sunnuntai 05. elokuun 2018

Koululaisten syysvaatemuotia & kestävää kehitystä

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Lindex:n kanssa.

 

HEIPPAHEI IHANAT

ja sangen suloista sunnuntai-iltaa! Tämä on se viimeinen sunnuntai ennen todellista arkea. Ennen kuin itselläni alkaa työt ja ennen kuin tytöillä alkaa koulut. Jälleen kerran tekisi mieleni ääneen ihmetellä, että mihin se kymmenen viikon kesäloma lapsilla hurahti. Mutta jätetään ajan kulun pohtiminen tähän ja sen sijaan keskitytään kaupallisen yhteistyön myötä Lindex:n kanssa lasten syysvaatemuotiin sekä kestävään kehitykseen.

Viime viikolla postasinkin Insta Storyyn meidän shoppailureissun tunnelmia. Kävimme tyttöjen kanssa ihan tuossa lähi-Lindexillä Lielahdessa katsastamassa lasten syysvaatemuotia ja kyllä täytyy sanoa, että siinä missä aika rientää hurjaa vauhtia eteenpäin, niin sitä mukaa eteenpäin rientää myös lasten vaatemalliston kehitys. Sekä vaatteiden monipuolisuus että vastuullisesti tuotettujen vaatteiden valikoima. Meillä on ostettu lasten vaatteita Lindexiltä ihan siitä lähtien, kun toiset olivat potkupukuiässä. Jopa sille 44 cm pitkälle vastasyntyneelle.

Meillä on tapana ennen koulujen alkua pitää tyttöjen kanssa äiti-tytär-päivä ja viettää päivä koulutarvikkeita ja tarvittavia vaatteita shoppaillen. Käydä välillä jätskillä ja taas jatkaa etsimistä. Tänä vuonna meillä esikoinen aloittaa jo yläkoulun ja kuopuskin menee viidelle luokalle. Ilolla seuraan sitä, kuinka harkitsevia kuluttajia heistä on tullut. Aiemmin ostettiin montakin sikaa säkissä, mutta nykyään pohtivat myös vaatehankintojaan monelta eri kantilta.

Vaikka välillä on tuntunut, että vaatteiden käyttöikä on lyhentynyt, niin näin ei ole käynyt Lindexin vaatteiden kanssa. Ne olemme saaneet kestämään aina isosiskolta pikkusiskolle. Välillä hurjien leikkien lomassa sattuneiden polven reikien paikkaus on onnistunut käden käänteessä kivoilla paikoilla. Meillä se oli aina äitini, joka ehosti lasten vaatteita. Antoi niille käyttövuosia lisää. Jatkojalosti loppuunkäytetyistä vaatteista peittoja nukeille tai pussukoita aarteiden säilyttämiseen.

Mutta nyt kun tuota luotto-ompelijaamme ei enää valitettavasti ole täällä meidän apuna, niin minun on otettava se rooli. Lapset kaivoivat alakerran varastosta pari viikkoa sitten mummun vanhan ompelukoneen ja toivat sen yläkertaan. Vielä se nököttää laatikossaan työhuoneen nurkassa odottaen sopivaa hetkeä. Pitäisi vain saada otettua itseään niskasta kiinni. Muutama pussillinen kunnostettavia vaatteita odottaa  jo ehostajaansa. Osasta vaatteista puuttuu vain nappi. Jos niinkin pienellä pääsee kuin napin vaihtamisella, niin vähällä päästään. Usein moni vaate jää käyttämättä sen takia, että ei muka löydä sitä aikaa kunnostaa vaatetta. Mutta napin ompeluhan nyt tapahtuu käden käänteessä vaikka telkkaria katsellessa.

Parin viimeisen vuoden aikana se pieni kertakäyttökulutusvaatteita vastaan oleva minä on herännyt henkiin. Hän, joka haluaa vaatteiltaan kestävyyttä. Myös lastenvaatteilta. Maapallon hyvinvoinnin takia olisi ehdottoman tärkeää, että kuluttaisimme vaatteet loppuun asti ennen uusien ostamista. Että huolehtisimme vaatteistamme niin, että ne kestävät. Maapallon hyvinvoinnin lisäksi myös lompakko kiittää :) Tiesin, että Lindex:llä on ekologisesti ja vastuullisesti tuotettuja vaatelinjastoja myös lapsille, mutta itselleni tuli aivan uutena tietona, että jopa 80% heidän lastenvaatteistaan on vastuullisesti tuotettu. Se on tänä päivänä hatunnoston arvoinen asia! Asia, joka saa meidät palaamaan Lindexille uudelleen.

