maanantai 11. huhtikuun 2016

60 vinkkiä parempaan elämään

0IMG_3652

HEIPPAHEI!

Piti aluksi laittamani teille tänään tosi kivan ja helpon arkiruoan resepti, mutta palataan siihen myöhemmin viikolla. Siitä lähtien, kun luin pääsiäisen pyhinä Robin Sharman ”The Monk who sold his Ferrari” -kirjan on pitänyt kirjoitella teille ajatuksista, joita tuo kirja herätti. Ensinnäkin täytyy antaa ison iso suositus ko.kirjalle. Yksi parhaimmista lukemistani kirjoista. Kuuluu sarjaan henkinen valmentaminen ja filosofia. Mutta silti kaikkea muuta kuin kuivakan tylsä. Vei mennessään kiehtovalla tarinalla. Monen monta ahaa-elämystä sain tuosta kirjasta, mutta myös aika paljon vahvistusta sille, että sitä ollaan elämän kanssa ihan oikeilla jäljillä.

Eilen huomasin kirjan kirjoittajan Robin Sharman linkittäneen facebookiin ”60 Tips For A Stunningly Great Life.” Osa näistä on ihan tuolta kirjastakin luettavissa. Tiedän, että tämä saattaa kuulua joidenkin korvaan ihan huuhaana. Niin tuo aviomieskin aluksi ajatteli, kun tohkeilin kirjasta…”niin että pitäiskös siis meidän nyt myydä omaisuus ja muuttaa Himalajalle mietiskelemään?” 😀 No ei se ihan sitä tarkoita. Pienillä jutuilla saa parannettua elämäänsä rutkasti.

1. Exercise daily.
2. Get serious about gratitude.
3. See your work as a craft.
4. Expect the best and prepare for the worst.
5. Keep a journal.
6. Read “The Autobiography of Benjamin Franklin”.
7. Plan a schedule for your week.
8. Know the 5 highest priorities of your life.
9. Say no to distractions.
10. Drink a lot of water.
11. Improve your work every single day.
12. Get a mentor.
13. Hire a coach.
14. Get up at 5 am each day.
15. Eat less food.
16. Find more heroes.
17. Be a hero to someone.
18. Smile at strangers.
19. Be the most ethical person you know.
20. Don’t settle for anything less than excellence.
21. Savor life’s simplest pleasures.
22. Save 10% of your income each month.
23. Spend time at art galleries.
24. Walk in the woods.
25. Write thank you letters to those who’ve helped you.
26. Forgive those who’ve wronged you.
27. Remember that leadership is about influence and impact, not title and accolades.
28. Create unforgettable moments with those you love.
29. Have 5 great friends.
30. Become stunningly polite.
31. Unplug your TV.
32. Sell your TV.
33. Read daily.
34. Avoid the news.
35. Be content with what you have.
36. Pursue your dreams.
37. Be authentic.
38. Be passionate.
39. Say sorry when you know you should.
40. Never miss a moment to celebrate another.
41. Have a vision for your life.
42. Know your strengths.
43. Focus your mind on the good versus the lack.
44. Be patient.
45. Don’t give up.
46. Clean up your messes.
47. Use impeccable words.
48. Travel more.
49. Read “As You Think”.
50. Honor your parents.
51. Tip taxi drivers well.
52. Be a great teammate.
53. Give no energy to critics.
54. Spend time in the mountains.
55. Know your top 5 values.
56. Shift from being busy to achieving results.
57. Innovate and iterate.
58. Speak less. Listen more.
59. Be the best person you know.
60. Make your life matter.

