tiistai 14. marraskuun 2017

Taide sisustuksessa

MOIMOI IHANAT!

Ja hei minulla on ilo toivottaa teille eilisen pimeyden jälkeen aurinkoista tiistaipäivää :) Nyt se sitten tapahtui; lauantaina ihmettelin, mitä mies kolistelee, niin ne taulut, joista puhuin aiemmin olivat ilmestyneet olohuoneen lattialle. ”Nämä laitetaan nyt seinään, näytä paikat!” :D Mun lapsuudenkodissa on ollut paljon taidetta seinillä. Taide ja taidehuutokaupat olivat äitin ja iskän intohimo. Perinteiset öljyvärimaalaukset ja jonkun verran myös grafiikka. Itse kallistun enemmän grafiikan puoleen makumieltymyksissäni.

Toinen puoli minusta haaveilee taiteen täyttämästä kodista. Jalopuuhuonekaluista ja siitä sikarituolista. Vanhoista kunnon öljyvärimaalauksista prameilla kehyksillä. Toinen puoli taas haluaa viiksinaiselle eli Kate Mossille printtijulistekaverin seinälle modernin sisustuksen keskelle. Olenkin päättänyt ottaa haasteekseni upottaa osan noista niin sanotuista perinteisistä tauluista sisustukseen ilman, että ne vaativat sitä jalopuuhuonekaluja vierelleen.ID

Taide, mitä meillä on, on suomalaista. Taulut ja muutama veistos. Ulkomailla sitä on tullut vierailtua jos jonkinlaisissa museoissa ja nähty upeita teoksia. Olen ihastellut niitä ja ajatellut, että ei vitsit, kun meillä Suomessakin olisi muutama Da Vinci ja Picasso. Ennen sunnuntaiaamua en ymmärtänyt suomalaisen taiteen, taulujen syvempää olemusta. Istuin siinä Kate Mossin kanssa sohvalla, hän taustapirunani ja tuijottelin vastapäisellä seinällä olevaa harmaasävytteistä maalaismaisemaa. Uppouduin siihen ihan täysin. Se muistutti jostain, joka tuntui hyvältä sydämessä. Ehkä niistä maalla vietetyistä kesälomista. Tai jouluista, kun käytiin syöttämässä lehmät navetassa ennen joulupukin tuloa. Tai tästä kodistamme ennen remonttia.

Jonkin verran meiltä löytyy nykytaidetta, mutta suurin osa maalauksista juontaa juurensa aikaan ennen sotia tai heti niiden jälkeen. Tajusin mikä rikkaus se on, ei todellakaan rahassa mitattuna, vaan  sen myötä, että kuvien avulla pystyy aistimaan jotain sen ajan hengestä ja ilmapiiristä. Värejä tauluissa on käytetty niukalti. Yleisilme voisi olla melankolinen. Ellei näin jälkikäteen tietäisi, että niistä huokuu myös se toivo ja ylpeys. Suomalainen sisu. Kun sen vain osaa sieltä kaivaa esiin ja nähdä.ID

Vaikka aluksi vastustinkin maalausten seinille ripustamista, niin näin jälkikäteen täytyy sanoa, että tulipas jotenkin kodikasta! Toki siitä voidaan olla eri  mieltä, että sopiiko suomalainen synkähkö maalaismaisema buddhan kanssa samaan tilaan, mutta pääasiahan on se, että me kodissa asujat viihdymme, eikö? ;)

TIISTAITERKUIN,

PS. se aurinko olikin vain hetken vierailija; nyt palattiin tuttuun ja turvalliseen marraskuuhun 


23 Responses to “Taide sisustuksessa”

 1. Avatar Anne L sanoo:

  Hei,
  Täydet kymmenen pistettä ja iso plussa taulujen ripustuksista. Kyllä nämä taulut kertovat ja koskettavat tuhat kertaa enemmän kuin Kate. Niillä on oma historiansa ja ovat kotimaista tuotantoa. Vierastan kovasti noita julkkis postereita, mitä arvoja se välittää esim. tyttärillesi. Oman lapsuuteni ja nuoruuteni olen viettänyt Elviksen varjossa ;). Tällaisin miettein tällä kertaa ja jokainen tietysti saa tehdä oman makunsa mukaan :)

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Anne,

   ja hei kiitos kaunis <3

   Heh, itse asiassa en ole edes tullut ajatelleeksi, että sisustustaulut välittäisivät arvoja tyttärilleni, mutta hyvä pointti :)

   Mutta just niin, kaikki tekee oman makunsa mukaan :)

 2. Avatar Nina sanoo:

  Todellakin sopii! Tuo mustan pöydän takana oleva talvimaisema-taulu stemmaa täydellisen hyvin kehyksineen tuon lampun kanssa ja pöydän musta väri rauhoittaa. Asetelma on kuin koru!
  Juuri tänään myös mietin tuota taideasiaa, kun suunnittelin tulevaa kotiamme. Laittaako ne Ikeahirvitykset vielä seinään vai joko on tarpeeksi ik….elämänkokemusta hankkimaan oikeaa taidetta. Ja suomalaista sen olla pitää, ehkä jopa muutama Tampere-aiheinenkin taulu kiinnostaisi. Saa nähdä.

