lauantai 18. joulukuun 2021

Joulu on kiitollisuuden juhla


HEI IHANAT!

Ja tunnelmallista lauantain alkuiltaa ❤️ Tiedän, että joulun aika ei ole kaikille se helpoin. Sydän voi olla raskas ja mieli vaellella murheissa. Huomenna tulee kahdeksan vuotta siitä, kun mun lapsen uskoa jouluun ja elämään horjutettiin kovalla kädellä. Kun jouduin luopumaan ihmisestä, kuka oli ensimmäisiä suuria rakkauksiani, tukeni ja turvani. Auktoriteetti, vanhempi jota kunnioitin enemmän kuin mitään muuta. Jonka sanaa uskoin ja joka oli silmissäni maailman viisain ihminen. Ihminen, jota ilman ajattelin olevani aivan tuuliajolla.

Tuolloin ajattelin, että joulu ei tule enää ikinä tuntumaan joululta. Luulin, että joulun aikaa tulee leimaamaan loppuelämäni suru ja kova ikävä. Mietin, että en saa enää ikinä kokea sitä joulun tunnetta, jota mulla jouluihmisenä oli yllättävänkin helppo tuntea. Aiemmin.

Ensimmäisenä jouluna joulu tuntui luonnollisestikin raskaalta. Ihan älyttömän raskaalta. En muista tuosta joulusta muuta kuin sen, että toivoin sen vaan olevan nopeaa ohi. Sekä sen, että Lapista tullessamme meillä oli kuusi kaatunut ja kaikki lasipallot olivat rikkoutuneet.

Mutta joulut tuon jälkeen saivat ihan uuden muodon. Joulusta tuli jotenkin arvokkaampi. Maadoittavampi. Juhlavampi. Sillä joulua leimaa se ajatus, että olen ihan himskatin onnekas, että mulla on ollut elämässäni jotain niin arvokasta, jota kaivata niin paljon. Kaikkien näiden vuosien jälkeenkin.

Kyllä, sen rintaa puristavan surun sijaan jouluna mut valtaa kiitollisuus. Toki ikäväkin, mutta sekin on sellaista kiitollisuuteen yhdistyvää ikävää. Kiitollisuutta siitä, mitä on ollut ja sitäkin enemmän kiitollisuutta sitä mitä on.

Tänään käytiin maailman parhaimpien anopin ja appiukon luona syömässä jouluruokaa pienen lähisuvun kanssa. Ei ole itsestäänselvyys päästä istumaan samaan pöytään ihmisten kanssa, jotka luen perheekseni, vaikkei verisukulaisia ollakaan.  Ei ole itsestäänselvyys, että juttu jatkuu aina siitä, mihin on jäänyt vaikkei niin usein olla aina kaikkien kanssa nähtykään.

Ne, jotka väittävät kiitollisuuden olevan hömppää ja jargonia, eivät ole tainneet kiitollisuutta oikeasti kokea. Ei ne kauniit sanat, vaan se tunne, joka rinnassa tuntuu. Se on se tärkein. Ei vain näin joulun aikana, vaan muutenkin. Teot, jotka kumpuavat tuosta tunteesta. Ja se, että kertoo sen ääneen tai kirjoittaa sen alas.

Jos sulla on tällä hetkellä pala kurkussa ja elefantti rinnan päällä, niin haluan lähettää virtuaalihalin ❤️ Kertoa, että kyllä se vielä helpottaa. Vaikkei tämä ajatus tällä hetkellä välttämättä todelta tunnukaan.

IHANAA VIIKONLOPPUA TOIVOTELLEN,


16 Responses to “Joulu on kiitollisuuden juhla”

 1. Anna sanoo:

  Kiitos halista, sitä tarvitsin <3
  Hyvää joulua sinulle ja perheellesi <3

 2. Anna sanoo:

  Ensiksi pahoittelut, kun en ole pitkään aikaan kommentoinut. Joulu ei ole itselleni helppoa aikaa. Tänään käytiin miehen kanssa jouluostoksilla ja autossa hän sanoi: ”Hyvä joulu tästä tulee.” Joulusiivous jää varmaankin tekemättä, koska en vaan jaksa..

  Kiitos tästä kirjoituksesta ♥️

  • Maria sanoo:

   Heippa Anna

   ja voi, ei sinun tarvitse pahoitella!

   Voimia ja valoa sinulle joulunaikaan ❤️
   Hyvä joulu tästä tulee, viisaat sanat mieheltäsi ❤️

 3. Hertta sanoo:

  Hei!