Osa listan kohdista on vähän niin ja näin, enkä usko, että esimerkiksi tarvitsisin mentoria. Uutisistakin haluan olla selvillä ja vuorille ei ole mahdollista päästä ihan joka päivä kiipeilemään. Näitä kohtia voi soveltaa omaan elämään, katsoa niitä hieman omasta perspektiivistä ja keksiä vaihtoehtoisia juttuja. Palatakseni tuohon kirjaan, haluan kertoa suurimman oivallukseni, jonka tuosta kirjasta sain. Tai lähinnä se avasi silmät sen tosiasian suhteen, mitä olen tässä jo jonkin aikaa pohtinut. Siinä oli tapaus menestyvästä lakimiehestä, jolla oli hulppea talo, oli jahtia satamassa, oli Ferrari. Hän teki töitä niska limassa pitääkseen tuon elintason. Saadakseen lisää mammonaa. Terveytensä uhalla. Eräänä päivänä hän sai oikeussalissa sydänkohtauksen, joka toimi aikamoisena herättäjänä. Möi omaisuutensa Ferrareineen, lähti mietiskelemään sinne Himalajalle ja palasi uudesti syntyneenä. Uusien arvojen kera. Mä en usko, että ihan näin radikaaleihin ratkaisuihin on tarve lähteä, mutta jo sen tajuaminen on tuikitärkeää, että ei se raha ja materia tuo onnea. Sivusta seuranneena voin kertoa, että ensin kun painat töitä 24/7 ja sitten sydän pysähtyy, niin sä et tee sillä rahalla yhtään mitään. Etkä siinä vaiheessa, kun sulle annetaan kuolemantuomio aivokasvaimen myötä. Et voi ostaa terveyttä tuossa vaiheessa. Koska lääketiede ei ole lahjottavissa. Ei kannata odottaa eläkepäiviä, vaan alkaa elää elämää tässä ja nyt. Se arki ja ne kultareunukset, muistattekos 🙂

Jälleen kerran on kyse niiden asioiden priorisoinnista ja siitä, että hiffaa sen elämän perimmäisen tarkoituksen. Elää niiden tavoitteiden suuntaisesti, mitä itse on elämälleen asettanut. Onnellisuus ei ole päämäärä vaan se on tapa matkustaa. Allekirjoitan tämän väitteen täysin. Liian usein sitä törmää ihmisiin, jotka valittaa elämästään. Joku asia tökkii. Tai joillain ihmisillä tuntuu välillä jokainen asia tökkivän. Elämä on kaikkea muuta kuin onnellista. Silloin olisi ehkä tarpeen kirjoittaa alas ne tavoitteet, mitä elämässä on. Myös ne elämän tärkeimmät asiat, joiden eteen haluaa tehdä töitä. Mitkä on ne asiat, joilla on merkitystä vielä 20 vuoden päästä? Onko se työ vai onko se perhe? Jep, joten kultaista keskitietä vaaditaan näiden yhdistämisessä. Mutta kuitenkin se, että keskittyy niiden tärkeimpien asioiden vaalimiseen elämässä. Senkin tajuaminen avasi silmäni, että kukaan muu ei tule muuttamaan mun elämääni ellen mä itse. Turha siis rutista asioista. Rutinan sijaan enemmän toimintaa! Ole aito ja toimi omatuntosi mukaan. Jo näiden kahden asian voimalla pääsee aika pitkälle elämässä. Moraali ja vastuullisuus. Se, että seisoo sanojensa ja tekojensa takana. Omana itsenään. Tekee asioita, elää elämää joka päivä niin kuin viimeistä. Sillain, ettei tarvitse ikinä harmitella, että miksen mä tehnyt/sanonut/mennyt. Tässä ihan vain pintakosketusta taas asioihin, joita mä pidän tärkeänä elämässä. Miltä ko. lista muuten teidän silmiin näytti? Onhan se osaltaan vähän jenkkihöpöä, mutta kun lukee tuon kirjan, niin asiat konkretisoituu.

Loppukevennyksenä; löysin kirjasta ja tuosta listasta yhden asian, joka on vähän ristiriidassa. Kirjassa kehoitettiin nousemaan joka aamu auringon nousun aikaan. Mutta herra Sharma ei varmastikaan ole oivaltanut, että ihan joka puolella se aurinko ei nouse aamuviideltä. Mitäs utsjokilaiset sitten….kuuluuko heidän nukkua koko kaamosaika? 😉 Kirja ei ole paksu ja se löytyy myös suomenkielisenä. Suosittelen lukemaan, ellet ole sitä jo tehnyt! Avaa silmät ja pistää miettimään.