Lindex onkin yksi muodin kestävän kehityksen edelläkävijöistä. Vaatteiden kestävyyden ja vastuullisen tuotantomenetelmän lisäksi tykkäämme käydä Lindex:llä ostoksilla senkin takia, että hinta-laatusuhde on kohdillaan. Lapset kasvavat hurjaa vauhtia enkä näe mitään järkeä tuhlata suuria omaisuuksia vaatteisiin, jotka kuitenkin pian jäävät pieneksi. Sen takia olen kovin onnellinen, että meillä ihan jokaisella on varaa hyvännäköisiin, muodinmukaisiin, käyttömukaviin ja kestäviin vaatteisiin.

Tässä iässä tyttöjen vaatteet eivät juurikaan enää rei’ity siinä määrin kuin aiemmin. Mutta se, mikä meillä kuluttaa vaatteita ja maapalloa on liian tiuha vaatteiden pesu. Nuo nuoret naisen alkumme kun ovat sitä mieltä, että kun vaatetta on käytetty yksi päivä se joutaa pesukasaan ja sitä myötä pesuun. Vaikkei se olisi likanenkaan. Tämä on asia, josta käymme keskusteluita tasaisin väliajoin. Vaikka kuinka opetamme tyttöjä viikkaamaan puhtaat vaatteet käytön jälkeen vaatekaappiin, niin silti jostain kumman syystä tuo pieni tehtävä osoittautuu vallan mahdottomaksi. Näinköhän on, että kyse on laiskuudesta? Jotenkin on helpompi ennen iltasuihkua riisua vaatteet kylppärin pesukoriin kuin sinne omaan vaatekaappiin! Viikkaus siististi vaatekaappiin pidentää huomattavasti vaatteiden käyttöikää.

Tämän kampanjan tiimoilta molemmat tytöt saivat valita koulua varten vaatteet Lindexin syysmallistosta. Meillä on tapahtunut hurja muutos ihan pienessä ajassa; vielä vuosi sitten molemmat olisivat valinneet niin tiukat farkut, että niiden pukeminen ja riisuminen olisi ollut työn ja tuskan takana. Nyt molemmat valitsivat kauniit kangashousut. Esikoinen valitsi kauniit raitahousut korkealla vyötäröllä ja solmittavalla vyöllä. Jos itsellenikin olisi kokoja, niin varmasti kävisin ostamassa myös itselleni nuo pehmeää ja kevyttä puuvillatrikoota olevat housut. Kuopus taas valitsi liki samanmoiset, mutta mustana. Mustat väljät viskoosihousut menevät varmastikin pitkään, sillä hän halusi tarkoituksella housut, joiden puntteja kääri hieman lyhyemmäksi.

Siinä missä esikoinen valitsi raitahousujensa pariksi pehmeän ja ekologisen puuvilla t-paidan rinnustaskulla, päätyi kuopus tyylikkääseen puseroon, jossa on niittejä edessä. Paidan kangas on tehty ympäristöystävällisestä EcoVero™-viskoosista, joka on perinteistä viskoosia kestävämpi ja ekologisempi vaihtoehto. Molemmat saivat valita myös jonkin asusteen ja päätyivät avaimenperiin, jotka menevät hienosti myös reppujen tai housujen koristeina. 

Kuvaushetkellä nuo pienet koululaiset naureskelivat ja tanssivat. Iloitsivat alkavan kouluvuodesta. Toivottavasti tuo sama hymy ja iloinen koulutaipaleen odotus olisi läsnä myös ensi torstaiaamuna, kun molemmat suuntaavat kohti syyslukukautta. Ensimmäistä kertaa tie vie eri kouluihin, toinen suuntaa vielä alakouluun ja toinen yläkouluun ♥ 

SULOISIN SUNNUNTAI-ILTATERKUIN,

PS. käykäähän muuten osallistumassa Instagramin (atmarias) puolella arvontaan; tähän postaukseen viittaavan kuvan kommenttikenttään kommentin jättäneiden kesken arvotaan 30 euron arvoinen lahjakortti Lindex:lle!


6 Responses to “Koululaisten syysvaatemuotia & kestävää kehitystä”

 1. Avatar Marika`s sanoo:

  Todella upeat ja reippaat tytöt. Kauniit <3 niin on äitiinsä tulleet. Oikeesti on kiva kun koulut ensviikolla alkaa, mutta aina vain kaikki jätän viimetinkaan. Meillä alkaa nuorimmaisella ekaluokka ja jännitys on käsinkosketeltavissa.