  Ihanaista illanjatkoa sinne ❤️
  N.

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsun Nina

   ja kiitsa <3

   Mä tykkään myös, että rimmaa tuohon paikalleen ja ympäristöönsä hyvin :)

   Ikean taulut on ihania <3 Ei mullakaan taidetta olisi, ellei tosiaan olisi tullut perittyä niitä. Samaa muuten mietin, että pitäisikö iän myötä sisustuksen muuttua. Mun mielestä ei, sillä kaikki tekee kodistaan oman näköisen :)

   Kiitos ja sinne tsemppiä <3

 3. Avatar Teija Korhonen sanoo:

  Hei, hyvältä näyttää ja mielestäni taide antaa kodille sen viimeisen silauksen, persoonallisen ja juuri sen kodikkaan ilmeen.

  • Maria Maria sanoo:

   Hei kiitos Teija <3

   Tuli kyllä kertaheitolla kodikkaampaa :) Ja ehkä mä pikkuhiljaa itsekin pääsen taulujen myötä suomalaiseen taiteeseen sisään ;)

 4. Avatar Hanne sanoo:

  Todella kaunis taulu ja raamien väri on juuri sopiva tuohon muuhun sisustukseen.

  Meillä on tauluja useita seinillä. Ne todellakin tuovat viihtyisyyttä ja persoonallisuutta sisustukseen. Osa on omasta fammulasta, osa lapsuuden kodista ja muutama oma hankinta.
  Joukossa on muutama sellainen muistoja herättävä, joita en myisi mistään hinnasta:)

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitos Hanne <3

   Sehän se onkin, että tuovat persoonallisuutta - en vain itse sitä hiffannut aiemmin. Onneksi mies piti päänsä ja halusi taulut einille :)

   Mulla on myös nämä muutamat, joista en suostu tunnesyistä luopumaan <3

 5. Avatar H sanoo:

  No kurkkaapa vaikka Alvhemista ruotsalaisia koteja, niin juuri perintötaidetta löytyy seiniltä :)
  Tykkään. Tuo historiaa ja syvyyttä sisustukseen. Sopivaa arvokkuuttakin. Posterit kuuluvat nuoren parin historiattomaan yhteiselämän alkuun, kun vielä ei ole joutunut luopumaan edeltävistä sukupolvista eikä niitä perintötaulujakaan sitten ole :) Monella perityllä taululla ja kalusteella on paikkansa sukupolvien ketjussa, vaikkeivat aina just niin trendien mukaisia olisikaan. Sitä paitsi tummat puuhuonekalut ja krumeluurimmat lamput ja taulut näyttäisivät taas olevan tulossa. Joku ostaa huutokaupasta, toinen perii ;)

  • Maria Maria sanoo:

   No hei kiitos H <3
   Ja just näin, nyt kun sanoit niin muistin Alvhemin kodit - siellähän on totta tosiaan taidetta seinillä :) Joko perittyä tai ostettua :D

   Hihii, ihana tuo sun kuvailemasi posteritaulujen määritelmä :D Me ollaan miehen kanssa vähän sellainen sekasikiöpari, sillä postereita on vielä muutama taulujen rinnalla!

 6. Avatar EllaM sanoo:

  Mikä yllätys! Tykkään täysillä. Kate-posteri ei ole minun makuuni(eikä buddhat), mutta nyt näyttää hyvältä :D

  • Maria Maria sanoo:

   Hei kiitos Ella <3

   Meillä on on Katet, buddhat ja taidetaulut sulassa sovussa keskenään....ja kun tuohon lisää vielä sekaisin olevat koiran lelut olkkarin lattialla niin on kotoisaa :D

 7. Avatar -A- sanoo:

  Kauniit taulut, kumpikin. Niillä on oikeasti joku tarina takana eikä vain nettikaupasta klikattu ostoskoriin (enkä sano, että niissä olisi jotain pahaa!! Kyllä minäkin julistetauluista pidän.) ja odotettu kotiin saapuvaksi. Sinulla on lämpimät muistot vanhemmistasi, kun katsot heidän vanhoja, heidän maulla ostamaa taidetta. Miksei sitten se samankaltainen ’taidemaku’voisi olla periytyvää. Meillä on modernia grafiikkaa ja muutama vanha öljyvärityö. Sekä miehen tuttavan maalauksia. Muutamat taulut nakuttelimme seinille viikonloppuna, tuli heti ’asutumpi’ koti. :)

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitos kaunis ♥

   Just se, niissä on tarina, jota yritän kuumeisesti selvittää :)

   Kyllä taulut tekevät kodin, oli ne sitten näitä maalauksia, grafiikkaa tai postereita :)