MAANANTAITERKKUSIN,

alle


6 Responses to “60 vinkkiä parempaan elämään”

  1. Hennu sanoo:

    Samaa mieltä, että onhan tuo vähän ”jenkkihöpöä”, mutta hirveän tärkeää elämässä on mielestäni löytää omat arvot, itselle tärkeät asiat, ja elää niiden mukaisesti. Jos elää ristiriidassa arvojensa kanssa, siitä voi seurata suurtakin psyykkistä pahoinvointia. Myös tuo moraalisuus ja eettisyys on mielestäni tärkeää. Siitä seuraa rauhaa kun tietää toimivansa niin oikein kuin on kyennyt. Myös kiitollisuuden korostaminen on mielestäni aina hyvä pointti. Myöskään mentorin/coachin palkkaaminen ei ole varmaankaan useimmille tarpeellista; sen sijaan moni voisi mielestäni hyötyä psykologin tai terapeutin juttusilla käynnistä.
    Sitä en ehkä ihan tajunnut, että miksi pitäisi vältellä uutisia? 😀

    Tulipa pitkä kommentti! Nää on mielenkiintoisia asioita. Kiva kun pohdit näitä!

    Kivaa viikon alkua ♥

    • Maria sanoo:

      Moikka Hennu

      no näin mäkin ajattelen! Niiden omien arvojen tunnistaminen on niin tärkeää, jotta osaa toimia oikein.

      Hihii, samaa mä mietin uutisten suhteen – pitäisikö elää kuplassa? Piilossa pahalta maailmalta 😀

      Kiitos ja hei ihanaa loppuviikkoa ♥

  2. JOnna sanoo:

    Hei!

    Tällaiset listat on aina mielenkiintoisia. Ei aina joka kohdalta jokaiselle sopivia, mutta yhdyn siinä mielessä edeltävään kommentoijaan, että kun tekee niin oikein ja hyvin kuin voi, osaa ja pystyy, voi olla rauhallinen: on yrittänyt ja tehnyt parhaansa. Puhdas omatunto.

    Mentorista sen sijaan sanoisin, että ehdottomasti ja kyllä. En ehkä ajattele mentoria ns. palkattuna vaan niitä elämän mentoreita, viisaampia, yleensä vanhempia ihmisiä, joiden elämänkokemus ja viisaus kasvattaa myös muita. Töissä käytetään erityisesti johtavaan asemaan tuleville ihan suunnitellusti mentoreita, ja se toimii. Mutta mun elämässä mentoreita ovat ne viisaat ihanat naiset, joiden kautta opin katsomaan asioita eri tavalla.

    Kai se ois hienoa tehdä jotain noin suurta; jättää elämä ja lähteä vuorille. Mutta toisaalta taas… Ihan tavallisenkin ihmisen elämässä voi olla kohtia, joissa katsoo itseään silmiin ja päättää, että nyt jokin muuttuu. Ja sitten se muuttuu. 🙂

    • Maria sanoo:

      Moikkelis Jonna
      ja mäkin tykkään! Yleensä näistä listoista löytyy ainakin jotain vinkkejä ja ajattelemisen aihetta 🙂

      Juu, siis tuollainen sparrauskaveri tai nimenomaan vanhempi ja viisaampi mentor on sellainen, jonka mäkin ymmärrän. Tai sellainen henkilö, jolta saa just sitä erilaista elämänkatsomusta tai vahvistusta omiin ajatuksiin!

      Just näin, ei sitä tarvitse vallottaa Mount Everestiä, ne pikkujutut riittää!

      Ihanaa torstaita ♥

  3. siiri sanoo:

    Noista uutisista.Itse ainakin ahdistun uutisista välillä ihan todella paljon.Voin paremmin,kun sivuutan lööpit ja uutislähetykset,vähän niinkuin suojelisin itseäni julmalta ja epäoikeudenmukaiselta maailmalta.Ja siltikin sitä informaatiota jostain aina läpi tunkee…
    Monen asian kyllä tuosta listalta allekirjoitan.Ja aikainen aamuherääminen näin aamuihmiselle on se päivän paras juttu,hiljainen joogahetki,rauhassa nautittu aamupala ja oma rauha.Kummasti sitä saa virtaa koko päivään.
    Pieniä, suuria, tärkeitä asioita.

    • Maria sanoo:

      Moi Siiri,

      no vähän sama juttu täällä uutisten suhteen, tosin en pystyisi ihan täysin kyllä uutispimennossakaan elämään 🙂

      Mä olen niin monena aamuna miettinyt, että pitäisi pikkuisen joogata ja herätellä kroppaa, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi. Ehkä huomenna?

      Jep, pienillä jutuilla saavuttaa paljon elämänlaatua 🙂

      Iloista torstaita ♥

Kommentoi