksyllä ruskan aikaan.

   5. Olemme olleet myös vuokramökissä ja eikä niissäkään mitään vikaa ole. Kivoja mökkejä on nykyään saatavilla. Mutta kyllä oma on aina oma. Tänne jätämme laskettelusukset säilöön ja samoin suurimman osan lasketteluvaatteista. Täällä on omat tuoksut ja muistot <3

   6. Me olemme ihastuneet kelomökkeihin, ne kuuluvat Lappiin. Mutta saatavilla on monenmoista mökkiä. Tässä meidän mökissä on pienet tilat, 50 neliötä + parvi. Se riittää mainiosti meille neljälle ja itse asiassa tuntuu, että pienet neliöt ovat juuri se juju tässä mökissä. Olemme kaikki puheyhteyden päässä toisistamme.

   Jos jostain kaipaamme niin kuivauskaappia. Se olisi ehdoton hiihto- ja laskettelukamojen kuivumisen kannalta. Mutta meillä on kuivausteline (sellainen perinteinen) suihkuhuoneessa, mihin levitämme "hikihaisulivaatteet" :D Lisäksi sauna voisi olla vähän isompi, jotta mahtuisimme sinne kaikki kerralla. Mutta hyvin ollaan tultu toimeen tälläkin.

   Meiltä on reilu 500 metriä lasketteluhissille, mutta kerran kun olimme vuokralla mökissä, mistä pääsi suoraan laskemaan rinteeseen, aloimme haaveilemaan lähemmästä sijainnista. Kunnes taas tulimme omaan mökkiin ja huomasimme, että tämä sijainti on ihan hyvä :) Hiihtoladut menevät vierestä!

   7. Emme oikeastaan, koska on tuo luotettava huoltoyhtiö, joka on oikeastaan pelastus.

   8. Omistusmökin plussat:
   *ei ole sidottu yleisiin vuokrausaikoihin (lauantai-lauantai), vaan voi tulla mökille kun oma aikataulu antaa myöden
   *saa sisustaa mökin omanlaisekseen
   *saa jättää omat sellaiset tavarat, joita ei etelässä tarvitse, mökille
   *mökin kuluminen riippuu täysin omasta itsestä (olen huomannut, että kaikki vuokralaiset eivät kunnioita vuokramökkejä....kävelevät monoilla puulattialla yms, joten tämä mökin pääty vs. tuo vuokrapuoli ovat täysin eri kunnossa)
   *hyvät naapurit (tosin niistähän ei välttämättä tiedä, ennen mökin ostoa)
   *mikäli päättää vuokrata mökkiä ulkopuolisille, niin vuokratuotoilla pystyy aika hyvin kattamaan mökin kustannuksia ja saamaan mahdollisesti myös lisäansioita!

   Miinukset:
   *pääoma on sidottu mökkiin, mutta toisaalta uskon, että sijoitus kasvaa vuosien myötä (riippuen toki paikasta, kaikki Lapin hiihtokeskukset eivät ole hyvä sijoitus)
   * on sidottu siihen hiihtokeskukseen, jossa mökki sijaitsee (ellei sitten raaski vuokrata jostain muualta mökkiä)

   Olen tuossa seurannut Lapin mökkien hintoja ja tuntuu, että ne ovat taas menneet ylös. Keväällä, hiihtokauden loputtua olivat aika maltilliset.

   Toivottavasti näistä oli apua :) Saa laittaa lisäkysymyksiä, jos sellaisia tulee!

   Kiitos ja ihania loppuvuoden päiviä sinne ♥

   • Hertta sanoo:

    Kiitos, kiitos, kiitos! Kyllä, näistä oli kovastikin apua! :)

    <3

    • Maria Maria sanoo:

     Ihanaa, kiva kuulla ♥

     Meillähän toki on vielä se, että koska mökki on äidiltä ja isältä peritty, niin esim. lainanmaksuja ei ole. Mutta niitäkin pystyisi kivasti lyhentelemään kyllä vuokratuotoilla :)

     Nyt ollaan asettauduttu taloksi tänne meidän vuokrapuolelle ja omilla vilteillä ja kynttilöillä (+ jouluvaloilla) saatiin tästäkin kotoisa ♥

     • Hertta sanoo:

      Tuo vuokrasysteemi on kyllä nerokas, sillä omaa mökkiä ei kovin mielellään vuokraisi ulkopuolisille ja toisaalta jos niillä tuloilla kattaa kutakuinkin oman mökin kulut, niin ei kirvellä niin kovasti, vaikka käyttöaste ei nouse kovin korkealle :) Vaikka tokihan se paritalo enemmän maksaa, kuin yksittäinen mökki, mutta sijoitus sekin.

      Upeita mökkikuvia oli uudessakin postauksessa, ihana fiilistellä niiden parissa tässä aamukahvin ääressä <3

 2. JonnaG sanoo:

  Voi mitä kuvia<3
  Ihanaa loman jatkoa ja paljon potslojoa!

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Jonna

   ja voi kiitos ♥
   Täällä on niin kuvaukselliset maisemat, että tekisi mieli räpsiä koko ajan kuvia…vaikka kännykkä tilttaa kylmyydestä heti kun alkaa kuvaamaan :D

   Kiitos, potslojo jatkuu ja jatkuu (paitsi tuolla Bostonin pojalla, joka heräsi anivarhain etätyöpäivälle :)!

   Ihania vuoden vikoja päiviä ♥

 3. Maaruska sanoo:

  Ihana postaus! Näin lapin kasvattama, arvostan suuresti sitä,että suomalaiset matkustavat Lappiin..koska minusta jokaisen kynnelle kykenevän on nähtävä ainutlaatuinen Lappi☺

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Maaruska

   ja voi kiitos ♥

   Ja voi sinua onnellista; olet saanut kasvaa maailman ihanimmassa paikassa :) Täällä on ihmisen hyvä olla ja todellakin – tämä paikka on niin ainutlaatuinen.

   Ihania loppuvuoden päiviä sinne ♥

 4. Kristiina K sanoo:

  Lappi on ihana! Ollaan käyty tyttären perheen luona Kolarissa, melkein aina talvella jolloin maisemat ovat erityisen kauniit.
  Kaunista näyttää olevan teidänkin mökillä.

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Kristiina

   ja kiitos – kaunista on tämäkin seutu ♥ Varsinkin tämä pieni mökkikylä on niin idyllinen, että en toista tiedä :)

   Tosin tuntuu, että Lapissa kauneutta on kaikkialla. Jopa sellainen karuus on kaunista :)

   Ihania loppuvuoden vikoja päiviä ♥

 5. Riina sanoo:

  Samoissa maisemissa ollaan joululomalla. Eilinen kului Pyhän rinteillä – kaunista ja mukavaa! Kuvaamassasi kahvilassa nautittiin hyvät vohvelit :) Lappi <3

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Riina

   ja hei eikä – tulepas nykäiseen hihasta, jos nähdään :)

   Eilen olikin rinteissä paljon porukkaa! Just puhuttiin, että aiemmin joulun aikaan on saanut lasketella ihan rauhassa, mutta eilen oli jopa välillä ruuhkaa )

   Nuo Tsokan vohvelit on niin hyviä, että tänään on ehkä pakko mennä vohvelille :)

   Ihanaa Pyhän lomaa teille ♥

Kommentoi