  • Maria Maria sanoo:

   Heippahei

   ja voi kiitos kaunis ♥ Onneksi ovat osansa isänsä geeneistä saaneet myös ;D

   Oih, teillä on jännät paikat edessä! Meillä myös esikoinen jännittää kovin ylihuomenna alkavaa seiskaluokkaa :)

   Tsemppiä sinne arjen alkuun ♥

 2. Kasoittain housuja olen paikannut minäkin vuosien varrella – sekä parsinut sukkia. Isompiin ompelujuttuihin en enää jaksa ryhtyä ja siksi minulla on luotto-ompelija, jolla tuotan uusia juttuja kierräytyskankaista. Tyttären mekkojen helmat kuten farkkujen koristeetkin ovat päätyneet minun vaatteitteni yksityiskohdiksi.

  Onneksi pojat eivät ole (eikä meidän tytär) niin tarkkoja vaatteiden pesun suhteen – päin vastoin. Joudun muistuttamaan heitä, että vaatteita on välillä pestäväkin… ainakin viikon välein…

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Ei-Leen!

   Ja hei ihana kuulla, että siellä korjataan ja tuunataan vaatteita ♥ Voi kun olisi nyt pian aikaa opetella tuon ompelukoneen käyttöä. Joskus sillä surruuttelin menemään, mutta nyt kun siinä ei ole mitään aluslankoja sun muita asennettu, niin kynnys aloittaa on kova :)

   Mutta hei, parempi noin päin – säästää luontoa ja vaatetta, kun ei liian usein pese!

   Kivaa arjen aloitusta ♥

 3. Avatar Riikka sanoo:

  Sellaistakin olen kuullut, että jotkut esiteinit ja teinit koluavat kirppiksiä, sen sijaan että kaikki saadaan uutena. Yllätyin oikein kun meidän seiskalle menevä tytsy sanoi, että jos siellä meidän lähikirppiksellä on jotain kivaa, niin osta pois. Sitten tuli tietysti hieman toivelistaa sen suhteen jos sattuisi löytämään sitä ja tätä. Muuten neiti on mennyt ikävästi massan mukana. Tosin en teilaa ainakaan niitä Adidaksen Superstareja enkä Niken tossuja, ehkä on vielä oma nuoruus muistissa. Sitten on puhuttu vaatteiden lisäksi itsevarmuudesta ja vaatteen kantamisesta, käytetyn tai uuden.

  Tsemppiä korjaushommiin. Monesti se aiheuttaa minulla pientä tuskaa, mutta kun vauhtiin pääsee koneen parkkeerattua pöytään niin se on menoa. Onneksi harvoin tulee mitään korjattavaa. Tosin silloin kanttia kysyttiin, kun piti hankkia kevätjuhlamekko kutosen päättäjäisiin. Vihjailin, että voisin ommella sen mekon itse. Tytsy siihen ”et sä kumminkaan osaa!” No, minäpä ostin kankaat ihan omin päin (väri natsasi tytsyn makuun) ja lainasin kirjastosta kaavalehtiä. Yhdessä katsottiin malleja ja löytyi mieluisa sellainen. Ja minä ompelin. Tytsy tykkäsi, ja tykkäsi äitikin. Eli mekko onnistui yli odotusten. Näytin siis mallia sille asialle, että kun itse tekee saa sitä mitä haluaa.

  Huomasin että teidän vanhemmalla tyttärellä on kauniin väriset silmät. Samantapaiset vaatteet on meidänkin tytsyllä, ja hiukset ovat usein samalla tavalla. Tänään tuli postissa Niken tossujen tilalle uudet valkoiset Adidakset. Mikäs siinä, meillä on jalkakin jo samankokoinen ja minähän voin joskus lainata noita tossuja. Eiks vaan?

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Riikka

   ja hei juu – meillä ollaan myös kirppiksistä innostuttu ihan tänä kesänä :) Mä en uskalla enää meidän seiskaluokkalaiselle ostaa…hänestä on tullut niin kranttu :D

   Kiitos Riikka, ehkä loppuviikosta otan tuon ompelukoneen käytön haltuun. Ja hei ihana tuo itse ompelemasi mekko ♥ Ei varmasti tule toista vastaan!

   Voi kiitos – hän on perinyt ne aivan suoraan mun äidinäidiltä :) Isomumulla oli juuri tuon väriset silmät! Meillä tytöt saivat kans uudet lenkkarit, kun alesta löydettiin. Hih, mullahan oli nuo esikoisen lenkkarit jo jalassa lauantain Popedan keikalla ja ah, miten hyvä niillä oli jammailla :D

   Ihanaa alkavaa arkea sinne teille ♥

Kommentoi