torstai 20. helmikuu 2014

Torsdagsmysiä

…pisuleita (sipuleita) edestä, pisuleita takaa :D

Moikkamoi!

Pikkuisempi totesi tänä aamuna häntä herätellessäni, että ”Äiti, voiko mummu tulla hakemaan mua tänään jo yhdeltä? Kato kun mä oon niin loman tarpeessa.” Suloinen. Itse kukin meistä taitaa olla tässä vaiheessa vuotta loman tarpeessa. Varsinkin tälläisen yltiöpimeän talven jäljiltä. Olisi se lumi ja auringonpaiste antanut kuitenkin energiaa. Näin vain on, että itselläkin tuntuu pitkästä aikaa siltä, ettei aika ihan riitä kaikkeen. Tai kääntäisin sen niin päin, että tehokkuus on laskenut. Ensi viikkoinen loma tulee todellakin tarpeeseen. Mulla jumahtaa kiireessä ja stressissä helposti niskat. Nyt se jumi on tuolla jossain lapaluiden välissä; päätä särkee, tekee hieman huonoa ja mikään asento ei tunnu hyvältä. Hiiren käyttäminen töissä on vähän tuskaa. Tiedän, että mun työpisteen ergonomia on kunnossa, mutta omassa ryhdissä ja työasennossa on parantamisen varaa.
Joten jo töissä päätin, että tänä iltana meillä annetaan taas sen pyykkivuoren olla (uskokaa tai älkää, mutta sitä on vieläkin jäljellä), matkalaukutkin saavat odottaa pakkaajaansa, villakoirat imuroijaansa ja lenkkipolut juoksijaansa. Meillä vietetään luksusta arjen keskellä. Hyvää ruokaa ja maailman rentouttavinta seuraa. Lapset saivat toivomuksestaan uunimakkaraa ja perunamuusia, mutta meille aikuisille tein pitkästä aikaa Jamien parsakaalisalaattia (en nyt muista onko tämä ihan alkuperäisen mukainen…voi olla, että olen tehnyt siihen pientä hienosäätöä):
Parsakaalisalaatti
2 kpl parsakaalia
8 siivua pekonia
10 kirsikkatomaattia
fetaa
ruohosipulia
– laita pekonin siivut 150 asteiseen uuniin 30 minuutiksi rapsakoitumaan (mä inhoan pekoninkäryä, joten uunivalmistaminen on must!), imeytä ylimääräinen rasva talouspaperiin ja pilko pekonit.
– sillä välin, kun pekonit on uunissa, pilko parsakaali ja keitä sitä suolatussa vedessä ihan vain minuutin verran. Kuivattele paperin päällä.
– pienistele tomaatit ja sekoita ne silputun ruohosipulin, murustetun fetan ja parsakaalien kanssa kulhossa.
– huom! mikäli pekonit ovat jo tulleet uunista niin älä sekoita niitä vielä salaattiin. Vaan vasta ihan lopuksi.
– tässä vaiheessa mä laitan tämän vähän jääkaappiin tekeytymään ja teen sillä välin kastikkeen:
1 valkosipulinkynsi pilkottuna
2 tl Dijon-sinappia
0,8 dl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
suolaa 
mustapippuria
(pekonin paistorasvaa, jos ne paistaa ja jos haluaa rasvaisemman version :)
– sekoita aineet keskenään.
– ota salaatti pois jääkaapista, sekoita kastike siihen ja lisää pekonin palat.
– itse lisään vielä usein cashew-pähkinöitäkin.
Ja kas, arki on taas astetta ihanampaa ja aurinkoisempaa. Joten jos alkaa arki ihistämään ja kiire painaa, painukaa keittiöön pariksi tunniksi! Se auttaa…kokeilkaahan :) On muuten pitänyt hehkuttaa yhtä asiaa. Ja se on tuo vissykone, joka ostettiin viime kesänä mökille alle 40 eurolla. Sisälsi kaksi patruunaa ja joitain makuja (joita lähinnä lapset käyttää). Me ollaan kuplivan veden suurkuluttajia ja selkä väärällään kannettiin Lidlistä vissyjä. Nyt ei enää mene rahaa niihin. Parikymppiä menee yhteensä patruunoihin suurin piirtein joka kolmas kuukausi. Eihän näissä vissyissä suolaa ole, mutta ei se haittaa. Mulle käy ihan vesi kuplilla varustettuna. Pitää ostaa tulevana kesänä mökille toinen kone, kun roudattiin tämä yksilö kotiin.

Selvästi muuten huomaa, että kevät on tulossa; linnut laulaa jo heti aamusta ja päivä on eittämättä pidempi. Lihaspiikki lapaluiden välissäkin tuntuu auenneen jo hitusen päiväisestä, mutta silti ajattelin suunnata seuraavaksi tuon pilates-rullan päälle. Sillä kun saa lihasjumit yleensä auki niin hyvin. Meillä on kyllä tapana lapsilla leikkiä kauneushoitolaa, jossa antavat kaikkia hoitoja aina manikyyristä irokeesin tekoon. Lisäksi usein selkähierontaa. Ja ihan vain parilla eurolla ;) Ehkä kokeilen sellaistakin vaihtoehtoa. Jos hoitola on tänään toiminnassa, sillä kun tuppaa olemaan vähän epäsäännölliset aukioloajat :)

Torstaiterkuin
PS. onkohan elämää Olympialaisten jälkeen? Kyllä täytyy taas olla ylpeä suomalainen. Eilinen mitalirypäs sai aikaan kylmät väreet ja päälle vielä hieno jääkiekkovoitto. Hitsinvitsi, kun se huominen peli olisi ollut vasta klo 19.00. No eiköhän meillä kehitellä joku palaveri niin, että ainakin osan pelistä näkee :)

PPS. löysin kaupasta savustettuja valkosipuleita – voi taivas. Aivan tajuttoman hyväntuoksuisia ja makukin on hivenen savuinen. Osui ja upposi!


