perjantai 16. heinäkuun 2021

Pizzaperjantai!

HEI HELLUREI!

Niin se kuulkaa kesäloma toimii; puolessa välissä ollaan ja tuntuu, että olen lomaillut jo iäisyydeen. Tässä vaiheessa lomaa luonnollisesti olen jo ehtinyt tekemään syksyn sisustussuunnitelmat kotiin (tilannut kaksi 200 x 300 cm isoa nukkamattoa olkkariin, sillä kokolattiamattoa meille ei kuulemma tule :D), miettinyt syksyn arkiruokia, ihan vain pikkuisen jo etukäteen fiilistellyt kynttilänvalossa vietettyjä iltoja, kun sade piiskaa ikkunaan ja ajatellut, kuinka himskatin onnellisia me suomalaiset ollaan, että meillä on neljä vuodenaikaa.

Pohtinut myös Saksan tulvia, Kalifornian metsäpaloja ja kuumuutta sekä sitä, että nuo neljä vuodenaikaa eivät ole enää pian välttämättä itsestäänselvyys

Blogin kautta merkittävin muutos loman aikana? No se, että kun on ottanut etäisyyttä työasioihin, alkaa luovuus taas kukkia. Intohimo kirjoittamiseen ja kuvailuun palaa vahvana jostain takavasemmalta. Syksyn reseptiikkaan on jo muutamia luonnoksia tehty ja hetken pohdin jo sitä, pitäiskös kasviskeskiviikot ottaa kesälomilta takaisin repertuaariin. Mutta ei, vasta elo-syyskuulla. Lomailkoot rauhassa.

Tänään meillä saaressa vietetään pizzaperjantaita. Joka ikinen kerta, kun laitan pizzojen kuvia IG:iin saan kyselyitä tuosta Oonistamme. Kolmas kesä kera Oonin ja emme voisi tyytyväisempiä olla. Tekemällä myös oppii. Meidän Ooni on Ooni Koda ja se toimii samalla kaasulla kuin grillikin. Hintaa tuolla oli pari-kolme vuotta sitten 270 euroa ja on ollut jokaisen roposen väärti.

Me ei olla todellakaan mitään pizzahifistelijöitä, vaan tehdään monet asiat mutu-tuntumalla. Kuten pizzapohja. Mutta muutamia vinkkejä voin teille antaa, jotka ovat meillä toimineet:

🍕 tavallisen vehnäjauhon vaihtaminen 00-jauhoon ja tomaattipyreen vaihtaminen joko itse hiljalleen keitettyyn tomaattikastikkeeseen tai sitten Rummon pastakastikkeeseen tai Muttin basilikapastakastikkeeseen

🍕 pizzauunin lämmittäminen niin kuumaksi, että kivi on vähintään 400-asteinen. Ostimme rautakaupasta laserlämpömittarin ja sille suuri suositus.

🍕 pizzapohjan tekeminen jo edellisenä päivänä tuo siihen makua ja sitkoa enemmän

🍕 jauhota pizzapohja niin paljon, että se tuntuu ylijauhottamiselta. Näin ei jää kiinni pizza-alustaan (ostettiin sellaiset Oonin alumiiniset pizza-alustat, joista liu’utetaan pizzat uuniin)

🍕 kun pizza tulee uunista, kandee se slaissata samantien ja syödä. Näin pizzanpaistaja saa pienen breikin ja uunikivi lämmetä uudelleen rauhassa. Ollakin, että kuumilla kesäkeleillä kivi ei juuri edes viilene.

Pizzapohjasta olen saanut myös paljon kyselyitä. Vaikka monet mittaavat jauhot ja hiivan, suolan ja veden gramman tarkkuudella, niin mä teen taikinan huiskien sinnepäin näppituntumalla. Mutta jotenkin näin se menee, jos teen sen samana päivänä, kun paistamme pizzat:

Pizzapohja

500 g 00-jauhoja
pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
n 2-3 dl lämmintä vettä

-sekoita kuivahiiva, sokeri ja suola jauhoihin
-lisää vettä ja alusta koko ajan toisella kädellä, kunnes taikina on sopivan ”taikinamaista”, mutta pehmeää
-vaivaa, vaivaa, vaivaa (5-10 minuuttia)
-kohota liinan alla lämpimässä vähintään pari tuntia
-muotoile taikinasta 5-6 palloa ja muotoile niistä käsin pizzapohjat
-täytä pohjat mielesi mukaan.

Jos teen pizzapohjan edellisenä päivänä, niin laitan vain 1-2 tl kuivahiivaa ja annan tekeytyä yön jääkaapissa.

Nyt pienelle pizzalepotauolle ja sitten iltajoogaa. Huomenna kaupunkiin ja sunnuntaina kohti tunturia. Pikapyrähdys kesäiseen Lappiin ja hei kylmyyteen; katsoin että säätilat siellä voivat olla jopa 10 lämpöasetta alkuviikosta. Saa kaivaa pitkähihaista teknistä paitaa ja takkia mukaan. Ollaan vuokrattu jo etukäteen sähkömaastopyörät ja tarkoitus on tehdä niillä tunturivaellus. Toivotaan, ettei ihan hirmuisesti ole kaikenmaailman öttiäisiä!

IHANAA ALKAVAA VIIKONLOPPUA TOIVOTELLEN,


Kommentoi