  Kiitos blogistasi. Oon seurannut sua pidempään ja jotenkin susta on tullut mulle sellainen tsemppari ja ikkuna normaaliin, hyvinvoivaan elämään. Elämässä on ollut viime vuosina haasteita, nytkin meinaa alkaa itkettää. Toivoisin, että elämässäni olisi joku kaltaisesi lämmin ihminen, jonka luokse voisi aina mennä. Somessa on paljon pahaakin, mutta tällaiset ”kohtaamiset” on jotain mihin ei ennen somea ollut mahdollisuutta. Kiitos, että olet. <3

  • Maria sanoo:

   Heippa Hertta

   ja kiitos kauniista sanoistasi ❤️
   Teistä lukijoista on tullut vastavuoroisesti minulle niin tärkeitä tsemppareita ja valontuojia kaikkien näiden vuosien varrella.

   Kiitos, että te olette ❤️❤️❤️

 4. Jaana sanoo:

  Kiitos Maria. Tunsin ikäänkuin kirjoitus olisi omasta elämästäni. 25 vuotta vietimme joulua appivanhempien, vanhempien, lastemme ja miehen sisaren perheen kanssa. Pikku hiljaa yksi toisensa jälkeen, alkoi porukka pienentyä. Ensin kuoli appiukko, sitten äiti, sitten anoppi ja muutama kuukausi sitten isä. Joulut ovat nyt erilaisia, kun neljää joulua on leimannut suuri suru ja menetys.

  On tärkeää muistaa läheisiä, niin lähellä kuin kaukana ja pilvenreunalla.

  Edelleen, joulu on minulle se paras aika vuodesta. Jouluna on lupa hiljentyä, käpertyä ja nautti. Nauttia siitä, mitä meillä on tai on ollut.

  Tuntuu, että olisit sielun sisareni. Kiitos, kun olet❤

  • Maria sanoo:

   Heissun Jaana

   ja kiitos sinulle, sielunsisareni ❤️

   Joulut ovat menetysten myötä aivan erilaisia, mutta ei aina huonolla tavalla. Kuten kirjoitit, niin jouluna on lupa hiljentyä ja käpertyä. Nauttia toisaalta siitä herkkyydestä, joka pääsee oikeuksiinsa pysähtymisen myötä.

   Kiitos, kun sinä olet ❤️❤️❤️

 5. Minna sanoo:

  Ihana kirjoitus. Jouluna läheisten ikävä on voimakkaasti läsnä ja olen yrittänyt ajatella, että eletty elämä ja muistot kantaa. ❤️

  • Maria sanoo:

   Hei Minna

   ja kiitos sinulle ❤️

   Se on juurikin näin, eletty elämä ja muistot kantaa ❤️❤️❤️

 6. Riikka sanoo:

  Kiitos lohdullisista sanoista. Tämä kirjoitus tuli juuri oikealla hetkellä ja upposi suoraan tänä vuonna surua,haikeutta ja huolia mukanaan kantavaan sydämeen.

  • Maria sanoo:

   Hei Riikka

   ja kiitos ❤️

   Haluan lähettää sinullekin paljon voimia ja valoa vaikeaan aikaan ❤️❤️❤️

 7. HeidiS sanoo:

  Joulun lähestyminen,1.adventti ja läheisen poismeno aivan yllättäen-on aivan sama kuinka monta vuotta siitä on kulunut-tänä jouluna jo 40 vuotta niin aina minuutilleen ja päivälleen elän uudelleen nuo muistot läpi;
  aika parantaa kyllä mutta unhoittamaan ei onnistu.Joulun aika on raskas ei tontturallatusta mutta jollain erikoisen ihmeellisellä tavalla se on aina valoisa,rauhallinen ja rakkautta täynnä.
  Ihanaa Joulunaikaa sinulle ja meille kaikille,HeidiS

  • Maria sanoo:

   Hei Heidi,

   joulu tuo muistot mieleen vahvemmin kenties kuin mikään muu vuodenaika ❤️

   Unohtaa ei ikinä kannatakaan. Itse kuulun myös heihin, keillä jouluun ei kuulu välttämättä ne tontturallatukset, vaan joulun tekee se tietynlainen rauha ja hartaus.

   Kiitos samoin, ihanaa joulunaikaa ❤️

 8. Maarit sanoo:

  Kiitos kauniista sanoistasi, ne tulivat tarpeeseen. Ihanaa joulua sinulle perheinesi, ja kaikille lukijoillesi!

  • Maria sanoo:

   Hei Maarit

   ja kiitos sinulle ❤️

   Kiitos samoin, tunnelmallista joulunaikaa ❤️❤️❤️

Kommentoi