maanantai 01. kesäkuun 2015

Kesän siistein grillaustapa!

P5315057MOIKKAMOI!

Kesä ja grilliruoka. Meidän perheessä ihan erottamaton parivaljakko. Grilli lämpenee kelillä kuin kelillä. Meillä se on yleensä tuo mies, kenellä on grillausvastuu. Itse valmistelen ruoat grillattavaksi ja sen verran itse grillaukseenkin osallistun, että pidän seuraa 🙂 Tällä kertaa annoin kokille vähän erilaiset apuvälineet grillaukseen. Pääsin nimittäin mukaan Indiedaysin ja SAGAn yhteistyökampanjaan. Sen myötä saimme kokeiltavaksi kesän siisteimmän keksinnön; grillipellin. Grillipelti on SAGAn innovaatio ja tästä lähtien ihan varmasti mukana meidän perheen grillaushetkissä. Itse grillimestari on kovin tarkka grillinsä siisteydestä ja aika usein löydämme tyttöjen kanssa itsemme odottelemassa ruokapöydän äärellä kera grilliruoan, kun mies vielä putsailee grilliä. Nyt ei ole enää tarvetta odotella, sillä grillipelti suojaa grilliä sotkuilta. Omasta mielestäni tärkein ominaisuus on kuitenkin se, että sen ansiosta vältytään läheltä piti tilanteilta, jollainen meillä viime kesänä mökillä tapahtui; grillilihasta tippuva rasva leimahti liekkeihin. Grillin takana olevasta kuusesta kärventyi pari oksaa ja olin jo juoksemassa hakemaan jauhesammutinta apuun. Onneksi lieskat siitä talttuivat ilmankin. Jatkossa ei ole vaaraa rasvan syttymisestä.

Grillipellin valmistus on helppoa. Tarvitset vain leivinpaperia ja foliota. 1) leikkaa leivinpaperista hieman foliota pienempi pala ja laita se folion päälle 2) taita folion reunat sisäänpäin leivinpaperin päälle. Helppoa kuin heinänteko, eikö? 🙂

0P5315032 P5315020 P5315029

Itse tein myös toisenlaisen grillipellin perunoille; tein folioleivinpaperiarkista vuoan, jonka reunoja nostelin vähän ylöspäin. Ajattelin, että perunat pysyvät vielä paremmin tuossa grillipellin päällä näin eivätkä lähde karkuun. Meillä grillattiin grillipellillä lohta, parsaa, perunoita ja halloumijuustoa. Muistan joskus lohta grillatessa käyneen niin, että kala on jäänyt kiinni grillin ritilään. Kalasta ei jäänyt tällöin paljoakaan syötäväksi. Nyt jäi! Uskomatonta, miten kauniin pinnan grillattaviin ruokiin sai grillipellin ansiosta. Uudet perunat olin keittänyt edellisenä päivänä ja ne pyörittelin öljytillisormisuolasekoituksessa ennen grillipellille laittamista. Kalan seurana grillasimme sitruunoita. Oletteko koskaan grillanneet sitruunaa? Sitruunasta tulee grillissä aivan tajuttoman hyvä. Puristelimme nuo grillatut sitruunat osittain lohen päälle grillauksen loppuvaiheessa. Muuten tein lohelle marinadin, jota mies valeli grillatessaan tasasin väliajoin lohen pintaan:

MARINADI LOHELLE
1 dl oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu
2 tl sitruunapippuria
1 tl suolaa
1 tl tilliä
1 rkl raakaruokosokeria
– sekoita aineet keskenään ja anna tekeytyä hetki

IDP5315062 P5315069 P5315076 P5315100 P5315103 P5315112P5315119 P5315114

Lohta grillasimme noin 15-20 minuuttia, välillä puolta käännellen. Grillipellin ansiota oli sekin, ettei kala kuivunut yhtään. Lisäksi halloumijuustotkin jäivät ihanan pehmeiksi, ollen silti rapeita. Ja nuo perunat, voitteko uskoa, että ovat saaneet noin rapsakan pinnan grillipellin päällä? Täytyy myöntää, että olin ennen grillausta hieman skeptinen sen suhteen, että kuinka saamme loheen ja perunoihin pintaa, kun välissä on foliota ja leivinpaperia. Ajattelin, että saamme ehkä sellaista kauniisti höyrytettyä ruokaa 😉 Kyllä katosi meikäläisen ennakkoluulot aika nopeasti! Oli vielä tarkoitus grillata jälkkäriksi ananasta ja persikkaa, mutta jälkkärille ei jäänyt lainkaan tilaa masussa. Ensi kerralla sitten! Sen lisäksi, että tämän grillaushetken jälkeen ei tarvinnut siivota grilliä, oli ruoka helposti nostettavissa tarjoiluastioihin grillipelleiltä. Ja kuka estää käyttämästä grillipeltejä tarjoilualustoina? Sopivan rouheet, ainakin minun makuuni!
P5315124P5315118 P5315129P5315138

SAGAlla on meneillään Instagramin puolella (@saga_suomi) kuvakisa, jossa ideana on napata grillausaiheinen kuva ja jakaa se tagilla #grillipelti. Kilpailuaikaa on kesäkuun loppuun ja osallistuneiden kesken on jaossa 10 SAGAn tuotekassia! Joten ei muuta kuin kuvia napsimaan ja jakamaan 🙂 Kantsii myös kurkata SAGAn facebook-sivuille, jossa jaossa herkullisia reseptejä kesän kekkereihin!

