sunnuntai 16. elokuun 2020

Helppo ja herkullinen omenasose

HEIPPAHEI IHANAT!

Suloinen sunnuntai on täällä ja jo aikaisin aamulla totesin koiran kanssa ulkona ollessani, että aurinko porottaa tosi lämpimästi. Esikoinen on parkkeerannut auringonottolaverille bikineissään ja taidan itse suunnata pian perässä. Sunnuntai on yleensä ollut työpäivä, mutta tämän sunnuntain ajattelin pyhittää levolle. Ja porrastreenille 😉 Sekä pihajutuille. Mun kesäkukat ovat jääneet vailla huomiota, joten on aika siistiä paikkoja. Kerätä taas omppuja omppupuun alta ja jatkojalostaa ne soseeksi 🍎

Talven varalle on tullut säilöttyä auringonsäteitä lämpiminä kesäpäivinä, järvivedellä pestyjen hiusten tuoksua ja sitä leppoisaa otetta arkeen. Kesämuistoja, joiden avulla jaksaa niinä päivinä, kun marraskuu tuntuu kestäneen ainakin kolme kuukautta (toooosin, minähän olen marraskuun ystävä). Mutta  on sitä talven varalle säilötty ihan jotain konkreettistakin, nimittäin mustikoita, mansikoita  ja yrttejä on tullut säilöttyä pakkaseen. Viimeisimpänä omenasosetta aamupuuron päälle. Kerroin Instagramin puolella, että nykyään en edes kuori omenia ennen keittämistä. Pesen omput ja lohkon veitsellä ne (poislukien siemenkota ja kara), laitan viiden litran kattilaan ja annan pöhistä miedosti, kunnes omput on kypsiä. Lisään kanelia ja (kookos)sokeria. Ja surautan sauvasekoittimella sileäksi.

Meillä on enää jäljellä kaksi omenapuuta yhdeksästä ja tänä vuonna nuo ovat sangen kitsaita. Tai omenia on määrällisesti paljon, mutta voi jösses miten pieniä ja rupisia ne ovat. Niistä osa on myös tippunut yllättävän aikaisin tai raakoina maahan. Kyllä niistä silti on jo tullut monta purkillista sosetta talven varalle.

Silloin joskus käytin omenasoseessa (tai omenahilloahan se oli) hillosokeria. Mutta mun mielestä makeat omppulajikkeet eivät välttämättä tarvitse edes mitään makeutusta. Kanelia ja soseutus, jäähdytys, purkkiin ja pakkaseen.

Puuron lisäksi käytän omppuhilloa maustamattomassa jugurtissa ja hei uusimpana villityksenä kaurapaahtoleivän päällä, joka on paahdettu rapsaksi. Sulanut voi ja omenahillo ovat täydellisiä yhdessä. Viereen kuppi kuumaa kahvia ja sunnuntaiaamupäivä on täydellinen.

Parkkeerasin tuossa hetkeksi sohvalle katsomaan, kun Jamie kokkaa ja yhtäkkiä mieleeni tuli ne sunnuntaiaamut, kun sai katsoa sisustusohjelmia urakalla. Muistatteko niitä aikoja? Sieltä taisi parhaimmillaan tulla kolme sisustusohjelmaa putkeen, päättyen Remontti-Reiskaan 😀

SULOISIN SUNNUNTAITERKUIN,


2 Responses to “Helppo ja herkullinen omenasose”

  1. Anna sanoo:

    Omakotitalo olisi kyllä ihana mutta ne kaikki piha- ja lumityöt. 😂 Onneksi lämpimät elokuun päivät vielä jatkuvat, ainakin sääennusteen mukaan.

    • Maria sanoo:

      Moikka Anna!

      Hih, omakotitalossa on puolensa…mä rakastan lumitöitä (ainakin näin elokuulla ajatuksen tasolla ;D) ja pihahommia. Tosin pihassa meillä ei nyt niin paljon työtä ole, mutta tokihan mökillä olemiset on saaneet pihan siihen kuntoon, että se kaipaa laittajaansa 🙂 Ihania ilmoja luvattu! ❤️

Kommentoi