 8. Avatar Sanna sanoo:

  Samaa mieltä.Taide on ihanaa,Tuo kotoisuutta,lämpöä,särmää,arvokkuutta kotiin.Sopii hyvin teille!Itse en tykkää julisteista,ja ainoa asia,josta teillä en pidä, on tuo kate mossin juliste.
  Tuntuu olevan jokapaikassa ja turhan tuttu lärvi:)

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsun

   ja kiitos ♥

   Se tuo just noita asioita, varsinkin sitä kotoisuutta ja lämpöä, jota ollaan kaivattu :)

   Hih, et ole ainoa, kuka ei tykkää tuosta Katesta…mies aina murahtelee sille ohi kulkiessaan. Ehkä ottaisi mieluummin livenä Katen istumaan sohvalle ;D

 9. Avatar Kaura sanoo:

  Todella hyvin sopivat paikoilleen, ja kauniit kehykset.

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitos Kaura ♥

   Mä olin aluksi vähän sitä mieltä, että nuo kehykset on aavistuksen liian mahtipontiset :) Mutta hei silmä on tottunut niihin ja itse asiassa ne tuo kivaa kontrastia tuohon maalaismaisemaan!

 10. Avatar Malla sanoo:

  Kukin saa toivottavasti rakentaa kodin itselleen plus mahdolliselle perheelleen makunsa mukaan ja kullekin esimerkiksi harmonia saattaa merkitä eri asioita. Nämä perityt esineet ja modernimpi sisustus voivat istua hienosti yhteen kuten teidänkin kodissanne on nähtävissä. Ymmärrän hyvin, että joskus voi olla myös vaikea ymmärtää tiettyjen esineiden merkitystä toiselle kuten esimerkiksi Buddhat, jotka voivat olla tärkeitä ei vain esteettisesti vaan omaan elettyyn elämään liittyen kuten minulla.

  Mitä itse olen arvostanut muutamissa perityissä tavaroissa on, että antaja on selvästikin ensisijaisesti miettinyt mistä minä pitäisin, mikä minua ilahduttaisi ja ja mikä sopisi kotiimme ja mille olisi meillä käyttöä. Pääasiana ei ole onneksi ollut, että tämä on ollut suvussamme ikuisesti ja sen pitää pysyäkin, vaikka olisi mielestäni aivan vihoviimeinen rumilus, epäkäytännöllinen kuin mikä eikä mahtuisi oikein minnekään kodissamme. Tämä nyt oli vähän ehkä liioiteltu kuvaus, mutta ymmärrätte varmaan mitä ajan takaa.

  Kukin siis tehköön tavallaan – toisilla koti pursutkoon perintöesineitä- ja kalustoa, sitten on niitä siltä väliltä ja itselleni sopii parhaiten pienempi määrä sitäkin rakkaampia esineitä ja loput muistot säilyvät parhaiten sydämessä <3

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Malla

   ja hei ihanaa pohdintaa, kiitos ♥

   Just näin, tykkään että kodissa saa näkyä kerroksellisuus ja se, että jokaisella tavaralla on jokin tarkoitus tai itselle tärkeä merkitys. Valitettavasti olen huomannut, että ne nettikaupoista klikatut jutut eivät pidemmän päälle tuo sitä lämpöä sisustukseen. Toki poikkeuksia on, enkä sano, että jokaisella tuikkukipolla pitäisi olla se jokin tarina :D

 11. Avatar Flo sanoo:

  Jes! Hyva Maria, vihdoin blogi jossa noiden tusinakuvien sijaan jotain aitoa seinalla. On yllattavaa miten sisustusbloggaajat (et niinkaan sina, olet toki lifestyle bloggaaja) arvostavat niin hirvean vahan taidetta. Se on jotenkin niin itsestaanselvyys ulkomailla, etta taide siina missa designkin on arvostettavaa. Kauneisbloggarit puhuvat alansa parhaimmistosta mutta sisustusbloggarit eivat tunnu kiinnostuneilta arkkitehtuurin, muotoilun tai taiteen mestareista. Ainoastaan jos on kyse kaikkien haluamasta massa-designista.:P

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Flo

   ja kiitos <3

   Hih, meillä on tällainen sekasikökoti; siinä missä toisella olkkarin seinällä komeilee mustavalkoinen Kate Moss -posteri on vastakkaisella seinällä arvotaidetta :D Mutta kyllä, olen tainnut nyt hurahtaa vähän taiteeseen!

   Ihanaa viikonloppua <3

 12. Avatar Paeivi sanoo:

  Ihanaa! Näiden taulujen avulla syntyy persoonallinen koti, jota muut eivät voi jäljitellä ostamalla samanlaista. Minua on jo pitkään harmittanut, että blogit tarjoavat nykyisin koteja, jotka ovat kopioita toisistaan. Kaikissa samanlaiset matot, kynttilänjalat, julisteet, sohvapöydät….
  Taulusi ovat upeita kehysten kanssa, mutta uskoisin, että ne olisivat kauniita myös ilman kehyksiä, jolloin ilme olisi modernimpi ja kevyempi. Molempi parempi!

Kommentoi