Mitäs mieltä olitte grillipellistä? Onko kokeilemisen arvoinen juttu?

IHANAA ALKANUTTA KESÄKUUTA,
GRILLAUSTERKKUSIN

alle

 


17 Responses to “Kesän siistein grillaustapa!”

 1. No todellakin on kokeilemisen arvoinen juttu! Ja nam mitä herkkuja kuvassa. Laitoin sinulle juuri sähköpostia 🙂

  • Maria sanoo:

   Moikka Jaana
   ja hei kiitos mailista, onneksi tajusin katsoa tuon mun vanhan (siirappiajahunajaa) mailin. Nappaa tuosta blogin sivupalkista tuo uusi s-posti talteen 🙂

   Ihanaa Tampesteriä <3

 2. Sari Riekkola sanoo:

  Vautsi, miten kätevää. Ehdottomasti menee kokeiluun tuo juttu!

  • Maria sanoo:

   Moikka Sari,

   eikös olekin? Mä olen grillipellistä ihan fiiliksissä 😀 Tosi kätevä keksintö!

   Ihanaa kesäkuun alkua sinne, toivotaan että teilläkin on jo kesä <3

 3. Minna sanoo:

  Hyvä idea ja kokeiluun menee, lurps!

  Voisitko suositella minulle oliiviöljyä, mitä kannattaa käyttää ruuanlaitossa ym? Niitä kun on kaupassa ihan tsiljoona 😀 Meillä kun sitä ei ole koskaan käytetty ja monessa ohjeessa se kuitenkin mainitaan tai ostin joskus mutta se ei oikein uponnut tämän talon väelle. 😀

  • Maria sanoo:

   Moi Minna
   ja hyvä, että menee kokeiluun! 🙂

   Mä käytän yleisesti Bertollia, mutta joskus ostin Knossosta ja se oli ihan älyttömän hyvää. Jotkut neitsytoliiviöljyt on mun makuuni ihan liian kitkeriä. Tällä hetkellä on käytössä myös oliiviöljyn ja rypsiöljyn seos (valmiina purkissa).

   Aurinkoista keskiviikkoa <3

   • Maria sanoo:

    Keskiviikkoa…huh johan sitä ollaan lomalla 😀 Tiistaita piti toivottamani 😉

    • Minna sanoo:

     Kiitos avusta ja vinkistä 🙂 Pitää ostaa oliiviöljyä ensi kauppareissulla.

     Mukavaa tiistaita 😀

 4. Mia sanoo:

  Aivan mielettömän hyvä idea, kiitos tästä vinkistä. Olen ostanut kaupasta valmiita peltejä, mut ne on aika tyyriitä ja tämä ajanee saman asian.

  • Maria sanoo:

   Olehan hyvä Mia 🙂

   No todellakin – tämä ajaa asian ehkä vielä paremmin, sillä ruoka ruskistuu todella kauniisti! Suosittelen 🙂

   Aurinkoisia kesäpäiviä sinne <3

 5. Minttu sanoo:

  Ihan loistava idea, menee heti kokeiluun!!! Ja ruoka näyttää niin herkulliselta, että taitaa päätyä lohi, parsa ja perunat meidänkin pellille!

  • Maria sanoo:

   Hei loistavaa Minttu, että grillipelti tuntui teistäkin hyvältä idealta – mä kun olin ihan myyty siitä 😀

   Nams, nyt tuli kuule nälkä, vaikka just on noustu aamiaispöydästä 😉

   Ihania kesäpäiviä <3

 6. Tuula sanoo:

  Ihanaa,nyt otan minäkin avuksi grillipellin,ettei grillin putsaamiseen mene enemmän aikaa kuin itse grillaamiseen.En olis uskonut,että tosiaan saa noin KAUNIIN pinnan perunoille ja kalalle sekä juustolle grillipedin kanssa.Mutta kaikki on mahdollista !
  Hyvää kesän alkua Maria.

  • Maria sanoo:

   Moi Tuula,

   suosittelen, sillä tuo grillin putsaaminen on niin työlästä! 🙂

   Sama juttu, ennakkoluulot olivat kovat, mutta kyllä tuli niin kaunis pinta ruoalle, että harvoin näkee tuollaista!

   Kiitos ja ihanaa kesää sinnekin <3

 7. Nanna sanoo:

  Ai juku! Todellakin kokeilemme grillipeltiä!
  Isäntä aina kiukuttelee kun ilmaannun täytettyjen herkkusienien kanssa grillin juurelle. ”Eihän niitä pysty grillata ilman että grilli menee sotkuun” mutta tadaa nytpä pystyykin :)))

  Miä kahlaan täällä sun postauksia läpi. Kerrankin kun on aikaa tässä Tampereelle ajellessa apukuskin paikalla 🙂

  Huomiseen <3

 8. Mari sanoo:

  Heips!

  Tää grillausvinkki on kyllä ollut aivan loistava!
  Grilli pysyy puhtaana ja muutenkin erittäin näppärä juttu!
  Kiitos taas vinkistä!

  Mukavaa kesää!
  Mari

  • Maria sanoo:

   Olehan hyvä Mari 🙂

   Grillipeltiä meilläkin käytetään – ihanan simppeli ja siisti juttu!

   Mukavia kesäpäiviä <3

Kommentoi