12 Responses to “Torsdagsmysiä”

 1. Avatar Taina K sanoo:

  Voi että täällä kuola valuu näitä kuvia katsellessa! Mä täällä nyökyttelen sun ajatuksille, ja tunnen olevani niin samassa jamassa: kauhea niskajumi ollut päällä pari päivää, ja lomaa odotetaan kuin kuuta nousevaa.
  Ruokapuolella tyydyttiin lämmittämään leftoverseja, mutta poikkesin kukkakauppaan hakemaan ihanan kimpun kukkia ja Alkosta viiniä kylmään, ja heti tuli rennompi olo. Josko lakkaisi vielä kynnet tänä iltana pitkästä aikaa…Kyllä se tästä.:)
  Ihanaa lomaa teille!:)…Jokos te sinne reissuun lähdette?

  • Avatar Maria sanoo:

   Ja hei, I feel you. Tässä vaiheessa talvea on jo niin puhki, että kroppa alkaa renkkaamaan. Mutta alkoikos sullakin nyt loma? Hyvää sellaista, jos alkoi :) Mulla on vielä maanantai töitä ja sitten lähdetään pariksi viikoksi kauas pois.

   Kukkakimppu, lakatut kynnet ja viinipullo kylmässä auttaa jo paljon :) Musta tuntuu, että meidän perinteinen perjantaiviinipullo jää avaamatta, kun mieskin kömpi jo nukkumaan eikä itsenikään viiniä tee mieli. Ehkä sitten huomenna kippistetään pronssimitalille :)

   Kyllä se tästä, jaksaa jaksaa <3

 2. Avatar Onneli sanoo:

  Herkullisen näköinen ja kuuloinen salaatti, täytyypä kokeilla! :P
  Mukavaa torstai-iltaa, sun blogista tulee aina niin hyvälle tuulelle :)

  • Avatar Maria sanoo:

   Hei kiitos Onneli ja ihana kuulla, että saan teidät lukijat hyvälle päälle :) Mission accomplished!;)

   Kivaa viikonloppua <3

 3. Voi että mitä kuvia. Siis niin herkullisen näköinen salaatti, että pakko ottaa resepti talteen.

  Olet todella hyvä kuvaaja :).

  • Avatar Maria sanoo:

   Kiitos S ja suosittelen, tuo salaatti menee näin talvella hyvin, mutta vielä paremmin kesällä grillilihan kyljessä. Nam! :)

   Voi kiitos, mä vaan räpsin kuvia…tuolla mun karvalakkikameralla :D

   Ihanaa viikonloppua <3

 4. Avatar Anonymous sanoo:

  Heissulivei:) Tulipa mukava olo taas sinun juttua lukiessa!
  Näinhän se menee…elämästä pitää nauttia ja ottaa se aika itselle ja muille, viis villakoirista ja pyykeistä;)
  Salaattia pitää kokeilla ehdottomasti! Kiitos taas hyvistä vinkeistä iltapalan suhteen:)
  Selkä- ja niskajumiin löysin mahtavan avun. Ihan meidän kulmilla asuu urheiluhieroja ja voi pojat, että jumit kaikkoaa ja vointi paranee:D Kannattaa mennä hierojalle jos ei venyttelyt ja relaaminen auta!
  Mukavaa loppuviikkoa ja tsemppiä sinulle Maria! <3
  T. Riitta

  • Avatar Maria sanoo:

   Moikka Riitta :) Voi, kiva kuulla!
   Elämä on liian lyhyt, joten jos siltä tuntuu niin pyykit ja villakoirat saa odottaa :D
   Tuo salaatti on tosi hyvää, mä vaan tuppaan laittaa siihen välillä vähän ronskilla kädellä valkosipulia…uups.

   Hierojaa mä olen ajatellut, mutta katsos vasta siellä Thaimaassa. Tunnin hieronta rannalla maksaa sen noin 7 euroa. Otan sen joka päivä :)

   Ihanaa viikonloppua Riitta (jokos teillä oli talvilomat?) <3

  • Avatar Anonymous sanoo:

   Ihanaa matka Thaikkulaan:) Tytöillä alkoi juuri loma mutta me vanhemmat ollaan tietysti töissä;( Mutta oma loma tulossa muutaman viikon päästä :) Hyvää jaksaa odottaa!
   Kivaa viikonloppua sinne myös:) Lähdenkin hakemaan itselleni jotain herkkua kaupasta, maanantaina alkaa tehokuuri! :)

  • Avatar Maria sanoo:

   Kiitos Riitta :) No, onneksi säkin pääset pian lomailemaan. Kyllä se loma vaan tekee ihmeitä! Ihania ja toivottavasti aurinkoisia päiviä :)

 5. […] Klassinen Jamie Oliverin parsakaalisalaatti ei jätä ketään kylmäksi. Isomman satsinkin kun tekee, niin paranee vain jääkaapissa tämä salde. Patongit tulee helposti joko valmiiksipaistettuina tai nopeasti itsetehtynä. Patonkien kanssa sopii esimerkiksi ruohosipulilevite. Check out here. […]

 6. […] Näemmä olen sitä ekan kerran tehnyt tasan seitsemän vuotta sitten tänään. Postaus löytyy täältä.  Eli tavallaanhan tätä voisi nyt kutsua vuosipäiväsalaatiksi […]

Kommentoi